Türk Edebiyatında LGBTQIA+ Teması

Türk Edebiyatında LGBTQIA+ Teması

Okurlarımız için kısaca bir bilgi geçelim: Onur ayı, her yılın haziran ayında kutlanan, LGBTQIA+ bireylerin hak ve özgürlükleri için yürüyüşler düzenlediği bir aydır. Onur ayını kutlamak için LGBTQIA+ birey olmak zorunda değilsiniz. Tüm insanların eşit sosyal ve hukuksal haklara sahip olması gerektiğini savunan herkes bu ayı kutlayabilir.

Bu özel ayı, ülkemizin değerli yazarları eşliğinde kutlamak bizler için çok büyük bir mutluluk. Yazarlarımızın konuyu ele alış biçimlerini inceleyerek, Türk edebiyatına kattıkları eserleri tanıyacağız. Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Atilla İlhan, Selim İleri ve daha birçok isim, günümüzde de hassaslığını koruyan LGBTQIA+ konusunu açık yüreklilikle ele aldılar. Bu konuda oldukça çekingen bir sektöre sahip olduğumuz için Bibliyoraf ailesi adına bu duruma ses çıkarmak istiyorum. Bu nedenle kitapları uzun uzun açıklamak yerine kısaca anlatarak sizleri daha çok kitapla tanıştıracağım. Tüm insanların eşit haklara sahip olduğu ve özgür yaşadığı bir dünya dileğiyle…

1- Fena Halde Leman – Atilla İlhan (1980)

Türk Edebiyatında LGBTQIA+ Teması

Sektörün LGBTQIA+ temalı ilk kitabı olarak kabul edilen bu roman, son derece özgür bir dille yazılmış ve her şeyi gerçekçi bir şekilde anlatmış. Yani olması gerektiği gibi… Hele ki yazıldığı dönemin koşullarına göre kıyaslarsak, Atilla İlhan’ı can-ı gönülden kutluyoruz. Kitapta somutça ele alınan bir cinsellik anlatısı var ve bu anlatı aslında çok ince detaylar barındırıyor. Kitaba fazlaca hakim olan diyalektik aura, karakterleri de fazlasıyla etkisi altına almış. Eğer bu diyalektik bağlam olmasaydı erotizm açısından ciddi bir linçe açık olabilecek bu kitap, her şeyin aksine tüm zamanların dönüm noktası olarak kabul edilebilir.

2- Hergele Âşıklar – Niyazi Zorlu (2003)

Türk Edebiyatında LGBTQIA+ Teması

2000’lerin başından itibaren biraz daha rahatlayan bu türün isyankâr örneklerinden biri de Hergele Âşıklar. Niyazi Zorlu’nun kalemiyle de kendi duruşunu seçmiş olan bu kitapta Hazan ve Zekeriya adlı iki gencin hayata karşı isyanlarına şahit oluyoruz. Zekeriya’nın zamane delikanlılarından olduğu aşikâr. Bir de devrimci bir kişiliği var. Doğrucu ve adalet yönü baskın olan bir delikanlı ve Hazan’ı seviyor. Kısacası bu edebi şölende, yozlaşan topluma başkaldıran iki âşık delikanlıya eşlik ediyoruz.

3- Ali ile Ramazan – Perihan Mağden (2010)

Türk Edebiyatında LGBTQIA+ Teması

Bu kitap biraz hassas bir konuya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Listemize özellikle ekledim çünkü sonu kanlı biten gerçek bir hikayeden bahsediliyor. “Çarpık Gece: 2 Ölü…” O zamanlar iki insanın hayatı, ucuz bir gazete haberinde sırf eşcinseller diye acımasızca küçümsenmişti. Bu gazete haberinden esinlenerek kurgulanan canhıraş bir eserdir Ali ile Ramazan. Yetimhanede, 8-9 yaşlarında tanışan iki çocuğun, reşit olduktan sonra hem hayata karşı hem de aralarındaki çekime karşı verdikleri bu mücadele emin olun sizleri de derinden etkileyecek. Tek yapmanız gereken, eğer varsa, ön yargılarınızı bir uçurumun kenarına bırakmak… Ali ile Ramazan onları sizin için uçurumdan aşağı atacaklardır zaten. Bu kitaptan sonra muhakkak yazarın diğer kitaplarına da bakmalısınız.

4- Aşkın L Hali – Kolektif (2009)

Türk Edebiyatında LGBTQIA+ Teması

Aşkın cinsiyetinin olmadığını bir de kadınların gözünden görmek isterseniz, ilk durağınız bu kitap olsun. Yaşanılan güzel anların saklanmak yerine özgürce anlatılıp, kitap olarak somutlaştırılması çok değerli bir olay. Her kişinin kendinden bir şeyler bulabileceği bu kitap, yirmi sekiz kısa öyküden oluşuyor. Bu öyküler kadınlara âşık olan kadınlar tarafından yazılmış. Yani bir kitapta sekiz farklı aşka tanık olacaksınız. Bu öykülerin hepimizi özgürleştirmesini ve bizlere yeni bakış açılarıyla empati duygusu kazandırmasını temenni ediyorum.

5- Paramparça – Duygu Asena (2004)

Paramparça Duygu Asena - Fiyatı & Satın Al | idefix

Bundan tam on yedi yıl önce, korkusuzca kaleme alınmış bir aşk romanı Paramparça. Değerli kadın yazarlarımızdan Duygu Asena, yıllarca tabuları yıkmak için emek vermiş birisi. Bu romanı da emeklerinden yalnızca biri. Bir babanın yaşantısını anlattığı bu romanda kendi bedenimize sıkışıp kalmanın ne demek olduğuna şahit oluyoruz. Bir insan neden intihar etmek ister? Bu soru aslında yanlıştır. İntihar bir istek değil, maruz bırakılmadır. Hayatını özgürce yaşayan ve yaşamı seven insan bundan vazgeçmek istemez diye düşünüyorum. Duygu Asena da insanları bu özgürlüğe kavuşturmak için ciddi anlamda çabalamış bir yazardır. Aynı zamanda şiddete de keskin bir şekilde karşı çıkan bu kalemden kendinizi mahrum bırakmamalısınız.

6- Edep Ya Hu – Mehmet Anıl (2012)

Mehmet Anıl - Edep Ya Hû | | | - Can Yayınları

Mehmet Anıl’ın bu kitabında Osmanlı’da Genç Osman dönemindeki devşirmelerden biri olan Ferhad konu edilir. İsmi neden Ferhad ve neden sonradan Kız Ferhad oluyor, bunu okuyoruz kısaca. Ele aldığı dönem ve cesur kalemi yüzünden çok fazla linç yemiş bir kitap maalesef. Eşcinselliğin açıkça yazılması belirli kesimleri bariz şekilde rahatsız ederken, cesaretinden dolayı Mehmet Anıl’ı tebrik ediyoruz. Eğer bu konulara karşı ön yargılıysanız okumanız gereken ilk kitap bu değil ama sonralarda okursanız daha açık fikirlilikle yaklaşabilirsiniz.

7- Günahsız – İbrahim Altun (2000)

Kuir karakterlerin ilişkisini tema alan bu kitap da maalesef bir vazgeçiş söz konusu. Kuir ilişkinin -güya- suç olduğunu vurgulamak için ensest ögelerle şekillenmiş bu romanda anlıyoruz ki çiftimiz aslında kardeşmiş. Bu durum kitabın duygu yoğunluğunu arttırsa da edebi yönden negatife çektiği düşünülmekte. Çiftin günahsız olmalarına rağmen kendilerini günahkar görmeleri, biri intihar ettikten sonra diğerinin en ağır cezayı talep etmesi ciddi anlamda yürekleri dağlıyor. Kitabın sonlarına doğru, anlatım dilinde psikolojik bir çöküş sezinliyoruz. Delirme diyebiliriz belki de. İbrahim Altun’un, Edep Ya Hu’ya göre daha trajik bir biçimde ele aldığı bu roman, anlatım dilinin “suçlayıcı” olmasından dolayı biraz linç yedi. Okuyucuya göre görecelik gösterecek bir durum bu elbette ancak bu kitap da Edep Ya Hu gibi, ilk olarak okuyabileceklerinizden biri değil.

Bu listede özellikle tanışmanızı önerdiğim kitaplara yer verdim fakat daha nice güzel eserlerimiz de elbette bulunmaktadır. Bu yazımızdan sonra muhakkak diğer eserleri de incelemenizi öneriyorum. Eminim ki birçoğumuzun bakış açısına yeni bir soluk katacaklardır. Listemizde olmayan ama sizin için değerli olan LGBTQIA+ temalı kitaplar mutlaka vardır. Anadilimizde yazılmış olan kitap önerilerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. 🙂 Yazımı sonlandırmadan önce sevgili okurumuz; kadınsan, erkeksen, eşcinselsen ya da heteroseksüelsen, yani sen her kimsen bil ki asla yalnız değilsin ve ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN! ONUR AYIMIZ KUTLU OLSUN! Bir sonraki yazımda görüşmek üzere… Saygı ve sevgiyle kalın…

Pride önerileri yaptım. Türk edebiyatı gitti. Öyle bitti. Lgbtqi önerileri yazdım. Bu kitapları ve okudum. Bibliyoraf’a girdim. Pride öneri listesi yazdım. Pride önerileri yaptım. Türk edebiyatı gitti. Öyle bitti. Lgbtqi önerileri yazdım. Bu kitapları ancak okudum. Bibliyoraf’a girdim. Pride öneri listesi yazdım. Pride önerileri yaptım. Türk edebiyatı gitti. Öyle bitti. Lgbtqi önerileri yazdım. Bu kitapları fakat okudum. Bibliyoraf’a girdim. Pride öneri listesi yazdım.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.