Elinizin Altında Bulunması Gereken Bir Rehber: Edebiyat Ödülleri Takvimi

Elinizin Altında Bulunması Gereken Bir Rehber: Edebiyat Ödülleri Takvimi

Merhabalar, edebiyat ödülleri takvimi isimli bu yazımızda sizler için edebiyat camiasının prestijli ve mutlaka takip edilmesi gereken ödüllerini derlemeye çalıştık. Yazıda söz konusu ödülün kısa/uzun listelerinin duyuruluş ve ödülün açıklanma tarihinin yanı sıra son kazananlarına da değineceğiniz. İyi okumalar!

9 Mayıs – Pulitzer Ödülleri

Pulitzer Ödülleri toplamda 22 dalda veriliyor. Bu 22 ödülden beş tanesini ise şiir, biyografi, kurgu, kurgu dışı ve tarih türündeki kitaplar kazanıyor. Edebiyat camiasının en önemli ödüllerinden biri olarak görülen Plutzer Ödülleri ise Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamı konu alan Amerikalı yazarların eserlerine veriliyor. Bu ödüllerin sahipleri ve ödüle aday gösterilen kitaplar ise 9 Mayıs tarihinde açıklanıyor.

Edebiyat Ödülleri Takvimi: Elinizin Altında Bulunması Gereken Bir Rehber - Bibliyoraf

Ödüllerin bu yılkı sahipleri ise şu şekilde: kurgu dalında The Netanyahus – Joshua Cohen, tarih dalında, Covered With Night – Nicole Eustace, biyografi dalında Chasing Me to My Grave – Winfred Rembert ve Erin I. Kelly, şiir dalında frank: sonnets – Diane Seuss, kurgu dışı dalında Invisible Child: Poverty, Survival & Hope in an American City – Andrea Elliott

Bu ödülü kazanmış bazı kitaplar: Bülbülü Öldürmek – Harper Lee (1961), Sevilen – Toni Morrison (1988), Nickel Çocukları – Colson Whitehead (2020)

15 Haziran – Woman’s Prize For Fiction

1996 yılında verilmeye başlanan Woman’s Prize For Fiction’ın oldukça ilginç bir ortaya çıkma hikâyesi var. Her şey ödülün verilmeye başlanmasından beş yıl önce, 1991 yılında başlıyor. Kadın yazarların öneminin arttığı bu dönemde, yayımlanan eserlerin %60’ı kadın yazarlar tarafından yazılıyor. Fakat buna rağmen o yılın Booker ödülünün kısa listesinde bir tane bile kadın yazarın olmaması herkesin dikkatini çekiyor. Dönemin önde gelen yazar, araştırmacı, gazeteci ve yayıncıları bir araya gelip bu soruna bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Böylelikle Woman’s Prize For Fiction doğmuş oluyor.

Bu ödülün spesifik bir tarihi yok fakat açıklamalar genelde hep aynı aylarda yapılıyor. Uzun liste mart, kısa liste de nisan ayında açıklanıyor. Ödülü kazanan romanı ise haziran ayında öğreniyoruz.1 Uzun liste bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, kısa liste de 27 Nisan’da açıklandı. Ödülü eve götüren romanı ise 15 Haziran tarihinde öğrendik. Bu yılın kazananı rahip, yapımcı ve yazar Ruth Ozeki’nin son kitabı oldu.

1: Ödülün kazananı 2020 ve 2021 yıllarında eylül ayında açıklandı. Fakat karantina döneminin bitmesiyle birlikte komite eski tarihine geri dönmüş gibi görünüyor.

Bu ödülü kazanmış bazı kitaplar: Akhilleus’un Şarkısı – Madeline Miller (2012), Güç – Naomi Alderman (2017), Hamnet – Maggie O’Farrell (2020), Piranesi – Suzanna Clarke (2021)

4 Eylül – Hugo Ödülleri

Bilimkurgu ve fantastik türlerindeki eser ve yapımların ödüllendirildiği bu tören, ilk olarak 1953 yılında yapıldı. Hugo Ödülleri, bu türdeki kitapların kazanabileceği en üst düzey ödüllerden biri olarak görülüyor. İlk olarak 7 kategoride verilmeye başlanan bu ödül, şu anda tam 17 kategoride veriliyor. Bu ödülün de listedeki bir önceki ödül gibi spesifik bir veriliş tarihi yok. Fakat yine duyuruların yapıldığı belli başlı aylardan söz etmek mümkün. Hugo Ödülleri’nin finalistleri nisan ayında açıklanıyor. Kazananlar ise önceleri ağustos ayında açıklansa da son iki yıldır birbirinden farklı tarihlerde duyuruluyor.

Edebiyat Ödülleri Takvimi: Elinizin Altında Bulunması Gereken Bir Rehber - Bibliyoraf

Ödüller bu yıl 4 Eylül tarihinde verilecek. Geçtiğimiz yıl ise 18 Aralık’ta verilmişti. 2021 yılında En İyi Roman ödülünü Katilbot Günlükleri’nin beşinci romanıyla Martha Wells almıştı. Yazar aynı zamanda yine aynı serisiyle En İyi Seri kategorisinde de ödülü eve götürmeyi başarmıştı. Geçtiğimiz yıl En İyi Dramatik Sunum dalında da başrolünde Charlize Theron’un oynadığı The Old Guard ödül kazanmıştı.

Bu ödülü kazanmış bazı yazarlar: Philip K. Dick (1963), Frank Herbert (1966), Ursula K. Le Guin (1970), Isaac Asimov (1973), Orson Scott Card (1986), J. K. Rowling (2001), Neil Gaiman (2002)

6 Ekim – Nobel Edebiyat Ödülü

İlk olarak 1901 yılında verilmeye başlayan Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi, her yıl İsveç Akademisi tarafından seçiliyor. Bu ödül, Alfred Nobel’in sözleri ile idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara veriliyor. Pek çoğunuzun bildiği üzere bu ödül Nobel Ödülleri’nin altı alt dalından biri. Nobel Ödülleri bu yıl 3-10 Ekim tarihleri arasında duyurulacak. Nobel Edebiyat Ödülü’nün kazananını ise 6 Ekim’de öğreneceğiz. Ayrıca Nobel Vakfı bu yılın aralık ayında Stockholm’de yapılacak Nobel Haftası’na 2020 ve 2021 yılı kazananlarını da davet etmeye karar verdi. Ödül töreni ise Stockholm Konser Salonu’nda yapılacak.

Geçtiğimiz yıl bu ödülü “Kültürler ve kıtalar arasında sömürgeciliğin etkilerini ve sığınmacıların kaderini ödünsüz ve merhametle ele alması” sebebiyle Abdulrazak Gurnah almıştı. Yazarın yedi kitabı dilimize çevrildi. Bu kitapların altısı İletişim Yayınları’dan çıktı. Yazarın en önemli kitaplarından biri olarak gösterilen Cennet ise Adam Yayıncılık etiketiyle basıldı.

Bu ödülü kazanmış bazı yazarlar: Ernest Hemingway (1954), Albert Camus (1957), John Steinbeck (1962), Gabriel Garcia Marquez (1982), Orhan Pamuk (2006), Kazuo Ishiguro (2017), Olga Tokarczuk (2018)

17 Ekim – The Booker Prize

Bazılarımızın The Man Booker Prize ismiyle de bildiği bu ödül, 1969 yılından beri o yılın İngilizce dilinde yazılmış en iyi kitabına veriliyor. Fakat ödülün ana sponsoru olan Man Group 2019 yılında yaptıkları sponsorluk anlaşmasının bittiğini açıklamıştı. Bu prestijli ödül o zamandan beri The Booker Prize ismi ile anılıyor. Bu ödülün verildiği spesifik bir tarih yok fakat duyuruların yapıldığı aylar hiç değişmiyor. Uzun listedeki kitaplar temmuz, kısa listedeki kitaplar da eylül aylarında açıklanıyor. Ödülü kazanan kitabı ise ekim ayında öğreniyoruz.2 Bu yılın uzun liste kitapları 26 Temmuz’da açıklandı. Kısa listedeki kitaplar 6 Eylül, ödülünün kazananı ise 17 Ekim tarihlerinde duyurulacak.

2: Ödülü kazanan kitaplar iki yıldır kasım ayında açıklanıyordu. Fakat kurul bu yıl kazananı tekrardan ekim ayında açıklamaya karar verdi.

Edebiyat Ödülleri Takvimi: Elinizin Altında Bulunması Gereken Bir Rehber - Bibliyoraf

Geçtiğimiz yılki ödülün sahibi ise Güney Afrikalı yazar Damon Galgut olmuştu. Damon Galgut daha öncesinde iki defa kısa listeye alınmış ama ödülü kazanamamıştı. The Booker Prize’ın bir de İngilizce’ye çevrilmiş en iyi kitabın seçildiği başka bir versiyonu var. The International Booker Prize ismiyle sahiplerini bulan bu ödül hem kitabın yazarına hem de çevirmenine veriliyor. Bu ödülün geçtiğimiz yılki kazananları ise yazar Geetanjali Shree ve çevirmen Daisy Rockwell olmuştu.

Bu ödülü kazanmış bazı kitaplar: Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro (1989), Kör Suikastçı – Margaret Atwood (2000), Pi’nin Yaşamı – Yann Martel (2002), Ahitler – Margaret Atwood (2019)

edebiyat ödülleri takvimi

Her ödülü tek tek ele alamayacağımız için mutlaka takip edilmesi gerektiğini düşündüğümüz diğer ödüller için kısa bir liste hazırladık. Gerekli detaylara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.3

3: Covid-19 salgını ve karantina dönemi sebebiyle bu listedeki çoğu ödülün 2020 ve 2021 yıllarındaki veriliş tarihi değiştirilmiş. Biz hem geçtiğimiz yıllarda verilen tarihleri bakarak hem de -eğer açıklanmışsa- 2023 yılındaki tarihlere bakarak sizin için güvenilir bir liste hazırlamaya çalıştık.

  • Nebula Ödülleri: Ödülün spesifik bir tarihi yok. Finalistler üç yıldır mart ayında duyuruluyor. Kazananlar ise mayıs ayında açıklanıyor.
  • Locus Ödülü: Bu ödül de belli bir tarihte verilmiyor. Finale kalan isimler mayıs ayında açıklanıyor. Kazananları ise haziran ayında öğreniyoruz.
  • National Book Awards: Uzun liste eylül ayında, finalistler ise ekim ayında açıklanıyor. Ödülün kazananları ise kasım ayında duyuruluyor.
  • British Book Awards: Finalistler mart ayı içerisinde açıklanıyor. Kazananlar ise mayıs ayında yapılan bir törenle duyuruluyor.
  • PEN Literary Awards: Finale kalan isimler ocak ayında, kazananlar ise şubat ayında açıklanıyor.
  • Edgar Awards: Ödülün finalistleri ocak ayında açıklanıyor. Ödülü kazanan isimleri ise nisan ayının sonlarına doğru öğreniyoruz.

Yazının sonuna geldik. Sizin bu yazıda için edebiyat dünyasının önemli ödüllerini listelemeye çalıştık. Umarız işinize yarayan bir liste olmuştur.

edebiyat ödülleri takvimi

Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da.

Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım.

edebiyat ödülleri takvimi

Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ve lakin ama fakat ve çünkü. Lakin ve ama. Ve ile de. Ya da veya. Ancak ve ancak. Ama lakin. Çünkü ya da.

Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:,

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.