Bilindik Masalları Yeniden Keşfetmeye Var Mısınız?: Retelling (Yeniden Anlatım) Kitap Önerileri

Bilindik Masalları Yeniden Keşfetmeye Var Mısınız?: Retelling (Yeniden Anlatım) Kitap Önerileri

Retelling kitap nedir? Bu soruya verebileceğimiz en basit yanıt, muhtemelen eski bir hikayenin yeniden anlatımı, kurgulanması olacaktır. Bu tarz kitaplarda genellikle çok sevdiğimiz ve beraber büyüdüğümüz masallar ya da efsaneler farklı bir bakış açısı, yepyeni dünyalar ve karakterler ile karşımıza çıkar. Bazen de klasik bir kitabın modern anlatımı ile karşılaşırız.

Örneğin Rapunzel; kapatıldığı kulede çaresizce Beyaz Atlı Prens’i beklemek yerine, ayakları yere sağlam bir şekilde basan her kadın gibi kendi kaçış planlarını yapar. Ya da Pamuk Prenses düşündüğünüz kadar hassas değildir. Hatta belki de Kırmızı Başlıklı Kız beklemediğiniz bir şekilde, suikastçı olarak karşınıza çıkar. Retelling kitaplarda, karakterler sabit ama hikaye tamamen tersyüz edilir ama temel fikir aynıdır: Elde var olan konuyu en baştan farklı bir bakışla anlatmak. Biz de bu yazımızda sizler için ”Yeniden Anlatım” kitapları derledik. Keyifli okumalar! retelling

Gazap ve Şafak | Renee Ahdieh

Cani bir katil tarafından yönetilen bir diyarda, her şafak bir başka aileye kalp acısı getirmektedir. On sekiz yaşındaki Horasan Halifesi Halid kendine her gece yeni bir eş almakta ve sabaha kalmadan bu gencecik kadınların hayatına son vermektedir. Can dostu, Halid’in kurbanlarından biri olan Şehrazad, intikam almaya yemin eder ve gönüllü olarak Halid’e gelin gider. Sadece hayatta kalmaya değil, halifenin dehşet saçtığı hükümdarlığı yerle bir etmeye de kararlıdır.

Karşınızda Binbir Gece Masalları’nın yeniden anlatımı olan Gazap ve Şafak! Şehrazad’la beraber hem intikam isteği ile tutuşacak hem de bu yolculukta her geçen gün ”celladına aşık olmak” tabirinin nasıl gerçeğe döndüğüne şahit olacaksınız. Binbir Gece’nin bambaşka bir bakış açısı ile okurlara sunulduğu Gazap ve Şafak sizi tıpkı orijinal masallardaki gibi büyülü bir yolculuğa çıkaracak!

Carol Gömülmeden | Josh Malerman

Carol Gömülmeden için, arka kapak yazısında “Uyuyan Güzel Masalı İle Vahşi Batı Öykülerini Ustaca Harmanlayan Gerilim Dolu Bir Roman” tanımı yer alıyor. Yani anlayabileceğiniz üzere temelde Uyuyan Güzel masalına dayanıyor olaylar. Tek bir fark var, Yakışıklı Prens bu sefer düşündüğünüz kadar iyi bir insan değil.

Bazen komaya giren Carol ve bunu bilen iki insan -Carol’ın kocası ve eski sevgilisi- arasında geçiyor olaylar. Carol’ın komaya girmesini fırsat bilen ve onu gömerek servete konmak isteyen kocasının planını öğrenen eski sevgilisi, Carol gömülmeden kasabaya yetişmek için yola çıkıyor. Carol ise bu süre boyunca olan her şeyi duyup hissediyor. Kısacası Uyuyan Güzel masalına yepyeni bir soluk getiriyor Malerman. Eski düşmanlar, ürkütücü varlıklar ve kiralık katillerle dolu bu hikayede çocukken dinlediğiniz masalları bir kez daha gözden geçirmek isteyecekseniz!

Cinder | Marissa Meyer retelling

Ay Günlükleri Serisi’nin ilk kitabı olan Cinder, 2012 yılında okuyucu ile buluştu. Ülkemizde de yine aynı isimle Artemis Yayınları tarafından 2016 yılında basıldı. Kitabın temeli Külkedisi masalına dayandırılıyor. Yani Külkedisi’nin yeniden anlatımı niteliğinde. Lakin Meyer, seri ilerledikçe hikâyeye Kırmızı Başlıklı Kız’dan Rapunzel’e kadar farklı masalları da ekliyor. Serinin ilk kitabı, insanlar ve androidlerin beraber yaşadığı, Yeni Pekin’de Cinder’ın başından geçenleri aktarıyor.

Eh, orijinal masalda olduğu gibi bu masalda da bir Prens mevcut tabii ki. Prens Kai ve Cinder’ın yolları nasıl kesişecek, kahramanımız nasıl ikilemlerde kalacak ve en önemlisi bu masal mutlu sonla mı bitecek gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız, sizi Cinder’ı okumaya davet ediyoruz. Bizden küçük bir not, kurucumuz bu serinin büyük bir hayranı. 👀

Geekerella | Ashley Poston retelling

retelling

Adından da anlayabileceğiniz üzere yine bir Cinderella/Külkedisi uyarlaması var karşımızda. Bu sefer Cindrella’nın biraz ”geek” versiyonu karşılıyor bizi. Elle Wittimer kelimenin tam anlamıyla bir geek. Hayran olduğu filmin kostüm yarışmasını duyduğunda kolları sıvıyor ve en iyisini yapmak için harekete geçiyor. Bu yolculukta ihtiyacı olanlar ise sihirli bir balkabağı, biraz tuhaf olsa da bir arkadaş ve bir çift cam ayakkabı.

Bu hikayede de bir yakışıklı prensimiz var elbette. Kim mi dersiniz? Genç aktör Darien Freeman. Üstelik Darien Elle’in hayran olduğu filmin de baş kahramanı. Elle ve Darien’ın yolları nasıl kesişecek? Saatler gece yarısını vurmadan önce Elle bu peri masalında mutlu sona ulaşabilecek mi öğrenmek istiyorsanız Geekerella rafta sizi bekliyor!

Dorothy Ölmeli | Danielle Paige retelling

retelling

Oz Büyücüsü hepimizin bildiği, çoğumuzun okuduğu bir kitap. Dorothy ve arkadaşlarının Oz’u kurtarmak ve daha iyi bir yer haline getirmek için uğraştığı, biraz da üstü kapalı şekilde siyasi ideolojilerden bahsedilen enfes bir kitap. Fakat bu sefer işler biraz karışıyor. Dorothy Ölmeli. Evet ölmeli, çünkü uğruna savaştığı şeyi unutmuş durumda ve Oz eskisinden çok daha kötü.

Dinlediğimiz masallar bitiyor bitmesine ama devamında neler oluyor sorusuna cevap veriyor Danielle Paige. Masallar mutlu sonla bitebilir ama sonrasında her şey mutlu mu devam ediyor diye soranlara net bir cevap veriyor. Kısacası Dorothy Ölmeli, kategorisindeki diğer kitaplardan farkını ortaya koymayı başarıyor. üstüne üstlük. daha doğrusu.

Cadı Tohumu | Margaret Atwood

retelling

Cadı Tohumu, William Shakespeare’in ölümünün 400. yılı dolayısıyla başlatılan “Shakespeare Yeniden” serisi kapsamında yazılmış kitaplardan biri. Fırtına’nın yeniden anlatımı da diyebiliriz. Shakespeare’in Fırtına adlı oyununu sahnelemeye hazırlanan tiyatro yönetmeni Felix’in işinin, yardımcısı Tony’nin düzenlediği bir kumpasla elinden alınması ile başlıyor olaylar. Yıllar sonra intikam vakti geliyor ve herkes kendi ”Fırtına”sını yaratıyor. Atwood Cadı Tohumu’nda Shakespeare’in çağları aşan, dillerden dillere dolaşan anlatımına; kendine has yöntemlerini, biraz mizah biraz da ironi katarak olağanüstü bir roman sunuyor bizlere. daha doğrusu.

Akhilleus’un Şarkısı | Madeline Miller

Akhilleus'un Şarkısı

Retelling dendi mi bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir yazar varsa o da Madeline Miller’dır. Kendisi hem Ben, Kirke’de hem de Akhilleus’un Şarkısı’nda oldukça başarılı bir iş çıkardı. Akhilleus’un Şarkısı’nı İlyada Destanı’nın yeniden anlatımı olarak düşünebiliriz. Daha doğrusu öyle. Madeline Miller bizlere; İlyada’da üstünkörü adı geçen ve pek de önem verilmeyen Patroklos ile Aşil’in aşkını anlatıyor, savaşın bambaşka bir boyutuna değiniyor ve deyim yerindeyse yepyeni bir destan yazıyor. Yaptığı araştırmalar o kadar iyi ve kurgu o kadar kuvvetli ki elinizden bırakmadan okumak istiyorsunuz. Sonuna geldiğinde ise buruk bir sevinç yaşıyor insan. Akhilleus’un Şarkısı İlyada Destanı’nı bilmeyenler için sürpriz bir yumurta, bilenler içinse tadı damakta kalacak bir kurgu! daha doğrusu. üstelik.

Altın Pusula | Philip Pullman

retelling

John Milton’ın Kayıp Cennet’inin yeniden anlatımı olan His Dark Materials fantastik bir evren sunuyor bizlere. Bizimkine paralel bir dünyada on iki yaşındaki Lyra’nın amcasının, okuluna yaptığı ziyareti ile başlıyor olaylar. Lyra onun hocalarla yaptığı gizli toplantıya kulak misafiri oluyor. Gizlendiği dolapta Kuzey’de havada asılı bir şehir ve cinayetle sonuçlanan bir keşif seferi hakkında esrarengiz hikayeler dinleyen ve daha sonra da Kuzey’e yolculuğa çıkan Lyra, zırhlı ayılar ile Arktik’in cadı klanlarının da dahil olduğu bir savaşın içinde buluyor kendini. Son dönemlerde diziye uyarlanan bu seri retelling alanına da farklı bir boyut kazandırmayı başarmış durumda. üstelik.

Disney’s Twisted Fairy Tales | Lizz Braswell

retelling

Hiç düşündünüz mü Aladdin sihirli lambayı hiç bulmasaydı, Ariel Ursula’yı yenilgiye uğratmasaydı, ya da Uyuyan Güzel uykundan uyanmasaydı ne olurdu? Lizz Braswell düşünmüş. Disney öykülerini yeniden kurguladığı bu seri toplam on iki kitaptan oluşuyor. Aladdin, Mulan, Güzel ve Çirkin, Uyuyan Güzel ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz bu kurguların anlayabileceğiniz üzere biraz da karanlık bir yanı var. Hem orijinal öykülerle hem de çarpıcı kapakları ile ilgileri üstüne toplayan bu seri, henüz dilimize çevrilmemiş olsa da Amazon gibi sitelerden hem e-kitap hem de basılı bir şekilde ulaşma imkanımız var. üstelik.

Tuz ve Keder Evi | Erin A. Craig

retelling

Bu sefer karşımızda, 12 Dans Eden Prenses masalının yeniden anlatımı var. Annaleigh, deniz kenarındaki Highmoor adlı malikânede kız kardeşleri, babası ve üvey annesi ile beraber yaşamaktadır. Bir zamanlar on iki kız kardeş olarak yaşadıkları bu evde artık sekiz kişilerdir. Dört kardeşin trajik ölümlerinden sonra Annaleigh, üzerlerine çöken lanetin peşine düşer. Disney’in Twisted serisinde olduğu gibi bu hikayede de karanlık bir hava hakim. Bu romanı farklı kılan ise bilindik bir masal yerine unutulmaya yüz tutmuş bir masalı tekrar anlatması. Özellikle karanlık ve gotik hikayeleri seven okurlar için oldukça iyi bir seçenek olduğunu düşünüyoruz.

Listeye ekleyemediğimiz daha birçok kitap var fakat biz bu liste için hem en popüler hem de bilinmediğini düşündüğümüz kitapları eşit bir şekilde paylaştırmaya çalıştık. Bu kitaplar arasında sevdiğiniz ya da sevmediğiniz; bizim listede unuttuğumuz ama varsa eklemek istediğiniz kitapları bizimle her zaman paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ancak ve ancak. Veya ya da ve.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bilindik Masalları Yeniden Keşfetmeye Var Mısınız?: Retelling (Yeniden Anlatım) Kitap Önerileri” üzerine 2 görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.