Herkese merhaba. 2022’nin ilk yarısını geride bıraktık. Bu altı aylık süreçte pek çok türden çeşit çeşit kitap okuduk, eleştirdik. Peki, okuduklarımız içinden en fazla konuştuklarımız hangileriydi, hatırlıyor musunuz? Bu yazımızda sizin için 2022 yılının ilk yarısında çok konuşulan on iki kitabı derledik. Hadi gelin, bu kitapları hep birlikte inceleyelim! 2022 Yılının İlk Yarısında En Çok Konuşulan Kitaplar
Red, White & Royal Blue – Casey McQuiston
Alex, Amerika’nın ilk kadın başkanının oğlu; Henry ise İngiltere prensi. İkisinin arasındaki ilişki ise bir kraliyet düğününde birbirlerine laf atmalarıyla başlıyor. Düğünde başlarına gelen bir olay herkesin dikkatini çekiyor. Fakat siyasi anlamda ikisi de ön planda olduğundan bu olayın üstünü kapatmak için arkadaşlarmış gibi davranmaya başlıyorlar. Tabii birbirlerine çekilmekten de kendilerini alamıyorlar.
McQuiston’un 2019 yılında çıkan çıkış kitabı, Ephesus Yayınları tarafından dilimize çevrildi. Red, White & Royal Blue, 2019 Goodreads Ödüllerinde hem En İyi Çıkış Kitabı hem de En İyi Romantik Kitabı Ödüllerini kazandı. Eğer LGBT+ temalı kitapları seviyorsanız siz de bu kitaba bir şans verebilirsiniz.
Aşk Hipotezi – Ali Hazelwood
Doktora öğrencisi olan Olive, en yakın arkadaşı kendisinin aşk acısı çektiğini düşünmesin diye ona biriyle birlikte olduğunu söylüyor. İnandırıcı olması içinse koridorda karşısına ilk çıkan adamı öpüyor. Ancak öptüğü adamın herkesin korktuğu Adam Carlsen olduğunu fark edince eli ayağına dolanıyor. Neyseki Adam, Olive’in bu küçük oyununa ayak uydurmayı sorun etmiyor. Birlikte vakit geçirdikçe ve birbirlerini tanıdıkça sahte ilişkileri yavaşça gerçek olmaya başlıyor.
Çıktığı günden bu yana büyük ilgi toplayan kitap, aynı zamanda yazarın da ilk kitabı. Aşk Hipotezi geçtiğimiz yıl Goodreads Ödüllerinde romantik kitap kategorisinde birinci olan kitaba az bir oy farkıyla kaybederek ikinci olmuştu. Ayrıca kitap, ilk olarak bir hayran kurgu olarak yazılmıştı. Daha sonradan karakterlerin ismi değiştirilerek romana uyarlandı.
Haşhaş Savaşı – R.F. Kuang
Rin, yaşadığı sefil hayattan kurtulmak için İmparatorun yetenekli öğrencileri bulmak için yaptığı Keju testine giriyor. Testi geçip İmparatorluk’un en seçkin okullarından birine girmeyi başarıyor. Fakat Sinegard isimli bu askeri okulda hayal ettiği hayatı bulamıyor çünkü insanlar onu koyu teninden dolayı aşağılıyor. Tüm bunlara kulaklarını tıkayan Rin, ölümcül bir gücünün olduğunu fark ediyor. Ancak gücünü istediği gibi kontrol edemiyor. Hocasının yardımıyla gücüne ulaşmaya çalışırken kendini yaklaşan savaş için hazırlıyor.
Kuang’ın çıkış kitabı olan Haşhaş Savaşı, 2018 yılında raflarda yerini almıştı. Ülkemizde de İthaki Yayınları tarafından dilimize çevrilmişti. Üç kitaplık serinin ilk kitabı olan bu kitap 2019’da Dünya Fantezi Ödül’ünde aday gösterilmişti. Ancak ödülü kazanamamıştı.
Sahipsizler – Hana Tooke
Kitap, beş yetim çocuğun heyecanlı hikâyesini konu alıyor. Olaylar 1800 yılı Amsterdam’ında geçiyor. Kötü yetimhane müdürleri, bu beş çocuğu gizemli bir adama satmak istediğinde bundan kaçmanın bir yolunu bulmaya çalışıyorlar. Maceraları sırasında gerçekte kim olduklarını bulmak için çabalıyorlar. Tabii hiçbir macera sorunsuz geçmez, değil mi?
Eğer Malamander serisini sevdiyseniz Tooke’nin çıkış kitabı olan Sahipsizler’i de seveceğinizi düşünüyorum. Kitap, İngiltere Gençlik Kitapları Çok Satanlarından bir tanesi. Aynı zamanda 2018 The Bath Children’s Novel Award için de kısa listeye girmişti.
Güzel Dünya, Neredesin? – Sally Rooney
Yılın en çok konuşulan kitaplarından biri de Rooney’nin yeni kitabıydı. Güzel Dünya, Neredesin?, hayatın iyi ve kötü yanlarıyla yüzleşmek zorunda kalan dört gencin hayatını konu alıyor. Gazeteci olan Alice, Alice’in depoda tanıştığı Felix, zorlu bir ayrılık sürecini atlatmaya çalışan Alice’in yakın arkadaşı Eileen ve Eileen’in çocukluk aradaşı Simon’ın hayatlarına dahil oluyoruz. Yazar bize bu dört gencin, güzel bir dünyanın varlığına inanmak için bir sebep bulabilecekler mi, onun sorusuna cevap veriyor.
Ülkemizde Rooney’nin bu kitabı dışında Normal İnsanlar ve Arkadaşlarla Sohbet kitaplarının da çevirileri bulunuyor. Kitap, 2021 Goodreads Choice Ödülleri’nde En İyi Kurgu Ödülü’nü kazanmıştı.
2022 Yılının İlk Yarısında En Çok Konuşulan Kitaplar
Ateşin Vaadi – Amanda Bouchet
Hayatı hep diken üstünde yaşayan Cat, sığındığı bir sirkte yeteneğinin küçük bir kısmını kullanarak kahinlik yapıyor. Bir gün yakışıklı bir savaş lordunun kendisini izlediğini fark ediyor. Cat’in yeteneklerinin farkında olan Griffin, ülkesini korumak için bulabildiği tüm güçleri kullanmak istiyor. Bu yüzden Cat’i yanına alıyor. Tabii zaman geçtikçe Griffin Cat’i yanında sadece ülkesi için değil, kendisi için de istemeye başlıyor.
Kitap, çıktığı günden bu yana birçok okurun favori kitaplar listesinde yer aldı. Özellikle fantastik türünü, mitolojiyi ve büyüyü seviyorsanız bu kitap tam size göre. Yazar Ateşin Vaadi ile 2016 Goodreads Choice Ödülleri’nde En İyi Çıkış Kitabı Ödülü’nü kazanmıştı.
Güneşin Öldüğü Gün – Yan Lianke
Gece olduğunda insanlar ne yapar? Uyurlar, değil mi? Ancak Li’nin yaşadığı kasabada insanlar uyumak yerine çöken geceyle dışarı çıkıp tarlalarda çalışıyorlar. Li onların rüyalarında gezindiklerini fark ediyor. Ve her geçen gün o kalabalığa daha fazla insan ekleniyor. Güneşi yeniden doğmaya ikna etmek ve kasabayı kurtarmak Li ve babasına düşerken kendileriyle kasabayı bu kabustan kurtarmak için ellerinden geleni yapmaya karar veriyorlar.
2015 yılında çıkan kitap 2016 yılında Dream of the Red Chamber Ödülü’nü kazandı. Kitap, edebiyat alanındaki birçok önemli kişi tarafından cesur, unutulmaz, şiirsel gibi sıfatlarla tanımlanırken aldığı güzel yorumlarla okurları daha da meraklandırdı.
Başkalarının Tanrısı – Mine Söğüt
Kitap; Efsun, Adnan, Hülya ve Musa adındaki dört insanı konu alıyor. Hepsinin kendine ait acıklı bir hikayesi var. Efsun bacakları kesik yaşlı bir kadın, Adnan hafızasını yitirmiş, Hülya hayat kadınlığı yaparak para kazanıyor, Musa ise bir anda tüm hayatını bırakıp gidiyor. Bir de çöpte bulunmuş olan bebek Matruşka var. Dördü, kucaklarındaki bu kimsesiz bebekle bilinmeze doğru ilerliyorlar. Ve birlikte, yaşadıkları şehirde gerçek kimlikleriyle yüzleşiyorlar.
Yazar, beşinci romanı Başkalarının Tanrısı’nda karakterlerinin yarı hayal yarı gerçek hikâyelerini anlatıyor. Mine Söğüt’ün on iki kitaplık külliyatının büyük bir çoğunluğu Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmıştı. Fakat yazar Alayına İsyan kitabıyla birlikte Can Yayınları’na geçti. Hatta yazarın Gergedan: Büyük Küfür Kitabı ve Deli Kadın Hikâyeleri isimli öyküleri de Can Yayınları tarafından tekrar basıldı. Devamı yolda diyebilir miyiz?
2022 Yılının İlk Yarısında En Çok Konuşulan Kitaplar
Ev Erkeğinin Yolu – Kousuke Oono
Rakip mafyayı tek başına devirmeyi başaran Tatsu, suç dünyasının efsane yakuzalarından biri. Ölümsüz Ejder olarak da bilenen Tatsu, bir gün elini pis işlerden çekmeye karar veriyor. Dürüst bir yaşam sürmeye kararlı olan bu karakter bir ev erkeği olarak hayatına devam ediyor. Fakat bu iş düşündüğü kadar kolay olmuyor elbette. Biz de sürekli suç dünyasından tanıdığı insanlarla karşılaşan Tatsu’nun maceralarını okuyoruz.
Seri 2021’in sonunda animeye de uyarlandı. Bundan çok kısa bir süre sonra da, bu yılın başında, dilimize çevrildi. Şu anda manganın yalnızca dört cildi dilimize çevrildi. Geri kalanını okumak için sabırsızlıkla bekliyoruz.
Ne Yaptığını Biliyorum – Alice Feeney
Olaylar, çoğu zaman sakin olan bir kasabada işlenen bir cinayetle başlıyor. Haber spikeri olan Anna, bu olayla beraber muhabirliğe dönüyor ve olay yerine gidiyor. Jack ise cinayeti araştıran dedektif. İkisinin de ölen kadınla bir bağlantısı var. Fakat bu küçük bilgi onları şüpheli konuma düşüreceğinden bundan kimseye bahsetmiyorlar. Sonra bir cinayet daha işleniyor. Buldukları deliller cinayetlerin birbirleriyle bağlantı olduklarını gösteriyor. Dahası, hem Jack hem de Anna katilin sadece iki cinayetle yetinmeyeceğini biliyor.
Gizem ve gerilim kitaplarını seviyorsanız Ne Yaptığını Biliyorum’u listenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca yakın bir zamanda yazarın çıkış kitabı Sometimes I Lie’ın diziye uyarlanacağı duyurulmuştu. Dizinin başrolünde ise ünlü oyuncu Sarah Michelle Gellar oynayacak.
Bu Bizim Anlaşmamız – Ryan Andrews
Çizgi roman sevenler buraya! Kasabada herkes her yıl Sonbahar Ekinoksu Festivali gecesinde kağıt fener uçuruyor. Onların inancına göre bu fenerler gökyüzüne ulaşıp gökteki yıldızları oluşturuyor. Ben ve arkadaşları bu efsane gerçekten doğru olabilir mi, onu merak ediyor. Ve fenerlerin gittiği yeri bulmaya karar veriyorlar. Bu göreve başlamadan önce iki kural belirliyorlar: Kimse arkasına bakmayacak ve kimse eve geri dönmeyecek. Bunun için hepsi bisikletlerine atlayıp nehrin kenarından ilerleyerek fenerleri takip ediyorlar. Peki gerçekten fenerlerin nereye gittiğini bulabilecekler mi?
Genç Timaş’ın ikinci çizgi romanı olan Bu Bizim Anlaşmamız, birçok Türk okur tarafından sevildi. Yazar Rayn Andrews, bu çizgi romanıyla Eisner Ödülü Finalisti olmuştu.
Saklambaç – N.G. Kabal
Her şey bir kasabanın üniversitesinin amigo takımındaki iki genç kızın öldürülmesiyle başlıyor. Aynı takımda bulunan ve yakın arkadaş olan Ansel, Kylie ve Maddie sıradaki kurbanın kendileri olabileceği korkusuyla günlük hayatlarını diken üstüne yaşıyorlar. Üçünün de hem birbirlerinden hem de etraflarındaki insanlardan sakladıkları sırları var. Sonra olaya dedektif Christopher dahil oluyor. Dedektif, ana karakterimiz Ansel’in geçmişine dönerken bazı sırlarını da ortaya çıkarıyor.
Martı Yayınlarından çıkan bu kitap da çok konuşulanlar arasındaydı. Kitabın içinde aşk, gizem ve gerilim bolca bulunuyor. Okuyucular yaptıkları yorumlarda kitabın film tadında olduğunu da belirtmişti.
Yazının sonuna geldik. 2022’de çok sevdiğimiz başka kitaplarda oldu. Fakat bu yazıda en çok konuştuklarımızdan on iki tanesini sizin için derlemeye çalıştık. Bizim unuttuğumuz, sizin eklemek istediğiniz eserler var mı? Yorumlarda konuşabiliriz.
Beğenebileceğiniz diğer kitaplarımız:
2022 Yılının İlk Yarısında En Çok Konuşulan Kitaplar 2022 Yılının İlk Yarısında En Çok Konuşulan Kitaplar 2022 Yılının İlk Yarısında En Çok Konuşulan Kitaplar
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım.
Ancak ve ancak fakat ama.Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama.Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama.Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama.
2022 Yılının İlk Yarısında En Çok Konuşulan Kitaplar
Ancak ve ancak fakat ama.Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama.Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama.Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama. Ancak ve ancak fakat ama. Lakin çünkü. Ama ve fakat ya da. veya ama.
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş Parlak harika. Dışarı çıktım. Ama fakat ancak ve ancak. Bugün yok okul. Ama ancak bir şeyler yapmam lazım.
Yazıyı burada paylaş: