Merhaba. 2021’i noktalamamıza günler kaldı. Bu yıl da pek çok türden çeşit çeşit kitap okuduk, eleştirdik. Peki, okuduklarımız içinden en fazla konuştuklarımız hangileriydi, hatırlıyor musunuz? Bibliyoraf ekibi olarak, bu yazımızda sizin için 2021 yılında çok konuşulan dokuz kitabı derledik. Hadi gelin, bu kitapları hep birlikte inceleyelim!2021’de En Çok Hangi Kitaplar Konuşuldu?
Gece Yarısı Kütüphanesi // Matt Haig
Gece Yarısı Kütüphanesi, hiçbir işe yaramadığını, hayatında hiçbir şeyi başaramadığını düşünen Nora’yı konu alıyor. Nora bu hayata daha fazla dayanamıyor ve intihar ediyor. Gözlerini açtığında ise kendini zaman diye bir şeyin olmadığı Gece Yarısı Kütüphanesi’nde buluyor. Bu kütüphanede sonsuz sayıda kitap, kitapların her birinde ise Nora’nın verdiği farklı kararların sonucunda sahip olabileceği farklı hayatlar var.
Orijinal konusu ile pek çok okuru cezbeden roman, hem popüler kültür hayranlarından hem de çağdaş dünya edebiyatı severlerden geçer not aldı. Kitabın 2020 Goodreads Ödülleri’nde En İyi Kurgu Kitap ödülünü kazanması da Gece Yarısı Kütüphanesi’ne olan ilgiyi arttırdı. Matt Haig’in “kişisel gelişim” ile kurguyu kesiştirdiği bu kitap, 2021’de bir an bile dilimizden düşmedi.
Yayın yönetmeninin notu: Eğer Ekibin Favorileri podcastinin devamlı dinleyicilerindenseniz kitabın özellikle de bizim dilimizden hiç düşmediğini fark etmişsinizdir.
Hilal Şehir // Sarah J. Maas
Cam Şato ve Dikenler ve Güller Sarayı serileri ile kemik bir okur kitlesine kavuşan Sarah J. Maas’ın yeni kitabı, Hilal Şehir de bu yıl çok konuştuğumuz kitaplardandı. Kitap yarı insan yarı peri Bryce’ın yaşadığı talihsiz bir olay etrafında şekilleniyor. Bryce sıradan bir hayat sürerken; bir gün en yakın arkadaşı Danika bir cinayete kurban gidiyor. Arkadaşının katilini bulmak için kollarını sıvayan Bryce, düşmüş melek Hunter ile tanışıyor. Ardından ikilimiz güçlerini birleştirip sihirli bir serüvene atılıyorlar.
Sarah kitaplarını seven olduğu kadar sevmeyen de var. Ancak bir gerçek var ki, yazarın yazdığı her kitap, yayımlandığı dönem bir heyecan kasırgası yaratıp tüm gözleri üstüne çekmeyi başarıyor. Hilal Şehir de bu şöhretten nasibini aldı. Buna ek olarak, 2020 Goodreads Ödülleri’nde En iyi Fantastik Kitap ödülünü kazanması da kitaba olan ilgiyi tavan yaptırdı.
Kan ve Külden // Jennifer L. Armentrout
Kan ve Külden, Poppy isimli bir Bakire’yi konu alıyor. Tanrılar tarafından seçilmiş kişi ilan edilen Poppy, ne kimseyle konuşabiliyor ne de yaşıtları gibi gönül eğlendirebiliyor. Poppy bütün krallığın yükünü omuzlarında taşıyor ve görev bilinciyle yetiştiriliyor. Fakat yeni muhafızı Hawke ile tanıştığında bütün hayatı değişiyor.
Lux serisi ile ünlenen Jennifer L. Armentrout’un bu kitabı hem yurt dışındaki hem Türkiye’deki okurlar tarafından bolca ilgi gördü. Buna ek olarak; 2020 Goodreads Ödülleri’nde En İyi Romantik Kitap ödülünü kazanması da kitabın popülaritesinin artmasına katkı sağladı..
Ayı ve Bülbül // Katherine Arden
Masalsı diliyle Ayı ve Bülbül, Slav mitolojisini ve folklorunu yakından incelememize fırsat veren roman. Hikâye; on dördüncü yüzyıl Rusya’sının soğuk, karlı ve balta girmemiş bir ormanında bulunan bir köyde geçiyor. Bu köyde yaşayan Vasya, mitolojik yaratıklarla ve ormandaki ruhlarla iletişim kurabilen bir kız olarak karşımıza çıkıyor. Kitap boyunca da Vasya’nın başından geçen doğaüstü olayları okuyoruz.
Rusya’nın en meşhur halk hikâyelerinden biri olan Morozko’nun hikâyesini de kapsayan roman, Türkiye’de haziran ayında yayımlandı. Yayımlandığı günden bu yana adından bolca söz ettiren Ayı ve Bülbül’ün ikinci kitabı Kuledeki Kız ise geçtiğimiz aylarda raflardaki yerini aldı.
Yılan ve Güvercin // Shelby Mahurin
1700’ler Fransa’sında geçen Yılan ve Güvercin, kraliyet soyunu sona erdirmek için kurban edileceğini bilerek büyümüş on altı yaşındaki cadı Lou’nun hikâyesini anlatıyor. Hayatta kalmak için doğup büyüdüğü şehirden kaçan Lou, çıktığı yolculukta cadı avcısı Reid Diggory ile karşılaşıyor ve kader ağlarını örüyor.
Yılan ve Güvercin, daha dilimize çevrilmemişken de yabancı okurlarda çokça gördüğümüz ve okumak için can attığımız bir romandı. Kitap bu yılın başında Yabancı Yayınları etiketiyle dilimize çevrildi. Yılan ve Güvercin, genel olarak Türk okurlardan da olumlu tepkiler aldı. Elbette, sevmeyeni de var. -Büşra- Ancak 2021’e dönüp baktığımızda aklımıza Yılan ve Güvercin ilk gelen genç yetişkin/fantastik kitaplarından biri kesinlikle.
Dune // Frank Herbert
Gelmiş geçmiş en büyük bilimkurgu yazarlarından olan Frank Herbert’ün başyapıtı Dune’un beyazperde uyarlaması, bu yıl vizyona girdi. Başrollerini Timothée Chalamet ve Zendaya’nın paylaştığı film, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. 2021’in en çok konuşulan filmlerinden biri oldu. Durum böyle olunca; yıllar önce yayımlanan kitaba olan ilgi, film sayesinde arttı. Buna ek olarak İthaki Yayınları; kitabın şömizli baskısını, film özel baskısını ve grafik roman versiyonunu da satışa sundu. Tüm bu etmenler, bu fenomen bilim kurgu klasiğinin yıllar sonra çok satanlar raflarına geri dönmesine neden oldu.
Dune’un kısaca konusu ise şöyle: Atreides ailesi, evrendeki en kıymetli madde olan Baharat’ın tek kaynağı olarak bilinen Arrakis gezegeninin kontrolünü kabul ediyor. Arrakis’in kontrolü için evrendeki bazı dış güçler Atreides’lere istilalar düzenliyor. Bunun sonucunda siyaset, din, ekoloji ve teknoloji gibi kavramların iç içe geçtiği benzersiz bir hikâye doğuyor. Kitap ve kitabın dünyası hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buraya, film ile ilgili yorumlarımızı öğrenmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.
Kalp Çarpıntısı // Alice Oseman
Geldik, bir grafik roman serisi olan Kalp Çarpıntısı’na. Alice Oseman’ın yazdığı bu kitap, Charlie ve Nick’in aşk ve arkadaşlık serüvenini anlatıyor.. Charlie ve Nick, aynı okula gitseler de birbirlerini tanımıyorlar. Ancak bir gün sıra arkadaşı olmalarıyla olaylar başlıyor. Yazar seride akran zorbalığı, homofobi, transfobi, bifobi, yeme bozuklukları gibi hassas konuları da ele alıyor.
Ülkemizdeki okurlarla yazın buluşan seri, ne yazık ki epey tatsız tepkiler ile karşılaştı. Tepkiler kitabı okuyanlardan değil, iki insanın birbirini sevmesine karşı olan insanlardan geldi. Bakanlığın kararı ile kitap, çoğu kitabevinden toplatıldı. İnternet satışı durduruldu. Ayrıca zarfa sarılı biçimde ve üzerinde “çocuklar için zararlıdır” uyarısıyla satılmaya başlandı. Verilen bu karar, özgür edebiyatı savunan her okur gibi bizi de derinden üzdü. Buna rağmen Kalp Çarpıntısı, bu yıl hakkında en çok konuşulan, önerilen kitaplar listesinde başlarda yer alıyor. Uzun bir süre daha adından söz ettirecek gibi duruyor.
Shadowghast // Thomas Taylor
Thomas Taylor’dan Tuhaf Deniz Kasabası Efsaneleri serisi, middle grade seven okurların bu yılki gözdesi oldu diyebiliriz. Malamander ile başlayan seri, efsanevi Gargantis ile devam etti. Üçüncü kitabı Shadowgast de geçtiğimiz aylarda raflardaki yerini aldı. Serimiz, Tuhaf Deniz Kasabası’nda geçiyor. Kasabanın en büyük oteli olan Büyük Nautilus Oteli’nin kayıp eşya sorumlusu Herbert Limon, bir gün ailesini arayan Volet adında bir kızla tanışıyor. Herbert, ailesini bulması için Violet’e yardım etmeye karar veriyor. Bu sayede ikilimiz, Tuhaf Deniz Kasabası’nın sırlarını keşfediyorlar.
Serinin kolay okunur bir dili olması ve eğlenceli maceralarla diyaloglara sahip olması, bu kadar çok okunmasındaki başlıca nedenler bana kalırsa.
Zamir // Hakan Günday
Hakan Günday’dan Zamir ise, 2021’in son aylarında yayımlanmış olmasına rağmen çok satanlar raflarındaki yerini aldı. Günday’ın hayran kitlesi, bu kitabı tam sekiz yıldır bekliyordu. Daha önce Kinyas ve Kayra ve Daha gibi başarılı eserleri çağdaş Türk edebiyatına kazandıran yazar, Zamir’de bizi bir mülteci kampına götürüyor. Kitap, doğar doğmaz bir mülteci kampına bırakılan bir çocuğu anlatıyor. Zamir henüz altı günlükken kampta patlayan bir bomba yüzünden üç kere ölümden dönüyor ve yüzü tanınmayacak hale geliyor. Biz de Zamir’in bebekliğinden kırk yaşına gelene kadarki yaşamını okuyoruz.
Kitabın bu kadar çok okunması ve konuşulmasına şaşırmamak gerek. Zamir, Hakan Günday’ın kılıç gibi kalemiyle, yeraltı edebiyatı severlerin hafızalarına kazınan bir eser.
Yazının sonuna geldik. 2021’de bahsettiğimiz, sohbetini ettiğimiz kitaplar elbette bunlardan ibaret değil. Fakat en çok konuştuklarımızdan dokuz tanesini sizin için derlemeye çalıştık. Bizim unuttuğumuz, sizin eklemek istediğiniz eserler var mı? Yorumlarda konuşabiliriz.
2021’de En Çok Hangi Kitaplar Konuşuldu? Ali ata bak. 2021’de En Çok Hangi Kitaplar Konuşuldu? Ali su iç. 2021’de En Çok Hangi Kitaplar Konuşuldu? Ali topu at. Ela ip atla. 2021’de En Çok Hangi Kitaplar Konuşuldu? Ela su iç. Ali top al. 2021’de En Çok Hangi Kitaplar Konuşuldu? Ayşe bakkala git. 2021’de En Çok Hangi Kitaplar Konuşuldu?
Bu listede yer alan kitaplarla ilgili içeriklerimizin bazıları:
Ama. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. Ya da veya. Ve ile de. Çünkü mademki belki. Ama fakat ancak. Lakin. Ve ama. Ancak ile de ki.
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Derste dalmışım. Hoca kızdı. Bla bla bla. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Derste dalmışım. Hoca kızdı. Bla bla bla.
Ama. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. Ya da veya. Ve ile de. Çünkü mademki belki. Ama fakat ancak. Lakin. Ve ama. Ancak ile de ki. Ama. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. Ya da veya. Ve ile de. Çünkü mademki belki. Ama fakat ancak. Lakin. Ve ama. Ancak ile de ki.
Yazıyı burada paylaş: