Bibliyoraf Ekibi 2021 Favorilerini Anlatıyor!

Bibliyoraf Ekibi 2021 Favorilerini Anlatıyor!

Koca bir yılı geride bırakmış olmamızın şerefine sizler için 2021 yılının favorilerini derleyelim dedik. Ekibimizden Selin Çolak, Kader Arslan, Zeynep Öztürk ve Sare Orakçı sizler için 2021 favorileri yazdı. Hadi gelin hep birlikte bu favorilere bir göz atalım! Bibliyoraf Ekibi 2021

Not: Bu yazıda Gece Yarısı Kütüphanesi övülmektedir.

Yayın Yönetmenimiz Selin Çolak’ın 2021 Favorileri

Selin 2021’deki kitap okuma macerasını şöyle özetliyor:

2021 yılı kitap okuma açısından benim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Ne senenin başında kendime koyduğum yetmiş kitap hedefine ulaşabildim ne de sevdiğim kitaplar okuyabildim. 2021 yılında okuduğum kitapların çoğu ya ortalamaydı ya da kendimi yerden yere vurmama sebep olan kitaplardı. Sanırım toplamda “Ben bu kitabı gerçekten sevdim.” dediğim beş kitap falan okumuşumdur.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Selin’in 2021 favorileri işte şu şekilde:

  • Vakıf || Isaac Asimov
  • Kalp Çarpıntısı || Alice Oseman
  • Gece Yarısı Kütüphanesi || Matt Haig

Ve ekliyor:

Vakıf bu sene okuduğum kitaplar arasından beni en şaşırtan kitaptı sanırım. Tek kitapta neredeyse yüz yıllık bir hikâye anlatması ve bunu hem oldukça başarılı bir şekilde hem de okuyucuyu sıkmadan yapması Vakıf’a dair en sevdiğim detay olduSerinin devam kitaplarını okumak bu yılki hedeflerimden biriydi fakat yaşadığım yoğunluk sebebiyle bir türlü elime alamadım. Umarım seriye en kısa zamanda devam etme şansını yakalarım.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Kalp Çarpıntısı, uzun süredir okuduğum en saf ve en eğlenceli hikâyeye sahip -son kitap hariç- kitap oldu. Kitabı okumak aslında aklımda hiç yoktu. Birden başladım ve seriyi iki – üç gün içerisinde bitirdim. Sanırım yirmi bir yıllık hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biri buydu. Alice Oseman bu kitapta yalnızca Nick ve Charlie’nin aşkını değil, ikili arasındaki dostluğu ve günümüz geçlerinin yaşadığı problemleri de anlatıyor. Tabii siz bunu gelin bir de bizim at gözlüklü yetkililere anlatın. Mottomuz “Bizi yıldıramayacaksınız” olduğu sürece sansüre ve geri kafalı zihniyete karşı çıkacağız. Bu yüzden de herkeslere inat bu kitabı okuyun derim.

Matt Haig’ın son kitabı Gece Yarısı Kütüphanesi haziranın başında dilimize çevrildi ve ben tabii ki de kendimi tutamayıp kitabın üstüne atladım. Yazarın diğer kitapları gibi bunu da çok beğendim ve yine yazar tarafından saldırıya uğradım. Adımı bile bilmeyen bir insanın beni bu kadar iyi tanıması ve her kitabında bana saldırması doğal değil arkadaşlar. Kitap hakkında detaylı bilgi almak için ekibimiz editörlerinden Aydan Yalçın ve Ecem Acay tarafından yazılan Keşkelerin Sayfalardan Silindiği Yer: Gece Yarısı Kütüphanesi yazısına göz atabilirsiniz. Bu kitap benim için hem 2021 yılının hem de tüm zamanların favorilerinden biri oldu.

Proje Sorumlumuz Kader Arslan’ın 2021 Favorileri

Kader 2021 yılını şu cümlelerle özetliyor:

Benim için 2021 yılı mücadele dolu bir yıldı. Bu yüzden kitap okumak, dizi-film izlemek gibi hobilerime istediğimden çok daha az zaman ayırabildim. 2020’yi reading slumpta geçirdiğimden bu yıl, kendime kırk kitap okuma hedefi koymuştum. İsabetli bir karar almışım çünkü henüz bu hedefi tamamlayamadım. Bu yıl için bir diğer hedefim ise daha çok manga ve çizgi roman okumaktı. Neyse ki bu hedefimde başarılı oldum.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Kader’in 2021 favorileri ise şu şekilde:

  • Gece Yarısı Kütüphanesi || Matt Haig
  • Kaybolan O Günler || Timothé Le Boucher
  • Yokyer (Grafik Roman) || Mike Carey & Neil Gaiman

Kader’in bu kitaplar hakkında söylemek istedikleri ise şu şekilde:

Matt Haig’den daha önce Zamanı Durdurmanın Yolları kitabını okumuştum. Kendisi bu kitap ile benim için özel bir yeri olan yazarlar arasına girmişti. Bu yüzden de Gece Yarısı Kütüphanesi’nin çevrilmesini dört gözle bekliyordum. Zaten kitap çevrilir çevrilmez kitabı alıp okudum. Kitabı okumak benim için her sayfasında hayattaki tüm seçimlerimi ve isteklerimi sorguladığım bir süreçti. Ve bu süreçte kitabı okumanın bana ne kadar iyi geldiğini fark ettim. Geçmişte yaptığınız tercihlerle başınız beladaysa, bunları düşünmekten yolunuzu bulamadığınızı düşünüyorsanız, Haig’in bu kitabıyla olaylara bakış açınız biraz olsun değişebilir diye düşünüyorum.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Kaybolan O Günler, uzun zamandır okumak istediğim bir grafik romandı. Kitabı bir oturuşta bitirdim. Okumadan önce kitabın konusu hakkında fikir sahibiydim fakat beklediğimden çok farklı bir hikâye ile karşılaştım. Açıkçası karşılaştığım hikâye beklediğimden çok daha iyiydi. Hem fantastik yönleri olan bir hikâyeydi hem de insan psikolojisine dair çarpıcı olaylar içeriyordu. Bu kitabın beni tam anlamıyla çarptığını söyleyebilirim. Kitabı bitirdiğimde on dakika boyunca düşünerek duvarı izledim. Gerçekten hüzünlü ve düşündürücü bir kitaptı.

Yokyer, Neil Gaiman’ın en merak ettiğim kitaplarından biriydi. Roman olarak basımı bir süredir olmadığından kitabı uzun zamandır kitabı edinemiyordum. En sonunda grafik romanını alıp okumaya karar verdim. Henüz romanı okumadığım için grafik roman ve kitap arasındaki farkları tam karşılaştıramıyorum. Fakat anladığım kadarıyla grafik roman, direkt olarak romanı değil yazar Mike Carey’nin uyarlamasını içeriyor. Yaratılan evren çok çeşitli karakterlere sahip ve ilginç bir evren. Kurgu da oldukça sürükleyici. Okurken en çok keyiflendiğim kısım ise Neil Gaiman’ın aşina olduğum sarkastik esprilerinin olduğu sahnelerdi. Romanı da okumak için sabırsızlanıyorum.

Yazarımız Zeynep Öztürk’ün 2021 Favorileri

Zeynep’e 2021 yılının nasıl geçtiğini sorduk ve ekledi:

Bu yıl, geçen seneki rekorumu birkaç kitapla kırarak 130 kitabın üstüne çıkmayı başardım. Ayrıca daha sık e-kitap ve sesli kitap okuyarak edebi zevkimi, çevrilmiş kitapların çok ötesine taşıdım. Geçtiğimiz yılın favorilerini seçmek benim için zor olduysa da bir şekilde başardım.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Zeynep’in bu yılki favorileri arasından seçtiği dört kitap ise şu şekilde:

  • Gece Yarısı Kütüphanesi // Matt Haig
  • Sıfır Noktasındaki Kadın // Neval El Seddavi
  • Raven Cycle  // Maggie Stiefvater

Zeynep’e neden bu kitapların favorilerine girdiğini sorduk ve cevapladı:

Gece Yarısı Kütüphanesi’ni bu sene içerisinde iki kere okuma fırsatı buldum. İlk olarak İngilizce sesli kitap formatında okuduğum bu kitabı daha sonra Domingo Yayınları’nın çevirisiyle okudum. Her iki okuma da benim için çok eğlenceli ve dokunaklı geçti. Gece Yarısı Kütüphanesi, akıcı sesli kitabıyla beni sesli kitaplar dünyasına çeken kitap oldu. Bundan dolayı Gece Yarısı Kütüphanesi’ne büyük bir teşekkür borçluyum. Matt Haig, güçlü kalemiyle okuyucuyu kurgunun içine derhal dahil ediyor ve sanki kitapta gerçekleşen her şey sizin başınıza geliyormuş gibi hissediyorsunuz. Bununla birlikte kitap, duygusal ve dokunaklı anlarıyla kalbinizi kırarken umut dolu sonuyla da sizi gülümser bir şekilde bırakıyor. Sadece bu yılın değil tüm zamanların en etkileyici kitaplarından biri olarak gördüğüm Gece Yarısı Kütüphanesi, kesinlikle bu yılki favori kitaplarımdan biri oldu. Bence bu samimi ve iç ısıtan hikâyeyi herkes hayatında bir kere tatmalı.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Sıfır Noktasındaki Kadın yılın ilk aylarında okuduğum ve okuduğum andan itibaren derinden etkilendiğim bir roman. Bundan dolayı bu kitabın favorilerimden biri olmaması kaçınılmazdı. Kitap, yazarımız Neval El Seddavi’nin Mısır’da ölüm hücresinde bir kadın olan Firdevs adındaki fahişenin acı dolu hayatını anlattığı çok çarpıcı bir kurguya sahip. Kitapta baştan sona Firdevs’in dehşet dolu, acılar içindeki yaşamını okuyoruz. Bu açıdan insanı derinden etkileyen ve kadının özellikle Müslüman ülkelerdeki yerini sorgulatan bir kitap. Sıfır Noktasındaki Kadın, dünya üzerindeki herkesin, kadın veya erkek fark etmeksizin, okuması ve üstüne düşünmesi gereken bir kitap. Yazarın nazik ve samimi kalemiyle hayat bulan Firdevs’in hikâyesi tüm okuyucuları etkisi altında bırakan ve üstünüzden atamayacağınız bir etkiye sahip. Umarım bu yazıyı okuyan herkes, Sıfır Noktasındaki Kadın ile tanışma şansını bulur.

Raven Boys bu sene okuduğum en başarılı kitaplardan biriydi. Kitabı -ve seriyi- o kadar çok sevdim ki, son zamanlarda seri hakkında bir dövme yaptırmayı bile düşünmeye başladım. Raven Boys, Raven Cycle isimli dört kitaplık serinin ilk kitabı. Kitaplar boyunca beşlimiz birçok maceraya ve farklı ilişkilere atılıyorlar. Raven Cycle, bu açıdan okuması oldukça eğlenceli ve heyecanlı bir seri. Aynı zamanda Steifvater’ın kitabın atmosferine uygun karanlık ve mistik yazım tarzı da genel seriyi oldukça büyülü bir havaya sokuyor. Çok büyük ters köşeleri ve heyecanlı kısımları bulunan bir seri olan Raven Cycle, herkesin bağımlı olacağı bir hikâye ve karakterler sunuyor bize. Bu açıdan umuyorum ki Pegasus Yayınları seriyi 2022 yılına “makul” bir etiket fiyatıyle basar ve herkes seriyi okuma şansı bulur. İngilizcenize güveniyor ve özgün bir seri arıyorsanız Raven Cycle serisini okumanızı kesinlikle öneririm.

Youtube Sorumlumuz Sare Orakçı’nın 2021 Favorileri

Sare 2021 yılı hakkında şunları söylüyor:

2021 benim için okuma açısından dopdolu bir seneydi. Her telden, her konudan, her kültürden okuyabildiğim kadar çok kitap okumaya çalıştım. Sene içerisinde birçok kitap favorilerime girse de aralarında en çok etkilendiğim kitaplar birazdan bahsedeceğim üç kitap oldu.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Sare’nin bu yılki favorileri işte şu şekilde:

  • Şiirimin Her Kelimesi || Tamara Ireland Stone
  • Devrim 2417 || Sinem Ataklı
  • Haşhaş Savaşı || R. F. Kuang

Sare’nin bu kitaplarla ilgili söylemek istedikleri ise şu şekilde:

Şiirimin Her Kelimesi, konusu itibariyle de ana karakterin duygularının çok iyi bir şekilde aktarılmış olmasıyla kalbimde büyük bir yer edindi. 2021 ayrıca mental rahatsızlıklar noktasında benim açımdan oldukça zorlayıcı bir sene oldu. Bu kitabı bu sene içerisinde okumak ise bana yalnız olmadığımı, dünyada benim gibi hisseden, benimle aynı zorlukları yaşayan birçok kişi olduğunu hissettirdi. Gözlerim dolarak hatta yer yer ağlayarak okuduğum bu kitabi kesinlikle herkese tavsiye ederim.

Bibliyoraf Ekibi 2021

Senenin bir diğer favorisiyse Proje serisinin son kitabı Devrim 2417 oldu. Bilimkurgu sevmediğimi her yerde söylüyor olmama rağmen bilimkurgu türünde yazılmış bir seriyi bu kadar sevmemi beklemiyordum. Yazar son kitapla beraber kalemini daha da geliştirmiş olduğundan mıdır yoksa artık serinin tamamen içerisine girdiğimden midir bilemiyorum, bu kitap bana inanılmaz bir haz verdi. Zeki karakterler, güçlü ve zayıfın savaşı, çatışma ve isyan kavramlarını görmek istiyorsanız bu seriye mutlaka bir göz atmalısınız.

Son olarak da geçtiğimiz günlerde İthaki Yayınları tarafından basılan Haşhaş Savaşı ya da orijinal adı ileThe Poppy War benim bu sene içerisinde okuyup en etkilendiğim kitaplardan birisi oldu. Bu serinin benzerlerinden en büyük farklı bence savaşın kanlı ve vahşet dolu tarafına çok açık bir şekilde değinmesiydi. Haklı veya haksızın olmadığı bu ortamda yazarın halkın nasıl acılar çektiğini tüm çıplaklığıyla önümüze sermesi bu kitabın etkileyici yönlerinden sadece biri. Maalesef herkesin kaldırabileceğine inanmadığım bir kurgu olduğu için kitabı herkese önermesem bile, kendisine inanan herkesin mutlaka ama mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum.

Bu cümle kısa. Kısa cümle. Oldukça kısa. FAALASIYLA KISA. UZUN VE KISA. uZUN DEĞİL KISA. nERESİ UZUN KISA. Hepsi büyük oldu ay.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.