Bir kitabı nelere uyarlayabilirsiniz? Filmlere, dizilere, tiyatro oyunlarına ve bir sürü seçeneğe ek olarak tabii ki müzikal yapımlara. Bugünkü yazımızda sizlere kitaplardan uyarlanmış müzikallerle ilgili şahane bir liste hazırladık! Keyifli okumalar!
1. Les Misérables
İnsanların şarkı söylediğini duyuyor musunuz? Eğer kızgın insanların şarkıları ise duyduklarınız Les Misérables izliyor olabilirsiniz. Dünyanın en uzun süre sahnelenmiş ikinci müzikali Les Misérables. Birçok ödül almış, 42 ülkede 22 farklı dilde seyircilerin karşına çıkmış. En başarılı müzikallerden biri olan bu müzikalin uyarlandığı kitap da bir o kadar bilinen bir klasik: İsmini Fransızca hali ile tanımak zor olabilir, fakat kendisi Victor Hugo’nun Sefiller kitabından başkası değil! Sefiller’in birçok farklı alanda birçok uyarlaması mevcut, radyo halinden tutun animesine kadar. Bunlara dahil olan müzikal aynı zamanda 2012 yılında filme de uyarlanmış.
Sefiller kitabının kısaca konusuna değinecek olursak: Ana karakter Jean Valjean’ı ve onun başından geçenleri konu alan bir eser. Jean ailesini doyurmak amacıyla ekmek çalınca beş yıllık bir hapis cezasına çarptırılır, sık sık kaçmasıyla da cezası artınca on dokuz yıl boyunca hapishanede kalır. Hapisten çıktıktan sonra bir piskopos onu evine alır; ama Jean, piskoposun iyiliğine rağmen onun gümüş takımlarını çalmaya çalışır. Yakalanınca piskopos ona şamdanları hediye ettiğini söyler ve şikâyetçi olmaz. Hatta üstüne iki gümüş şamdan hediye eder. Tabii bir şartı vardır: Gümüşlerden elde edeceği parayı iyi bir adam olma yolunda harcamalıdır. Bu olay Jean Valjean’ın hayatının dönüm noktası olur.
Müzikalin Spotify’da birkaç tane farklı kaydı var, bunlardan birini burada bulabilirsiniz.
2. The Phantom of the Opera
Orijinal ismiyle Le Fantôme de l’Opéra ya da Türkçe adıyla Operadaki Hayalet, dünyadaki en popüler müzikallerden biri. Günümüzde Broadway’in en çok sahnelenen müzikali unvanına sahip. 27 ülkede sahnelenmiş, hatta 2015 yılında İstanbul’da da sahne almış bir müzikal. Bu ünlü müzikal, Gaston Leroux’ın yazdığı aynı isimdeki kitaptan uyarlanmış. Müzikal, 2011’de The Phantom of the Opera at the Royal Albert Hall ismiyle sahne kayıtlarından film haline getirilmiş. Bu film dışında da hem müzikalin hem kitabın başka uyarlamaları da mevcut.
Operadaki Hayalet, Christine karakteri ile Paris Opera Binası’nda yaşayan müzikal deha olan Opera Hayaleti’nin hikayesini anlatıyor. Hayalet, korodaki Christine’i ünlü bir soprano yapmak için ona gizlice müzik dersi vermeye başlıyor ve ona karşı olan duyguları sevgiye, ardından da aşka dönüşüyor. Ama Christine’i tek seven kişi o değil. Hayalet’in aşkı bir süreden sonra takıntı ile kıskançlık haline geliyor ve hikaye ise trajik bir sona doğru ilerliyor.
Müzikalin Spotify’daki albümüne buradan ulaşabilirsiniz.
3. Cats müzikal
21 yıl boyunca Londra sahnelerinde, 18 yıl boyunca Broadway’de sergilenerek en uzun sürede sahnelenen müzikallerden biri Cats. Aslında bu müzikale tam olarak uyarlama denemez; daha ziyade, bir kitaptan ilham alarak hayata geçirilmiş bir yapım. Fakat çok başarılı ve tanınmış bir bir müzikal. Bir kitaptan esinlendiğini ben de araştırırken öğrendim, bu nedenle sizinle de paylaşmak istedim. Peki, bu müzikal hangi kitaptan ilham almış? T.S. Eliot’ın İhtiyar Farenin Kediler Kılavuzu adlı şiir kitabı, müzikalin çıkış noktasıymış. Ayrıca şarkı sözlerinin büyük kısmı da bu şiir kitabından alınmış. Bir şiir kitabının uyarlamasıyla ilk kez karşılaştım ve açıkçası bu benim çok hoşuma gitti. Müzikalin 2019’da filmi de çıktı, fakat pek ilgi çeken bir uyarlama olmadı.
İhtiyar Farenin Kediler Kılavuzu, T.S. Eliot’ın kediler hakkındaki on beş şiirinden oluşuyor. Müzikal ise bu şiirlerde geçen karakterleri konu alıyor. Her kedinin kendisine has bir özelliği olduğu Jellice kedileri isimli bir kedi grubu var. Bir gece bu Jellice kedileri, kedi kralının vereceği önemli bir karar için toplanmışlardır: Kimin Heavyside’da yeniden doğacağının kararı. Heavyside demek lüks içinde yaşamak demek bu kediler için. Bu sebeple de bütün kediler krala hünerlerini göstermeye ve onun gözüne girmeye çalışır. Peki, sonunda kim Heavyside’a gidebilecektir?
Cats müzikalinin Broadway ekibinin seslendirdiği albümüne buradan ulaşabilirsiniz.
4. Matilda The Musical müzikal
Benim okurken çok hoşuma giden bir kitabın uyarlaması olan Matilda The Musical, 2012’de Olivier Ödülleri’nde tek seferde en çok ödül alan müzikal olma unvanını Hamilton ile paylaşıyor. Matilda the Musical, Roald Dahl’ın Matilda isimli tatlı bir çocuk kitabının uyarlaması. Matilda eseri, aslında Matilda the Musical’den önce ilk kez 90’larda müzikal haline getirilmiş; fakat ilk müzikal, ikincisi kadar ilgi çekmemiş maalesef ki. Bu sebeple de biz de yukarıda gördüğünüz görselde ikinci yapımı ele aldık.
Eser, beş yaşındaki kitap kurdu Matilda’yı anlatıyor: Matilda üç yaşında kendine kendine okumayı öğrenir, kütüphaneyi keşfettikten sonra oradaki bütün çocuk kitaplarını bir çırpıda okur. Fakat ailesi onun kitap okumasından hoşlanmamaktadır. Matilda da ailesinin işini sevmemektedir, çünkü ailesi dolandırıcılık yapar. Ailesine şakalar yaparak onlara ders vermeye çalışan Matilda, gizli bir yeteneğini keşfeder. Aynı zamanda Matilda, okula başlayıp Bayan Honey ile tanışacak ve ikilinin arasında tatlı bir ilişki kurulacaktır.
Eğer müzikaldeki parçaları dinlemek istiyorsanız, Spotify’daki albümüne buradan ulaşabilirsiniz.
5. Alice Müzikali müzikal
Ülkemizden bir müzikal olan Alice, isminden de anlayacağız üzere Alice Harikalar Diyarında isimli kitabın bir uyarlaması. Fakat bu müzikalde hikayeyi olduğu gibi aktarmamışlar sahneye, daha çok temelini Alice Harikalar Diyarında’dan alıp kendi ‘Alice’lerini yaratmışlar. Sonuç olarak kitabından epey farklı bir eser ortaya çıkmış. Listede olmasına rağmen müzikal parçalarının çoğunu internet üzerinden dinlenemediği tek müzikal de bu. -Ben sadece tek bir şarkısını bulabildim.- Müzikal çıkalı daha 1-2 yıl olduğu için müziklerinin kaydının olmamasını doğal olduğunu düşünüyorum. Gelecekte kayıt yapılacağı konusunda çok ümidimiz olmasa da zamana bırakıyoruz.
Alice müzikali, Alice’in 18. yaş gününde başlıyor. Odasında oturan Alice’in bilgisayarının ekranında alışılmadık bir şey beliriyor: Beyaz Tavşan, Alice’i bir kimlik bulma oyununa davet ediyor. Alice pek katılmaya gönüllü olmasa da Beyaz Tavşan onun ukulelesini çalarak onu katılmaya bir şekilde ikna ediyor. Böylece Alice, Harikalar Diyarı’na giriyor. Yolculuğu sırasında da sık sık aynı soruyla karşılaşıyor: “Sen kimsin?”
Müzikalin Spotify’da olan tek şarkısına buradan ulaşabilirsiniz.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Çünkü veya ya da. Öyle ki. İllahi ne ne. Mademki.