The Matrix Hayranlarının Okuması Gereken 5 Harika Kitap

The Matrix Hayranlarının Okuması Gereken 5 Harika Kitap

Milenyum dönemini kasıp kavuran ve hala akla “Acaba hepimiz Matrix’te miyiz?” sorusunu getiren The Matrix, kuşkusuz asla unutulmayacak filmler arasında. Matrix Serisi’nin 18 yıllık bir aradan sonra tekrardan sinemalarla buluşacak olan yeni filmiThe Matrix Resurrections için çok heyecanlıyız. Bu nedenle sizlere bu unutulmaz Matrix hikâyesinin atmosferini hissedebileceğiniz kitap önerilerine dair bir liste hazırladık.

Matrix ile henüz tanışmamışlar için kısaca filmin konusundan bahsedelim. Hikâye, Thomas Anderson adında, neden yaşadığına dair hiçbir fikri olmayan bir adamın etrafında dönüyor. Thomas, saygın bir şirkette yazılımcı olarak çalışıyor. Aynı zamanda internet camiasında da Neo isimli bir hacker olarak kendini gösteriyor. Hayatında bir şeylerin eksik olduğunu hisseden Thomas, Morpheus ve Trinity ile tanışınca tavşan deliğine giden yolda kendi benliğini bulmayı umuyor.

Filmin çıktığı dönem ne kadar popüler olduğunu o dönemdeki herkesin uzun deri ceket ve güneş gözlüğü kombini ile etrafta dolanmasından anlayabilirsiniz. . Bilimkurgu ve aksiyonu bir arada yaşatan bu film, izleyen herkesi bir uyanışa davet ediyor.

Matrix Üçlemesi’nin son iki filmi hayranları ikiye bölmüştü: sadece ilk filmi sevenler ve üçlemeyi sevenler. Uzun süredir tartışılan bu konu yeni bir filmin geleceği söylentileri ile yeniden alevlenmişti. Fakat şu an tüm hayranların ortak bir heyecanla The Matrix Resurrections’ı beklediğiniz söyleyebiliriz. Biz de 24 Aralık’ta vizyona girecek olan yeni film öncesi Matrix sevenlerin okuması gereken kitapları listeledik. Şimdi sadece beyaz tavşanı takip edin.

1. Simülakrlar ve Simülasyon – Jean Baudrillard

Matrix üzerine yapılan herhangi bir kitap listesinde Simülakrlar ve Simülasyon’u görmemek imkansızdır. Bu kitabın Matrix filminin temellerini inşa ettiğini söyleyebiliriz. Hatta filmin içinde kitabın kendisini de görüyoruz. İlk filmin başlangıcında Thomas bu kitabı zulasını saklamak için kullanıyor. Ayrıca filmin içerisindeki birçok replikte de kitaptan alıntılar mevcut.

Kitap, içerisinde simülakrlar ve simülasyon arasındaki farkın anlaşılmasına ve anlam karmaşasının giderilmesine yardım edecek bilgiler içeriyor. Kısacası, dünyada her ülkenin ve kişinin aynı şartlarda yaşamadığını ve aynı simülasyonda bulunmadığını ifade ediyor. Kapitalizm çılgınlığı içerisinde bulunduğumuz bir simülasyonda yaşadığımızı anlatan yazar aslında çok da yanlış teorilerde bulunmuyor. “Simülasyon” kuramı ile 20. yüzyıla damgasını vurmuş bir yazardan söz ediyoruz. Baudrilliard, The Matrix de dahil olmak üzere, birçok simülasyon içerikli film ve kitaba öncülük etti. Şunu da belirtmeden geçmeyelim: Kitabın çok ağır bir dili var. Ancak kitabı okudukça hayata bakış açınızın değişeceğini düşünüyoruz.

Gizlemek (dissimuler), sahip olunan şeye sahip değilmiş gibi yapmak; simüle etmek ise sahip olunmayan şeye sahipmiş gibi yapmaktır. Birincisi bir varlığa (şu anda burada bulunmaya) diğeriyse bir yokluğa (şu anda burada bulunmamaya) göndermektedir. Ancak bu olay sanıldığından daha da karmaşık bir şeydir. Çünkü simüle etmek “-mış” gibi yapmak değildir…

Simülakrlar ve Simülasyon, J.Baudrillard

2. Alice Harikalar Diyarında – Lewis Carroll

Eminim hepiniz bu kitabın neden bu listede olduğunu sorguluyorsunuzdur. Ancak The Matrix içerisindeki birçok konuşmada bu kitaptan alıntılar görebilirsiniz. Hatta yeni filmin fragmanında çalan Jefferson Airplane grubunun “White Rabbit” şarkısı bile Alice Harikalar Diyarında’ya bir göndermedir. Filmle kitabı kıyasladığınız zaman Neo’nun yaşadıklarının Alice’in maceralarına çok benzediğini görebilirsiniz. Bu karakterlerin ikisi de farklı biri olma yolunda farklı evrenlere kapı açmalarıyla ünlü. Filmi yöneten Washowski kardeşlerde bunu fark etmiş olacak ki birçok yerde Alice’i anmışlar.

Kısaca kitabın konusundan bahsedecek olursak; Alice, babasının peşinde üç sene denizlerde seyahat ettikten sonra Londra’ya dönmek üzere yola koyuluyor. Hayatının geri kalanında ne yapacağı konusunda bir fikri bulunmuyor. Alice tuhaf görünümlü bir tavşanı takip ederek kendini Harikalar Diyarı’nda buluyor. Bir tavşan deliğinden geçerek girdiği bu fantastik dünyada Alice’in başına birbirinden ilginç olaylar geliyor. Kitapta, Alice’in kedisine yönelttiği “Ben kimim?’ sorusu üzerinden, insan kavramının anlam ve varlık açısından sorgulandığını görüyoruz.Eğer henüz okumadıysanız bu kitabın hayatın önemini sorgulatacak bir eser olduğunu ve herkesin okuması gerektiğini söyleyebiliriz.

Dünü anlatmamın bir yararı olacağını sanmıyorum, çünkü dün başka biriydim.

Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll

3. Son ve Ötesi – Patrick Ness Matrix

Bir çoğumuzun Kaos Yürüşü Serisi’nden tanıdığı Patrick Ness’in Son ve Ötesi’ni bu listeye eklemeden duramadık. Son ve Ötesi, The Matrix’e ola benzerliği ile okurları oldukça etkileyen bir kitap.

Seth adlı ana karakter, kitabın başlangıcında boğularak ölüyor. Sonrasında ise çocukluğunu geçirdiği ülkede uyanıyor. Kendini tamamen bir bilinmezliğin içinde bulan Seth, hayatı ve bildiği bütün gerçekleri sorgulamaya başlıyor. Birçok okur bu kitaptan Matrix ve X-Men karışımı bir hissiyat aldığını söylüyor. Reenkarne durumu Matrix ile benzerlik gösteriyor. Eğer daha önce herhangi bir Patrick Ness kitabı okumadıysanız Son ve Ötesi’ni biraz bekletebilirsiniz. Fakat Patrick Ness okurları bu kitabı gözü kapalı almalı.

Hiç daha ötesinin olması gerektiğini hissetmediniz mi? Sanki dışarda bir yerlerde, parmaklarınızın hemen ucunda çok daha fazlası varmış da tek yapmamız gereken oraya ulaşmakmış gibi?

Son ve Ötesi , Patrick Ness

4. The Infinity Courts – Akemi Dawn Bowman

İnsanlığı yok etmeyi amaçlayan bir yapay zekayla mı savaşıyorsunuz? Bu konu sanki bir yerlerden tanıdık geliyor… Nami öbür dünyada uyandığında kendini fiziksel bedenleri öldüğünde insan bilincinin gittiği Sonsuzluk adlı yerde buluyor. Burada, dünyadaki insanlar tarafından yaygın olarak kullanılan bir sanal asistan olan Ophelia’nın öbür dünyayı ele geçirdiğini öğreniyor. Kendini kraliçe eden Ophelia, gerçek dünyada insanları kendisine hizmet ettirerek köleliğe zorluyor. Daha da kötüsü, Ophelia, insan varlığını tamamen ortadan kaldırmayı planlıyor. Nami, Ophelia’yı yıkmaya çalışırken geçmişi, geleceği ve bizi gerçekten insan yapan şeyin ne olduğunu hesaba katmak zorunda kalıyor.

Bu kitabı okurken kendinizi tamamen Neo gibi hissedebilirsiniz. Nami’nin cevap aradığı sorular ve verdiği mücadele Neo’nun mücadelesini andırıyor.

Sonsuzluk asla senin için inşa edilmedi; hayalperestler için inşa edildi.

The Infinity Courts, Akemi Dawn Bowman

5. Neuromancer – William Gibson Matrix

Bilimkurgu denince William Gibson’dan bahsetmezsek olmaz. Bilmeyenler için kendisi bilimkurgu türünün kurucusu kabul ediliyor. Günümüzün bilimkurgu klişelerinden sıkıldıysanız veya bilimkurgular artık beklentinizi karşılamıyorsa bu kitaba kesinlikle bir şans vermelisiniz. Kitap, zihnini matrix sistemine benzeyen bir çeşit siberuzay sistemlerine bağlayarak elektronik ortamlarda korsanlık yapan Case’in hikâyesini anlatıyor. Neuromancer, 1984’te yazılmasına rağmen oldukça güncel konulardan da bahsediyor.

Matrix‘le ister istemez ilişkisi olan bu kitabı çok seveceğinizi düşünüyoruz. Ayrıca Neuromancer’ın üç kitaplık bir serinin birinci kitabı olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Gelecek çoktan geldi. Sadece herkese verilmedi.

Neuromancer – William Gibson

Matrix Serisi’nin hayranları için listelediğimiz kitaplar bu şekildeydi. Peki siz The Matrix Resurrections filmi için heyecanlı mısınız? Beklentileriniz neler? Düşüncelerinizi bizimle de paylaşmayı unutmayın. 

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

The Matrix Hayranlarının Okuması Gereken 5 Harika Kitap” için bir görüş

  1. Eline sağlık Serenay çok güzel bir yazı olmuş. Film için gerçekten çok heyecanlıyım. Umudum beklentilerimizi karşılaması yönünde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.