Balkabakları ve Camdan Ayakkabılar: Sindirella Retellingleri

Balkabakları ve Camdan Ayakkabılar: Sindirella Retellingleri

Hepimizin küçükken dinlediği, ezbere bildiği bir masal: Sindirella. Çizgi filmlerini, animasyonlarını izledik, kimimiz sevdik kimimiz sevmedik. Şimdi saatler on ikiye vuruyor. Gelin birlikte Sindrella’nın başka evrenlerde neler yaşadığına bakalım. Bu yazımızda konumuz, Sindirella retellingleri!

Nedir Bu Retelling?

Retelling, yeniden uyarlama anlamına gelir. Masal, mit veya hikâyelerin; filmlere, kitaplara, dizilere ilham olmasıdır. Yazar/senarist retellingde söz konusu kurguyu ana hatlarını koruyarak yeniden yorumlar. Sindirella ise şüphesiz yazarların yeniden uyarlamayı oldukça sevdiği masallardan biri. Hep birlikte genç kurgudan, fantastiğe edebiyat ve sinema dünyasının Sindirella’ya bakış açısına göz atalım.

Edebiyat Dünyasında Sindirella

1. Geekerella (Geekerella #1) – Ashley Poston

Sindirella ama geek olanından! Her şey, Yıldızalanı isimli şovun hayranı olan ana karakter Ella’nın, şovun yeniden çekilecek filminin haberini almasıyla başlıyor. Filmin oyuncu kadrosundaki isimlerden Darien’den memnun kalmayan Ella, oyuncu hakkında negatif bir yorum yapıyor. İkilinin yolları da bu şekilde kesişiyor. Bakalım gerçek hayatta saatler on ikiyi vurduğunda neler oluyor?

Ella, tıpkı masaldaki gibi babası öldükten sonra üvey annesi ve onun kızlarıyla yaşamak sorunda kalıyor. Dışlanıyor ve eziliyor, sığındığı tek şey ise Yıldızalanı. Günümüzde geçen bir Sindirella retellingi olan Geekerella bizlere oldukça eğlenceli, yer yer duygusal ve yüzünüzde gülümsemenin eksik olmayacağı bir romantizm vaat ediyor.

2. Cinder (Ay Günlükleri #1) – Marissa Meyer

Bu seride bizleri ay insanları ve dünyalılar arasındaki bir savaş bekliyor. Ana karakter Cinder bir mekanik uzmanı ve aynı zamanda yarı sayborg. Prens Kai ile tanıştığında ise savaşı bitirebilecek tek kişi olduğunun farkında bile değil! Cinder kendini bir savaşın ortasında bulurken geçmişinin toz tutmuş gizleri de açığa çıkıyor. Böylece, birçok masal karakterinin bu seride yeniden hayat bulduğu, retelling denilince akla gelen ilk seri olan Ay Günlükleri başlamış oluyor!

Ay Günlükleri, her kitabında seriye başka karakterler ekleyerek ilerleyen başarılı bir retelling evrenine sahip. Bu evrende yalnızca camdan ayakkabılar yok. Yolda kurda rastlayabilir, ormanda kırmızı bir başlık gözünüze çarpabilir. Upuzun sarı saçlarıyla Rapunzel’i görebilirsiniz. Ay Günlükleri, ezbere bildiğimiz hikâyelere bilimkurgu unsurları ekleyerek bizlere okuması oldukça keyifli bir macera sunuyor.

3. The Prince and the Dressmaker – Jen Wang

Listemizin üçüncü sırasında oldukça ilginç bir Sindirella retellingi var. The Prince and The Dressmaker’da, Prens Sebastian’ın ailesi ona bir gelin arıyor. Oysa Sebastian’ın ailesinden sakladığı başka bir kimliği var: Leydi Crystallia. Sebastian genç bir terzi olan Frances’den kendisine- Leydi Crystallia’ya- elbiseler hazırlamasını istiyor ve ikilinin yolları bu şekilde kesişiyor.

The Prince and Dressmaker yalnızca bir uyarlama değil, bir kimliğini keşfetme hikâyesi. Aşk, arkadaşlık ve aile hakkında duygusal bir çizgi roman. Aynı zamanda bu eser, 2018 yılında Harvey Ödülü ve 2019 yılında Eisner ödülüne layık görüldü. 2018 yılında Universal Pictures tarafından film hakları alındı ve yakın zamanda bir müzikale uyarlanması bekleniyor! Farklı bir retelling arayan okurların bu çizgi romanı gözden kaçırmaması gerek!

4. Ella Enchanted (Ella Enchanted #1) – Gail Carson Levine

Bu eğlenceli retelling hem bir kitap hem de Anna Hathaway’in başrolde olduğu 2009 yapımlı bir film. Peri Lucinda, yeni doğan Ella’ya itaatkarlık hediye ediyor. Fakat bu hediyenin Ella için bir lanet olacağını düşünemiyor. Babası yeniden evlendiğinde iki kötü üvey kız kardeşiyle yaşamak zorunda kalan Ella’nın başı laneti yüzünden derde giriyor. Ve Ella, bu büyüyü bozmak için bir maceraya atılıyor!

2009 yılında filme uyarlanan kitabın yazarı Levine; kitap ve filmin birbirinden oldukça farklı olduğunu, ikisini karşılaştırmanın zorlu olduğunu söylemiş. Ardından, kendisinin filmi yaratıcı bir eylem olarak değerlendirdiğini dile getirmiş. Hem filmi hem kitabı oldukça keyifli olan Ella Enchanted, Sindirella ilhamlı eğlenceli hikâyeler arayanlar için birebir!

5. Cinderella Is Dead – Kalynn Bayron

Sindirella’nın mutlu sona ulaşmasının üzerinden 200 yıl geçti ve artık peri masalları toz pembe değil. Bir zamanlar Sindirella’nın kraliçesi olduğu krallık artık kadınlar için bir kabusa dönüşmüş. 16 yaşına gelen her genç kız krallıkta görücüye çıkıyor ve 18 yaşına dek seçilmeyen kızları kimse bir daha görmüyor. Ana karakter Sophie ise çocukluk arkadaşı Erin’e aşık ve kimsenin bakışlarını üstünde istemiyor. Kaçıyor, saklanıyor ve Külkedisi’nin mahzenine sığınıyor.

Cindirella is Dead bildiğimiz masalın karanlık bir distopyaya ilham olduğu enfes bir retelling. Kitap, aynı zamanda kadınların küçük yaşlardan itibaren maruz bırakıldığı “başkaları tarafından beğenilme ve seçilme” baskısını da ele alıyor. Bakalım mutlu sonlar sonsuza kadar sürüyor muymuş?

Dizi ve Filmlerde Sindirella

6. Ever After: A Cinderella Story

Ever After, 16. Yüzyıl Fransa’sında geçen bir Sindirella retellingi. Şatolar ve kaleler arasında sizi dolaştıran bu tarihi uyarlama aynı zamanda karşımıza gerçek tarihi figürleri de çıkarıyor. Leonardo Da Vinci, Grimm Kardeşler, Kral Henry gibi gerçekten yaşamış karakterlerle karşılaşırsanız şaşırmayın. Çünkü, Ever After bize bambaşka bir Sindirella hikâyesi sunuyor.

Film, Grimm Kardeşlerin bizim Sindirella olarak bildiğimiz karakterin gerçek hikâyesini öğrenmek için yaşlı bir kadının evine gitmesiyle başlıyor. Anlatılan hikâye on sekiz yaşındaki Danielle’ı konu alıyor. Filmin başrollerini Drew Barymore ve Dougray Scott paylaşıyor. IMDb puanı 7.1 olan bu romantik-drama bizce mutlaka izlenmeye değer bir uyarlama!

7. Cinderella (20)

2015 yılında beyazperdede seyrettiğimiz bu klasik Sindirella hikâyesinin senaryosu, Walt Disney tarafından 1950 yılında çekilen animasyon filmini baz alarak oluşturuldu. Yani uyarlamanın uyarlaması! Evet! Kostümleri ve çekimleriyle izleyenleri 1800’lü yıllara yolculuğa çıkaran film dünya çapında 542 milyon doların üstünde hasılat elde etti.

Filmde, Sindirella’yı Llly James, üvey annesini ise Cate Blanchett canlandırıyor. Kadrodaki diğer ünlü isimler ise şu şekilde: Helena Bonham Carter, Richard Madden, Hayley Atwell, Stellan Skarsgård ve Nonso Anozie. Klasik hikâyeden şaşmam diyenlerin bu uyarlamayı mutlaka izlemesi gerek!

İncelemeniz gereken diğer Sindirella retellingleri:

  • İşte Bu Aşk (Değiştirilmiş Bir Masal Serisi) – Elizabeth Lim
  • Ayakkabı Ayağına Uyarsa (Kaderinde Varsa #1) – Julie Murphy
  • Stepsister – Jennifer Donnelly
  • Cinderella (1950)
  • A Cinderella Story (2004)

Listemizin sonuna geldik. Bu yazımızda sizlerle edebiyat ve sinema dünyasının Sindirella uyarlamalarına göz attık. Unutmayın, bu masallarla büyümüş de olsak, eh onlar nihayetinde yalnızca bir masal. Kurtarılmak için bir beyaz atlı prense ihtiyacınız yok. Başka yazılarda görüşmek üzere!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ama fakat ancak. Lakin çünkü.

Yazıyı burada paylaş:

Okumayı ve okuduklarım hakkında yazmayı çok seviyorum. İnstagram hesabımda, Wannartta ve blogumda uzun süre kitap/film incelemeleri yazdım. Şimdiyse Bibliyoraf’ta yazarım!
Yazı oluşturuldu 14

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.