Yılbaşı Kitaplarında Karşımıza Çıkan 6 Klişe

Yılbaşı Kitaplarında Karşımıza Çıkan 6 Klişe

Merhaba sevgili Bibliyoraf okurları! Bu listemizde sizlerle yılbaşı temalı kitaplarda karşılaştığımız klişelerden bahsedeceğiz. Adına klişe dense de yılbaşı ruhunu yansıtan bu temalar olmasa o tatlı sıcaklığı hissedemeyiz gibi geliyor. Bu yüzden bu maddelere sevdiğimiz klişeler desek hiç de yanlış olmaz. Hadi gelin hep birlikte bu klişelere bir göz atalım!

1. Yılbaşı İçin Süslenmiş, Noel Ruhunu Yansıtan Tatlı Bir Kasaba

Yılbaşı klişelerinin en başında gelen ve listemizin de en üst sırasında yer almayı hak eden bir konu. Genelde karakterlerimizden en az bir tanesi bu kasabada yaşıyor olur. Diğer karakterimiz de bir sebeple yılbaşını geçirmek için bu kasabaya gelir. Hatta çok sık gördüğümüz bir şekilde kasabada yaşayan bir karakterin pastanesi veya kafesi vardır. Kasabaya yeni gelen karakterle ya anlaşamazlar, ya da birbirlerine yardımcı olurlar. Böylece bir aşkın tohumları atılır.

Yılbaşı Kitaplarında Karşımıza Çıkan 6 Klişe - Bibliyoraf
Çİzim: Hongtang

Bu tatlı kasaba kitaplarından birisi ise Kar Taneleri. Hatta bu kitapta aynı kasabada geçen üç farklı hikâye anlatılıyor. Zorlu hava şartları ve kar fırtınası yüzünden yolu kapalı olan Gracetown’da üç ayrı hikâye yaşanıyor. En sonunda ise bu farklı hikâyelerin kahramanlarının yolları birbiriyle kesişiyor. Bundan farklı olarak yine tatlı kasaba temasına uygun In The Event of Love ve The Twelve Dates of Christmas kitaplarına da bakabilirsiniz. Kısacası noel temalı hikâyelerin çoğunda tatlı kasaba unsuruyla karşı karşıya kalırız. Bu bazen hikâyenin temelini oluşturan bir etken, bazen de hikâyenin arasına karıştırılmış bir klişe olur. Ama yılbaşı temsilinin vazgeçilmez unsurlarından diyebiliriz.

2. Eve Dönen Ana Karakter

Yılbaşı Kitaplarında Karşımıza Çıkan 6 Klişe - Bibliyoraf

Yılbaşı klişelerinin bir başkası da ‘Eve Dönen Kız’ klişesi. Ana karakterin hayatında hiçbir şey yolunda gitmezken yılbaşı gelir. Kendini bir kargaşanın ve çıkmazın içinde bulan bu karakter de bütün dertlerinden kaçmak için ailesinin evine döner. Burada çocukluğuna dair bir sürü anısı ve tanıdığı birçok insan onu karşılar. Şehir hayatından bunalmış olan ana karakter, bu sıcak ortamla birlikte dertlerini unutur. Hikâyenin sonunda ise kaçtığı olaylarla yüzleşir ve işleri yoluna koyar.

yılbaşı klişe

Bu klişeye dair en güzel örneklerden birisi ise Debbie Macomber’in Yeni Yıl Dileği isimli kitabı. Lindy isimli karakterin hayatında da hiçbir şey yolunda gitmiyor ve o da yılbaşı için ailesinin evine, daha doğrusu tatlı kasabasına gidiyor. Ve tabii ki annesinin evinde onu yılbaşı süsleri ve sıcacık noel ruhu sarıyor. Annesi kızının kırık kalbini düzeltmek için ona bir kutu veriyor. Bu kutunun içinde ise Lindy’nin çocukken yazdığı yeni yıl dilekleri var. Lindy bunları okurken geçmişini ve onu mutlu edecek şeyleri tekrardan hatırlıyor. Evinde geçirdiği günler Lindy’e iyi gelecek…

3. Noel’den Nefret Eden Ana Karakter

Yılbaşı Kitaplarında Karşımıza Çıkan 6 Klişe - Bibliyoraf

Bu klişedeki ana karakter genelde erkek oluyor 🙂 Yine şehir merkezinde yaşayan bu karakter, önemli bir şirketin önemli bir yöneticisi konumunda. Hatta yılbaşında bile çalışmayı tercih eden bir işkolik de olabilir. Ailesiyle yaşadığı sıkıntılardan dolayı yılbaşı ruhunu tatmamış, bu sebeple bu hazırlıkları saçma buluyor. Ama tanıştığı tatlı kız (belki şirketin yeni bir çalışanı) ona bütün bildiklerini unutturuyor. Bu ikilinin arasında başlayan romantizm karakterin de yılbaşını sevmesine neden oluyor.

Noel’den nefret eden karakter klişesine uyan tatlı kitaplardan birisi de David Levithan ile Rachel Cohn’nun yazdığı Bize Çıkan Yollar. Bu kitabın ana karakteri Lily, kardeşinin ısrarları üzerine bir kitapçının rafına kendi defterini bırakıyor. Bu defterde ise bazı görevler var ve bu görevleri yerine getirecek kişinin hayatının aşkı olduğunu düşünüyor. Diğer ana karakter Dash ise hikâyedeki Noel’den nefret eden karakter. Bu defteri bulduğunda meydan okumaların eğlenceli olacağını düşünüyor ve olaylar başlıyor.

Editörün notu: Görsel çok manidar olmadı mı 🙂

4. Esas Oğlan ve Kızın Ailesinin İyi Anlaşması

Bu hikâyeler de genelde yeni başlayan bir ilişkide kızın ailesiyle tanışan erkeğin kendini sevdirmesi şeklinde gelişiyor. Başka bir versiyonunda ise kızın ailesi zaten oğlanı tanıyor ve kıza onunla ilişki yaşamaları için ısrar ediyorlar. Kız ise buna şiddetle karşı çıkmasına rağmen kitabın sonunda doğru kişinin o olduğunu fark ediyor.

yılbaşı klişe

Bu klişeye verilebilecek en güzel örneklerden birisi Ashley Elston’un kaleme aldığı On Sürpriz Randevu kitabı. Yılbaşı ruhunu yansıtmasının yanında hem sıcak aile ilişkilerini hem de tatlı dostlukları anlatan bir kitap. Ayrıca oldukça da eğlenceli. Ana karakterimiz Sophie erkek arkadaşıyla yaşadığı ayrılıktan sonra Noel’i geçirmek için anneannesinin evine gidiyor. Ancak Noel zamanı bütün aile üyeleri orada olduğu için oldukça curcunalı geçiyor. Sophie’nin sevgilisiyle yaşadığı ayrılığı duyan aile bireyleri onun kafasını dağıtmak ve yeni insanlarla tanışmasını sağlamak için Noel’e kadar 10 tane kör randevu ayarlıyorlar. Yani kiminle, nereye gideceğini bilmiyor. Bu süreçte de ona kuzenleri Olivia ve Charlie ile yan komşuları Wes yardımcı oluyor.

5. Noel Mucizesi yılbaşı klişe

Yılbaşı temalı klişeleri anlatırken noel mucizesinden bahsetmeden geçmek olmaz. Yılbaşı temasına uygun yazılan kitapların çoğunluğunda bu temayı görebiliriz. Noel mucizesinden kastımız karakterler adına işler kötüye giderken sihrin hikâyeye dahil olması, yani gerçekten bir mucize yaşanması. Kısacası bu maddeye yılbaşı temalı fantastik hikâyelerin yer aldığı madde diyebiliriz.

İşleri bir anda yoluna koyan ya da karakterin göremediği bazı olayları keşfetmesine sebep olan mucizelerin yer aldığı kitapları merak ediyorsunuz bu kitaplara bir göz atabilirsiniz: Bir plağın tersten çalınmasıyla gerçekleşen Noel mucizesi için Just Like Magic’e, aynı noel gününün tekrar yaşandığı mucize için The Christmas Wish’e, alınan uçak biletinin onu bambaşka bir yere götürdüğü mucize için Mucizeler Yağarken’e, hayaletlerle yolculuğa çıkılan mucize için Bir Noel Şarkısı’na ve son olarak da meleklerin hayatınıza müdahale ettiği mucize için Melekler Korusun’a bakmayı unutmayın 🙂

6. Ana Karakterin Yüzleşmekten Korktuğu Bir Şey

Bu klişede ise diğerlerinden farklı olarak, ana karakterin hayatında her şey yolunda giderken yılbaşı vesilesiyle anormal bir olay gerçekleşir. Bu değişiklik veya haber de karakterin eskiden yaşadığı korkularla veya yüzleşmekten korktuğu gerçeklerle alakalı olur. Hiç istemese de bunu yaşamak zorunda kalır. Fakat hikâyede yine de mutlu sonla biter. Çünkü bu bir yılbaşı hikâyesidir ve mutsuz sonla bitmesi imkânsızdır.

Bu klişenin yaşandığı kitaplardan biri ise Jenny Bayliss tarafından yazılan Meet Me Under the Mistletoe. Kitabın ana karakteri Nory Londra’da işlettiği ikinci el kitapçısıyla mutlu bir hayat sürerken beklemediği bir gelişme yaşanıyor. Eski okulundan tanıdığı iki arkadaşının düğün haberini alıyor ve eski arkadaş grubunun tekrar toplanacağını öğreniyor. Fakat bu haber aynı zamanda karakterin yıllardır kaçtığı korkulanın da gün yüzüne çıkmasına sebep oluyor. Hayatına rayına sokmak için çözüm arayan Nory, beklenmedik bir şekilde kendisini romantik bir ilişkinin içinde buluyor. Biz de karakterin bütün bu kaosun içinden çıkmaya çalışıyoruz.

Bizim yılbaşına dair en sık rastlanıldığını düşündüğümüz klişeler bu şekildeydi. Hepsi birbirinden tatlı olan bu klişelerden sizin favoriniz hangisi? Gözden kaçırdığımızı düşündüğünüz bir klişe varsa yorumlara yazmayı unutmayın. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle! Mutlu yıllar…

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.