Sevgili Bibliyoraf okurları, sizler de dizi izlemeyi sevenlerden misiniz? Eğer öyleyse bu liste ilginizi çekecektir. Bu sektörde pek çok uyarlama olduğunu biliyoruz. Bugünkü yazıda sizlere yabancı romanlardan uyarlama bazı Türk dizilerini derledim. Yazıyı hazırlarken uyarlama olduğunu öğrendiğimde şaşırdığım diziler oldu. Gelin hep birlikte listeye göz atalım. yabancı romanlardan uyarlanan
1. Asi (2007-2009) /Gurur ve Önyargı
Listemizin ilk dizisi Asi için zamanda ufak bir yolculuk yapıyoruz. Dizi, döneminin çok sevilen yapımlarından biriydi. Güçlü isimlerden oluşan kadrosuyla Asi, reyting rekorları bile kırdı. Peki dizi ne anlatıyor? “Asi” olarak tanıdığımız Asiye, Hatay’daki köklü ailelerinden birinin kızı. Demir ise İstanbul’dan gelmiş bir iş insanı. Olaylar, iki ana karakterin tesadüf eseri tanışmaları ile başlıyor. Demir, annesinin başına gelenlerden sorumlu olan aileyi ararken bir yandan da Asi ile ilişkileri ilerliyor. Ancak Demir aradığı aileyi bulduğunda, sevdiği kadınla bu aile arasındaki bağı da öğreniyor. Klişelere olan sevgimiz her daim varmış demek ki.
Belki çok şaşıracaksınız ama bu dizi Jane Austen’ın ölümsüz romanı Gurur ve Önyargı’dan uyarlandı. Gurur ve Önyargı eserinde yazar, taşralı bir genç kız ile soylu bir beyefendinin ilişkisini konu alıyor. Elizabeth ve Darcy’nin gurur ve ön yargılarının bir bir yıkılıp aşkın kazanışını okuyoruz. Ee biz kitabı uyarlarken içine birazcık Türk dramı katmışız.
2. Yeşil Vadinin Kızı (2023) / Yeşilin Kızı Anne
Ünlü Netflix dizisi Anne With An E’yi hatırlarsınız. Dizi, L. M. Montgomery’nin Yeşilin Kızı Anne adlı sekiz kitaplık serisinden uyarlanan yapımlardan yalnızca bir tanesi. Kitap, Cuthbert kardeşlerin karışıklık sebebiyle bir erkek çocuk değil de Anne’i evlat edinmesiyle başlıyor. Seri boyunca da Anne’in Green Gables’ta değişen hayatını okuyoruz. Hatta Anne, adeta gözümüzün önünde büyüyor.
Yeşilin Kızı Anne, Yeşil Vadinin Kızı adıyla bir kez daha ekranlarda. Yeşil Yapım tarafından hazırlanan dizinin oyuncu kadrosunda Beren Gökyıldız, Sezin Bozacı, Aslı Altıkulaç Saçar gibi isimler yer alıyor. Yapılan yorumlara bakarak yayınlanan ilk bölümlerden dizinin Yeşilin Kızı Anne sevenlerini tatmin etmediğini söyleyebilirim. Maalesef ki replikler benzer olsa da aynı tadı vermediği bir gerçek. Dizinin ilerleyen bölümlerinde fikirlerimiz nasıl şekillenecek merak ediyorum.
3. Küçük Kadınlar (2008 – 2011) / Küçük Kadınlar
Küçük Kadınlar, bir yaz dizisi olarak yayın hayatına başlayıp yüksek izlenme oranlarıyla yayınlanmaya devam etmiş dizilerden biri. İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi dizi, Louisa May Alcott’ın Küçük Kadınlar eserinden uyarlama. Bu kitapta Alcott, babaları Amerikan İç Savaşına katılmış dört kızın ve onların annesinin öyküsünü anlatıyor. Birbirinden oldukça farklı olan dört kız da okuyucunun kalplerine taht kurmayı başarıyor. Bununla birlikte yazar, işler ne kadar kötü giderse gitsin aslında güzel şeyler olduğunu da hatırlatıyor.
Dizide anne ve babalarını beklenmedik bir şekilde kaybeden beş kız kardeşin hayata tutunma hikâyesini izliyoruz. Büyük kardeşler olan Elif ve Armağan babalarının ölümünü diğer kardeşlerden gizlerken bir yandan da küçük kardeşleri Cansu’yu evlat edinmeye çalışan halaları ile uğraşmak zorunda kalıyor. Tabii ki olaylar bununla da sınırlı kalmıyor ve aksilikler peşlerini bırakmıyor. Dizinin oldukça inişli çıkışlı bir kurgusu var. Anlayacağınız ana temayı romandan almış olsa da olaylar epey farklı.
yabancı romanlardan uyarlanan
4. Ezel (2009 – 2011) / Monte Kristo Kontu
Yayınlanmasının üzerinden yıllar geçmiş olsa da ününden hiçbir şey kaybetmeyen Ezel de aslında yabancı bir romandan uyarlandı. Dizi, sevdiği kadına evlilik teklif etmeye hazırlanan Ömer’in ihanete uğramasıyla başlıyor. Hem de onu arkasından bıçaklayanlar sevdiği kadın ve en yakın iki arkadaşı. Kumarhane soygunu ve cinayetten tutuklanan Ömer, hapishanede hayatını değiştirecek olan Ramiz Karaeski ile tanışıyor. Yıllar sonra başına gelen olaylar sebebiyle yüz nakli yaptıran Ömer, intikamını almak için Ezel olarak geri dönüyor.
Kitabı tahmin edebilen Alexandre Dumas sevenler var mı aramızda? Ezel dizisi aslında Fransız yazarın dünyaca bilinen Monte Kristo Kontu’ndan uyarlanmış. Bu eserde de Dantes, nişanlısıyla evlenmeye hazırlanırken ihanete uğrayıp tutuklanıyor. Hapisteyken Abbe Farya isimli rahiple tanışıyor ve tıpkı dizide de olduğu gibi bu kişi ana karakterin resmen gözünü açıyor. Dantes, peşinde olduğu hazineyi bulup Monte Kristo Kontu kılığında intikam için geri dönüyor. Söylemeliyim ki dizide değişiklikler olmasına rağmen ana tema gerçekten de epey benzemiş.
5. Küçük Sırlar (2010 – 2011) / Dedikoducu Kız
Gossip Girl’ü izlemediyseniz bile muhakkak adını duymuşsunuzdur. Küçük Sırlar da işte bu seriden uyarlama. Cecily von Ziegesar tarafından yazılan Dedikoducu Kız serisi ile Küçük Sırlar’ın konuları oldukça benziyor. Dizide sosyetenin içinden, zengin karakterlerin özellikle aşk hayatları işleniyor. Burada olaylar Dedikoducu Kız oluğu gibi bir blog etrafında dönmüyor ancak karakterlerin sosyal medya hesapları ve telefonları hikâyede önemli bir yere sahip.
Dedikoducu Kız serisinde de New York’taki özel bir okul olan Constance Billard’da okuyan öğrencilerin sosyetik hayatlarını ve aşklarını okuyoruz. Tabii bunları kimliğini bilmediğimiz ama her şeyden haberdar olan bir dedikodu blogunun yazarından öğreniyoruz. On bir kitaptan oluşan bu seride, karakterlerin lise çağlarından üniversiteye gittikleri zamana kadar yaşananları görüyoruz.
6. Kuzey Güney (2011 – 2013) / Rich Man, Poor Man
Kıvanç Tatlıtuğ, Buğra Gülsoy ve Öykü Karayel’in başrolleri paylaştığı Kuzey Güney, unutulmaz Türk dizilerinden biri. Dizi, birbirlerinin tamamen zıttı olan iki kardeşin aynı kıza aşık olmasının başlarına açtığı dert ile başlıyor. Kuzey, Cemre’ye açılmaya hazırlanırken onu ağabeyi Güney ile birlikte görüyor. Bunun ardından babasıyla kavga edip evden ayrılan Kuzey’i geri getirme görevi de Güney’e düşüyor. Ancak yolda yaşadıkları tartışma sebebiyle yayayı fark etmeyen Güney, çarptığı gencin ölümüne sebep oluyor. Kuzey, bir sonraki gün Güney’in üniversite sınavı olduğu için suçu üstüne alıyor.
Pek çoğumuz Kuzey Güney’in 1976 yapımı Rich Man, Poor Man isimli mini diziden uyarlandığını biliyoruz. Fakat işin aslı şu ki o dizi de Irwin Shaw’ın aynı isimli romanından uyarlanarak hazırlanmış. Eser ve dizi arasındaki en büyük farklardan biri konuları. Çünkü romanın orijinalinde yazar, üç kardeşin sorunlu ebeveynlerinden kaçmak için Amerika’nın farklı yerlerinde farklı hayatlar kurmasını anlatıyor. Konu açısından pek benzemese de, yine de dizinin bu romandan esinlendiğini söylememiz gerekir.
7. Tatlı Küçük Yalancılar (2015) / Tatlı Küçük Yalancılar
Listemizin sonunda yurt dışında oldukça sevilmesine rağmen ülkemizde aynı etkiyi bırakamamış bir dizi var: Küçük Tatlı Yalancılar. Serinin ikonik ABD uyarlaması Pretty Little Liars dizisi 7 sezon sürdü. Maalesef serinin Türkiye’deki uyarlaması Tatlı Küçük Yalancılar yalnızca 13 bölümden oluşuyor. Ayrıca uyarlanırken lezbiyen çift, öğretmen-öğrenci ilişkisi gibi bazı detaylar diziye eklenmemiş veya değiştirilmiş.
Sara Shepard’ın kaleme aldığı seri, liseli dört genç kızın etrafında dönüyor. Ana karakterlerin, hayatlarını mahvedebilecek kadar büyük sırları ve mükemmel görünen hayatları var. Ancak kendini “A” olarak tanıtıp kimliğini gizleyen biri ortaya çıktığında artık hiçbir şey göründüğü kadar mükemmel olmadığı anlaşılıyor. Neden mi? Çünkü bu kişi, kızların sırlarını açığa çıkartmakla tehdit ediyor. İşler kızların içlerinden birinin bir katil olduğunu düşünmeye başlamasıyla iyice karışıyor.
Yabancı romanlardan uyarlama Türk dizilerini derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. En çok hangisine şaşırdınız? Sizin de bildiğiniz uyarlamalar var mı? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın. Sonraki yazılarda görüşmek üzere! 💖
yabancı romanlardan uyarlanan
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
yabancı romanlardan uyarlanan yabancı romanlardan uyarlanan
Yazıyı burada paylaş: