Masal Uyarlamalarının Yükselen İsmi Marissa Meyer Şimdi Nerede?

Masal Uyarlamalarının Yükselen İsmi Marissa Meyer Şimdi Nerede?

Yıldızı sönen yazarlar yazı dizimizin bu bölümünde birkaç yıl öncesine kadar sektörü etkisi altına almış bir yazardan bahsedeceğiz. Marissa Meyer’ın 2012 yılında yayımlamaya başladığı Ay Günlükleri serisi 2015 yılında dilimize çevrilmişti. 2017 yılına geldiğimizde ise yazarın ve serinin adını duymayan yoktu. marissa meyer

Peki ne oldu da Marissa Meyer’dan ve kitaplarından konuşmaz olduk? Yazar şimdilerde neler yapıyor? Bu ve aklınızdaki bütün soruların cevabı işte bu yazıda!

Yıldızı Nasıl Parladı? marissa meyer

Marissa Meyer | Authors | Macmillan

Marissa Meyer 19 Şubat 1984 yılında Washington’da doğdu. Lisansını Pacific Lutheran Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık ve çocuk edebiyatı üzerine yaptı. Daha sonrasında yüksek lisans için Pace Üniversitesi’ne başvurdu ve burada yayıncılık üzerine çalıştı. Meyer’ın söylediğine göre kendisi küçüklüğünden beri masal okumayı çok seviyor ve bu hikâyelerle arasında bir bağ olduğunu düşünüyor. Bu açıklamadan sonra yazarın kariyerine yine bu masallardan biriyle başlamış olmasına şaşmamak gerek. Meyer Cinder’ı yazmadan önce Ay Savaşçısı hayran kurguları yazıyordu. Alicia Blade lakabıyla on yıl boyunca bu hikâyeleri yazmaya devam etti. Üniversiteden mezun olduktan ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra editör, dizgici ve son okumacı olarak çalışmaya başladı.

Yazarın söylediğine göre Cinder’ı yazma fikri  National Novel Writing Month isimli bir yarışma sırasında aklına gelmiş. Bu yarışma için gelecekte geçen bir Çizmeli Kedi hikâyesi yazan Marissa Meyer, böylelikle Ay Günlükleri serisinin temellerini atmış oldu. 6 kitaplık serinin ilk romanı Cinder ise 2012 yılında yayımlandı. Kitap birçoğunuzun bildiği üzere gelecekte geçen bir Sindrella hikâyesini konu alıyor. Kitabın ana karakteri Cinder, herkesten saklasa da aslında bir sayborg. Bütün hayatı boyunca üvey annesinin söylenmelerine katlanan bu karakter, geçimini bir mekanik ustası olarak sağlıyor. Fakat yakışıklı Prens Kai’ın hayatına girmesiyle birlikte, Cinder birden kendini gezegenler arası bir anlaşmazlığın ortasında buluveriyor. Sorumluluk ve özgürlük, sadakat ve ihanet arasında kalan Cinder, Dünya’nın geleceğini koruma altına almak için önce kendi geçmişinin sırlarını açığa çıkarmak zorunda kalıyor.

2017 yılına geldiğimizde ise hem ülkemizde hem de yurt dışında herkes bu seriyi okuyordu. Yazarın masalları geniş bir perspektifte ele alması ve akıcı dilini serinin bu kadar başarılı olmasındaki en büyük sebeplerden biri. Serinin 4 tane ana kitabı olmasına rağmen Marissa Meyer seriye kısa hikâyeler ve yan kitaplar yazmaya devam ediyor.

Marissa Harikalar Diyarında

Kalpsiz (Marissa Meyer) - Fiyat & Satın Al | D&R

2013 yılında Marissa bir yandan Ay Günlükleri’ni yazmaya devam ederken diğer yandan ise Feiwel & Friends’ten bir teklif aldı. Bu teklife göre yazar Alice Harikalar Diyarı’ndaki Kalpler Kraliçesi’ni konu alan iki kitaplık bir seri yazacaktı. Marissa Meyer bu teklifi kabul etti. Kalpsiz isimli bu roman 2016 yılında okurlarla buluştu. Fakat kitap herkesin beklediği üzere bir ikileme değil, tek kitap olarak yayımlandı.

Yazarın o dönemki popülerliği nedeniyle bu kitap da çok okundu. Kalpsiz her ne kadar Ay Günlükleri kadar çok sevilmese de Meyer’ın bir sonraki projesi büyük bir heyecanla bekleniyordu. Kalpsiz’in yayımlanmasından kısa süre sonra Publishers Weekly Marissa’nın bir sonraki romanının süper kahramanlar üzerine olacağını duyurdu. Yazar uzun süredir masal retellingleri yazdığı için okurlar bir sonraki kitabın da bir masalı konu alacağı düşünülüyordu. Bu yüzden de yazarın bir süper kahraman romanı üzerine çalışması herkeste şaşkınlık yarattı. Muhalifler isimli bu süper kahraman kitabı 2017’nin sonbahar aylarında yayımlandı.

marissa meyer

Bu noktada yazarın dilimize hangi yayınevleri tarafından çevrildiğini belirtmekte fayda var. Ay Günlükleri serisinin altı kitabı (ikisi novella) ve Kalpsiz Artemis Yayınları tarafından çevrildi. Fakat yazarın yeni serisi Muhalifler Artemis yerine Dex Yayınları’ndan çıktı. Yazarın başına gelen talihsizliklerden biri de buradan kaynaklanıyor.

Meyer’ın Popülaritesinin Düşmesi

Muhalifler (Marissa Meyer) - Fiyat & Satın Al | D&R

Dex Yayınları serinin her kitabını yurt dışında yayımlandıktan bir yıl sonra dilimize çevirdi. Fakat ikinci kitap Düşmanlar 2019 yılında yayımlandığında okurları hayal kırıklığına uğratan bir olay yaşandı. Çünkü bir baskı hatası yüzünden kitabın yarısı boş sayfa olarak basılmıştı. Yayınevi kitapları toplatsa ve sonrasında yeni baskıya gitse de bu olay ülkemizdeki okurların hevesini kırdı. Bu sebeple de Muhalifler serisi ülkemizde pek popüler olamadı.

Serinin dünya çapında popüler olamamasının sebebi ise yazarın gizem öğesini kitaplarına yedirememesi. Ay Günlükleri serisinde bile kitapta neler olacağı, olayların nereye evrileceği barizdi. Fakat okurlar bu kurgular zaten bilindik masalları temele aldığı için bu duruma pek de aldırış etmedi. Fakat özgün bir kurgu olan Muhalifler maalesef ki bu eleştirilerden kaçamadı. Okurlar yaşanacak her şeyin kitabın başında anlaşıldığını ve bu durumun okuma zevklerini düşürdüğünü öne sürdü.

Fakat Meyer bu eleştrilerin onu durdurmasına izin vermedi. 2020 yılında yazdığı Instant Karma Goodreads’te yalnızca 16 bin kişi tarafından okunmuş olsa da dizi hakları HBO tarafından satın alındı. Ayrıca yine bu yıl The Happy Writer with Marissa Meyer isimli bir podcast yapmaya başladı.

Masal Dünyasına Geri Dönüş

Gilded (Gilded Duology, 1): 9781250618849: Meyer, Marissa: Books -  Amazon.com

Meyer 2021 yılında yayımladığı Gilded isimli romanıyla masalar hakkında yazmaya geri döndü. Grimm Kardeşler tarafından yazılan Rumpelstiltskin hikâyesini konu alan bu kroman ayrıca bir ikilemenin ilk kitabı. Serinin ikinci ve son kitabı Cursed ise bu yılın kasım ayında yayımlandı. Kitap, ünlü hikâyedeki değirmencinin kızı olan Serilda’nın hikâyesini anlatıyor. Anlatılanlara göre Serilda tamamen gerçek dışı, fantastik hikâyeler anlatma konusunda uzman. Ya da herkes öyle olduğuna inanıyor. Serilda’nın tuhaf öykülerinden biri uğursuz Kral Erlking ve ölümsüz avcılarının dikkatini çekiyor. Böylece kendisini hortlakların ve hayaletlerin dünyayı kolaçan ettiği, boş gözlü kuzgunların onun her hareketini izlediği acımasız bir dünyada buluyor. Kral Serilda’dan samanı altına çevirmesini istiyor. Eğer Serilda bu imkansız görevi yerini getirmezse yalan söylediği için öldürüleceğini öğreniyor.

marissa meyer

Çaresizlik içindeki ana karakter, farkında olmadan gizemli bir çocuğu yardımına çağırıyor. Bu gizemli çocuk ona yardım etmeyi kabul ediyor fakat bu yardımın da bir karşılığı var. Bu anlaşmadan kısa süre sonra ise kale duvarlarında gizlenmiş birden fazla sır olduğunu fark ediyor. Kralın zulmüne son vermek isteyen Serilda, içlerinde kadim bir lanetin de olduğu bu sır yumağını çözmek zorunda. Kitap dilimize Ephesus Yayınları tarafından çevrilecek.

Hayranlar yazarın masal dünyasına geri dönmüş olmasına çok sevinmiş olsa da kitap çoğu kişinin beklentisini karşılamadı. Buradan bakıldığında yazar yakın zamanda eski ününe kavuşamayacakmış gibi görünüyor. Konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Marissa Meyer tekrardan eskisi kadar popüler olabilecek mi?

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü. Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü. Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü.

marissa meyer

Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü. Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü. Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü. Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü. Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü. Ama fakat ancak ve lakin. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Çünkü ya da lakin ama. Ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Çünkü.

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.