House of Dragon Birinci Bölüm İncelemesi: İlk Bölüm Nasıldı?

House of the Dragon Birinci Bölüm İncelemesi: İlk Bölüm Nasıldı?

Heyecanlı bekleyiş sona geldi ve George R. R. Martin’in Ateş ve Kan isimli kitabını temele alan House of the Dragon’ın birinci bölümü yayımlandı. Dizi hem GOT’un HBO rekorunu kırdı hem de hayranlar tarafından çok beğenildi.

Bu yazıya ise sizler için hem bölüm değerlendirmesi yapacağım hem de dizi hakkında bilmeniz gerekenleri derleyeceğim. Hazırsanız başlayalım!

Dizi Neyi Konu Alıyor?

House of Dragon Birinci Bölüm İncelemesi: İlk Bölüm Nasıldı? - Bibliyoraf

House of the Dragon, adından da anlaşılacağı gibi Targaryen ailesini anlatıyor. Antropoloji1 tarzında ilerlemesi planlanan dizinin her sezonunda farklı bir zamana gidecek ve farklı bir hikâye izleyeceğiz. Tabii ki bu hikâyelerin hepsi Targaryen ailesinin başına gelmiş ya da onların sebep oldukları önemli olayları konu alacak. Dizinin şimdilik üç ya da dört sezon sürmesi bekleniyor fakat hiçbir şey henüz kesinleşmiş değil. House of the Dragon’ın ilk sezonu ise Targaryen ailesi içinde geçen bir iç savaşı konu alıyor. Dance of Dragons (Ejderhaların Dansı) adıyla da bilinen bu savaş, Kral I. Viserys’in en büyük çocuğu Rhaenyra ve oğlu II. Aegon taht kavgasını konu alıyor. Bu savaş ayrıca Targaryen Hanesi’ni sona sürükleyen olayların da başlangıcı oluyor.

house of dragon birinci bölüm

Dizinin haberi geldiğinden beri her yerde gördüğümüz bir cümle var: “House of the Dragon, Martin’in Ateş ve Kan isimli kitabından uyarlandı.” Bu biraz yanlış bir cümle, çünkü Ateş ve Kan bir “tarih” kitabı. Martin bu kitapta Targaryen Hanesi’nin tarihi anlatıyor. Fatih Aegon ve kız kardeşlerinin Valyria Kiyameti’ni atlatıp Ejderha Kayası’na yerleşmeleriyle başlayan kitap Deanerys Targaryen’in üç ejderhasının nereden geldiğine kadar anlatıyor. Bu yüzden dizi için direkt uyarlama demek pek doğru olmaz. Fakat en azından bu sefer yapımcıların önünde bitmiş bir metin var. Tek yapmaları gereken boşlukları doldurmak. 🙁

Yapımcılar yaptıkları röportajda, ileriki sezonlarda Westeros’un Fethi’ni de görebileceğimizi söylemişler. Hayranların bir kısmı da “O zaman neden hikâyeyi en baştan anlatmak yerine ortadan başladınız?” diyerek yapımcılara tepki gösterdi. Fakat bence Rhaenyra Targaryen’in taht mücadelesi ve ejderhaların yavaş yavaş yok olmaya başlamasının hikâyesi bu hanenin tarihindeki en önemli kırılma noktalarından biri. Bu yüzden yapımcıların mantıklı bir seçim yaptığını düşünüyorum.

1: Antropoloji dizileri her sezonunda ya de her bölümünde farklı bir konuyu merkeze alan yapımlara deniyor. Bu tarz dizilerin en popüler örnekleri olarak American Horror Story ve Black Mirror gösterilebilir.

Tahta Çıkamamış Kraliçe

House of Dragon Birinci Bölüm İncelemesi: İlk Bölüm Nasıldı? - Bibliyoraf

House of the Dragon’dan henüz bir bölüm yayımlanmış olsa da dizi ve kitap arasındaki küçük farklılıklar hemen göze çarpıyor. Bu farkların başında ise dizinin ilk sahnesi geliyor. İlk sahnede Kral I. Jaehaerys’in veliaht seçmek için konseyi topladığını görüyoruz. Kitapta bu konsey 13 gün sürüyor ve on dört kişinin tahta hak iddiası dinleniyor. Bu iddialardan dokuz tanesi yeterince güçlü bulunmadığı için eleniyor. Geriye kalan beş aday içerisinde olan Prenses Rhaenys, kralın en büyük oğlunun en büyük çocuğu olarak adaylar arasından en güçlüsü olmasına rağmen taht iddiası cinsiyeti yüzünden kabul edilmiyor. Konsey oturumun sonlarına gelindiğinde ise herkes yalnızca iki ismi konuşmaya başlıyor: Rhaenys’in oğlu Leanor Velaryon ve kuzeni Prens Viserys. On üç günün sonunda ise veliaht ilan edilen Prens Viserys oluyor.

Dizide ise sona kalan iki adayın Prens Viserys ve Prenses Rhaenys olduğunu görüyoruz. Muhtemelen o dönemde kadınların yönetici olarak görülmediklerini vurgulamak için böyle bir yola başvurdular.

house of dragon birinci bölüm

Bu sahnede yapılan bir diğer değişiklik ise Kral I. Jaehaerys ile alakalı. Dizide kendisinin de konseye katıldığını ve barışı sağlamak için konseyin önemli bir araç olarak benimsediğini görüyoruz. Fakat kral kitapta, veliaht seçimi yapılırken King’s Landing’de kalıp, sonuçları bekliyor.

Buz Ve Ateşin Şarkısı

Dizi ve kitap arasındaki en büyük farkı dizinin son dakikalarında gördük. Kral I. Viserys kızı Rhaenyra’yı veliaht ilan etmeden önce onunla bir konuşma yapıyor. Bu konuşmada yıllardır nesilden nesile geçen bir sırrın aktarıldığına şahit oluyoruz. Viserys kızına Fatih Aegon’un Westeros’a gelmesindeki asıl amacın bir rüya olduğunu söylüyor. Aegon’un Buz ve Ateşin Şarkısı olarak adlandırdığı bu rüyaya göre Westeros korkunç bir kışın hakimiyeti altında girecek ve bu kış yaşayan herkesi öldürecek. Game of Thrones izleyicileri tabii ki kıştan kastedilen şeyin Akgezenler olduğunu biliyor. Uzun lafın kısası, dizide anlatıldığına göre Fatih Aegon, bir rüyayı ve kehaneti gerçekleştirmek ve önlemek için Westeros’a gelmiş.

house of dragon birinci bölüm

Martin’in yazdığı kitaplarda ise böyle bir bilgi yok. Fakat yazarın dizinin başındaki isimlerden biri olması hayranlara “Acaba bu durum ileriki kitaplarda açıklanabilir mi?” sorusunu düşündürdü. Sonuç olarak GOT’dan farklı olarak Martin bu sefer dizide söz söyleme hakkında sahip. Onun onaylamadığı bir şeyi dizide izlememiz olası bir durum gibi gözükmüyor.

Açık konuşmak gerekirse kitap serisinde her an her şey olabilir. Çünkü serinin 2011 yılında yayımlanan son kitabı Ejderhaların Dansı hikâyenin kırılma noktasından önce bitti. Jon Snow bizde hâlâ ölü, Daenerys hala Meereen’de, Lord Varys ise Aegon Targaryen başa geçsin diye Lannister Hanesi’nin kuyusunu kazıyor. Ana hikâyedeki asıl önemli olayların hepsi son iki kitapta yaşanacağı için sonsuz olasılıklar denizinde yüzüyoruz. İlk kitabın yayımlanmasının üzerinden tam 25 yıl geçti ama biz hâlâ kışın gelmesini bekliyoruz.

İlk Bölümdeki Küçük Değişiklikler

House od the Dragon’ın ilk bölümündeki önemli değişiklikler bunlardı. Bölümler geldikçe hikâyede önemli değişiklikler yapılacak mı yoksa kitaplardaki hikâyeye bağlı mı kalınacak çok merak ediyorum. Gelin yazının bu kısmında hep birlikte dizi ve kitap arasındaki ufak farklara bakalım.

house of dragon birinci bölüm

House of Dragon Birinci Bölüm İncelemesi: İlk Bölüm Nasıldı? - Bibliyoraf
  • Otto Hightower’ın kızı ve Kral I. Viserys’in gelecekteki çocuklarının annesi Alicent Hightower, dizide değişime uğrayan karakterlerden biri. Dizide Alicent ve Rhaenyra’yı iki yakın arkadaş olarak görüyoruz. Ayrıca gösterildiği kadarıyla ikisi hemen hemen aynı yaşlarda. Fakat kitapta ikili arasında tam dokuz yaş var ve arkadaş değiller. (En azından Alicent kralla evlenene kadar) Bu değişiklik muhtemelen ikili arasındaki düşmanlığı daha iyi vurgulamak amacıyla yazılmış.
  • İlerde Viserys’in kral muhafızı olarak göreceğimiz Criston Cole ile dizide bir turnuva sırasında karşılaşıyoruz. Viserys’in henüz doğmamış veliahttı için yapılan bu turnuvada Cole’un Deamon Targaryen’i yendiğini görüyoruz. Kitapta ise karakter yine bir turnuvada karşımıza çıkıyor ve yine bu turnuvada Prens Daemon’ı yeniyor. Fakat kitaptaki turnuva veliaht için değil Kral I. Viserys’in tahta çıkışı için düzenleniyor. Bu değişiklik yine Criston Cole’u Rhaenyra ile yakın yaşta göstermek için yapılmış olabilir. Çünkü kitapta ikili arasında romantik bir ilişki olduğu ima ediliyordu. Belli ki bu ilişkiyi dizide de göreceğiz.
  • Prenses Rhaenyra’nın annesinin ölümü de kitap ve dizi arasındaki farklardan biri. Kitaplarda Kraliçe Aemma’nın çocuk doğumu sırasında öldüğü söyleniyor. Fakat bu ölümün detaylarından bahsedilmiyor. Dizide ise Kral Viserys’in erkek çocuk uğruna karısını ölüme sürüklediğini görüyoruz.

Yazının sonuna geldik. Ben dizinin ilk bölümünü çok beğendim ve devamı için çok heyecanlıyım. Birinci sezon finalinde sizin için detaylı bir karşılaştırma dosyası hazırlayacağım. O zamana kadar görüşmek üzere!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

house of dragon birinci bölüm

Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Ama fakat ve ancak ve ancak. Lakin çünkü. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul bir şeyler bulmam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. Annemler uzak kaldım ama ben bugün. Yeni bir macera . Ancak ve ancak ve lakin. Ama fakat çünkü. Lakin ve lütfen. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. Annemler uzak kaldım ama ben bugün. Yeni bir macera . Ancak ve ancak ve lakin. Ama fakat çünkü. Lakin ve lütfen.

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.