Büyünün En Karanlık Tonu: The Witcher

Büyünün En Karanlık Tonu: The Witcher

Karşılaştırma Dosyaları Bölüm 7: The Witcher 2. Sezon

Dünyanın dört bir yanında çok sevilen ve çok konuşulan The Witcher’ın ikinci sezonu geçtiğimiz ay yayımlandı. Biz de dizi için bir karşılaştırma dosyası hazırlayalım dedik ama ekipte kitapları okuyan kimseyi bulmadık. Bu yüzden Işıl Karabulut1 sizler için JosephWriterAnderson.com’da yayınlanan bu yazıyı dilimize çevirdi. İyi okumalar. The Witcher

1: Bu metin Işıl Karabulut tarafından Bibliyoraf.com için çevrilmiştir. Çevirmenin ve Bibliyoraf’ın izni olmadan başka bir sitede kullanılamaz.

Netflix’te dizisinin çıkmasıyla birlikte The Witcher, hepimizde bir bağımlılık haline geldi. Oyunlarını oynadık, kitaplarını okuduk ve ikinci sezonu heyecanla bekledik. Biz de dizinin yeni sezonu izledik ve sizler için çok güzel haberlerimiz var! İkinci sezon bir harika! Hatta ilk sezondan daha güzel! Peki The Witcher’ın ikinci sezonu kitaplarıyla paralel mi ilerliyor? Az çok öyle diyebiliriz. Bu sezon Elflerin Kanı’nı, yani Witcher serisinin ilk kitabını konu alıyor. Fakat, ekrana uyarlanırken birçok şey değiştirilmiş. 

Dikkat! Yazının buradan sonrası dizi hakkında spoiler içeriyor.

Netflix Karakterleri Bir Araya Getiriyor The Witcher

The Witcher dizisinin en iyi sahneleri kemik kadro bir araya gelince, Jaskier ile Geralt birbirine takılınca, Yennefer ile Geralt beraber olunca ortaya çıkıyor. Tek problem, serinin ilk kitabının, yani Elflerin Kanı’nın büyük bir çoğunluğunda ana karakterleri tamamen birbirinden ayrı şekilde görmemiz. 

The Witcher

Dizi, karakterleri kitaplardakinden çok daha hızlı bir şekilde bir araya getirerek bu durumu telafi ediyor. Tabii ki bunu gerçekleştirmek için de ana metne yönelik bazı riskler alınıyor. Sonuç ise takdir edilesi; TÜM karakterler için daha fazla ekran süresi ve kemik kadronun birbiriyle iletişim içinde olduğunu gördüğümüz daha uzun sahneler…

Ciri Kitaplardakinden Daha Az Sinir Bozucu

Netflix’in Witcher’ını iyi bir uyarlama yapan en güçlü özelliği hayranların kitap ve oyunlarda sevdiği şeyleri diziye aktarmaları. Oyunlarda sevilip diziye aktarılan bu elementlerden biri de Ciri. Ciri oyunlarda oldukça havalı bir karakter. Kendisi çetin ceviz. Ama aynı zamanda da oldukça kibar ve epey de sıradan bir kız. Kitaplarda ise tam aksine sinir bozucu, yavan, bir bakıma tuhaf, haylaz bir trol. En azından davranışları öyle. Dizideki Ciri, oyundaki Ciri’ye çok benziyor. Sadece birazcık daha asaletli. Ama bunu göz ardı edebiliriz. Sonuçta prenses olmayı daha yeni bıraktı. 

Kitaplara Kıyasla Çok Daha Fazla Canavar Var

The Witcher

Eğer kitapları okumadıysanız Witcher evreninin sadece Witcherlık yapmaktan, yani canavarları öldürmekten ibaret olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kitaplarda canavarların soyu tükenmek üzere. İnsan ırkının kıtadaki baskın tür haline gelmesiyle canavarlar dünyanın sınırlarına sürgün ediliyor. Bu yüzden de Witcherlık çok popüler bir meslek grubu değil. Kitaplarda Geralt’ın sürekli paraya sıkışık olmasının nedeni de bundan kaynaklı. 

Dizide (oyunlarda da olduğu gibi), savaşılması gereken pek çok canavar var. Mantıklı olan da bu. Ne de olsa, oyuncuların kıtayı geçerken bir dikkat dağıtıcıya ihtiyacı var. Ve tabii ki dövüşülmesi gereken canavarlar olmasaydı oyunlar epey sıkıcı olurdu. Aynı şekilde dizide de Geralt’ın dövüşmesi gereken pek çok yaratığın olması diziyi izlemenin keyfini oldukça yükseltiyor. 

Witcher Evreninde Yeni Bir Karakter: Ölümsüz Ana

İkinci sezonda, şimdiye kadar Witcher evreninde bulunan en tehlikeli canavar ortaya çıktı: Ölümsüz Ana, ya da diğer adıyla Voleth Meir. Kurgusal açıdan bakarsak burada kitaplardan çok büyük bir ayrım var. Ölümsüz Ana kitaplarda yer almıyor. Dolayısıyla da dizideki gibi esas hikayenin ilerlemesinde büyük bir role sahip değil. Ve tabii ki de Ciri bu canavar tarafından ele geçirilip Witcherları öldürmüyor. 

Bize göre Ölümsüz Ana, The Witcher 3 oyununda yer alan Ladies of the Woodile epey benzerlik gösteriyor. Bazı izleyiciler ise Ölümsüz Ana’nın evinin basilisk bacaklarının Slav mitolojisindeki Baba Yaga’ya doğrudan bir referans olduğunu düşünüyor. 

Yennefer Büyüsünü Kaybetmiyor The Witcher

Yazının başlangıcında söylediğimiz gibi, Yennefer Elflerin Kanı’nın büyük bir çoğunluğunda yok. Ayrıca büyüsünü kaybetmiyor veya büyüsünü geri almak için Ciri’ye ihanet etmeye karar vermiyor. Bununla beraber, dizininin kitap serisinden aldığı bir şey var: Ciri ve Yennefer arasında gelişen bağ. Yennefer’ın dizi finalindeki nihai fedakarlığı, Ciri ile arasındaki bu yeni bağın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. 

The Wild Hunt ve Dünyalar Arası Yolculuk

Kitaplarda, The Wild Hunt’ı veya Ciri’nin dünyalar arası portal açabilmesini seri sonlarına doğru görüyoruz. Vahşi Av, Witcher 3 oyunundaki ana düşman olmasının yanı sıra serinin son kitabında da önemli bir rol oynuyor. Görünen o ki gelecek sezonlarda dizi Wild Hunt ve lideri Eredin’i daha detaylı bir şekilde işleyecek. 

Eskel Kitaplarda Ölmüyor The Witcher

İkinci sezonda değiştirilen ve fanların hala konuştuğu tartışmasız en önemli şey Witcher Eskel’in bir Leshy tarafından enfekte edilmesiyle canavara dönüşüp ölmesi.

 

The Witcher showrunner explains the controversial Eskel storyline in Season  2 - Redanian Intelligence

Bu olay ne kitaplarda ne de oyunlarda yaşanıyor. Peki neden dizide Eskel’i öldürdüler? Eskel’in ölümü, sezon sonunda gerçekleşecek olan Ciri’nin başka bir yaratık tarafından ele geçirilmesi olayını yansıtıyor. Geralt’ın, Eskel’in öldürülmesi gerektiğini kabullenmesi ve Ciri’yi öldürmeyi reddetmesi arasındaki zıtlıkta Ciri’nin Geralt için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Ciri, onun için bir kardeşten, hatta geri kalan her şeyden çok daha önemli.

Aynı zamanda kitapta oldukça önemli olan bir karakteri öldürerek senaryo yazarları bize oldukça bir net mesaj veriyor: Evrenin bu versiyonunda kimse güvende değil. 

O Zaman Dizi Kitaplardan Ne Aldı? The Witcher

Ana konu hala kitaplara bağlı. Geralt, Ciri’yi buluyor ve büyüsünü kontrol etmesine yardım edecek eğitmenler arıyor. Ek olarak, Triss, Kaer Morhen’e Ciri’ye yardım etme amacıyla gidiyor. Esrarengiz bir büyücü Ciri’yi kaçırmaya çalışıyor. Ve tabii ki, Ciri hala kehanette bahsedilen çocuk. 

Sonuç olarak, bize kalırsa dizide yapılan değişiklikler hikayeyi daha iyi bir hale getiriyor. Kemik kadronun kitaplarda olduğundan daha çok bir araya gelmesi ve Geralt’ın öldürmesi gereken daha fazla canavar olması bizim hoşumuza gitti. 

Netflix İlk Sezondan Sonra Dizide Bazı Olumlu Değişiklikler Yaptı

The Witcher Season 2 Episode 5 Review: Turn Your Back - TV Fanatic

Birinci sezondan sonra ikinci sezonda dizinin mevcut ögelerinde yapılan değişikliklerden bazıları oldukça yerindeydi. Geralt’ın daha fazla büyü yapması ve oyun hayranlarının tanıyabileceği Witcher işaretleri kullanması gibi. Ayrıca dizi, oyunu yansıtan bazı değişiklikler de yapıyor. Ciri’nin görünümünü elden geçirmek ve Triss’in saç rengini kırmızıya çevirmek gibi. Ne de olsa oyunlar da kitaplar kadar seviliyor. Dizi de kaynağını her ikisinden aldığı için her ikisine de hakkını veriyor! 

Son olarak, başrol karakter bu sezon çok daha fazla konuşuyor. Geralt ilk sezonda homurtuları ve suskunluğuyla tanınınca, Cavill en sevdiğimiz canavar avcısına daha fazla katman eklenmesi gerektiğini hissetmiş. Bu düzelti, Geralt’ı daha gerçekçi bir kahraman yapmasının yanı sıra onu kitaptaki haline daha da yakınlaştırıyor. Kitaptaki Geralt düşüncelerini paylaşmakta nispeten daha özgür. Örneğin Geralt kitaplarda tarafsız olmanın önemi gibi kendi dünya görüş ve felsefelerini Ciri’ye aktarıyor.

Bu yazının redaktörlüğünü Aylin Efe yapmıştır.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.