Sıra Dışı Anlatım Tarzlarına Sahip 7 Kitap

Sıra Dışı Anlatım Tarzlarına Sahip 7 Kitap

Her kitabın mutlaka kendine ait bir tarzı olur, fakat bazı kitapların anlatım tarzı hepsinden daha sıra dışıdır. Bazı romanlar karakterler arasındaki mesajlarla hikâyeyi anlatır, bazı romanlar ise çizimlere başvurur. sıra dışı kitap

O eserlerin yazarları denedikleri yeni anlatım tarzları ile romanlarını eşsiz kılmayı başarırlar. Bu listede kendine özgü anlatım tarzları olan kitaplardan yedisini topladık. İyi okumalar!

Nevernight Serisi – Jay Kristoff

Jay Kristoff, bu listeye iki farklı eserle girmeyi başardı. Listemizdeki ilk eseri, Nevernight serisi. Seriyi sıra dışı yapan özelliği ise dipnotları. Kitabı açtığınızda sizi uzun dipnotlar karşılıyor. Başta bunu kitabın dünyası ile ilgili açıklamalar sanabilirsiniz; ama dipnotlar, sadece açıklama yapmak için kullanılmıyor. Hikâyenin anlatıcısı, dipnotlar ile kendi yorumlarını paylaşıyor. Bazen durumu eleştiriyor, bazen konuyla alakalı bir espri yapıyor. Hatta bazı durumlarda anlatılan bir olayı yarıda kesip dipnotta anlatmaya devam edebiliyor. Kısaca yazarın dipnotları Nevernight serisinin ayrılmaz bir parçası ve onlar olmadan seri aynı kalamaz.

Illuminae Dosyaları – Jay Kristoff ve Amie Kaufman

Birkaç sene önce Illuminae Dosyaları serisi popülerliğinde en yüksek noktaya ulaştı. Kısa sürede çok ünlü oldu ancak hızlı elde ettiği bu popülerlik pek uzun sürmedi. Serinin ani yükselişinin en büyük nedeni ise yazım tarzı. Illuminae Dosyaları’nı ilginç yapan taraf ise kitabın sadece olaylarla ilgili belgelerden oluşması. Seri gerçekten de isminde geçtiği gibi, bu belgelerin toplandığı dosyalardan oluşuyor. Dosyaların içinde e-mailler, kamera kayıtlarının anlatımları, konuşmaların transkriptleri, karakterin günlüklerinden sayfalar, kısacası olaylarla ilgili bilgi veren her türlü kayıt var. Serinin üç kitabı da aynı tarzda belgelerden oluşuyor.

Kutup Yıldızı – Brian Selznick

Brian Selznick’in kaleme aldığı Kutup Yıldızı, bir eserde iki farklı hikâyenin işlendiği romanlardan. Eserde iki çocuğun öyküsü anlatılıyor ve iki öykü arasında elli yıl fark var. 1977’de geçen hikâye normal bir roman şeklinde yazılmışken 1927’de geçen hikâye resimlerle anlatılıyor. Böylece yazar tek bir kitapta farklı anlatım şekilleri kullanıyor. Ayrıca romanın içindeki çizimleri Brian Selznick bizzat kendisi yapmış. Bu sayede yazar, hem çizimleriyle hem kalemiyle okurların beğenisini kazanmış.

Kadere Bak – Cecilia Ahern sıra dışı kitap

sıra dışı kitap bibliyoraf

Kadere Bak da tamamı farklı bir yazım türü ile yazılmış kitaplardan biri. Ana karakterler Rosie ve Alex, anaokulundan beri en iyi arkadaşlar. Fakat Alex’in ailesi Londra’dan taşınınca ikisi birbirlerinden uzak kalıyorlar. Doğal olarak aralarındaki ilişki böyle bitsin istemiyorlar; böylece mailler, mesajlar ve mektuplarla iletişimde kalıyorlar. Eserin tamamı karakterlerin birbirlerine attıkları mesajlardan, maillerden ve gönderdikleri mektuplardan oluşuyor. Hikâyeyi ve olayları onların arasındaki iletişimden öğreniyoruz. Cecilia Ahern, Kadere Bak’ın yazım tarzında yaratıcı davranarak okurların dikkatini çekiyor. Ayrıca kitapta tek bir formata bağlı kalmayarak birden çok şekil denemiş.

İlişkiler – Rainbow Rowell sıra dışı kitap

sıra dışı kitap bibliyoraf

Rainbow Rowell’in İlişkiler romanı bir iş yerinde geçiyor. Kitabın ana karakteri olan Beth ve aynı şirkette çalışan arkadaşı birbirleriyle konuşmak için e-mailleri kullanıyorlar. Her ne kadar bu e-mailler bir görevli tarafından kontrol edilse de bu onları durdurmuyor. Hikâyenin bir kısmı da onların birbirlerine yazdığı mailler arasından ilerliyor. Listemizdeki önceki eser olan Kadere Bak gibi tamamen mesaj ve maillerden oluşmasa da mailler hikâyenin önemli bir parçası. Hem bu mailler, hikâyenin başlangıç noktası oluyor. Böylece yazar hem normal yazım tarzını kullanırken aynı zamanda internet ortamının mail formatından da yararlanıyor.

Replika – Lauren Oliver sıra dışı kitap

sıra dışı kitap bibliyoraf

Replika’nın sıra dışı kitaplar listemize girme nedeni diğerlerinden çok daha farklı. Lauren Oliver’ın bu eserinde anlatım tarzı olarak farklı biçimler kullanılmıyor. Replika’nın yazım tarzı, aslında alışıldık bir roman ile aynı. Fakat bir eserde paralel iki hikâye anlatıyor. Hem de iki hikâye normalde romanlarda karşılaştığımız, bir bölüm bir karakterin, diğer bölüm diğerinin yaşadıkları şeklinde değil. Kitabın iki tarafı var, okuyucu romanın istediği tarafından okumaya başlayabiliyor. Karakterlerin yaşadıkları birbiriyle kesişmesine rağmen bu karakterlerin yaşadıkları ayrı ayrı okunabiliyor. Sadece tek bir sıkıntı var: Replika’nın iki tarafı birbirine paralel ilerlediği ve kesiştiği için bir tarafını okurken diğerinden spoiler alabiliyorsunuz. Fakat bu sizin için sorun değilse farklı bir okuma deneyimi için Replika’yı tercih edebilirsiniz.

Daisy Jones ve The Six – Taylor Jenkins Reid

sıra dışı kitap bibliyoraf

Listemizin son eseri, Taylor Jenkins Reid tarafından yazılan Daisy Jones ve The Six. Kitabı özel kılan yan ise bütün kitabın röportajlardan oluşması. Romanın tamamı boyunca karakterlerle yapılan röportajları okuyoruz. Roman içinde diyalog hariç hiçbir metin bulunmuyor. Bu başta Daisy Jones ve The Six‘in hikâyesi hakkında tereddüte düşürebilir fakat Reid, sadece röportajları kullanarak karakterleri ve olayları anlatmayı çok iyi başarıyor. Yazım şekli olarak röportaj kullanmasının en güzel yanı, her şeyi direkt karakterlerin ağzından okumamız. Her karakterin farklı bakış açısını görebilmemiz, bana göre eserin en güçlü özelliği.

Sıra dışı kitaplar listemizin sonuna ulaştık. Size en ilginç gelen anlatım tarzı hangisi? Yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz. Başka yazılarda görüşmek üzere, kitaplarla kalın!

Yazının fikri Aylin Efe’ye aittir ve bu yazı onun katkıları sayesinde yazılmıştır.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 49

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.