Squid Game’i Sevenlerin Okuması Gereken 5 Harika Kitap

Squid Game’i Sevenlerin Okuması Gereken 5 Harika Kitap

Geçtiğimiz ay izleyici ile buluşan Squid Game son zamanların sosyal medyada en çok konuşulan Netflix yapımlarından biri. Bizde diziyi izleyenler ve bu gerilimli havayı kitaplarla devam ettirmek isteyenler için kısa bir öneri listesi hazırladık.

Yazıya geçmeden önce dizi hakkında pek bilgisi olmayan okuyucularımız için kısa bir özet geçelim. Güney Kore yapımı olan bu dizide ekonomik sıkıntılar çeken bir grup insan, tuhaf bir oyun daveti alıyor. Daveti kabul edip kırk beş milyar wonluk büyük ödülün sahibi olmak isteyen bu oyuncular, çocuk oyunlarından derlenen bir dizi ölümcül mücadeleye katılıyorlar. Dizinin yaratıcısı Hwang Dong-Hyuk Squid Game hakkında “Modern kapitalist toplum hakkında bir alegori ya da masal olan bir hikaye yazmak istedim, aşırı rekabeti tasvir eden bir şey, bir şekilde hayatın aşırı rekabeti gibi. Ama gerçek hayatta tanıştığımız türden karakterleri kullanmasını istedim.,” dedi. “Bir hayatta kalma oyunu olarak, eğlence ve insan draması. Gösterilen oyunlar son derece basit ve anlaşılması kolay. Bu, izleyicilerin kuralları yorumlamaya çalışarak dikkatlerinin dağılması yerine karakterlere odaklanmalarını sağlıyor.” yorumlarını yapıyor. Son olarak dizinin fragmanını da buraya bırakıp yazımıza geçelim.

1. Açlık Oyunları – Suzanne Collins Squid Game

Squid Game

Bir döneme damgasını vuran Açlık Oyunları’ndan bu listede bahsetmesek olmazdı tabii ki. Bilmeyenler için kitabın konusu şu şekilde: Yakın bir gelecekte bir dizi felaket yaşanıyor. Felaketler sonrası Kuzey Amerika yerini bir başkent ve on iki mıntıkadan oluşan Panem adında bir ülkeye bırakıyor. Bu ülkede her yıl her mıntıkadan biri kadın biri erkek iki -toplam yirmi dört- genç -haraç- açlık oyunları isimli yarışa katılıyor. On ikinci mıntıkanın haracı Katniss’in küçük kız kardeşi Primrose seçilince Katniss kardeşi yerine oyunlara katılmak için gönüllü oluyor ve maceramız başlıyor.

Squid Game’de yaşanan gerilim dolu oyun sahnelerini Açlık Oyunları’nda da hissedebilirsiniz. Ayrıca kitabın kendine inanan ve güçlü kadın ana karakterini Sae- Byeok’a çok benzeteceksiniz. Sonuçta Katniss bir dönem hepimizin rol model aldığı yegâne karakterdi.

Kitap hakkında küçük bir bilgi: Söylenenlere göre yazar kitabın konusunu Irak Savaşı’ndaki görüntüleri izlerken oluşturmuş. Savaş ve reality şov kavramlarını birleştirip Açlık Oyunları’nı yaratmış. Hayata yazar olarak bakmak bu olsa gerek.

Capitol, insanlara Açlık Oyunları’nın sonunun hiçbir zaman gelmeyeceğini bu şekilde hatırlatıyor. Bize sayısız ve hiçbir işe yaramayacak plaketler verilecek ve insanlar bizi seviyormuş gibi rol yapacaklar.

Açlık Oyunları, Suzanne Collins

2. Yürüyen Ölüler – Robert Kirkman Squid Game

Squid Game

Sıradaki kitabımız hepinizin öyle ya da böyle adını duyduğunu düşündüğüm Yürüyen Ölüler. Çoğunuzun The Walking Dead isimli dizisinden aşina olduğunuz Yürüyen Ölüler aslında bir çizgi roman ve konusu da işte şöyle: Kasabanın polis şefi Rick Grimes bir gün vurularak hastaneye kaldırılıyor. Ancak o komadayken geçen sürede bildiği yaşam oldukça değişiyor. Uyandığında dünyanın artık insan etiyle beslenen zombiler tarafından kuşatıldığını fark ediyor. Kitap, zombi kıyametine karanlık ve cesur bir yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Yürüyen Ölüler zorlayıcı karakterleri kullanarak ve ahlaki soruları gündeme getirerek gerçekten başarılı çalışmalardan biri.

Kirkman’ın ailesi, o büyürken korku filmleri izlemesine izin vermemiş. Tek istisna varmış o da, yılda bir kez Cadılar Bayramı’nda, tek bir korku filmini izlemesine izin verilirmiş. Yasaklar tatlı gelmiş olacak ki Kirkman, büyüdüğünde klasik Romero filmleri izlemeye başlamış. Her zombi filmine eşlik eden kalıplaşmış sonlar onu hüsrana uğratmış. Ya herkes ölür ya da birkaç kurtulan gün batımına doğru yola çıkar düşüncesi Kirkman’ın hoşuna gitmemiş. Ancak Kirkman, bir grup sağ kalanın “medeniyetin çöküşünden sonra yıllarca ve yıllarca yaşamaya devam edebilecekleri ve bunun onları nasıl etkileyeceği” ile derinden ilgilenmiş. Sayesinde korku ve gerilimi dibine kadar yaşıyoruz.

Sonuç olarak Squid Game’deki gibi yaşanan hayatta kalma mücadelesini soluksuz okumak istiyorsanız kesinlikle denemelisiniz.

Keşke herşeyin sonu iyi olacak diyebilseydim sana… Olmayacak. Ama şuanı iyi kılabiliriz.

The Walking Dead, Robert Kirkman

3. Ölüm Oyunu – Koushun Takami Squid Game

Squid Game

Ölüm Oyunu uzak bir adaya uçakla götürülen ve bir oyun oynamaya zorlanan ortaokul öğrencilerinin gerilim ve macera dolu hikâyesini anlatıyor. Bu oyunda tek kural, sadece bir öğrenci kalana kadar ölümüne savaşmak. Öğrenciler, giymek zorunda kaldıkları patlayıcı tasma nedeniyle yapmamaları gereken bir şey yaptıklarında kendilerini oyundan çıkarılmış buluyorlar.

Ölüm Oyunu, 1997 yılında Japonya Grand Prix Ödülü’nün Korku Romanı kategorisinin son turunda şiddet içerikli yazılar nedeniyle reddedilmiş. Söylentilere göre yazarın Ölüm Oyunu’nu yazma hikâyesi şu şekilde: Koushun Takami, Sineklerin Tanrısı’nı okuyup beğenmiş ama “modası geçmiş” bir kitap olarak görüyormuş. Yazar bu yorumunun üzerine Sineklerin Tanrısı’nın daha “modern” bir versiyonunu yazmaya karar vermiş ve çeşitli yapımlardan da ilham alarak Ölüm Oyunu’nu yazmış.

Yazar, uzun zamandır Ölüm Oyunu’nun ikinci romanı üzerinde çalışıyor. İçerik açısından Squid Game ile birçok ortak noktası olan bu kitabın gerilim açlığınızı gidereceğinden eminim.

Bu ülkede boktan sayılabilecek pek çok şey var ama hepsinin özü aynı: Faşizm.

Ölüm Oyunu, Koushun Takami

4. Alice in Borderland – Haro Aso

Alice in Borderland Tome 1 (Alice in Borderland (1)) : Haro Asô:  Amazon.com.tr: Kitap

Sıradaki önerimiz bir manga. Hayatından çok sıkılmış üç lise öğrencisi bir gün daha heyecan verici bir dünyada yaşamayı diliyor. Dilekleri kabul olan bu üçlü kendilerini Tokyo’nun terkedilmiş post apokaliptik bir versiyonunda buluyor. Daha sonra burayı keşke çıkan üç arkadaş aslında bir oyunun içinde olduklarını anlıyorlar. Kısa süre içerisinde ise Borderland’de hayatta kalmak için birbiri ardına tehlikeli bir oyunda rekabet etmeleri gerektiğini keşfediyorlar.

Alice in Borderland yakın zamanda Netflix tarafından diziye de uyarlandı. Yıldız isimlerle dolu olan bu uyarlama anladığım kadarıyla izleyicileri pek memnun etmiş.

Squid Game severler neden mi bu mangayı okumalı? Çünkü Alice in Borderland müthiş çizimleri ve nefes kesen kurgusuyla sizi havalara uçuracak bir kitap.

Ölüm yüzünüze bakarken, hayatta olmanın ne demek olduğunu gerçekten anlıyorsunuz.

Alice in Borderland, Haro Aso

5. Kızıl Yükseliş – Pierce Brown

Listedeki son kitabımız yayın yönetmenimizin favori kitaplarından biri olan Kızıl Yükseliş. Kitabımız renk kodlarına göre sınıflara ayrılmış Toplum’un en alt sınıfı Kızıllara dahil olan Darrow’un dudak uçuklatan hikâyesini konu alıyor. Bütün Kızıllar gibi Darrow da, Mars’ı yeni nesiller için yaşanılır bir gezegen haline getirdikleri inancıyla günlerini madenlerde çalışarak geçiriyor. Talihsiz olaylar silsilesi sonucunda Darrow, halkının yozlaşmış yönetici sınıfın kölesinden başka bir şey olmadığını keşfediyor. Bundan dolayı adalet isteği ve kaybettiği aşkının anısıyla hırslanıyor. İnsanlığın yeni nesil Altın hükümdarlarının güç için mücadele ettiği efsanevi Enstitü’ye sızmak için her şeyden vazgeçiyor.

Ana karakter, Altınların acımasız kültürüne adapte olmaya çalışırken, manipülasyon, acımasızlık ve aşırı şiddetle desteklenen bir dünyada nasıl yaşayacağını yeniden öğreniyor. Squid Game’de zamanla oluşan özgürlük kavramına olan arzu bu kitapta bambaşka bir boyuta ulaşmış. Darrow ve Seong Gi‑Hun güçlü karakterler olarak birbirine benziyor. Okumaya başladığınızda bu kitabı bırakmayı deneyin.

“Bütün insanlar eşit yaratılmamıştır,” diyordu. Uzun boylu, otoriter, kartal gibi bir adamdı. “Zayıflar size aldattı.Dünya’ya eziklerin sahip olması gerektiğini söylüyorlar. Güçlerin zayıf olanları korunması gerektiğini iddia ediyorlar. Bu soylu demokrasi yalanı, insanı zehirleyen kanserdir.”.

Kızıl Yükseliş, Pierce Brown

Bu yazımızda sizlere bu Squid Game dizisinin etkisini hissettirecek kitaplar önermeye çalıştık. Listeye eklemek istediğiniz varsa bizimle paylaşmayı unutmayın. Hepinize keyifli okumalar. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere!

Bu cümle kısa. Cümle kısa. Kısa cümle kısa. Kısa. Bu cümle kısa. Bak kısa. Kısa. Valla kısa. Uzun değil kısa. Kıpkısa. Kısa. Uzun değil kısa. Neresi uzun kısa. Bu cümle kısa. Cümle kısa. Kısa cümle kısa. Kısa. Bu cümle kısa. Bak kısa. Kısa. Valla kısa. Uzun değil kısa. Kıpkısa. Kısa. Uzun değil kısa. Neresi uzun kısa.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ne edilgeni ya. Yok edilgen cümle falan.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.