Mitoloji 102: Yeni Başlayanlar İçin Mitolojik Kurgular

Mitoloji 102: Yeni Başlayanlar İçin Mitolojik Kurgular

Tekrar merhaba sevgili okur. Mitoloji 101 yazımızda sizin için rehber kitaplar ve sözlüklerden bahsetmiştik. Mitoloji 102 yazımızda ise mitolojiye girişte okuyabileceğiniz kurgu kitapları derledik. Umarız ki sizin için faydalı olur. Keyifli okumalar!

mitoloji 102 mitoloji 102 mitoloji 102 mitoloji 102 mitoloji 102 mitoloji 102 mitoloji 102 mitoloji 102

Önceden belirtmek isteriz ki listedeki kitapların çoğu 10-18 yaş aralığı için sınıflandırılmış. Fakat biz bu kitapların her yaşa hitap ettiğini düşündüğümüz için listemizde yer vermek istedik. 18 yaş üstüne hitap eden dili ağır ve yoğun anlatıma sahip kitapları listeleyerek, yanlış yönlendirme sonucu mitolojiye karşı soğuk bir tutum sergilemenizi istemeyiz. Bu yüzden dili kolay ve en sevilen kitaplardan oluşturduk listemizi. Tekrar keyifli okumalar dileriz.

Rick Riordan Mitoloji 102

Mitoloji 102: Yeni Başlayanlar İçin Mitolojik Kurgular

Mitolojik kurgu dendiğinde bir numaralı isim kim derseniz, hiç şüpheye düşmeden Rick Riordan derim. Benim mitoloji ile tanışmam da ilkokulda Riordan sayesinde oldu. İlkokul ile kalmadı ortaokul, lise hatta üniversiteye kadar benimle geldi. Yirmi yaşının sonlarına yaklaşmış olmama rağmen bütün seriyi baştan okudum ve bir sayfasında dahi sıkılmadım. Percy ile küçük yaşta tanışmamışsanız, yaşınız da biraz ilerlediyse belki kitabı okurken pek keyif almazsınız. Fakat Olimposlular serisi bittikten sonra karakterlerimizin büyüdüğü ve size daha çok hitap ettiği Olimpos Kahramanları’nı okurken oldukça keyif alacağınızı düşünüyorum. Bu iki seri sayesinde hem Yunan hem de Roma mitolojisi ile içli dışlı olacaksınız. O yüzden mutlaka bir şans verin.

Rick Riordan Evreni ve Okuma Rehberi

Yunan mitolojisi ile devam etmek isterseniz çok güzel bir seçeneğiniz daha var: Apollon’un Görevleri. Hep kahramanların açısından okuduğumuz hikayeleri bu sefer bir tanrı gözünden okuyoruz. Bu serinin en sevdiğim yanı bir tanrı tarafından anlatılması. Riordan her zaman yaptığının aksine alışılmışın dışına çıkıyor ve tadı damağınızda kalacak bir hikaye sunuyor sizlere. Tanrı Apollon’un Olimpos’tan kovulması ile başlayan hikaye dört kitap boyunca hız kesmeden devam ediyor.

mitoloji 102
Mitoloji 102: Yeni Başlayanlar İçin Mitolojik Kurgular

Genelde Yunan mitolojisi okusam ve çok sevsem de zirveyi iki isim paylaşıyor. İkinci isim ise Mısır mitolojisi. Bence eşi benzeri olmayan, görkemli ve insanı hayran bırakan bir miras. Bu miras ile tanışmam da yine Riordan’ın Kane Günceleri sayesinde oldu. Üç kitaplık bu seriyi nefessiz ve bir solukta okudum. Yıllar önce okumuş olmama rağmen zihnimden silinmeyen nadir serilerden birisi. Riordan’ın her serisinde olduğu gibi bu seride de akıcı, basit ve en önemlisi öğretici bir dili var. Ben ön araştırma yapmadan okuduğum halde Mısır mitolojisine giriş adımlarımı bu seri sayesinde atmıştım. Giriş olarak bu seri ile başlamasanız dahi, eğer ilginiz Mısır’a kayarsa bu seriyi de mutlaka okuyun.

Mitoloji 102: Yeni Başlayanlar İçin Mitolojik Kurgular
Mitoloji 102

Yunan, Roma, Mısır. Peki gözbebeğimiz İskandinav mitolojisi? Merak etmeyin, Riordan’ın bu konu hakkında da bir serisi var tabii ki. Tanıştırayım, Magnus Chase. Başı beladan kurtulmayan, en sonda belanın tam göbeğine düşen o çocuk. Olayların akışı biraz Percy Jackson’ı andırsa da içine girdiğiniz dünya ve karşınıza çıkacak tanrılar bambaşka. Burada muhatabımız Asgard tanrıları sevgili okuyucu. Loki’nin Müjdesi ve İskandinav Mitolojisini okuduktan sonra Magnus’un dünyasına girerseniz mitoloji yolculuğunuz olabilecek en güzel, en eğlenceli ve öğretici şekilde geçer.

Aru Shah ve Zamanın Sonu || Roshani Chokshi

Hint kültürünü çoğunuz bilir. Oldukça renkli ve eğlenceli bir kültürdür. Eğer Hint kültürü ile ilgili belgesel, film ya da dizi izlediyseniz tapınaklarına ve tanrılarına da mutlaka denk gelmişsinizdir. İşte Aru Shah bizi bu renkli dünyada Hindu mitolojisine davet ediyor. Annesinin lanetli ve dokunmaması gerektiğini söylediği lambayı yakması ile başlayan hikayede, Aru ile birlikte biz de büyük bir maceraya atılıyoruz. Hindu mitolojisindeki isimler diğer birçok mitolojiye göre ezberlemesi daha zor isimlerdir. Böyle dedim diye kendinizi geri çekmeyin, yazar çocukları da düşündüğü için oldukça basit ve açıklayıcı bir dil kullanmış. Yani yaşınız ne olursa olsun Hindu mitolojisini öğrenebileceğiniz bir eser var ortada.

Fırtına Koşucu || J.C. Cervantes Mitoloji 102

Zane Obispo ile heyecan dolu bir maceraya hazır mısınız? Değilseniz hemen hazırlanın çünkü Zane ile beraber Maya mitleri ve efsaneleri ile dolu bir yolculuğa çıkacaksınız. Tanrılar ile dolu bu dünyada hem eğlenceli hem de dehşete düşürücü anılarınız olacak. Alışkın olduğunuz birçok kültürün dışına çıkan, dili oldukça basit ve yine her yaşa hitap eden Fırtına Koşucu, öğrendiğiniz mitoloji bilgisini pekiştirmeniz için harika bir kurgu. Üstelik Maya uygarlığı ile ilgili kurgu yok denebilecek kadar az iken size bu mirası sevdirebilecek en iyi kitap olacağını da düşünmekteyiz.

Ejder Kız Serisi || Licia Troisi

Mitoloji 102: Yeni Başlayanlar İçin Mitolojik Kurgular

Thuban soyundan gelen Sofia’ya merhaba deyin. Onunla beraber İskandinav tanrılarının mirasını korumak için birçok zorlu göreve çıkacaksınız. Sonu görene kadar da pes etmeden savaşacaksınız. Seri, İskandinav mitolojisini temel alsa da sizi mitolojiye boğmayacak bir şekilde yazılmış. Listemizde daha önce bahsettiğimiz kitaplarda tanrı, tanrıça ve mitolojik olaylara yoğun bir şekilde değiniliyor fakat Ejder Kız’da bu kadar yoğun bir anlatım söz konusu değil. Yani İskandinav kültürünün en temel ögeleri üzerine kurulu fantastik bir dünya var. Bu yönü de seriyi, mitolojik kurgu okumaya başlamak için en uygun serilerden birisi haline getiriyor.

Dragon Pearl || Yoon Ha Lee

Ülkemizde henüz çevirisi yapılmamış olsa da İngilizce yeterliliği olan okuyucularımız için bu kitabı da eklemek istedik. Kore mitolojisi ile fantastik unsurları birleştiren Dragon Pearl’ü okurken oldukça keyif alacağınızı düşünüyoruz. Ana karakterimiz Min oldukça zeki, çevik ve yeri geldiğinde komik. Kore mitolojisi ve kültürü de çoğu zaman korkutucu olsa da okudukça insanı daha da meraklandıran bir kültür. Eğer Kore kültürüne karşı merakınız varsa ve mitolojisi hakkında bilgi edinmek isterseniz Min sizin için oldukça iyi bir rehber olacaktır. Maya mitolojisinde olduğu gibi Kore mitolojisi hakkındaki kaynaklar da oldukça sınırlı olduğu için umarız ki en yakın zamanda dilimize çevrilir ve meraklılarına ulaşır.

Mitolojik kurguları listelediğimiz yazının sonuna gelmiş bulunmaktayız sevgili okur. Eğer gözden kaçırdıysanız rehber kitapları ve sözlükleri incelemek için Mitoloji 101: Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Daha önceki yazıda bahsettiğimiz gibi, mitolojiye giriş biraz zorlu ve öğrenme aşamasında monotonluktan kaçınmanız gereken bir süreç. Kurgu kitaplarımızı listelerken -aynı rehber kitap ve sözlüklerde olduğu gibi- olabilecek en faydalı ve eğlenceli kitapları seçmeye çalıştık. Biz bu rehberi hazırlarken oldukça keyif aldık, umuyoruz ki sizde öğrenirken çok keyif alırsınız. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!

Kapak görselindeki tablo Jacques Louis-David tarafından çizilmiştir.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.