Nedir Ne Değildir? Bölüm 2: Masal
Merhaba sevgili okur. Bugün bacasından duman tüten ve büyülü dünyalara uzanan raylarda ilerleyen bir trene biniyoruz. Bu tren bizleri masalların büyülü dünyasında bir yolculuğa çıkaracak ve belki bizlere bazı dersler verecek, belki bildiğimiz öğretileri hatırlatacak. Hiçbiri olmasa bile cesaret, sevgi ve umut bu yolculuk boyunca bizlerle olacak. masal
Küçüklüğümüzden beri tanıdık dünyalarında büyüdüğümüz masallar, gece uyumadan önce bizlere eşlik etti. Rapunzel’in saçlarıyla bir kuleye tırmandık, Nasreddin Hoca’yla fıkralar paylaştık, devlerin ülkesini ziyaret ettik. Bu masallar büyürken farkında olmasak da bizlere çok büyük şeyler kazandırdı. Belki cesaret, belki dostluk, belki de anlayış. Günümüzde büyüyen çocuklar için masal git gide önemini yitirdiği için, biz de bugün sizlere masalların önemini hatırlatmak, masalın ne olduğuna tekrardan değinmek istedik!
Masal Nedir?
Sözlükteki tanımıyla masal; halkın yarattığı, olağanüstü durumlara yer veren ve ağızdan ağıza anlatarak günümüze ulaşan sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası aslında. Masallarda yer ve zaman kavramı olmaz. Bizim dünyamızdan çok uzak ülkelerde, şatolarda, perili ormanlarda geçer masallar. Masalın en büyük amaçlarından ve özelliklerinden birisi didaktik olması yani öğretici nitelik taşımasıdır. Çocuklara, gençlere zıt kavram ve çatışmalar üzerinden iyiliği ve kötülüğü, alçakgönüllülüğü ve cimriliği, adaleti öğretir aslında.
Masalların en güzel özelliklerinden birisi de döşeme, yani bildiğimiz ismiyle tekerlemelere yer vermesidir. Hepimizin aklında canlanacaktır, “Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde…” diye başlar çoğu masal. Ardından tanıdığımız, bizleri heyecanlandıran kahramanlarla farklı dünyalara kapılar açılır. Yani aslında masal sözlük tanımı dışında da bizler için bir öğreti, yeni bir dünya, yeni arkadaşlıklardır. Küçükten büyüğe herkesin hayatında büyük bir yer kaplayan masallar, hayal gücümüzün en büyük kaynaklarından birisidir.
Masallar Neden Önemlidir ve Bize Ne Katar? masal
Biz küçükken bizlere adaleti, paylaşmayı ve birçok değeri öğreten masallar günden güne çocukların hayatında yerini kaybetmekte. Biz Bibliyoraf ailesi olarak yaşımız kaç olursa olsun masal okumayı, çocuk hikayelerini, büyülü öyküleri okumaktan hiçbir zaman vazgeçmemek istiyoruz ve masalların özellikle çocuklar için çok büyük bir önemi olduğuna inanıyoruz.
Çocukların gelişim döneminde onların hayata bakış açılarına, düşünce yapılarına en önemli etkilerden birisi de hayal gücü. Sunduğu ilgi çekici dünyalarıyla masallar da çocuklara hayal gücü açısından önemli bir kaynak aslında. Çocukların gördüğü dünyaların ötesinde sunduklarıyla onları farklı dünyalarla tanıştıran, onlara sonsuz bir hayal gücü veren masallardır.
Masallar, önemli değerlerin öğretimi ve çocuklara kazandırılması için de bambaşka yol sunuyor. İlgi çekici, meraklandıran ve okuru heyecanlandıran anlatısıyla sadece okurun dikkatini korumakla kalmıyor bir de ona çok önemli değerler kazandırıyor. Kendilerini masalların içinde hisseden çocuklar iyilerin temiz kalpliliğini, adaletini, hoşgörüsünü, dürüstlüğünü ve daha birçok özelliğini kendine değer olarak kazanabiliyor. Bunların yanında çocuklara okuma alışkanlığı, sosyal beceri kazanımı ve arkadaşlık gibi bir sürü kazanımda da bulunuyor.
Masallar Sadece Çocuklar İçin midir?
Masalların sadece çocuklar için olduğunu düşünenler var. Büyükleri masallarla iç içe gördüklerinde “Yaşın geçti artık!”, “Sana göre değil ki masallar!” gibi düşüncelere kapılanlar da var ama bu ne yazık ki doğru değil. Masalların büyülü dünyasına girmek bir gence, yetişkine keyif verebileceği gibi onlara unuttuğu bir sürü şeyi öğretebilir veya hatırlatabilir. Bugün gerçek sevgiyi unutmuş, değerlerini kaybetmiş bir sürü yetişkin için onlara bu değerleri tekrardan hatırlatmak için bekleyen, kocaman sihirli kapıları hala açık olan masallar var.
Mesela Pinokyo bugün hala bir yetişkine dürüstlüğün önemini, Çirkin Ördek Yavrusu farklılığın bir sorun olmadığını hatırlatabilir. Yetişkin bir birey, hiçbir şey öğrenmek istemese bile gerçek dünyanın yorgunluğundan ve kaosundan uzaklaşmak, her zaman iyi kalplilerin kazandığı bir dünyada düş kurmak isteyebilir. Çünkü masalların dünyasında kötülerin kazanmasına yer yoktur ve adalet her zaman yerini bulur. Biz gençler ve yetişkinler olarak kaç yaşımıza gelirsek gelelim bazen bunu hatırlamaya hala ihtiyaç duyabiliyoruz.
Masal Dünyasına Bir Yolculuk: Çiçek Ekspresi
Bahsettiğimiz masallar dünyasına en güzel yolculuklardan birisi de Çiçek Ekspresi. Özgür Balpınar’ın okurun beğenisine sunduğu Çiçek Ekspresi bizleri çok keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Tıpkı bizler gibi masalları çok seven Can’ın birden kendini Çiçek Ekspresi’yle Masallar Diyarı’nda bulmasıyla başlıyor macera. Orada edindiği arkadaşlarıyla birlikte Masallar Diyarı’nı kurtarmaya çalışmalarıyla devam ediyor. Bu macerada onlara Rapunzel, Nasrettin Hoca, Dev gibi bir sürü masal kahramanı da eşlik ediyor!
Çiçek Ekspresi her bir bölümünde bizlere sunduğu öğretilerle unuttuğumuz bir sürü öğretiyi tekrardan hatırlatıyor. Biz Bibliyoraf ekibi olarak bu kitabı okurken kendimizi tekrar çocuk hissetmekten, tüm bu öğretileri tekrar hatırlamaktan çok mutlu olduk. Duyduğumuza göre; Macera, sevgi ve cesaret kaynağı olan Çiçek Ekspresi bu kitapla da sınırlı kalmıyormuş. İkinci kitabı da heyecanla bekliyor olacağız. Dilerseniz kitabı buradan satın alabilir, siz de bu maceraya eşlik edebilirsiniz.
Yolculuğumuzun sonuna geldik sevgili okur. Sevginiz, iyiliğiniz ve cesaretiniz hiçbir zaman eksik olmasın. Bu değerleri her zaman hatırlamak için başucunuzda hep bir masal kitabınız olsun. Çocuk olmaktan, çocuk gibi hissetmekten ve bazen gerçek dünyadan uzaklaşmaktan da hiçbir zaman korkmayın. Keyifli okumalar dileriz.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Ancak ve ancak. Lakin fakat ama. Çünkü ve çünkü. Veya ya da. Belki mademki. Ancak ve ancak. Lakin fakat ama. Çünkü ve çünkü. Veya ya da. Belki mademki. Ancak ve ancak. Lakin fakat ama. Çünkü ve çünkü. Veya ya da. Belki mademki.