Ekibimizin sevilen üyelerinden Pınar Görcelioğlu, Ilgaz Çandar, Okan Övez ve Duru İçen sizler için ocak ayı favorilerini yazdı. Gelin hep birlikte yakından inceleyelim.
Yazarımız Pınar Görcelioğlu’nun Ocak Ayı Favorileri
Pınar’a ocak ayın nasıl geçti diye sorduk:
Ocak ayı okuma açısından uzun zamandır geçirdiğim en verimli ay oldu. Kitaplarıma aylardır ayıramadığım kadar çok vakit ayırdım ve felsefe, psikoloji, sanat tarihi alanlarında keyifli okumalar yaptım, araya da bir roman sıkıştırdım. Darısı 2022’nin yeni aylarına!
Pınar’ın ocak ayında favorilerine giren kitaplar işte şu şekilde:
- Kayıp Tanrılar Ülkesi // Ahmet Ümit
- Felsefenin Tesellisi // Alain De Botton
Pınar bu kitaplar hakkındaki düşüncelerini şu şekilde özetliyor:
Ahmet Ümit’in son romanı konusu ile beni baştan cezbetmişti. Polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlayan bir roman mı? Okumak zorundaydım. Kitapta Zeus’un hikâyesini okuyor ve Zeus’a adanmış Pergamon Altarı’nı merkezine alarak bir dizi gizemli cinayetin sırrını araştırıyoruz. Alışageldiğimiz gibi soruşturmanın başında Başkomiser Nevzat ve ekibi yok, zira bu kez hikayenin çoğu Berlin’de geçiyor. Mitoloji ve arkeolojinin yanı sıra, Nazi Almanyası’na da bir bakış atma fırsatımız oluyor. Bu çok yönlü ve çok katmanlı roman hem bu ayın favorilerine girdi hem de en seviğim Ahmet Ümit romanlarından biri oldu.
Günlük hayatta karşılaştığımız bazı sorun ve zorlu duyguların üstesinden bir dizi düşünce insanından yardım alarak gelmeye ne dersiniz? Alain De Botton çok okunan bu kitabında Sokrates, Seneca, Montaigne, Nietzche ve daha bir çok ünlü düşünürden feyz alarak özdeğer, aşk, maddi sıkıntılar, entelektüel hayat gibi konularda karşımıza çıkan sorunlara nasıl farklı bi bakış açısı ile yaklaşabileceğimizin ipuçlarını veriyor. Hem gündelik hayatta pratik edebileceğiniz fikirler hem de kitabın konu aldığı filozoflar ile ilgili fikir sahibi olmak için harika bir kitap. Bu kitabın favori listemde kalıcı olacağına eminim.
Yazarımız Ilgaz Çandar’ın Ocak Ayı Favorileri
Ilgaz ocak ayını şu cümlelerle özetliyor:
Ocak ayı benim uzun süredir en verimli geçirdiğim aydı. Sınavlarımın da geçmesiyle kendimi tamamen kitaplara verdim. Bu ay sekiz artı iki yarım kitap okudum. Bu benim için yüksek bir rakam. Okuduğum kitapların yedisi güzel üçü ise çok güzeldi.
Ilgaz’ın bu ay okuduğu o üç çok güzel kitap ise işte bunlar:
- İklimler // Andre Maurois
- Reminders of Him // Coleen Hoover
- Reasons To Stay Alive // Matt Haig
Ve ekliyor:
İklimler’i okumaya başladığımda kitapla ya da konusuyla ilgili pek bir bilgim yoktu. Buna rağmen kitap beni ilk sayfalardan itibaren içine çekti. Kitapta Philip isimli ana karakterin aşk hayatını okuyoruz. İki bölümlük bu aşk hikâyesinin ilk bölümünde özgürlüğün ve uçarılığın vücut bulmuş hali Odile ile tanışıyoruz. İkinci bölümde ise karşılıksız sevmenin tanımını Isabelle ile keşfediyoruz. Maurois, aşkın hem aşık olan hem de aşık olunan tarafını öyle güzel işlemiş ki kitabı okurken aşkı daha iyi anlatan başka bir kitap okumadığımı düşündüm.
başlık ocak ayı
Reminders of Him ise beni yıktı geçti. Coleen Hoover ile ilk kez bu kitapta tanıştım. Kitap trajik bir hata yüzünden son beş yılını bir hapishanede geçirmek zorunda kalan genç anne Kenna Rowan’ın kızına kavuşmaya çalışmasını konu alıyor. Kitap boyunca hem kahkaha attım, hem gülümsedim, hem ağladım. Kalbim bir saniye olsun heyecanla çarpmayı bırakmadı. Kitap bana bir trajedinin içinde kaybolmuş insanların her birinin hem haklı hem de haksız tarafları olabileceğini gösterdi. Kitaptaki hikâye ve karakterler o kadar gerçekti ki, kitap boyunca karakterler için endişelendim. Kitap bittiğinde ise kendimi Kenna gibi bir durumla karşılaşan onlarca anneyi düşünürken buldum. Bu can alıcı hikayeyi okumanızı bu mükemmel karakterleri tanımanızı mutlaka öneririm.
Reasons To Stay Alive ise belki de en sevdiğim yazar olan Matt Haig’in tecrübe ettiği depresyon ve anksiyete bozukluğu sürecini tüm detaylarıyla anlattığı bir kitaptı. Yazar kendisi için çok zor olan bu süreci okurlarıyla paylaşarak benzer durumda olan birçok insana seslenmek ve yalnız olmadıklarını söylemek istemiş. Normalde kurgularıyla tanıdığım bu yazarın bu kadar cesur bir kitap yazdığını görmek bana umut verdi.
Yazarımız Okan Övez’ın Ocak Ayı Favorileri
Okan ocak ayını şu şekilde değerlendiriyor:
Ocak ayı, sömestr tatilini de kapsaması nedeniyle kitap okumaya çokça zaman ayırabildiği bir ay oldu. Bu ay okuduklarım içinden favoriler listeme giren iki kitap oldu.
Bu kitaplar:
- Aşk ve Öbür Cinler // Gabriel Garcia Marquez
- Suikast Bürosu // Jack London
Okan’ın bu kitaplar hakkındaki görüşleri ise şu şekilde:
Marquez’in yapıtları, değişik ve eğlenceli konuları sayesinde beni kendine çekmeyi başarıyor. Aşk ve Öbür Cinler de bu bağlamda kendisinden okuduğum dördüncü kitap oldu. Kitap hem rengarenk atmosferi hem de parmak bastığı kritik noktalar itibariyle kitap ilgimi hemen çekti. Marquez okumaya başladığınızda kitabın sizi etkisi altına alması çok uzun sürmüyor. Renkli, doğaüstü diyebileceğiniz birtakım olaylar ile katı bir realizmi sentezlendiği Aşk ve Öbür Cinler, dünya edebiyatına giriş yapmak isteyen okurlar için de hoş bir alternatif olacaktır.
Bir diğer favorim olan Suikast Bürosu ise düşünce temalı bir romandı. Kitabı okumaya başladığınızda olayın ön planda olduğu bir macera romanı olduğunu sanabilirsiniz. Ancak Suikast Bürosu, olaydan ziyade felsefi düşüncelerin merkezde olduğu bir eser. Etik ve egzistansiyalizm hakkında okuyabileceğiniz en keyifli kitaplardandı diyebilirim. Okurken eğleniyorsunuz ve maceranın sonunda neler olacağını kestirmeye çabalıyorsunuz. Bitirdikten sonra ise kendi benliğinize ve ne kadar “iyi” bir insan olduğunuza dair sorgulamalar içine giriyorsunuz.
Haber Sorumlumuz Duru İçen’in Ocak Ayı Favorileri
Duru ocak ayını şu cümlelerle değerlendiriyor:
Ocak ayı kitap açısından fazla verimli bir ay olmadı. Finallerim olduğundan kitap okumaya fırsat bulamadım. Bu yüzden yalnızca altı kitap okuyabildim. Klasik, fantastik ve romantik gibi farklı türlerde kitaplar seçtim ve hepsini çok severek okudum.
Duru’nun bu ayki favorileri ise şu şekilde:
- Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları // J.K. Rowling
- Çoğu Zaman Derbeder // Sophie Gonzales
- Bizimle Başladı Bizimle Bitti // Colleen Hoover
Duru’nun bu üç kitap hakkındaki düşünceleri ise şu şekilde:
Ocak ayında okuduğum ilk kitap J.K. Rowlig’in son kitabı oldu. Kitabı bitirdiğimde suratımda kocaman bir gülümseme oluştu. Kitap gerçekten çok güzeldi. Kitapta Jack adındaki küçük bir çocuğun, her şeyden çok sevdiği oyuncağı Dom’u bulma macerasını okuyoruz. Her şeyin canlandığı Noel arifesinde o sırada Dom’un yerini almış olan Noel Domuçu, Jack ile birlikte Kaybolanlar Diyarı’na doğru Dom’u kurtarmak için bir yolculuğa çıkıyor. Tabii bu yolculuk sırasında ikili çeşitli tehlikelerle karşılaşıyorlar. Her yaşta insanın severek okuyacağını düşündüğüm bir kitap kesinlikle. Umarım bir gün animasyonunu izleme şansını da bulabiliriz.
başlık
Çoğu Zaman Derbeder, çok uzun zamandır listemde olan bir kitaptı. Ollie, yaz aşkı Will’i unutamıyor. Ailevi sorunları yüzünden başka bir yere taşındığında yeni hayatı da başlamış oluyor. Ancak Ollie, Will ile aynı okula gitmeyi tahmin etmediği gibi onun davranışlarına da bir anlam veremiyor. Özellikle LGBTQ+ temalı kitapları seviyorsanız bu kitaba bir şans verin derim. Çok eğlenceli, tatlı ve romantik bir kitaptı.
Çıktığı günden beri okurların dilinden düşmeyen Bizimle Başladı Bizimle Bitti batağına evet, ben de düştüm. Sınavlarım bittiği gibi elime aldığım ilk kitap oldu. Yazar, sevginin yeşermediği bir ailede büyüyen Lily’yi ve ailesi tarafından terk edilen Atlas’ın hikayesini anlatıyor. Bir noktada yolları ayrılsa da kader peşlerini bırakmıyor. Ancak kalp ısıtan tesadüflerin yanında kötüler de yer alınca işte o noktada okuyucular ne hissedeceklerine karar veremiyor. Kitabın, favori kitaplarım arasına girdiğini söyleyebilirim. Yazarın parmak basmak istediği yerler beni gerçekten etkiledi. Okurken durup düşündüğüm noktalar oldu ve birçok satırın altını çizdim. Bu ayki en sevdiğim kitap bu oldu diyebilirim.
Beğenebileceğiniz diğer kitaplarımız:
Ancak fakat. Ama lakin. Çünkü ve ya da. Veya ama ile. Fakat de ki. Ya da mademki. Ancak fakat. Ama lakin. Çünkü ve ya da. Veya ama ile. Fakat de ki. Ya da mademki. Ancak fakat. Ama lakin. Çünkü ve ya da. Veya ama ile. Fakat de ki. Ya da mademki.
Yazıyı burada paylaş: