Nasıl Kitap Uyarlanmaz: Okurların Sevmediği 7 Uyarlama

Nasıl Kitap Uyarlanmaz: Okurların Sevmediği 7 Uyarlama

Hepimizin nasıl kitap uyarlanmaz sorusuna vereceği birkaç cevabı vardır. Nadiren kitaptan daha iyi olan uyarlamalarla karşılaşsak da genelde “Aa bunun neden böyle yapmışlar ki?” dediğimiz kısımlar olur. Bazen ise uyarlamalar tamamen hayal kırıklığı olabilir. Bugün size okurları en çok hayal kırıklığına uğratan, bizce, nasıl kitap uyarlanmaz sorusunun cevabı olan yedi uyarlamayı derledik. İyi okumalar dileriz!

Not: Listede sizin sevdiğiniz uyarlamalar da olabilir. Yazıyı hazırlarken eserleri çoğunluğa göre seçtim. Ayrıca buradaki filmler kesinlikle her açıdan kötü değil, fakat uyarlama olarak beğenilmeyenler. Bunu da söylediğime göre artık listeye geçebiliriz.

1. Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief – 2010

nasıl kitap uyarlanmaz

Bu uyarlama hakkında çok uzun konuşmamıza gerek yok. Percy Jackson uyarlamalarının neden sevilmediğini yazarımız Ilgaz Çandar başka bir yazıda uzun uzun anlatmıştı. Onun yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Hiçbir Percy Jackson hayranını tatmin etmeyen, yazarın bile sevmediği iki filme sahip bu film serisi, kitaplarından fazlasıyla farklı. Karakterlerin yaşları daha büyük, dış görünüşleri farklı, yaşanan maceralar değişmiş… En azından isimlerini aynı bırakmışlar. Gelecek yıllarda çıkacak olan dizisi umarım böyle listelerde yer almaz ve hayranlarını mutlu eder.

2. The Watch – 2020

nasıl kitap uyarlanmaz

Diskdünya serisi birçok farklı uyarlamaya sahip. Serinin dizileri, filmleri ve hatta bir tane de oyun uyarlaması var. Geçen sene içinde çıkan The Watch, Diskdünya’nın Bekçiler alt serisinin karakterlerinden ve mekanından esinlenmiş. Tam olarak serideki bir kitabın uyarlaması değil, daha çok oradaki karakterleri, şehri alıp farklı hikayeler yazmışlar. Güzel bir sonuç çıkabilirdi ama Diskdünya ile alakası olmayan bir diziye dönüştü. Rhianna Pratchett dizi hakkında şöyle demiş: “Bakın, bence The Watch’in babamın Bekçiler’i ile hiçbir ortak DNA’sı olmadığı gayet açık. Bu eleştiri ya da destek değil. Neyse o.” Diskdünya’da geçen yeni hikayeler yaratmaya çalışırken Diskdünya’dan ve asıl karakterlerden fazla uzaklaşmışlar. Bütün bu farklılıkların sonucunda Diskdünya’nın sevenleri diziyi izleyince hayal kırıklığına uğradı.

3. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – 2016

nasıl kitap uyarlanmaz

Tim Burton, kendine has tarzı ile iyi bir yönetmen ve güzel filmlere imzasını attı. Fakat bir filmi kitaptan uyarlarken değişiklikler yapabiliyor. Bu sefer yaptığı değişiklikler serinin sevenlerini memnun etmedi. Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları dört kitaplık bir seri fakat filmde serinin ilk kitabının yalnızca bir kısmını baz alıp filmin sonunu kendileri yazmışlar. Kitapta önemli bir karakter olan Emma’nın gücü, yan karakterlerden biri olan Olive ile değiştirilmiş. Güçleri değişince karakterleri de farklılaşmış. Emma daha lider ruhlu iken filmde bundan eser kalmamış. Ayrıca filme yeni bir kötü karakter eklemişler. Uzun lafın kısası, çok fazla kısım değişmiş. Bayan Peregrine’nin Tuhaf Çocukları’nın filmini daha çok seven okurlar da oldu tabii, fakat kitabı hayranlık derecesinde sevenler filmi beğenmedi.

4. Catwoman – 2004

nasıl kitap uyarlanmaz

DC evreninin anti-kahramanlarından biri olan Catwomen’ın hiçbir film uyarlaması çok sevilmedi. Fakat 2004 yapımı Catwoman o kadar kötü yapım arasından en sevilmeyeni olmayı başardı. Filmler farklı bir sanat formu olduğu için çizgi romanlar ile arada fark olması doğal, tabii bir noktaya kadar. Catwoman’da aynı olan kısımlar, farklı olanlardan az. Filme göre Catwoman, güçlerini Mısır’dan gelen kedilerden alıyor. Gotham City ve Batman yok, film bir nevi alternatif evrende geçiyor. Hatta çizgi romanlarda Catwoman’ın asıl adı adı Selina Kyle iken filmde bu isim Patience Phillips olmuş. Anlayacağız Catwoman fikrini alıp “kedikadın” olarak uyarlamışlar. Haley Berry’i de bu yolda harcamışlar.

5. Death Note – 2017

nasıl kitap uyarlanmaz

Heyecanlı kurgusu ve zeki karakterleri ile dünya çapında tanınan Ölüm Defteri, 2017’de Netflix tarafından live-action filme uyarlandı. Uyarlanmaz olaydı. Death Note daha önce 2006 yılında Japonya’da da live-action olarak filme uyarlanmıştı. Fakat Netflix’in yapımının aksine o çok beğenilmişti. Filmin bu kadar kötü olmasının birçok nedeni var. Fakat sanırım biz bu nedenleri iki cümlede özetleyebiliriz. Bir, zaman yetersizliğinden dolayı kurguyu kısaltmak zorunda kalmışlar. İki karakterleri mangadakinden daha farklı bir şekilde ekrana yansıtmışlar. Denkleme kötü oyuncu kadrosu, ucuz prodüksiyon gibi etmenler de eklenince film kimse tarafından beğenilmedi tabii.

6. Eragon – 2006

nasıl kitap uyarlanmaz

Miras Döngüsü serisinin ilk kitabı olan Eragon, 2006’da sinemaya uyarlandı. Hayranları filmi izledi ve hayal kırıklığına uğradı. Listemizdeki çoğu yapım gibi orijinal materyal ile aralarındaki farklar yüzünden Eragon hayranları filmi sevmedi. İlk film kötü bir geri dönüş alınca bir daha ne devamı çekildi ne de başka kişiler tekrar çekmeyi denedi. Aradan geçen on beş yıla rağmen kitabını sevenler ise hâlâ filmlerin peşini bırakmadılar. Yakın zamanda #EragonRemake hashtag’i ile Twitter’da isteklerini paylaşmaya başladılar. Bu isteklere Disney’in ne cevap vereceğini ilerleyen günlerde göreceğiz.

7. Dune – 1984

nasıl kitap uyarlanmaz

Bir bilimkurgu klasiği olan Dune, farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından film yapılmaya çalışıldı. İlk denemelerin hepsi aksilikler sonucunda tamamlanamadı. İlk Dune filmi 1984’te çıktı. Film kötü olmasa da kitabın uyarlanmasının zorluğu yüzünden fazla beğenilmedi. Bu sene içinde yeni bir Dune filmi sinemalarda gösterildi. Dune 2021, izleyiciler ve sanat yönetmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı.

Listeye eklenebilecek daha çok yapım olmasına rağmen bugünlük bir yazının daha sonuna geldik. Siz de sevmediğiniz dizi, film uyarlamalarını yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek üzere!

AMA FAKAT LAKİN. ancak ve ya da. Çünkü lakin ve. Ama fakat ancak. Ancak ve ancak lakin. AMA FAKAT LAKİN. ancak ve ya da. Çünkü lakin ve. Ama fakat ancak. Ancak ve ancak lakin. AMA FAKAT LAKİN. ancak ve ya da. Çünkü lakin ve. Ama fakat ancak. Ancak ve ancak lakin. AMA FAKAT LAKİN. ancak ve ya da. Çünkü lakin ve. Ama fakat ancak. Ancak ve ancak lakin.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

AMA FAKAT LAKİN. ancak ve ya da. Çünkü lakin ve. Ama fakat ancak. Ancak ve ancak lakin.

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 49

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.