En İyi Sherlock Holmes Retellingleri: Kitap, Dizi ve Filmler

En İyi Sherlock Holmes Retellingleri: Kitap, Dizi ve Filmler

Dedektif deyince herkesin aklına gelen Sherlock Holmes hikâyelerinin yazarı Sir Arthur Conan Doyle’un ölümünün 91. yılı bu ay doldu. Birçok kişiyi yazdıkları ile büyüleyen Doyle’u anmak için sizlere birçoğumuzun hayran olduğu Sherlock Holmes’ten ilham alan eserlerden kısa bir liste hazırlamak istedim. Keyifli okumalar dilerim!

Arthur Conan Doyle Kimdir?

Doyle, birçoğumuzun Sherlock Holmes hikâyeleri ile tanıdığı İskoçyalı bir yazardır. Edebiyatçı kişiliğinin yanı sıra doktorluk da yapmaktaydı. (Hatta bu sebeple Dr. John Watson karakterinin de kendisinden ilham alındığını düşünen birçok hayran bulunmakta.)

Arthur Conan Doyle, suç türündeki hikâyeleriyle büyük yankı uyandırmış olsa da yazmayı sevdiği tek tür bu değildi. Aynı zamanda bilimkurgu, tarihî kurgu, paranormal kurgu, oyunlar, şiirler ve otobiyografi gibi yazıları da bulunmakta. Hikâyelerle birlikte tam olarak iki yüz doksan üç eseri bulunmakta, fakat bunların büyük bir çoğunluğu dilimize çevrilmemiştir. Günümüzde dergilerde yayınladığı iki yüz dört hikayenin elli dokuz tanesine, ayrı olarak yazdığı on altı kısa hikayenin beş tanesine ve yazdığı yirmi iki romandan yedi tanesine Türkçe olarak ulaşabilmekteyiz. Bunların hatırı sayılır bir kısmı Sherlock Holmes üzerine.

Yazarın Sherlock Holmes hikâyelerine Türkçe olarak ulaşmak oldukça kolay. Ancak diğer türlerdeki eserlerinin bu hikâyelerin gölgesinde kalması ve bilinmemesi gerçekten üzücü. Umuyorum ki diğer türlerdeki eserleri de yakın gelecekte dilimize çevrilir.

Yine de bugünkü odağımız Sherlock Holmes hikayeleri!

Kısaca Sherlock Holmes Hikayeleri:

Sherlock Holmes’un dillere destan hikâyeleri, sanılanın aksine kitaplaştırılmış olarak basılmadı. Toplamda elli altı ayrı hikâye bulunuyor ve bunların hepsi gazetelerde/dergilerde basılarak okuyucuya ulaştırıldı. Hepsinin kendi içinde kronolojik bir sırası bulunmakta.

Farklı farklı isimlerde Sherlock Holmes romanları ve türevlerine sık sık rastlıyoruz. Bu da insanlarda kafa karışıklığı yaratıyor. Aslında kitapların adları değişse de içlerindeki öyküler aynı kalıyor. Başta da söylediğim gibi, ilk olarak kitap hâlinde basılmadığından dolayı bir araya getirildiklerinde farklı isimlerle çevrilebiliyorlar. Çok fazla Sherlock Holmes kitabı varmış gibi gelebilir, ama öyle bir şey yok.

Evet, artık hazırsak bu şahane hikâyelerden ilham almış diğer eserleri tanıyalım!

1. Sherlock Holmes Grafik Romanları

Sherlock Holmes - Baskerville Laneti – DOMİNGO YAYINEVİ

Domingo Yayınları’ndan çıkan bu dört ciltlik grafik roman serisi, Sherlock Holmes’ün en tanınmış hikâyelerinden sırasıyla Kızıl Dosya, Dörtlerin İmzası, Baskerville Laneti ve Korku Vadisi hikayelerinin kurgulara sadık kalarak resimleştirilmiş hâlidir. Daha önce Sherlock Holmes okumadıysanız veya okumaya cesaret edemiyorsanız, bu grafik romanlara bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca grafik romanların Kutlukhan Kutlu tarafından çevrildiğini not düşmekte de fayda var.

2. Charlotte Holmes Serisi

Yabancı Yayınları etiketi ile basılan Charlotte Holmes serisi, bir nevi Sherlock Holmes’ün modern uyarlaması. Fakat modern bir uyarlamadan ufak bir farkı var. Günümüze uyarlanan bir eserde görmeyi umduğumuz gibi Sherlock ve Watson’ı görmek yerine, onların torunlarının yaşadıklarını okuyoruz. Charlotte Holmes ve Jamie Watson aynı yatılı okulda kalmaktadırlar ve araları epey gergindir. Başta düşman gibi gözüken ikili, cinayetle suçlanmalarının ardından bir araya gelir ve davayı çözmeye çalışırlar. Orijinal hikâyelerin tadını ziyadesiyle verebilen, Sherlock ile Watson tiplemelerini torunlarında da başarılı bir şekilde yansıtabilmiş, başarılı bir genç yetişkin serisi.

3. Yuukoku no Moriarty (Moriarty The Patriot)

Moriarty the Patriot (TV Series 2020– ) - IMDb

Sherlock Holmes hikâyelerinin doğum yerinin İngiltere olduğu herkes tarafından biliniyor, fakat bu seferki önerimizde Japonya’ya uçuyoruz. Yuukoku no Moriarty, hem bir manga hem de bu mangadan uyarlanmış bir anime. Bu kurgudaki ana karakterimiz Sherlock değil, olayları suç dehası William James Moriarty’nin tarafından görüyoruz. Sherlock Holmes’ün baş düşmanı James Moriarty’nin amaçlarını, planlarını ve Sherlock ile arasında geçenleri yakından görebildiğimiz bu seri, pek bilinmemesine rağmen ekiptekilerle çok başarılı olduğunda hemfikir olduğumuz bir uyarlama. Anime izlemeyi seviyorsanız animesini, manga okumayı seviyorsanız mangasını gönülden tavsiye ederiz.

4. Sherlock (BBC)

Enola Holmes İzleyip Bayılanların Mutlaka İzlemesi Gereken Sherlock Holmes  Filmleri - onedio.com

Yine ekipçe baş tacı olarak gördüğümüz yapımlardan biri: Sherlock. Bölüm sayılarının az olması, sezonlar arasında verdiği uzun aralar ve kaprisli oyuncuları sayesinde yıllardır sabrımızı sınayan ve sınamaya da devam eden Sherlock dizisi, bizi bu kadar süründürmesine rağmen fazlasıyla başarılı bulduğumuzu inkâr edemeyeceğiz bir yapım. Hatta biraz daha ileri gidecek olursak, bu listedeki en iyi modern Sherlock Holmes uyarlaması bile diyebiliriz. Kişisel bir yorum yapmaktan kaçınıyorum, ama izlemediyseniz izlemenizi şiddetle tavsiye ederim (sonra da birlikte acı çekebiliriz).

5. Elementary

Elementary postere - 412 görselden 1. sıradaki - Beyazperde.com

Arka arkaya 2 dizi önermiş olacağım ama Elementary‘e değinmeden geçemeyiz. Bu kurguda Sherlock Holmes, İngiltere’den New York’a gelen eski bir uyuşturucu bağımlısı. Her zaman olduğu gibi, suçları çözmeye yardımcı olmak için polis teşkilatında danışman dedektif olarak görev yapıyor. Sherlock olur da Watson olmaz mı? O da var elbette, hem de bu sefer kadın olarak: Dr. Joan Watson. Bu da modern bir uyarlama, ama görüldüğü üzere Sherlock’un aksine orijinal hikâyelerden epey farklı detayları var.

6. Sherlock Holmes Filmleri

Sherlock Holmes (2009) - IMDb

Başrollerinde Robert Downey Jr., Rachel McAdams ve Jude Law gibi başarılı ve çok sevilen oyuncuların bulunduğu Sherlock Holmes film serisi de listeye eklemeden geçemediğim bir yapım. Şu an iki filmi var ve en son üçüncü film de yapım aşamasındaydı. Epeydir yapım aşamasında gerçi, Sherlock beşinci sezon gibi muallak olmaması için (Editörün notu: Beşinci sezon gelmiyor, ben kabullendim. Siz de daha fazla acı çekmek istemiyorsanız bu işi kabullenmeye bakın. Benedict bey “ailesine” vakit ayırıyor biliyorsunuz ki. Aile derken Marvel demek istedim.) hayırlısı diyelim. Eğer siz de benim gibi Sherlock Holmes ile ilgili yapımları takip etmeyi seviyorsanız, bu filmlere de bir bakmanızı öneririm.

En iyi Sherlock Holmes retellinglerini listelediğimiz bu yazımızı noktalamış oluyoruz. Listedekilerden daha önce karşınıza çıkanlar veya hiç duymadım dedikleriniz oldu mu? Yorum bırakmayı unutmayın! Umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Cümle baya kısa.

Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa. Kısa bir cümle. Bu cümle kısa bir cümledir. Cümle baya kısa.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.