Merhaba sevgili okur! Gilmore Girls, bitmesinden on yılı aşkın süre geçmesine rağmen etkisini hala kaybetmemiş bir dizi. İzleyenlere ilham olan ana karakterleri Lorelai ve Rory Gilmore, yaptıkları sayısız hatalarla ve birbirlerine olan bağlılıklarıyla hepimizin gönlünde taht kurdu. Rory Gilmore’un
Rory Gilmore, liseden mezun olurken yaptığı konuşmada -herkes ağlamamaya söz vermiş olsa da Luke bile gözyaşlarına boğulmuştu- şöyle diyor: Ben iki dünyada yaşıyorum. Biri kitapların dünyası. Faulkner’ın Yoknapatawpha County’sinde yaşadım. Peguod’da beyaz balina avladım. Napolyon’un yanında savaştım…
Bizler Rory’i her zaman elinde kitaplarıyla, yazmayı seven biri olarak tanıdık. Lorelai onun için her zaman evi sevgiyle, kitaplarla ve müzikle doldurdu. Bugün ise tıpkı bizler gibi kitapsever ve genç bir karakter olan Rory’nin okuma listesine ve en sevdiği kitaplara göz atacağız. Keyifli okumalar dilerim.
Rory Gilmore’un
1- Anna Karenina | L.N. Tolstoy
Dean, Anna Karenina’yı “iç karartıcı” olarak tanımlasa da bu kitap, Rory’nin favori kitaplarından biri! Anna Karenina, modern dünya edebiyatının en etkili ve başarılı romanlarından birisi olarak kabul ediliyor. Tolstoy’un en başarılı eserlerinden biri olan kitap, sıkıcı ve monoton evliliğinden sıkılan Anna Karenina’yı merkezine alıyor. Bu evlilikten bir oğlu olan Anna, Moskova’da genç bir kont olan Vronski ile tanışıyor. Bu tanışmadan sonra ise Anna için işler içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Anna Karenina‘yı okurken o dönemin yaşantısına, ekonomik durumuna veya evlilik, ilişkiler gibi birçok konuya bakış sağlayabiliyoruz. Rory’nin de içine düştüğü durumları ve kararsızlıkları düşünürsek, aslında Anna Karenina‘yı bu kadar sevmesine pek de şaşırmamak gerek. 🙂
2. Uluma | Allen Ginsberg
Uluma, New York’ta bir araya gelen bir grup Amerikan yazar ve şairlerinin oluşturduğu Beat Kuşağı yazarlarından biri olan Allen Ginsberg’in kaleme aldığı bir eser. Ülkemizde yeterince ilgi görmemiş olsa da yurt dışında oldukça okunan ve beğenilen bir kitap. İçinde etkileyici şiirlere ve kelime oyunlarına yer veren kitap, akıcı ve oldukça kolay okunulabilir bir dile sahip. Özellikle yazarın dilini beğenen okular mutlaka yazarın diğer kitaplarına da bir şans vermeliler. Kelimelerine kullanış tarzıyla okurları etkilemeyi başaran Ginsberg’in Uluması’na Jess, Rory için küçük notlar eklemişti. Biz okurlardan tam puan alan bir hareket! Sizler de kitapta birçok alıntıyı bir kenara not almak isteyebilirsiniz.
Rory Gilmore’un
3. Bülbülü Öldürmek | Harper Lee
Harper Lee‘nin Bülbülü Öldürmek kitabı okurlarını etkileyen ve herkeste derin bir iz bırakan bir kitap. Özellikle son yıllarda oldukça okundu ve modern klasik türünde büyük bir başarı yakaladı. Pulitzer Edebiyat Ödülü’ne sahip olan kitap, ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuğun gözünden bizlere sunuyor. Güney Amerika’da geçen kitapta bir siyahinin işlemediği bir suç yüzünden yargılanmasını eşitlik, adalet, ırkçılık ve riyakarlık kavramları üzerinden okuyoruz. Okurların yazarın yazım dilini oldukça ve kolay okunabilir bulmasının aksine kitap bizlere güçlü bir mesaj veriyor. Bülbülü Öldürmek her okurun okuması gereken bir eser! Dünyayı görmek ve tanımak, insanların hikâyelerini anlatmak istediğini belirten Rory’nin de tam bu sebeple başucu kitabı olacak türde bir eser.
4. Sırça Fanus | Slyvia Plath
Rory’nin listesinde tabii ki feminist edebiyata dair güçlü bir eser de yer alacaktı! Slyvia Plath, Amerikan edebiyatının melankolik prensesi olarak adlandırılan ve eserlerinin yanında intiharıyla da bilinen bir yazar. Sırça Fanus ise başarılı bir öğrenci olarak hayatında ilerleyen Esther’in kimlik arayışını, erkeklerle ilişkilerini, yaşadığı ruhsal çöküşü konu alıyor. Aynı zamanda Esther’in intihar girişimlerinin de yer aldığı kitapta Plath’in iç dünyasından izler bulmak mümkün. Bu yüzden Plath’i anlamak isteyenler için Sırça Fanus çok doğru bir tercih olacaktır. Sırça Fanus’un tıpkı kitabın ana karakteri Esther gibi, erkeklerle olan ilişkileriyle ve geleceğe dair planlarıyla boğuşan Rory’nin de favorileri arasına girdiğine eminiz. Dizide de birçok bölümde hem Rory’nin elinde hem de Lorelai’ın küçük şakalarında Sylvia Plath’e rastlıyoruz!
Rory Gilmore’un
5. Alice Harikalar Diyarında | Lewis Caroll
Yine modern klasiklerin en sevilen ve en önemli eserlerinden biri olan Alice Harikalar Diyarında da listemizde yer alıyor. Birçoğumuzun uyarlamasını izlediği, küçükken masallarını dinlediği hatta belki de müzikalini izlediği Alice’e hepimiz bir yerlerden aşinayız. Konusundan kısaca bahsetmek gerekirse kitabımız, Alice’in beyaz bir tavşanın peşine düşmesini ve bambaşka bir dünyaya açılmasını anlatıyor. İçerdiği hayal gücü ve bilmeceler ile sadece çocukların değil, büyüklerin de çok sevdiği bir kitap olmayı başarıyor. Gerçek dünyaya dair metaforları ve zekice benzetmeleriyle Rory’nin de elinden düşmeyecek bir kitap olduğunu tahmin etmek çok da zor olmamalı!
Rory ve Loreali Gilmore ikilisi yıllarca kalbimizin bir köşesinde yer edinmeyi başardı. Hayatlarına eşlik ettiğimiz süre boyunca sayısız hata yaptılar ve birlikte birçok şey aştılar. Bu kitaplar da hem hayatın içinden hem de karmaşık dünya düzeni içerisinde onları daha iyi anlamamızı sağlayacak kitaplar. Umarız siz de her birini keyifle okursunuz!
Listenin sonuna geldik. Dilerseniz Rory Gilmore’un 100 kitaplık okuma listesinin hepsine buradan ulaşabilirsiniz. Hepinize bol kitaplı ve keyifli günler dilerim!
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak. ve lakin çünkü fakat. Niçin ya da veya. Ama fakat ve lakin. Çünkü lakin ve ama. Ya da. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak. ve lakin çünkü fakat. Niçin ya da veya. Ama fakat ve lakin. Çünkü lakin ve ama. Ya da. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak. ve lakin çünkü fakat. Niçin ya da veya. Ama fakat ve lakin. Çünkü lakin ve ama. Ya da.
Rory Gilmore’un
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak. ve lakin çünkü fakat. Niçin ya da veya. Ama fakat ve lakin. Çünkü lakin ve ama. Ya da. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak. ve lakin çünkü fakat. Niçin ya da veya. Ama fakat ve lakin. Çünkü lakin ve ama. Ya da. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak. ve lakin çünkü fakat. Niçin ya da veya. Ama fakat ve lakin. Çünkü lakin ve ama. Ya da.
Beğenebileceğiniz diğer kitaplarımız:
Yazıyı burada paylaş: