2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı!

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı!

Birçok kitap kurdunun sonuçlarını merakla sonuçlarını beklediği 2022 Goodreads Choice Ödülleri 8 Aralık’ta açıklandı. Okuyucular bazı kazananlara şaşırırken bazılarını önceden de tahmin ediyordu. Peki ödüle layık görülen bu kitaplar nelermiş, gelin hep birlikte bakalım.

En İyi Kurgu Ödülü’nün Kazananı: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow – Gabrielle Zevin

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Huysuz Kitapçı Fikry’nin İnanılmaz Hikayesi’nin yazarından, sırf adıyla bile ilgi çeken yepyeni bir kitap: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow. 30 yılı kapsayan hikâye; olgunlaşma, hata yapma ve kimlik bulma konularına ilginç bir açıdan yaklaşıyor. Yarıştığı kategorideki kitapları açık ara sollayan Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow, April Yayıncılık tarafından dilimize çevrilecek.

Kitabın konusu ise şu şekilde: Harvard’daki ilk yılında olan Sam, tren vagonundan dışarı adımı attığı an Sadie’yi görüyor. Sadie, bir an Sam’i görmemiş gibi yapsa da aniden ona doğru yürümeye başlıyor. Ve işte böylece tarih başlıyor. Çocukluklarından beri arkadaş olan Sam ve Sadie, yıllar süren uzun uğraşlar sonucu, bir gecede tüm dünyayı sarsan Ichigo oyununu yaratıyor. Henüz 25 yaşına bile gelmeden dünya çapında tanınan bir başarıyla zenginliğe ulaşıyorlar. Fakat ikili, kısa sürede, ihanet ve açgözlülük karşında tehlikede olduklarının farkına varıyor.

En İyi Gizem ve Gerilim Ödülü’nün Kazananı: Hizmetçi – Nita Prose

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Epsilon Yayınları tarafından kasım ayında dilimize çevrilen Hizmetçi yazarın çıkış kitabı. Gizem/gerilim kategorisindeki kıyasıya mücadelenin kazananı olan bu kitap maalesef En İyi Çıkış Kitabı kategorisinde birinciliği başka bir kitaba kaptırdı. Fakat büyük bir çoğunluk bunun tersinin gerçekleşeceğini düşünüyordu zira gizem/gerilim kategorisindeki favori, yine Epsilon Yayınları’ndan çıkacak olan The Paris Apartment’dı. Biz her şekilde bu kitap bir ödül kazandığı için çok mutluyuz.

Hizmetçi, sosyal ilişkileri iyi olmayan Molly’nin başına gelen talihsiz bir olayı konu alıyor. Molly büyükannesi öldüğünde kendisini, çok sevdiği işine, otel hizmetlisi olmaya adıyor. Her şey harika giderken Molly, bir gün girdiği odada Charles Black adındaki bir adamın cesedini buluyor. Molly dedektifler tarafından baş şüpheli olarak görülürken kendini bir bilinmezliğin ortasında hissediyor. Arkadaşları ona yardım ederken çok geç olmadan gerçek katilin bulunması gerekiyor.

En İyi Tarihi Kurgu Ödülü’nün Kazananı: Carrie Soto is Back – Taylor Jenkins Reid

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Evelyn Hugo’nun Yedi Kocası ve Daisy Jones ve The Six gibi çok sevilen kitapların yazarı Taylor Jenkins Reid, kuşkusuz bu kategorinin favori isimlerinden biriydi. Yazarın geçtiğimiz yıl da Malibu’da Son Parti’yle aynı ödülü eve götürdüğünü düşünürsek bu sonuca pek de şaşırmamak gerek. Toplam 100 bin oyla birinci seçilen bu kitap, 2023 yılında Yabancı etiketiyle raflarda olacak.

Yazar, son kitabı Carrie Soto is Back’te okuru dünyaca ünlü tenis oyuncusu Carrie Soto’nun yaşamına konuk ediyor. Profesyonel tenisçi olan Carrie Soto, kariyerinden emekli olduğunda dünyanın en iyi tenisçisi rekoruna sahipti. Fakat emekli olduktan 6 sene sonra bu rekorunun Nicki Chan tarafından kırıldığını öğreniyor. Oldukça hırslı bir karakter olan Carrie eski rekorunu tekrar kazanmak için kendisini 2 yaşından beri eğiten babasının da yardımıyla çalışmalara başlıyor ve Carrie Soto, son bir final sezonu için geri dönüyor.

En İyi Fantastik Kurgu Ödülü’nün Kazananı: Gökyüzü ve Nefes Hanesi (Hilal Şehir #2) – Sarah J. Maas

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Aday olan her kitabın favori olduğu En İyi Fantastik Kurgu Ödülü’nu bu yıl da Sarah J. Maas kazandı. Yazar geçtiğimiz yıl Gümüş Alevler Sarayı sayesinde yine bu ödülü götüren isim olmuştu. Yazarın Hilal Şehir isimli serisinin ikinci kitabı Gökyüzü ve Nefes Hanesi; şubat ayında yurt dışında, nisan ayında da ülkemizdeki sevenleriyle buluştu.

Serinin ilk kitabı Hilal Şehir, yarı insan yarı peri Bryce’ın yaşadığı talihsiz bir olay etrafında şekilleniyor. Bryce sıradan bir hayat sürerken; bir gün en yakın arkadaşı Danika bir cinayete kurban gidiyor. Arkadaşının katilini bulmak için kollarını sıvayan Bryce, düşmüş melek Hunter ile tanışıyor. Ardından ikilimiz güçlerini birleştirip sihirli bir serüvene atılıyorlar.

En İyi Romantik Kurgu Ödülü’nün Kazananı: Book Lovers – Emily Henry

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Emily Henry’nin yedinci kitabı Books Lovers, mayıs ayında yayımlandı. Kitap yayımlandığı günden beridir de 2022’nin en iyi romantik kurgusu olarak anılıyor. Bu yüzden de kitabın Goodreads Choice Ödülleri’nde de bu kategoriyi kazanmasına kimse şaşırmadı. Anlayacağınız Emily Henry, Colleen Hoover, Ali Hazelwood ve Elena Armas gibi yazarların bulunduğu kategoriyi kolaylıkla domine etmeyi başardı. Zaten geçtiğimiz yıl da bu ödülün sahibi Emily Henry olmuştu.

Kitap, birbirinden pek haz etmeyen fakat sürekli karşılaşan iki kitap kurdunu konu alıyor. Kitabın ana karakteri Nora bir edebiyat ajanı. Kendi hayatının ana karakteri olduğuna inanmayan Nora, kız kardeşi ona bir seyahat fikri sunduğunda bu fikri çaresizce kabul ediyor. Çünkü macera sayesinde kitaplarda okuduğu büyüleyici ana karakterlerden birine dönüşebileceğini düşünüyor. Fakat Nora seyahat boyunca bir türlü anlaşamadığı kitap editörü Charlie Lastra’ya rastlayıp durunca, bu maceranın hiç de istediği gibi gitmeyeceğini anlıyor.

En İyi Bilimkurgu Ödülü’nün Kazananı: Sea of Tranquility – Emily St. John Mandel

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Bilimkurgu kategorisi bu yılın en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu. Aday gösterilen bütün kitapları ortalamanın altında kaldı. Sea of Tranquility, Emily St. John Mandel’ın altıncı kitabı. Yazarın dilimize çevrilmiş yalnızca bir eseri var. Pegasus Yayınları tarafından 2017 yılında çevrilen İstasyon On Bir 2015 yılında Arthur C. Clarke ödülünü kazanmıştı.

Yazarın yeni kitabı bize farklı zaman dilimlerinde geçen farklı hikayeleri anlatıyor. 1912 yılında Kanada’da bir rahiple tanışan Edwin’i okuyoruz. Sonra iki yüz yıl ileriye gidiyoruz. Bu kez, bir uzay kolonisinden dünyaya gelen Olive ile karşılaşıyoruz. Burada Olive’in kitap turunu ve konuya dahil olan yeni karakterleri okuyoruz. Ve son olarak 2401 yılına gidiyoruz. Ay’daki Night City’de dedektif olan Gaspery, zaman içindeki anormallikleri araştırmak için bir programa katılıyor. Mandel bu kitabıyla, bilimkurgu türüne yeni bir boyut katıyor.

En İyi Korku Ödülü’nün Kazananı: Hidden Pictures – Jason Rekulak

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Korku, son 3 yıldır Stephen King’in asla ve asla kazanamadığı bir kategori. Kategorinin bu yılki kazananı Jason Rekulak’ın Hidden Pictures isimli kitabı oldu. Kitap yazarın ikinci romanı. Rekulak’ın ilk romanı İmkansız Kale dilimize İthaki Yayınları tarafından çevrilmişti. Bu kitabın da yakın gelecekte yine aynı yayınevinden çıkmasını bekleyebiliriz.

Mayıs ayında okurla buluşan Hidden Pictures’da rehabilitasyondan yeni çıkmış Mallory’nin bakıcılık yaptığı çocuğun etrafında gelişen gizemli olaylar konu ediliyor. Beş yaşındaki Teddy bir gün kâğıda ormanın ortasında bir kadın cesedi sürükleyen adam resmi çiziyor. Teddy’nin çizimleri gittikçe detaylanınca Mallory kendini doğaüstü güçlerin dahil olduğuna inandığı bir kaosun ortasında buluyor. Ürkütücü bir gerilim kitabı okumak isteyenleri böyle alalım.

En İyi Anı ve Otobiyografi Ödülü’nün Kazananı: I’m Glad My Mom Died – Jennette McCurdy

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

iCarly’de Sam rolüyle tanıdığımız Jenette McCurdy, çarpıcı otobiyografi kitabıyla ağustos ayının en ses getiren kitaplarından birini yazdı. Adıyla okurları ikiye bölen bu kitap, 2022 yılının en çarpıcı eserlerinden biriydi. Kitap, Alan Rickman, Viola Davis ve Matthew Perry gibi önemli isimlerin de bulunduğu kategoride 200 bin oyla birinci seçildi. Aynı zamanda bu yıl en çok oy alan kitap oldu.

I’m Glad My Mom Died, ünlü oyuncunun şöhretle tanıştığı yıllarda yaşadığı yeme bozukluklarını, uyuşturucu bağımlılığını ve annesiyle yaşadığı karmaşık ve toksik ilişkiyi konu alıyor. Annesinin ölümünün iyileşmesinin ilk basamağı olduğunu söyleyen McCurdy, yaşadığı zorlukları kara mizah kullanarak, eğlenceli bir dille anlatıyor.

En İyi Grafik Roman ve Çizgi Roman Ödülü’nün Kazananı: Heartstopper Vol. 4 (Kalp Çarpıntısı #4) – Alice Oseman

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Son zamanların en sevilen grafik roman serisi Kalp Çarpıntısı’nın dördüncü cildi bu yıl ödülü eve götüren eser oldu. Alice Oseman 2020 yılında da serinin üçüncü cildiyle bu ödülün sahibi olmuştu.

Kalp Çarpıntısı, arkadaşlığa ve aileye dair çok güzel mesajlar veren ve nefretin insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini en güzel şekilde aktaran gençlik kitaplarından biri. Serinin dördüncü kitabının diğer üçüne oranla bunun biraz daha kasvetli, hatta bir tık depresif olduğunu belirtmekte yarar var. Ancak o kadar harika mesajlar veriyor ki yine, elinizden bırakamayacağınız kadar güzel bir devam kitabı.

Yazarın notu: Ben ilk turda oyumu Lore Olympus’a, final turunda da Saga’ya vermiştim ama Kalp Çarpıntısı’nın kazanmasını istiyordum. Üçü de kendi türünün en güzel eserlerinden biri ve isteğim gerçekleştiği için çok mutluyum.

En İyi Çıkış Romanı Ödülü’nün Kazananı: Lessons in Chemistry – Bonnie Garmus

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Hizmetçi’nin açık ara farkla kazanması beklenen çıkış romanı kategorisinin kazananı Lessons in Chemistry oldu.64 bin oy alan kitabı 58 bin oyla Daughter of the Moon Goddess ve 57 bin oyla Every Summer After takip etti.

Kitap, 1960’lı yıllarda, kadınların erkeklerle eşit görülmediği bir zamanda geçiyor. Kimyager olan Elizabeth, hamile kaldığında işinden ayrılmaya zorlanıyor. Ancak bu onu durdurmuyor ve Elizabeth, Supper at Six adındaki yemek programında kadınlara kimya üzerinden yemek yapmayı öğretmeye başlıyor. Bir yandan cinsiyetçi gazeteciler kadınları ezerken diğer yandan Elizabeth tüm kadınlar adına ayakta durmaya çabalıyor. Kitap şimdiden Goodreads okurlarından geçer not almış gibi görünüyor.

En İyi Genç Yetişkin Kurgusu Ödülü’nün Kazananı: The Final Gambit (Miras Oyunları #3) – Jennifer Lynn Barnes

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Jennifer Lynn Barnes, daha önce serinin ilk kitabıyla adaylık almıştı. Bu yıl sonunda ödülü eve götürebildi. Alice Oseman ve Adam Silvera gibi yazarlarında aday olduğu bu kategorinin kazananı herkese sürpriz oldu. Serinin ilk kitabı Miras Oyunları geçtiğimiz yılın ekim ayında Epsilon Yayınları tarafından dilimize çevrilmişti. Yayınevinin yaptığı duyuruya göre serinin ikinci ve üçüncü kitabı 2023 yılında raflarda olacak.

Serinin ana karakteri Avery Kylie Grambs’a yüklü miktarda bir miras kalıyor. Fakat Avery’nin bu mirasa sahip olabilmesi için Hawthorne Malikanesi’nde yaşaması gerekiyor. Fakat Avery’nin her adımı paparazzi tarafından takip edilirken ve tehlike hayatının her anında onunla beraberken bu basit görev gerektiğinden zor bir hal alıyor. Bu kaosun içinde onu bir arada tutan tek şey ise Hawthorne kardeşlerin varlığı. Avery mirasa adım adım yaklaşırken bir ziyaretçi, belayı da peşinde getiriyor. Böylece Avery ve Hawthorne kardeşler serinin son kitabında beklenmedik bir bulmacayı çözmeye çalışıyor.

En İyi Genç Yetişkin Fantastik ve Bilimkurgu Ödülü’nün Kazananı: Gallant – V. E. Schwab

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf

Daha önce 2018 yılında En İyi Bilimkurgu Kitabı Ödülü’nü eve götüren Victoria Schwab’ın en yeni eseri Gallant, geçtiğimiz mart ayında raflardaki yerini aldı. Yazar romanı, Gizli Bahçe ve Crimson Peak’in genç yetişkin türüyle buluştuğu bir hikâye olarak tanımlıyor.

Kitap, Olivia Prior adındaki bir genç kızın yaşadığı macerayı konu alıyor. Merilance Kız Okulu’nda büyüyen Olivia, geçmişiyle ilgili pek bir şey bilmiyor. Fakat bir gün aldığı bir mektup onu aile evine davet edince hiç tereddüt etmeden yola çıkıyor. Olivia onu Gallant’a vardığında kimsenin onu beklemediğini fark ediyor. Ayrıca evin koridorlarında gulyabaniye benzeyen siluetler görüyor. Ancak bunların hiçbiri onu aile evinden ayrılmaya ikna etmiyor. Geçmişinin ve Gallant’ın sırlarını çözmek isteyen Olivia evi dolaşırken kendisini bir anda başka bir Gallant’ta buluyor. Biz de karakterin başına gelenleri okuyoruz.

Diğer Kategorilerde Kazananlar

  • En İyi Mizah Ödülü’nün Kazananı: The Office BFFs – Jenna Fischer & Angela Kinsey
  • En İyi Kurgu Dışı Ödülü’nün Kazananı: Atlas of the Heart – Brené Brown & Gavin Aung Than
  • En İyi Tarihi ve Biyografi Kitabı Ödülü’nün Kazananı: Bad Gays – Huw Lemmey & Ben Miller
  • En İyi Şiir Ödülü’nün Kazananı: Call Us What We Carry – Amanda Gorman
  • En İyi Orta Yaş ve Çocuk Kitapları Ödülü’nün Kazananı: I Am Quiet: A Story for the Introvert in All of Us – Andie Powers & Betsy Petersen 

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı!. * Bibliyoraf 2022 Goodreads Choice Ödülleri. Açıklandı! * Bibliyoraf 2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf. 2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı!. * Bibliyoraf 2022 Goodreads Choice Ödülleri. Açıklandı! * Bibliyoraf 2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf. 2022 Goodreads Choice Ödülleri Açıklandı! * Bibliyoraf 2022 Goodreads Choice Ödülleri. Açıklandı! * Bibliyoraf

Ama fakat ancak ve ancak. Lakin fakat ve. İle de ama ancak ve ancak. Fakat lakin ve yine. Ancak ve yine. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin fakat ve. İle de ama ancak ve ancak. Fakat lakin ve yine. Ancak ve yine. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin fakat ve. İle de ama ancak ve ancak. Fakat lakin ve yine. Ancak ve yine. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin fakat ve. İle de ama ancak ve ancak. Fakat lakin ve yine. Ancak ve yine.

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.