Koca bir yılı daha İyisiyle kötüsüyle geride bıraktık. 2021 belki de en çok uyarlama yapım izlediğimiz yıllardan biri olabilir. Romantik komedisinden, bilimkurgusuna, fantastiğinden gerilimine her türden nasibimizi aldık. Biz de bu yılın en fazla ses getiren kitap uyarlamalarına birlikte göz atmak istedik. Gelin hep birlikte bu yıl neleri izlemişiz bir bakalım! 2021 yılında en çok konuşulan 9 uyarlama…
1. Dune (Dune: Çöl Gezegeni)
Bilimkurgu türünün mihenk taşlarından biri sayılan Dune’un uyarlaması şüphesiz 2021 yılının en fazla merak edilen filmlerinden biriydi. Daha önce 1984 yılında David Lynch tarafından beyaz perdeye aktarılan hikaye bu sefer Denis Villeneuve imzasıyla hayranlarıyla buluştu.
2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama 2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama
Kısaca Dune’un konusundan bahsedecek olursak; hikâye çeşitli soylu hanedanların gezegeni kontrol ettiği feodal bir yıldızlararası toplumun ortasındaki uzak bir gelecekte geçiyor. Temelde, ailesi Arrakis gezegeninin yönetimini üstlenen Paul Atreides’in hikayesini okuyor ve izliyoruz. Arrakis, bir çöl gezegeni olsa da gereceği görmeye yarayan melanj yani baharatın üretildiği tek gezegen olduğu için oldukça değerli bir yer.
Usta yazar Frank Herbert tarafından yazılan bu seri, daha sonra oğlu tarafından devam ettirildi. Serinin büyük bir çoğunluğunu İthaki Yayınları tarafından dilimize çevrildi. Film için hazırladığımız karşılaştırma dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.
2. House of Gucci (Gucci Ailesi)
2021’in en iddialı yapımlarından olan House of Gucci, gerek konusu gerek kadrosu ile büyük beğeni topladı. Filmde, Gucci markasının kurucusu Guccio Gucci’nin torunu Maurizio Gucci’nin 1995’te eşi Patrizia Reggiani tarafından tutulan bir suikastçının tarafından işlenen cinayetini ve cinayete kadar olan olaylar anlatılıyor.
2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama
House of Gucci, henüz çekimleri bile başlamadan yönetmeni ve kadrosu sebebiyle herkes tarafından merakla bekleniyordu. Vizyona girdikten sonra da izleyicilerinden övgü dolu yorumlar almayı başardı. Şimdi de aday olduğu kategorilerde bolca ödül almasıyla gündemden düşmüyor.
Film, Sarah Gay Forden tarafından yazılan Gucci Hanedanı: Cinayet, Delilik, İhtişam ve Açgözlülüğün Çarpıcı Hikayesi isimli kitaptan uyarlama. Kitap geçtiğimiz yıl Nova Kitap tarafından dilimize çevrildi. Kitap ve dizi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Gucci Hanedanı: Kitap ve Film Hakkında Bilmeniz Gereken Bütün Detaylar isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
3. The Witcher
Hem kitapları hem de oyunuyla çoğunluğun gönlünü fethetmiş bu serinin ikinci sezonu 17 Aralık’ta yayımlandı. Dizinin ilk sezonu hem çok beğenilmiş hem de Witcher dünyasına yeni girenler için oldukça karışık olduğuna dair eleştiriler almıştı. Aynı zamanda hikâyenin zamansal olarak uyuşmaması da birçok kişiden olumsuz tepki almıştı. Ancak ikinci sezon hakkındaki yorumlara bakacak olursak bu pürüzler giderilmiş gibi görünüyor.
İkinci sezon, Sodden Savaşı’ndan sonra başlıyor. Birinci sezon finalinde Geralt, Ciri’yi bulmuştu. İkinci sezonda ise Geralt, Yennefer’in öldüğünü düşünüyor ve Ciri’yi güvende tutabilmek için Witcher kalesine götürmeye çalışıyor. Bu süreçte Ciri’nin ne olduğunu da çözmeye çalışıyor.
Andrzej Sapkowski tarafından yazılan The Witcher serisi Pegasus Yayınları tarafından dilimize çevrildi. Dizi hakkındaki karşılaştırma dosyamızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Cruella
Birçoğumuzun çocukluğundan hatırladığı Cruella De Vil’in hikâyesini izlediğimiz yapım, herkes tarafından beğenilen ve sevilen bir uyarlama oldu. Cruella’ya hayat veren Emma Stone’un filmdeki performansıyla göz doldurmayı başardı. Görsel anlamda izleyicilere güzel bir şov sunan Cruella, pandemi nedeniyle sinemalarda vizyona giremedi.
Filmde, kötü bir karakter olarak tanıdığımız Cruella’nın küçüklüğüne gidiyor, Estella’dan Cruella’ya dönüşümüne tanık oluyoruz. Saç rengi yüzünden toplumdan dışlanması, geçirdiği zor zamanlar ve birçok travmaya ek olarak, kendisine örnek aldığı moda devi Barones’in gerçek kimliğini keşfetmesiyle Cruella’nın hayatına intikam duygusu da ekleniyor.
Bilmeyenler için Cruella karakteri ilk olarak Dodie Smith’in 101 Dalmaçyalı kitabında hayat buldu. Disney, kitabı animasyon uyarladığında ise Cruella en ikonik kötü karakterlerden biri haline geldi.
5. To All The Boys: Always and Forever (Sevdiğim Tüm Erkeklere: Şimdi ve Sonsuza Dek)
Netflix’in en sevilen genç yetişkin filmlerinden biri olan To All The Boys I’ve Loved serisinin son filmi To All The Boys: Always and Forever da 2021 yılında izlediğimiz uyarlamalar arasındaydı.
Lara Jean’in mektuplarının macerasının son perdesinde, Lara Jean ve Peter’in liseden sonra da bir arada kalabilme çabalarına tanık oluyoruz. İşler plana uygun gitmese de hayatın sürprizlerle dolu olduğunu anlatmaya çalışan güzel bir sonla seriye veda ediyoruz.
Seriyi okumak isteyenler için tüm kitapların Pegasus Yayınları tarafından çevirisi mevcut. Filmin uyarlama olarak ne kadar iyi bir iş çıkardığını öğrenmek için Romantik Bir Kaçış: Sevdiğim Tüm Erkeklere, Şimdi ve Sonsuza Dek isimli yazımızı okumayı unutmayın!
6. The Hating Game (Nefret Oyunu)
Sally Thorne’un aynı isimli kitabından uyarlanan The Hating Game olay örgüsünde yapılan küçük değişikler sebebiyle bir Christmas filmine çevrildi ve 10 Aralık’ta vizyona girdi. Hem AppleTv+ hem de sinemalarda gösterime giren bu film maalesef ülkemizde gösterilmedi.
2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama
Filmde, farklı iki şirketin birleşmesiyle birlikte beraber çalışmak zorunda kalan Lucy ve Josh’ın hikâyesini izliyoruz. Şirkette aynı pozisyon içim yarışan bu ikili, birbirlerine oynadıkları oyunların arasında ortaya çıkan romantik duygularıyla da başa çıkmaya çalışıyor.
Başrollerinde Lucy Hale ve Austin Stowell’in oynadığı bu film, izleyicilerden geçer not aldı. The Hating Game geçtiğimiz yıllarda Nefret Oyunları adlı ile Yabancı Yayınları tarafından dilimize çevrilmişti.
7. Shadow and Bone (Gölge ve Kemik)
Nisan ayında Netflix’te yayınlanan Shadow and Bone, bu yılın en çok konuşulan yapımlarından biriydi. Dizide yalnızca Grisha Üçlemesi’ndeki karakterleri değil, yazarın diğer serisi Six of Crows’un sevilen karakterlerini de izleme şansı yakaladık. İkinci sezon çekimleri geçtiğimiz günlerde başlayan dizinin yıldızı ise Ben Barnes oldu. Barnes, dizide sergilediği performansıyla izleyiciler tarafından övgü yağmuruna tutuldu.
2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama
Dizi ve kitabın konusundan kısaca bahsetmemiz gerekirse; hikâyemiz yıllar önce çok güçlü bir Grisha tarafından ikiye bölünmüş Ravka’da geçiyor. Ravka’nın ikiye bölünmesinin sebebi ise ülkenin ortasında Karanlıklar Diyarı ismi verilen bir anlamda lanetli bir bölge bulunması. Volcra isimli yaratıklardan dolayı Karanlıklar Diyarından geçilemiyor. Ana karakterimiz Alina ise sahip olduğu güç sebebiyle Karanlıklar Diyarı’nı yok edecek kişi olarak görülüyor.
Leigh Bardugo’ tarafından yazılan bu serinin bütün kitapları Martı Yayınları tarafından dilimize çevrildi. Dizinin ilk sezonu için hazırladığımız karşılaştırma dosyasına ise buradaki linkten ulaşabilirsiniz.
8. The Wheel of Time (Zaman Çarkı)
Robert Jordan’ın aynı isimli fantastik serisinden uyarlanan dizinin ilk bölümü 19 Kasım’da hayranlarıyla buluştu. Eğer bir aksilik çıkmazsa dizi sekiz sezon devam edecek ve serinin on dört kitabını kapsayacak.
2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama
Dizinin konusu ise şu şekilde: Zaman Çarkı’nın dönüşüyle başlangıçlar ve bitişler yok oluyor. Bu çarkın devamlılığını ise Tek Güç isimli bir oluşum sağlıyor. Tek Güç, Saidar ve Saidin olarak ikiye ayrılıyor. Saidar kadın Aes Sedailer, Saidin ise erkek Aes Sedailer tarafından kullanılıyor. Ancak Karanlık Varlık tarafından lekelenen erkek Aes Sedailer, büyük yıkımlara neden olmaya başlıyorlar. Biz de Moiraine ve yoldaşlarının bu yıkımı durdurmaya çalışmasını izliyoruz.
Fantastik edebiyatın en değerli parçalarından olan The Wheel of Time’ın uyarlamasında başrolleri Rosamund Pike, Josha Stradowski, Madeleine Madden ve Zoe Robins gibi isimler paylaşıyor. Bu büyülü macerayı izlemekle yetinmek istemeyenler serinin -basımı tükenmemiş olan- tüm kitaplarına İthaki Yayınları etiketiyle ulaşabilir.
9. Foundation (Vakıf)
Bilimkurgunun temellerinden biri olan Vakıf serisi de bu yıl izleyiciyle buluştu. İzleyicilerden oldukça düşük not olan Foundation, yedi kitaplık bu serinin ilk kitabını kapsıyor. Dizi AppleTv+ üzerinden yayımlandı ve on bölümden oluşuyor.
2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama
İnsanlığın Samanyolu galaksisinde farklı gezegenlerde yaşadığı bir gelecekte geçen dizinin merkezinde psikotarihçi Hari Seldon yer alıyor. Hari Seldon, matematiksel verileri kullanarak geleceği görebiliyor. Gelecekte imparatorluğun çöktüğünü görünce bunu engellemek için Vakıf’ı kurmaya karar veriyor ve böylece hikâyemiz başlıyor.
Vakıf Serisi, ülkemizde İthaki Yayınları tarafından yayınlandı. Dizinin ilk iki bölümünü incelediğimiz Uyarlanamayan Kitap Yapmışlar: Foundation Birinci ve İkinci Bölüm İncelemesi isimli yazımızı okuyup dizi ile ilgili düşüncelerinizi belirmeyi unutmayın.
Listedeki uyarlamalar hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu yıl sizi en çok hangi uygulama heyecanlandırdı? Listede eksik olduğunu düşündüğünüz bir yapım var mı? Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
başlık 2021 Yılında En Çok Konuşulan 9 Uyarlama
Ama fakat ancak. Lakin ve asla. Fakat ama. Ve ya da. Veya ile de. Ki mademki. Ancak ve ancak. Çünkü. Ama ve ancak. Fakat ancak lakin. Çünkü ve çünkü. Ve ya da. Ama fakat ancak. Lakin ve asla. Fakat ama. Ve ya da. Veya ile de. Ki mademki. Ancak ve ancak. Çünkü. Ama ve ancak. Fakat ancak lakin. Çünkü ve çünkü. Ve ya da. Ama fakat ancak. Lakin ve asla. Fakat ama. Ve ya da. Veya ile de. Ki mademki. Ancak ve ancak. Çünkü. Ama ve ancak. Fakat ancak lakin. Çünkü ve çünkü. Ve ya da. Ama fakat ancak. Lakin ve asla. Fakat ama. Ve ya da. Veya ile de. Ki mademki. Ancak ve ancak. Çünkü. Ama ve ancak. Fakat ancak lakin. Çünkü ve çünkü. Ve ya da.
Yazıyı burada paylaş: