Genç yetişkin distopya kurgularından Labirent serisi, bir zamanlar çok popüler olan serilerden biriydi. James Dashner da serinin yazarı olarak gözler önündeydi. Peki, James Dashner şimdi ne yapıyor? Yıldızı sönen yazarlar serimizin yeni yazısında James Dashner’ın yükselişi ve gözden kayboluşunu inceleyeceğiz. İyi okumalar!
James Dashner’ın Yıldızı Nasıl Parladı?
James Dashner, 26 Kasım 1972’de doğdu. Brightham Young Üniversitesi’nde okudu ve orada maliye bölümünde master yaptı. Kaleme aldığı ilk eser olan üç kitaplık Jimmy Fincher serisinin ilk romanı, A Door in the Woods 2003’te yayınlandı. Dashner, serinin son kitabı yayımlandıktan sonra, iki farklı seri üzerinde çalışmaya başladı. O serilerden ilk olarak 2008’de13. Gerçeklik serisinin ilk kitabı, Gizemli Mektuplar Güncesi yayınlandı. Roman, okuyucu kitlesi tarafından sevildi ve aynı sene içinde Whitney Ödülü aldı. Fakat yazarın asıl parlaması bir sonraki sene oldu. 13. Gerçeklik serisiyle aynı anda üzerinde çalışmaya başladığı Labirent serisi, yayınlandığı anda James Dashner için bir dönüm noktası haline geldi.
En Ünlü Serisi: Labirent James Dashner
Labirent serisinin konusunu bilmeyenler için kısaca bir özet geçelim. Serinin ana karakteri olan Thomas, bir asansörde uyanıyor ve adı dışında hiçbir şeyi hatırlamıyor. Asansör kapısı açılınca, kendi yaşlarında ve hepsi erkek olan bir grup gençle karşılaşıyor. Onlar arasında çaylak olarak görülen Thomas, bulunduğu yere “Kayran” dendiğini öğreniyor. Kayran’ın çevresinde ise bir Labirent var. Kayran’da yaşayan gençler, oradan çıkmaya çalışıyorlar. Fakat Labirent’te hayatta kalmak hiç kolay değil. Eğer gece oluyorsa ve Labirent’ten biri geri dönmüyorsa, onun “Izdırap Vericiler” tarafından öldürüldüğüne emin oluyorlar. Thomas ise her gün şekil değiştiren ve içeride Izdırap Vericilerin olduğu Labirent’ten çıkmanın bir yolunu bulmaya karar veriyor.
Açlık Oyunları serisinin ilk kitabı çıktığında, gençler heyecanlı bir şekilde bu türde yeni kitapların çıkmasını bekliyordu. Tam genç yetişkin distopyalarının ani yükselişinin yaşandığı dönemdi. O sırada Labirent: Ölümcül Kaçış yayınlandı ve dönemin ruhuna uydu. Aksiyon ve merak dolu bir kitap olduğundan, okuyucular serinin ilk kitabını büyük ilgiyle karşıladı.
Distopya Furyası ve Film Uyarlamaları
İlk kitabın çıkışından bir yıl sonra, devam kitabı olan Alev Deneyleri okuyucularla buluştu. Ana serinin üçüncü ve son kitabı olan Son İsyan, 2011’de basıldı. Aynı yıl içinde 20th Century Fox tarafından Ölümcül Kaçış’ın film hakları satın alındı. Serinin üç kitabı da filme uyarlandı. Labirent serisinin filmleri, genç yetişkin türündeki kitaplardan uyarlanan filmler arasından en çok gişe hasılatı yapan dördüncü seri oldu. Gişe hasılatında Harry Potter, Alacakaranlık ve Açlık Oyunları’nın hemen arkasından geldi.
Film uyarlamaları çıkarken Dashner yeni bir kitap serisi yazdı fakat bu seri Labirent’in gölgesinde kaldı. Ayrıca ilk üç kitaba ek olarak iki Labirent kitabı daha yazdı. Sırasıyla Ölüm Emri ve Virüs Kodu isimli ek kitaplar, orijinal üçleme kadar sevilmedi.
Dashner’in Yıldızının Sönmesinin Asıl Nedeni
James Dashner, 2018’de Son İsyan filminin çıkışının ardından, School Library Journal adlı sitede bir makale yayınlandı. Yazar bu makalede çocuk kitabı sektöründeki cinsel taciz oranlarından bahsediyordu. Fakat bu makale yayımlandıktan sonra birkaç kişi anonim olarak James Dashner tarafından tacize uğradıklarını yazdı. Hayranlar yazarı savunmaya çalıştı fakat yazara karşı olan suçlamalar gün geçtikçe çoğaldı. Bir yorumcu yazar tarafından aylarca manipülasyona uğradığını anlattı. Dashner, bu yorumların üzerine bir tweet paylaştı ve kimseyi bilerek üzmediğini söyleyerek özür diledi. Lakin bu özür kimseyi tatmin etmedi. Bu olayların ardından kitaplarını basan Penguin Random House, James Dashner ile çalışmayı bırakacağını açıkladı. Dashner, yine de yazmayı bırakmadı ve yeni bir kitap üzerinde çalıştığını açıkladı. Yazarın son romanı 2021 yılında yayımlandı.
Yazarın En Son Kitabı: House of Tongues
Dashner, yazarlık kariyerine şimdi farklı bir yayınevi ile devam ediyor. Ancak bu roman yazarın önceki kitaplarından biraz daha farklı. Yazar, şimdiye kadar daha çok genç yetişkin ve macera türlerinde yazdı. Fakat House of Tongues, bir korku kitabı.
Kitabın konusu kısaca şöyle: Gaskins ailesi nesillerdir Player ailesinden nefret ediyor. Kitabın ana karakteri David Player, küçükken Gaskinsler nedeniyle yaşadığı kötü bir olay sonucunda evinden ayrılıyor. Yıllarca evinden uzak kalan David, artık bir yetişkin olsa da kötü anılarını atlatamıyor. Buna rağmen çocuklarıyla beraber evine dönmeye karar veriyor. David’in eve dönmesinden kısa bir süre sonra kapısına bir ziyaretçi geliyor. David, kapısına gelen ziyaretçinin, Gaskins ailesinin en kötü şöhretli üyesi olan Pee Wee Gaskins’in oğlu olduğunu öğreniyor. Birden David’e sövmeye ve bağırmaya başlan bu ziyaretçi birden kendi dili yüzünden boğulmaya başlıyor. Bu ziyaret sonrasında David, çocukluğundan beri bildiği lanet ve cinayet dolu günlere geri dönüyor. Biz de David’in başına gelen olayları okuyor ve bu olayların sebebini öğrenmeye çalışıyoruz.
James Dashner’ın yeni kitabı, Labirent gibi popüler olmadı. Okuyucular tarafından beğenildi fakat yazarın okuyucu kitlesi artık eskisi kadar büyük değil. 2018’de yaşananlardan ve yayınevi değişikliğinden sonra bir daha popüler olamayacak gibi gözüküyor. Böylece Dashner’ın yıldızının parlama ve sönme öyküsünün sonuna ulaştık. Başka yazılarda görüşmek üzere, kitaplarla kalın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: