Yedi Krallığın Geçmişine Uzanan Hikâyeler: Yedi Krallık Şövalyesi

Yedi Krallığın Geçmişine Uzanan Hikâyeler: Yedi Krallık Şövalyesi

Günümüz fantastik edebiyatının en kıymetli yazarlarından olan George R. R. Martin’in sevilen eseri A Knight Of The Seven Kingdom (Türkçe ismiyle Yedi Krallık Şövalyesi) geçtiğimiz ay Epsilon Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Peki bu eser hakkında bilmemiz gerekenler neler? Biz sizin için faydalı olacağını düşündüğümüz kısa bir rehber hazırladık, gelin inceleyelim!

Kitabın Yazılma Macerası

Yedi Krallık Şövalyesi:  Yedi Krallığın Geçmişine Uzanan Hikâyeler

Martin’in, Buz ve Ateşin Şarkısı serisinden yaklaşık bir asır öncesini anlattığı “Dunk ve Egg Hikâyeleri”ni kapsayan ve Westeros evreninin geçmişine ışık tutan Yedi Krallık Şövalyesi aynı zamanda Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin üç öncül novellasını ilk kez bir araya getiriyor.

Dünya çapında satış rekorları kıran, ödüllere doyamayan ve eleştirmenler tarafından bir çok kez başyapıt ilan edilen Buz ve Ateşin Şarkısı serisi, uyarlamasıyla da sesini geniş kitlelere duyurmaya devam etmişti. Dünyanın dört bir yanındaki çılgın hayranlar ve Westeros evrenine dair tematik ürünler de bu kültürün hızla yayılmasına önayak olmuştu elbette. Kimi eleştirmenler bu çılgınlığın çok uzun sürmeyeceğini söylemiş olsa da zaman geçtikçe yazarımız Martin, evrenine dair yaptığı iddialı açıklamalar ve yazdığı -ya da üç yüz yıldır yazmadığı- destansı metinler ile Buz ve Ateşin Şarkısı’nın türünün en başarılı örneklerinden biri olduğunu ve kendisinin de Tolkien sonrası fantastik edebiyatın en güçlü kalemlerinden biri olduğunu ispatladı. 

George R. R. Martin yıllar önce, kurguladığı Westeros evreninin tarihini biraz daha aydınlatmak adına öyküler yazmak için kollarını sıvamıştı. (Editörün notu: gördüğünüz üzere asla serinin son kitabını yazmıyor, hep yeni hikâye peşinde beyefendi.) Orijinal adıyla “Dunk and Egg Stories”i yazma serüveni de işte böyle başladı.

Yedi Krallık Şövalyesi’nin Serideki Yeri

Martin bu kez bizi Targaryenler’in hala Demir Taht’ta oturduğu ve son ejderhanın hala hatırlandığı bir döneme götürüyor. Bu dönemde Westeros topraklarında Sör Uzun Duncan -ya da kısaca Dunk- ve küçük yaveri Yumurta’nın maceralarına tanık oluyoruz. Genç ve cesur Dunk, rakiplerinin üzerinde heybetiyle yükselen gezgin bir şövalyedir. Ona eşlik eden ufacık yaveri Yumurta ise bir çocuktur ve gerçek kimliği karşılaşabilecekleri herkesten gizli tutulmalıdır. Tesadüfen yolları kesişen bu iki kahramanı bekleyense güçlü düşmanlar, kraliyet entrikaları ve öngörülmesi imkânsız bir kaderdir. Esas kurgu ile olan ince bağları, ana kitaplardan tanıdığımız karakterlerin atalarının soyadlarının geçmesi gibi bazı detaylar bize heyecan verici bir deneyim yaşatmaya ve hikâyeleri okurken tebessüm etmemize yetiyor.

İşte geçtiğimiz haziran ayında Türkçe baskısına kavuştuğumuz Yedi Krallık Şövalyesi de bu hikâyelerin öne çıkan üç tanesine ev sahipliği yapıyor.

Yedi Krallık Şövalyesi:  Yedi Krallığın Geçmişine Uzanan Hikâyeler
The Hedge Knight: Graphic Novel

İlk hikâyemiz Gezgin Şövalye; Taht Oyunları geriliminden uzak, daha sakin bir zamanda geçiyor. Westeros ve sakin kavramları yan yana görmeye alışık olmadığımız iki kelime. Bu yüzden Gezgin Şövalye’de her zamankinden farklı bir deneyimle karşılaşacağımız kesin. İkinci hikâye olan Yeminli Kılıç’ta esas romanlarda çok fazla bahsi geçmeyen Blackfyre İsyanı ve Lord Bloodraven’ın olayları hakkında oldukça bilgi var gibi gözüküyor. Son olarak üçüncü hikâyemiz Gizemli Şövalye’de ise Westeros yine ürkütücü derecede huzurlu. Şövalyelik yaparak yollara düşen Dunk ve Yumurta, bu kez ender bir ödül almak için bir turnuvaya katılırlar fakat çeşitli tehlikeler ve komplolar yine kahramanlarımızın peşini bırakmaz.

başlık yedi krallık şövalyesi

Ne demiş üstat Martin: Her düğünün bir şarkıcıya ihtiyacı olduğu gibi her turnuvanın da gizemli bir şövalyeye ihtiyacı vardır. Bu arada, günümüzün en önemli fantazya sanatçılarından olan Gary Gianni ise çizdiği yüz altmıştan fazla illüstrasyon ile bu hikâyelere ayrı bir renk katıyor.

Bir diğer bilmemiz gereken şey ise bu öyküleri -yakın bir tarihte olmasa da- ileride bir televizyon dizisine uyarlanmış halde görmemizin mümkün olduğu. Asıl hikayeyi de televizyon dizisine uyarlayan HBO’nun, yalnızca esas kitapların değil tüm Westeros evreninin yayın haklarını satın alması Dunk ve Egg’in serüvenlerini de ekranda izleyebilecek olmamıza işaret ediyor.

Buz ve Ateşin Şarkısı’nın hayranlarının okuması ve kitaplığında bulundurması gereken bu güzide eser sonunda dilimize kazandırıldığı için mutlu ve heyecanlıyız. Umarız bu evren hakkında bilgi aldığımız daha birçok kitaba sahip oluruz. Hatta bizce George R. R. Martin hep yazsın, biz de hep okuyalım!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yedi krallık şövalyesi

Ama fakat. Lakin ve yine. Veya ya da. İle de ki. Çünkü ancak ve ancak ki. Ama fakat. Lakin ve yine. Veya ya da. İle de ki. Çünkü ancak ve ancak ki. Ama fakat. Lakin ve yine. Veya ya da. İle de ki. Çünkü ancak ve ancak ki.

Sabah kalktım. Yine çok geç kaldım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Yine çok geç kaldım. GSabah kalktım. Yine çok geç kaldım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.üneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Yine çok geç kaldım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Yine çok geç kaldım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Yine çok geç kaldım. GSabah kalktım. Yine çok geç kaldım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.üneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Yine çok geç kaldım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.