Eternals ve Mitoloji: Marvel’ın Yeni Filminde Hayat Bulan Tanrı ve Tanrıçalar

Eternals ve Mitoloji: Marvel’ın Yeni Filminde Hayat Bulan Tanrı ve Tanrıçalar

Bir çok Marvel filmi gibi Eternals da çeşitli mitolojilerden iz taşıyor. Biz de bu filmdeki karakterlerin kökenlerine inip hangi mitolojideki tanrı ya da tanrıça ile ilişkili olduklarını araştırdık. Bulduğumuz bilgileri de sizin için bu yazıda derledik, iyi okumalar.

Öncelikle kısaca filmden bahsetmekte fayda var. Eternals, insanlığın varoluşundan beri dünyayı koruyan, olağanüstü güçlere sahip bir grup süper kahramanın hikayesini konu alıyor. İnsanlığın en eski düşmanı olan Deviantların çoktan tarihe karıştığı düşünülüyor. Ancak bu korkunç yaratıklar beklenmedik bir şekilde geri dönüyor. Bu durum, tüm insanlık için dev bir tehlike oluşturuyor. Eternals ekibi de insanlığı bir kez daha kurtarmak için güçlerini birleştiriyor.

Oyuncu kadrosunda Gemma Chan, Richard Madden, Salma Hayek ve Angelina Jolie gibi isimlerin bulunduğu yapım; Marvel Sinematik Evreni’nin yeni döneminin de ilk meyvelerinden. Merak edenler filmin fragmanını aşağıya ekledik.

1. Thena // Athena

Angelina Jolie’nin hayat verdiği Thena karakteri, kökenleri Yunan mitolojisine dayanan bir süper kahraman olarak karşımıza çıkıyor. Kendisinin ilham kaynağı, Yunan mitolojisindeki bilgelik ve strateji tanrıçası olan Athena. Tıpkı Athena gibi, Thena da oldukça güçlü bir savaşçı. Fakat Yunan tanrıçasının aksine Thena oldukça duygusal. Aynı zamanda Thena, Eternalların lideri olan Zuras’ın kızı. Zuras ve Thena’nın baba kız ilişkisi, Zeus ve Athena’ya oldukça benziyor.

Bunlara ek olarak, çizgi romanlarda Thena karakteri Olimpos Tanrıları ve Eternalların barış içinde yaşayabileceği bir düzen kurmak için çabalıyor. Fakat en sonunda insanlığı Deviant ırkından korumak için dünyaya gönderiliyor. Tüm bu olaylar filmde daha değişik işlense de Thena’nın süper güçleri çizgi romanlardaki ile aynı: Kozmik enerjiyi kullanılabileceği boyuta evirerek silah olarak kullanabilmek. Anlayacağınız kendisi tam bir strateji tanrıçası.

2. Ikaris // Ikarus

Eternals

Richard Madden’ın canlandırıldığı Ikaris karakteri’nin en önemli güçleri gözlerinden lazer ışınları çıkarabilmesi ve uçabilmesidir. Bu süper güçlerini insanlığı korumak için kullanan Ikaris’in esin kaynağı ise Yunan mitolojisindeki Ikarus’dur. Bilinenin aksine Ikarus tanrı değil, yalnızca mitolojik bir figürdür. Birçok farklı versiyonu olsa da Ikarus’un hikayesinin sonu hep aynı. Bal mumundan kanatları sayesinde uçabilen Ikarus’a çok yüksekten uçmaması tembihlenir. Çünkü çok yükseğe uçarsa güneş bal mumundan kanatlarını eritecektir. Ancak kendini beğenmiş Ikarus, en yüksekten uçmak ister. Bunun sonucunda ise kanatları güneşten erir ve kendisi de denize düşerek boğulur.

Eternals‘ın Ikaris’i de tıpkı Yunan mitolojisindeki Ikarus gibi sürekli yükseklerden uçmak istiyor, kendini beğenmişliği başına sorunlar açıyor. Ek bir bilgi olarak, çizgi romanlardan farklı olarak filmde Ikaris’e uçma yeteneği verilmesi de Ikarus’a bir atıf. Hatta filmin içinde Sprite karakterinin Ikaris’in güneşe çok yakın uçtuğuna dair anlattığı hikayelerin insanlar tarafında mitolojiye dönüştürülmesi de orijinal mitolojiye doğrudan bir gönderme.

3. Sersi // Kirke

Eternals

Eternals’ın baş kahramanı Sersi, ilhamını açık bir şekilde Yunan mitolojisindeki cadı Kirke’den alıyor. Çizgi romanlarda da bu cadıya üstü kapalı atıflarda bulunulduğuna tanık oluyoruz. Kirke, Sersi kadar sevecen ve bağışlayıcı olmasa da güçleri bakımından kesinlikle birbirlerine çok benziyorlar. Yunan mitolojisinde Kirke, insanları hayvana çevirme gücüne sahipken, Eternals’dan Sersi maddeleri farklı elementlere dönüştürebiliyor.

Tek benzerlikleri bu da değil. Ben, Kirke okuyanlar bilir; Kirke, insanlara büyük ilgi duyan, onlar gibi ölümlü olmayı dileyen bir karaktedir. Sersi de Eternals ekibindeki arkadaşlarının aksine insan gibi yaşamaktan ve dünyada bulunmaktan oldukça memnun bir karakter.

4. Gilgamesh // Gılgamış

Eternals

Ma Dong-Seok tarafından canlandırılan Gilgamesh’in kökenine inmek için tarihin tozlu sayfalarını karıştırmak gerekiyor. Öyle ki bu karakterin ilhamı, en eski destan kabul edilen Gılgamış Destanı’ndaki Sümer imparatoru Gılgamış’a kadar uzanıyor. Söz konusu destanda tanrılar, Gılgamış’a ceza olarak onun tam zıttı bir karakter olan Enkidu’yu Gılgamış’ın yanına gönderiyorlar. Fakat, işler tanrıların istediği gibi gitmiyor ve Gılgamış ile Enkidu çok yakın arkadaş oluyorlar. Bu durumdan hoşnut olmayan tanrılar ceza olarak Enkidu’yu öldürüyorlar. Uzun süre boyunca arkadaşının yasını tutan Gılgamış ise, en sonunda kendi canından olmak istemediğini fark edip ölümsüzlüğü aramaya karar veriyor. Ölümsüzlüğü bulmak için türlü maceralara atılan karakterimiz, ne yazık ki ölümsüzlüğü bulamıyor ancak bunun yerine hayatın gerçek anlamını kavrıyor. 

Filmde elbette tüm bu olaylar anlatılmıyor. Fakat, karakterin yaratıcılarının Gılgamış Destanı’ndan bolca fikir aldığı yadsınamaz bir gerçek. Destandakinin aksine filmdeki Gilgamesh oldukça kibar ve düşünceli bir karakter. Fakat arkadaşlarına olan bağlılığı ve onlara verdiği önem bakımından Gılgamış ile çok benziyorlar. Filmde Sprite karakterinin insanlara anlattığı Gilgemesh ve arkadaşı Enkidu’nun hikayesi de orijinal destana doğrudan bir gönderme.

5. Druig // Druid

Eternals

Barry Keoghan’ın hayat verdiği Druig’in ilhamı ise Kelt mitolojisindeki Druid ırkına dayanıyor. Keltler tarih öncesi dönemlerde anavatanları olan Orta Avrupa’dan Büyük Britanya’ya göç eden bir halktır. Druidler ise Keltler’in daha küçük bir topluluğu olarak açıklanabilir. Doğayla iç içe yaşayan bu halkın yaşam tarzı şamanlara benziyor. Kendilerine has kuralları, gelenekleri ve doğayla birleşmek için yaptıkları belirli ritüelleri var. Druidler doğayla iç içe olmalarının yanı sıra oldukça barışçıl bir topluluk.

Gelelim Eternals’taki karakterimiz Druigʼe. Zihin okuma gücüne sahip Druig, aynı anda birçok zihni kontrol edebilmesinin yanında ölümsüzlüğe de ulaşmış bir karakter. Filmde de zihin kontrol gücünü kullanarak insanları barışçıl bir yaşam sürdürmeye yönlendiriyor. Druig’in ilham kaynağı olan Druidler ile en büyük ortak noktası barışcıl olması ve doğayla ahenk içinde yaşaması diyebiliriz.

6. Makkari // Merkür

Eternals

Makkari’nin mitolojik kökenine dair tek ve kesin bir bilgi yok. Elimizde bu karaktere ilham olmuş olma ihtimali yüksek olan iki tanrı var. Biri Yunan mitolojisindeki Hermes. Diğeri ise Hermes’in Roma mitolojisindeki karşılığı Merkür (Mercury). Roma mitolojisi oluşturulurken Yunan mitolojisi esas alındığı için iki mitoloji (ve dolayısıyla bu iki tanrı) nereyse birbirinin aynısı diyebiliriz.

Hermes ve Merkür; iletişim, şans ve hile tanrısı. Bana sorarsanız Marvel evreninin yaratıcıları, Makkari karakterinin yaratırken bu tanrılardan ilham almış. Yer altında sıkışmış ruhlara rehberlik eden Merkür ve Hermes, aynı zamanda mesaj taşıyarak tanrılar arası iletişimi korurlar. Bu nedenle bu ikili “tanrıların en hızlısı” lakabına sahiptir. Makkari’nin süper hızla hareket etme gücü de buradan geliyor olabilir.

7. Ajak // Aias Eternals

Eternals

Salma Hayek tarafından canlandırılan Ajak’ın kökleri, Yunan mitolojisindeki Truva kahramanı Aiasʼa (orijinal ismi ile Ajax’a) dayanmaktadır. Kendisi tanrı değil, savaşçı bir prenstir. Hatta “Dünyanın en büyük savaşçısı” olarak kabul edilen ve kendisi gibi Truva kahramanı olan Akhilleusʼun da kuzenidir. Aios’un hikâyesi Antik Çağʼda yaşamış İyonyalı ozan Homeros’un meşhur İlyadaʼsında yer alır. Truva Prensi Hektor ile yaptığı düellolarla bilinir. Korkusuz, güçlü ve aynı zamanda çok yüksek seviyede bir savaş zekâsına sahip biri olarak anlatılır. 

Ajak’ın Aios ile benzerlikleri liderlik ve savaş becerileri ile sınırlandırılmış gibi görünüyor. Filmde Ajak, Eternals ekibinin lideridir. Diğer Eternallardan farklı olarak göksel ve ruhani varlıklarla iletişim kurabildiği için liderlik pozisyonuna çok uygundur. Ek olarak, Ajak takım arkadaşlarını ve kendini iyileştirebilme gücü olan tek Eternaldır.

8. Phastos // Hephaistos Eternals

Eternals

Brian Tyree Henry tarafından canlandırılan Phastos’un esin kaynağı, Yunan demirci ve ateş tanrısı Hephaistos’tan başkası değil. Hephaistos, çok çirkin olmasıyla bilinen bir tanrıdır. Olimpos’taki görkemli, devasa saraylar onun elinden çıkmıştır. Tanrılar ve kahramanlar için en güzel silahları o yapmıştır.

Tanrısal meslektaşı gibi Phastos da Eternals ekibinin silah ve teknoloji gücüdür. Bu gücüyle insanlığın ilerlemesine de yardımcı olur. Filmde Phastos, insanlığın teknolojik gelişmeleri kullanarak gerçekleştirdiği kötülükler için kendini suçlayan ve insanlara güvenini yitirmiş bir karakterdir.

9. Sprite // Avrupa Mitolojisindeki Elf ve Periler

Eternals

Sprite, mitoloji ile en kuvvetli bağı olan Eternallardan biridir. Avrupa mitolojisindeki elf ve perilerden ilham alan Sprite karakteri, yüzyıllardır yaşıyor olmasına rağmen on iki yaşındaki bir çocuk görünümündedir. Bu yüzden sürekli büyümenin, âşık olmanın ve ölmenin hayalini kurar. Fakat kendisi hiçbir zaman hayalini kurduğu bu olayları yaşayamayacaktır. Çünkü çocuk bedeninde sıkışıp kalmıştır. Hatta filmde Sprite’ın bu nedenden dolayı pek çok kez insanlara imrendiğine tanık oluyoruz.

Bunun yanında Sprite büyük bir illüzyon ustasıdır. Kısa sürede kendisi dahil herkesin birçok kopyasını yaratıp düşmanın aklını karıştırabilir. Avrupa mitolojisindeki hınzır elfler de sihir hünerleriyle yanılsamalar yaratabilmektedir.

10. Kingo // Kingu Eternals

Eternals

Kingo karakteri, Babil mitolojisindeki Kinguʼdan esinlenerek oluşturulmuştur. Babil efsanesine göre oldukça güçlü bir tanrıça olan annesi, Kingu’ya büyük güçler veren Kaderler Tableti’ni hediye eder. Bu tablet nedeniyle güç sarhoşluğu yaşayan Kingu, bir düelloda öldürülür. Tanrılar da ilk insanları yaratmak için onun kanını kullanır.

Marvel evreninde ise Kingo şöhrete düşkün bir Bollywood yıldızı olarak karşımıza çıkıyor. Oyunculuk ve yönetmenlikle uğraşan Kingo, part time olarak da süper kahramanlık yapıyor. Eternalsʼın yeni Deviant tehdidini püskürtmesine yardım etmek için zenginlik ve lüks dolu hayatını terk etmek zorunda kalıyor.

Çeşitli mitolojilerden tanrı ve tanrıçaların ruhları Eternals filminde hayat buldu. Biz de bunlardan göze çarpanları bu yazıda derledik. Umarımız faydalı bir yazı olmuştur. Yeni yazılarımda görüşmek üzere. Hoşça kalın.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.