Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi

Mitoloji 101: Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi

Mitoloji kültürlere, milletlere ve coğrafyaya göre farklılık gösterse de binlerce yıldır dillerden dillere dolaşan ve insanları bir araya getiren ortak bir unsur. Yüzlerce farklı versiyon, binlerce farklı öge olduğu için bazı kitleler tarafından korku ile yaklaşılan bir kategori aslında. Peki mitolojiye yeni başlayanlar hangi kitaplar ile başlamalı, neleri okumalı? Eğer siz de bu soruların cevaplarını arıyorsanız hemen yazımıza geçelim. Keyifli okumalar! mitoloji 101

Mitoloji 101 || Kathleen Sears

Mitoloji 101: Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi

Mitoloji denince çoğu kişinin aklına gelen ilk uygarlık Eski Yunan -Antik Yunan adıyla da bilinmekte-, ardından da onu Roma takip ediyor. Aslında mitolojiye bu iki uygarlık ile başlamanız sizin için en uygunu olacaktır. Çünkü kurguları okurken en çok bu iki uygarlık ile karşılaşacaksınız. Bütün mitolojileri bir kitapta okumaktansa parça parça gitmenin de daha iyi bir yol olduğu kanaatindeyiz. Bu yüzden sizler için ilk olarak Mitoloji 101 kitabını seçtik. En kolay ve kısa yoldan eğlenceli bir şekilde mitolojiye temel adımları atabileceğiniz bu kitabı adından da anlaşıldığı üzere mitolojiye girişin temeli olarak yorumlayabiliriz. Eski Yunan ve Roma mitolojileri hakkında karşınıza çıkabilecek ve bilmeniz gereken temeller bu kitabın içerisinde mevcut sevgili okur. Üstelik internet sitelerinde ve kitapçılarda bulması da oldukça kolay.

Mitologya || Edith Hamilton mitoloji 101

Mitoloji 101: Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi

Eğitimci Edith Hamilton tarafından yazılan ve 1942 yılında yayınlanan Mitologya, uzun yıllardır birçok kişinin başucu kitabı haline gelmiş bir hazine diyebiliriz. Kitabı editörümüz Ece’nin önerisi üzerine araştırırken yazar hakkında çok güzel bir bilgiye rastladım. Kendisine 1957 yılında mitoloji dünyasına katkılarından dolayı Yunanistan tarafından özel vatandaşlık verilmiş. Bu bilgiyi okuduktan sonra Ece’nin de önerisini göz önüne alarak listede bulunmasının okuyucularımız için yararlı olacağına karar verdik. Yine Yunan ve Roma mitolojisine ışık tutan bu kitap ilk seçeneğiniz olmasa da mutlaka okumanız gereken ve her yaşa hitap eden bir kitap. Mutlaka okumalısınız dememizin sebebi ise belki internette ve diğer kaynaklarda bulamayacağınız birçok enterasan bilginin bu kitapta yer alması. Üstelik çevirmenin Ülkü Tamer olması da oldukça güzel bir detay. ❤️

Mitoloji Kitabı || Kolektif mitoloji 101

Mitoloji 101: Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi

Eğer parça parça ilerlemek yerine bütünlük sağlayan bir kaynak arıyorsanız Mitoloji Kitabı sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Pasifik mitolojisinden İskandinav mitolojisine kadar seksenden fazla miti içeren bu kitap, aynı zamanda çarpıcı resimler ile süslenmiş bir kaynak. Herkesin seveceği ve anlayabileceği oldukça basit bir dili var. Bu kitapla ilgili en sevdiğim şey ise kendisini diğer birçok kitaptan ayıran bir yanının olması: Mitlerden bahsetmekle bitmiyor konu. Bu mitlerin onları yaratan kültürler için ne anlam ifade ettiğini de anlatıyor size. Yani mitoloji öğrenmekle kalmıyor, ortaya çıktıkları kültürlerin derinlerine inip diğer kültürler ile benzerlik ve farklılıklarının karşılaştırmasını da yapabiliyorsunuz. Bu karşılaştırmayı yapabilmek ilerde diğer kültürlerin mitlerini öğrenirken size kolaylık sağlayacaktır.

Efsaneler & Mitler || Philip Wilkinson

Mitoloji 101: Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi

Terimlere alışkın olmayan okuyucular için mitoloji öğrenmek bazen oldukça can sıkıcı olabiliyor. İnsan anlamadığı şeyi sevemediği için de mitoloji yolculuğu tatsız biten birçok kişi tanıdım. Endişelenmeyin, Efsaneler & Mitler kitabı sayesinde mitoloji yolculuğunuza oldukça eğlenceli bir başlangıç yapabilirsiniz. Çünkü arka kapak yazısında da bahsettiği gibi bu kitap tam bir görsel şölen. Batı, Orta, Güney ve Doğu Asya, Afrika, Amerika Kıtası ve Okyanusya’nın mitlerini akıcı bir üslup ile anlatmasına ek olarak bütün bunlar yüzlerce görsel ile de desteklenmiş. Eğer siz de benim gibi bahsedilen her şeyi kafanızda canlandıramıyorsanız bu kitap sizin kurtarıcınız olacak, çünkü anlatılan her şeye dair bir görsel barındırıyor. Yine her yaşa hitap ettiğini düşündüğüm bu kitap, şüphesiz ki kitaplığınızda da en güzel köşelerden birinde yerini alacaktır.

Kahramanın Sonsuz Yolculuğu || Joseph Campbell

Listemize kült kitaplardan biri ile devam ediyoruz. Aslında bu kitap için kelimler kifayetsiz kalıyor. Listedeki her kitabı okumak zorunda değilsiniz ama biz bu kitabı okumanızı şiddetle öneriyoruz. Gönülden önerdiğimiz bir kitaptan neden listenin sonlarına doğru bahsettiğimizi sorgulayabilirsiniz. Haklısınız ama bizim de geçerli bir sebebimiz var: Eğer mitolojiye bu kitap ile giriş yaparsanız biraz sıkılabilirsiniz. Mitoloji yolculuğunuz da yanlış başlamış ve hızlı bitmiş olur ne yazık ki.

Peki ne yapmalı? Başlangıç olarak diğer kitaplardan birisi ile terimlere ve olaylara yabancılığınızı giderip daha sonra Kahramanın Sonsuz Yolculuğu’nu okursanız işte o zaman bambaşka bir dünyanın kapılarını aralarsınız. Dilin oldukça anlaşılır ve akıcı olması, lafı dolandırmadan olayların en basit şekilde anlatılması da bu dünyaya alışmanızı kolaylaştıracaktır. Mitlerin derinine inmek, gizemlerini çözmek, bu psikolojinin temelini anlamak için okuyabileceğiniz en kapsamlı ve en iyi kitap olduğunu düşünmekteyiz sevgili okur.

Mitoloji ve insan psikolojisi arasındaki güçlü bağa dair bu zamana kadar yazılmış en iyi kitap olma niteliğini taşıyan Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, okuyucunun hayatını olumlu yönde değiştirecek bir özelliğe sahip. Nice kurgu eserinin ilham kaynağı olan kitap, özellikle Star Wars film serisinin başlıca esin kaynağı. 

Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Joseph Campbell

Loki’nin Müjdesi || Joanne M. Harris

Loki’nin Müjdesi, yazıda daha önce bahsettiğimiz kitaplar ile aynı kategoride değil. Loki’nin ağzından okuduğumuz bir kurgu özelliğine sahip. Aslında bu kitabı kurgu tavsiyeleri kısmında önerecektik fakat aklıma İskandinav mitolojisini bu kitap sayesinde öğrendiğim geldi. Hatta başta tamamen bir kurgu okuyacağımı zannetmiştim fakat yazarın kurguyu kronolojik olarak mitlere dayandırması beni oldukça şaşırttı. Bu şaşkınlık yerini zamanla sevince bıraktı. Daha önceden bildiğim mitler olmasına rağmen İskandinav mitolojisi hakkında oldukça eksiklerim vardı. Sayfaları çevirdikçe bu eksikleri de kapatmaya başladım. Yazar kitapta her şeyi baştan sona hikaye anlatır gibi anlatıyor size. Bunları oyunbaz tanrı Loki’nin açısından okumak ise apayrı bir keyif. Hani başından beri bahsettiğim eğlenceli ve sevdiren anlatım var ya, işte bu konuda en iyisi hangisi diye sorarsanız kesinlikle Loki’nin Müjdesi derim. O tatlı dili, akıcı anlatımı ve güldüren satırları ile İskandinav mitolojisine karşı içinizi ısıtacak ve iyi ki okumuşum dediğiniz bir kitap olacağına eminiz.

İskandinav Mitolojisi || Neil Gaiman

Kitapları ile herkesi büyüleyen, anlatımı ile deyim yerindeyse insanı mest eden Neil Gaiman’ın İskandinav Mitolojisi’ne değinmeden geçmek biraz haksızlık olurdu. Loki’nin Müjdesi’nde olduğu gibi yaratılıştan Ragnarok’a kadar geçen süreci anlatıyor Gaiman. Anlatımı da oldukça akıcı, basit ve keyifli. İster mitoloji bilgisine sahip olun, isterseniz konu hakkında hiçbir bilginiz olmasın; her halükarda bu kitap ufkunuzu açacak bilgilere sahip. İskandinav Mitolojisi çok iyi bir kaynak olsa da bizim önerimiz bu mitolojiye ısınmak için önce Loki’nin Müjdesi’ni, daha sonra bilgi eksiklerinizi gidermek ve daha fazlasını öğrenmek için İskandinav Mitolojisi’ni okumanız. Belki daha önce okuduklarınızı okumak sizi sıkacaktır ama İskandinav Mitolojisi’ndeki bilgilerin daha doğru olduğunu da unutmamak lazım.

Çocuklar İçin Mitoloji || Haldun Taner

“Ağaç yaş iken eğilir.” hepimizin bildiği ve oldukça da doğru bir atasözü. Hem her zaman yetişkinler için öneri yapacak değiliz ya? Bu listemizde meraklı küçüklerimizi de düşünerek Haldun Taner’in yazdığı, Cem Kızıltuğ’un resimlendirdiği Çocuklar İçin Mitoloji’ye de yer vermek istedik. Fakat aklınızda olsun, sadece Yunan mitolojisine değinilmiş.

Benim de mitoloji ile tanışmam küçük yaşlarda oldu, fakat ben kurgu kitaplar sayesinde tanıştım. Kurgularda birçok bilgide akışa uydurmak için değişiklik yapıldığı için bu tarz kitapları okurken verilen bilgiler ne yazık ki yanlış yer ediyor hafızada. Çocuk yaşta öğrendiğimiz bu bilgileri o yaşlarda düzeltmezsek ileri yaşlarda düzeltmesi daha zor oluyor. İşte bu yanlışlıkları en aza indirmek için girişimiz de sağlam olmalı. Biz de editörümüz ile en sağlam girişin Çocuklar İçin Mitoloji ile olabileceği kanaatine vardık. Umarız ki küçüklerimiz de severek okur. mitoloji 101 mitoloji 101 mitoloji 101 mitoloji 101

Mitoloji Sözlüğü Yunan ve Roma || Pierre Grimal

Mitolojiyi etkili öğrenmek istiyorsanız mutlaka bir sözlüğe ihtiyacınız olacak. Bu yüzden listemizde sizin için iki tane de sözlüğe yer verdik. Çoğu kitabın arkasında sözlük bulunsa da her zaman yeterli gelmiyor. İşte bu sorunu çözebileceğiniz en kapsamlı ve kalın sözlük ile karşınızdayız. Sadece Yunan ve Roma kültürlerini kapsasa da oldukça iş görüyor. Hem mitolojiye girişte hem de daha sonraki okumalarınızda başucunuzdan ayıramayacağınız bir sözlük olduğunu düşünüyoruz. Tek bir dezavantajı var: O da taşınamayacak kadar ağır olması. Yani evde olmadığınız sürece açıp bakabileceğiniz bir sözlük değil ne yazık ki. Neyse ki ekibimiz buna da bir çare buldu. Gelin beraber ikinci sözlüğe de göz atalım.

Mitoloji Sözlüğü || Ahmet Murat Seyrek

Yediveren Yayınları’ndan çıkan bu sözlük, Yunan ve Roma sözlüğü kadar kapsamlı olmasa da oldukça pratik bir sözlük. Üstelik sadece Yunan ve Roma değil diğer kültürlerin de mitolojik terimlerine yer verilmiş. En çok kullanılan terimler üzerinde durulduğu için mitolojiye girişte de sizin için daha uygun bir seçenek olacaktır. Normal boyutlarda olduğu için taşıması da oldukça kolay. Evde, okulda, yolculukta ve daha birçok yerde yanınızdan ayırmayacağınız bir başlangıç rehberi olacağına inanıyoruz.

Evet, yazımızın ilk bölümünü burada noktalıyoruz. Unutmayın ki mitolojiye girişte doğru kitapları okumak diğer türlere göre çok daha fazla önem arz eder. Bu türden bir kere soğudunuz mu bu türe tekrar ısınmanız oldukça zor olacaktır. Zamanında biz de bu sorunları yaşadığımız ve siz yaşamayın istediğimiz için olabilecek en eğlenceli ve öğretici kitapları seçtik. Umarız ki mitoloji serüveniniz bu dünyanın kendisi kadar ihtişamlı geçer sevgili okur. Mitolojik kurguları listelediğimiz ve yazımızın ikinci bölümü olan Mitoloji 102’de görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın!

Kapak görselindeki tablo Giulio Romano tarafından çizilmiştir.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Mitoloji 101: Yeni Başlayanlar İçin Mitoloji Rehberi” için bir görüş

  1. Mitoloji bilgisi Percy Jackson ve dönemlik bir dizi ile sınırlı kalan biri olarak konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak adına yararlı bir derleme olmuş. Yorumlarınıza istinaden özellikle Mitoloji 101 ve Mitoloji Sözlüğü’nün şahsım adına güzel bir başlangıç olacağına inanıyorum. Bu güzel derleme ve yol gösterici üslubunuz da oldukça başarılı. Emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.