Kuir Mitoloji: Antik Çağlardan 7 Efsane

Kuir Mitoloji: Antik Çağlardan 7 Efsane

Bazı insanlar kuir olmanın yeni ortaya çıkan bir “akım” olduğunu düşünüyor. Kuir olmak bir akım olmadığı gibi yeni ortaya çıkan bir şey de değil. Antik çağlardan beri farklı kültürlerde birçok yerde kuir kişiler karşımıza çıkıyor. Efsaneler ve destanlar, kuir olmanın bir yeni çıkan bir “akım” olmadığının en büyük kanıtı.

Biz de bu ayki mitoloji dosyamızda, sizler için içlerinde kuir figürlerin bulunduğu farklı mitolojilerden yedi efsaneyi derledik. İyi okumalar!

Not: Listemizde yer alan efsaneler için buzdağının sadece görünen kısmı denebilir. Listeye ekleyemediğimiz daha birçok efsane var. Asıl kısma geçmeden küçük bir not olarak bunu belirtmek istedim.

1. Akhilleus ve Patroklos

İlyada Destanı’ndaki önemli yerleri sayesinde, Akhilleus ve Patroklos, Yunan mitolojisinin en çok tanınan kahramanlarındandır. Truva Savaşı’nın tüm versiyonlarında Akhilleus ve Patroklos arasındaki ilişki yakın olarak tarif ediliyor. Aynı zamanda aralarındaki ilişki, antik çağlardan beri genelde romantik olarak nitelendiriliyor. Antik çağlarda ikilinin aşıklar olarak anlatılmasına rağmen Ortaçağ’daki bazı inatçı kişiler onların arasındaki bağa arkadaşlık diyor. Peki, onların hikâyesi ne?

Akhilleus ve Patroklos, Truva Savaşı’nda beraber savaşıyorlar. Akhilleus, Patroklos’a karşı oldukça nazik ve sırf onun için bazı kararlarını değiştiriyor. Bu durum, özellikle Akhilleus’un inatçı karakteri göz önüne alınınca, onun Patroklos’a verdiği önemi gösteriyor. Efsanede, Patroklos’un ölümü sonrası Akhilleus yıkılıyor. Hatta Akhilleus o kadar acıklı çığlıklar atıyor ki deniz tanrıçası olan annesi Tetis onu duyup yanına geliyor. Akhilleus, Patroklos’u Hektor’un öldürdüğünü öğreniyor. Hektor’un ölümünü, kendi ölümünün takip edeceğini bilmesine rağmen Patroklos’un intikamını almaya gidiyor. İntikamını alıyor almasına ama o öfke ve kederle o kadar ileri gidiyor ki artık onun tarafında olan askerler bile Akhilleus’u durdurmaya çalışıyor. Patroklus’un ölümünden sonra Akhilleus’un istediği tek şey ona katılmak oluyor. Ölünce küllerinin Patroklos ile beraber gömülmesini istiyor. Ölümde bile beraber olmak, Patroklus ile bir olmak istiyor.

2. Ianthe ve Iphis

Sıradaki efsane, Yunan mitolojisinden Ianthe ve Iphis’in öyküsü. Iphis’in babası, bir oğlan çocuğu olsun istiyor. Erkek çocuğu olmasını o kadar çok istiyor ki eşini eğer kız çocuğu doğurursa çocuğu öldürmekle tehdit ediyor. Fakat bütün bu isteğine karşı bir kızı doğuyor. Iphis’in annesi çocuğunu korumak adına çocuğunun cinsiyetini saklıyor ve onu bir erkek olarak yetiştiriyor.

Iphis büyüyor ve bir gün Ianthe ile karşılaşıyor. Daha karşılaştıkları andan itibaren birbirlerine aşık oluyorlar. İlk görüşte aşktan sonra evlenmeye karar veriyorlar. Ama Iphis’in, sır olan cinsiyetinin evliliklerini nasıl etkileyeceği konusunda tereddütleri var. Düğünden önceki akşam, Iphis, İsis’in tapınağına gidiyor ve dua ediyor. İsis onun dualarını kabul ederek Iphis’i bir erkeğe dönüştürüyor. Böylece Ianthe ve Iphis evleniyor ve mutlu bir hayatları oluyor. Mitolojide sıklıkla karşılaştığımız aşk hikâyelerinin hüzünlü sonlarına karşın Ianthe ve Iphis güzel bir sona kavuşuyor.

3. Apollo ve Hyacinth

Çizim: AlbaPetitCon

Yunan mitolojisinde güneşin, şiirin, müziğin ve daha birçok şeyin tanrısı olan Apollo’nun efsanelerde birçok sevgilisi var. Sevgililerden en ünlüleri arasında ise Hyacinth yer alıyor. Bazı efsanelerde soylu, bazılarında ise halktan biri olan Hyacinth’in büyük bir hayran kitlesi var. Fakat Hyacinth, rüzgar tanrıları Zephyrus ve Boreas gibi birçok ünlü talibinin arasından Apollo’yu seçiyor. Apollo onu arabası ile kendi kutsal diyarlarında gezdiriyor. Hyacinth’e okçuluğu, şairliği, lir çalmayı ve kahinliği öğretiyor. Hatta Apollo onu o kadar çok seviyor ki, Delfi’deki tapınağını terk edip Hyacinth’in yanında yaşamaya başlıyor. Buraya kadar aşıklar için her şey yolunda gidiyor.

Bir gün Apollo, Hyacinth’e çember atma oyununu göstermek istiyor. Hyacinth ile Apollo sırayla çember atmaya karar veriyorlar. Fakat Apollo elindeki çemberi tanrısal bir güç ile fırlatıyor. Bu kısımdan sonrası iki farklı şekilde anlatılıyor. İlk alternatifte çember yere çarpıyor, yerden geri sekiyor ve çemberin peşinde koşan Hyacinth’i yaralıyor. İkincisinde ile Zepyhrus kıskançlıktan rüzgarın yönünü değiştirerek Hyacinth’in yaralanmasına sebep oluyor. İkisi versiyonda da Hyacinth, sevgilisi Apollo’nun kollarında ölüyor. Apollo onun akan kanından sümbül çiçeğini yaratıyor. Ne yazık ki bu efsane de çoğu efsane gibi trajik bir son ile bitiyor.

4. Zeus ve Ganymede

Listemizin Yunan mitolojisinden son efsanesi, Zeus ve Ganymede’nin öyküsü. Zeus, eşi Hera’nın gösterdiği tepkilere rağmen sonu gelmeyen sevgilileriyle ünlü. Birçok kişinin bilmediği bir ayrıntı olarak, bu sevgililerin arasında erkekler de bulunuyor. Zeus’un en bilinen erkek sevgilisi de Ganymede.

Ganymede, Homeros tarafından dünyanın en güzel insanı olarak tarif ediliyor. Zeus, Ganymede’yi ilk kez bir kırda görüyor. Zeus hakkında azıcık bilgiye sahip olanların bile tahmin edeceği şekilde Zeus, Ganymede’nin güzelliğini karşısında kendine engel olamıyor. Bir kartala dönüşerek Ganymede’yi kaçırıyor ve onu Olimpos’a götürüyor. Ganymede’yi ölümsüz yapıyor ve tanrılara içki sunmakla görevlendiriyor. Ganymede açısından işler biraz hızlı gelişmiş olsa da en azından ölümsüz oluyor. Ayrıca Ganymede, Zeus’un ölümsüzlük verdiği tek sevgilisi. Bu yüzden buna, yüzlerce sevgilisi olan Zeus’un Ganymede’yi ne kadar çok sevdiğinin bir kanıtı denilebilir.

5. Loki ve Svadilfari kuir mitoloji

İskandinav mitolojisinde Loki, kurnazlığın tanrısıdır ve amacı daima karışıklık çıkarmaktır. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğiyle de ünlüdür. Loki, şekil değiştirirken aynı zamanda cinsiyetini de değiştirebiliyor. Hem şekil hem de cinsiyet değiştirdiği bir efsanede, Loki dişi bir ata dönüşüyor. Asgard’ın ilk zamanlarında, bir usta, tanrılarla anlaşma yapıyor. Asgard’a üç mevsim içinde duvar yapması karşılığında ayı, güneşi ve gelin olarak Freya’yı istiyor. Fakat tanrılar bu durumdan hoşnut olmuyor. Tanrılar ile usta tartışıp sürenin bir mevsime düşürülmesi ve ustanın sadece atından yardım alma şartında hemfikir oluyorlar. Usta kışın ilk günü duvarı yapmaya başlıyor.

Kışın son günlerine doğru usta duvarı bitirmeye çok yaklaşıyor. Tanrılar bu duruma kızıyorlar ve teklifi ilk kabul eden kişi olan Loki’yi suçluyorlar. Ona bir çözüm bulmasını ya da başına gelecek cezayı kabul etmesini söylüyorlar. Loki, kurnazlığı sayesinde bir çözüm buluyor. Dişi bir ata dönüşerek ustanın atı Svadilfari’nin dikkatini dağıtıyor. Bu yüzden usta duvarı zamanında bitiremiyor ve tanrılar ödeme yapmak zorunda kalmıyor. Ama Loki, Svadilfari’den hamile kalıyor. Böylece sekiz bacaklı at Sleipnir’in annesi oluyor. Bu at, atların arasındaki en harika at olarak biliniyor ve daha sonra Odin tarafından sahipleniliyor.

6. Wu Tien Bao kuir mitoloji

Listemizin şimdiki maddesinde Çin mitolojisinden bir tanrı var. Wu Tien Bao, Kendisi Çin mitolojisinde tavşan bedenine sahip bir tanrıdır. Genelde eşcinsellik ile özdeştirilir. Eşcinsellik ile bağdaştırılmasının nedeni ise onun nasıl tanrıya dönüştüğünün öyküsünden geliyor. Wu Tien Bao, aslında tanrı olmadan önce oldukça normal bir insandı. Bir gün çok yakışıklı bir adamı görüyor ve ona aşık oluyor. Daha sonra onu takip etmeye başlıyor, ve bir gün adam, Wu Tien Bao’yu fark ediyor.

Ne yazık ki Wu Tien Bao’nun aşkının sonu iyi bitmiyor. Wu Tien Bao’yu fark ettikten sonra adam onu ölesiye dövüyor. Wu Tien Bao’nun onu takip etmesinin nedeni aşk olduğu için, Wu Tien Bao tavşan tanrıya dönüştürülüyor. Tavşan tanrının tapınakları eskiden Çin’de eşcinsel çiftlerin dua ettiği yerlerdi. Fakat günümüzde Wu Tien Bao’nun çoğu tapınağı yıkıldı ve kalan tapınaklar sadece Tayvan’da bulunuyor.

7. Gılgamış ve Enkidu Kuir mitoloji

Kiana Hamm on Twitter: "Gilgamesh & Enkidu, done for the “Classics, but  make it gay” zine. Thank you to the mods for letting me stray from the  prompt a bit and paint
Çizim: @kiana_hamm

Gılgamış Destanı, Sümer mitolojisinin en bilinen destanıdır. Bu destan, Gılgamış’ın hayatını konu alıyor ve içerisinde Enkidu ile de bol bol karşılaşıyoruz. Kral Gılgamış o kadar kendini beğenmiş biri ki yaratma tanrısı olan Aruru ona denk bir rakip yaratıyor: Enkidu. Gılgamış ile Enkidu karşılaştıklarında güreş maçı yapıyorlar ve ikisi berabere kalıyor. Gılgamış, Enkidu’nun güreş maçındaki gücünden o kadar etkileniyor ki ikisi hızla yakın arkadaş oluyor. Hatta Gılgamış Destanı’nda geçenlere bakılırsa, onlara aşıklar da denebilir. Destanda onların öpüştüklerine, Gılgamış’ın Enkidu’ya sevgilim ve benzeri şekillerde seslendiğine ve çok daha fazlasına dair kısımlar var. Ayrıca destanda Gılgamış, Enkidu’ya karşı hissettiği duyguları bir kadına karşı hissettiği duygulara benzetiyor. Fakat ikilinin mutlu günleri sonsuza kadar sürmüyor.

Gılgamış, aşk tanrısı İştar’ın evlilik teklifini reddediyor. İştar bunu kaldıramıyor ve Gılgamış’ı öldürmesi için bir boğa gönderiyor. Fakat Gılgamış ve Enkidu boğayı öldürüyorlar. Enkidu, tanrıların, boğanın ölümü karşılığında kendi ölümüne karar verdiği bir rüya görüyor. Çok geçmeden de hasta yatağına düşüyor. Ölümünün yaklaştığını anlayınca Enkidu, Gılgamış’ı çağırıp onunla konuşuyor. Ona rüyasını anlatıyor ve tanrıların onları ayıracağını söyleyerek ağlıyor. Gittikçe hastalığı kötüleşiyor ve sonunda ölüyor. Enkidu’nun ölümünden sonra Gılgamış bir süre onun ölümünü kabullenemiyor. Yedi gün yedi gece boyunca onun başında bekliyor. En sonunda Enkidu’nun öldüğünü kabullense de geri kalan hayatında onun eksikliğini her gün hissediyor.

Kuir mitoloji

Listemizin sonuna ulaştık. Eğer mitolojideki kuir kişilerin olduğu efsaneler ilginizi çektiyse, biraz araştırarak daha birçok efsane bulabilirsiniz. Onur ayınız kutlu olsun! Başka yazılarda görüşmek üzere!

Ama ancak ve fakat. Çünkü ve lakin. Ama fakat ve ancak ancak.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 49

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.