Hem animesi hem de mangasıyla sevilen Bungou Stray Dogs’un ilk cildi, bu sene Gerekli Şeyler tarafından çevrildi. Uzun süredir beklenen ve çok sevilen manga, okurlar tarafından heyecanla karşılandı. Bungou Stray Dogs’un en önemli özelliklerinden biri de karakter isimlerinin ünlü yazarlardan gelmesi. Biz de bu yazımızda, karakterlere isim veren yedi yazarı inceleyeceğiz. Keyifli okumalar.
Yazıya geçmeden önce yazar hakkında biraz bilgi vermek daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Manganın yazarı Kafka Asagiri, 1994 yılında Japonya’nın Ehime bölgesinde doğdu. 2012’de Bungou Stray Dogs’u yazmaya başladı ve o zamandan beri de manga yazarlığı yapıyor. Manga yazarları genelde anonim kalmayı seçer ya da kendileri hakkında çok fazla bilgi vermek istemezler. Bu yüzden de Kafka Asagiri hakkında bildiklerimiz bunlarla sınırlı.
Bungou Stray Dogs Nedir?
Öncelikle, mangayı bilmeyenler için kısaca konusunu anlatmak istiyorum. Bir yetim olan Atsushi Nakajima, yaşadığı yetimhaneden kovuluyor. Başına gelenler sadece bununla da kalmıyor. Aynı zamanda gizemli bir kaplan onu takip etmeye başlıyor. Atsushi, şehirden şehre kaçarken bir gün nehirde boğulmakta olan birini kurtarıyor. İşte böylece Dazai ile tanışıyor. Dazai, Silahlı Dedektiflik Bürosu’nda çalışıyor ve kaplan konusunda Atsushi’ye yardım etmeyi teklif ediyor. Asıl olaylar ise Atsushi’nin Silahlı Dedektiflik Bürosu’na gitmesiyle başlıyor.
Bungou Stray Dogs’un çıkış noktası, Asagiri’nin “Eğer ünlü yazarları süper güçleri olan genç yetişkinler olarak çizsem ne olur?” fikrinden geliyor. Bu düşüncesi üzerine karakterleri oluşturdukça da ortaya Bungou Stray Dogs çıkıyor. Ayrıca, Asagiri’nin kullandığı tek şey yazarların isimleri değil; yazarların eserlerinin isimlerinden de ilham alıyor. Karakterlerin sahip oldukları güçlerin isimleri, adlarını aldıkları yazarların eserlerinden geliyor. Manganın karakterlerindeki detaylarda, yazarların izlerini görebiliyorsunuz.
Bungou Stray Dogs’un konusu ve yazarlar ile alakası kısaca bu şekilde. O zaman gelin ana karakterimiz Atsushi ile başlayalım.
Not: Karakterlerin %90’ında güç isimleri ile gücün kendisinin bir bağlantısı yok. Bu nedenle karakterlerin güçlerini söyleyip spoiler vermemek adına güçleri çok detaylı açıklamadım.
1. Atsushi Nakajima
Bungou Stray Dogs’un ana karakterine isim veren Atsushi Nakajima, 1909 ile 1942 yılları arasında yaşamış Japon yazar. Nakajima’nın yazarlığa ilgisi küçüklüğünde başladı ve tamamlayamadığı eserleri dahil toplamda 20 eser yazdı. Gittiği lisenin yazı yazma programına katıldıktan sonra yazıları okulunun dergisinde basıldı. İlerleyen yaşlarında günlüklerine çok fazla yazı yazsa da çoğunu yayımlanması için göndermedi. Yüksek standartları olduğu için kendi yazılarını dergilere gönderecek özgüveni bulamadı. Yaşamında çok az eseri basılmış olmasına rağmen, kendine has tarzı ve insanların iç dünyasını gözlemleyen temaları ile tanınır oldu. Nakajima, eserlerini yazarken klasik Çin edebiyatı hikâyelerinden de bolca etkilendi.
Nakajima’nin en önemli eseri,The Moon Over the Mountain isimli hikâyesi. Bu öykü, kaplana dönüşen bir insanı konu alıyor. Manganın başında Atsushi’yi kaplanın kovalaması ve daha sonra bu kaplanla ilgili gerçekleşecekler de bu hikâyeye göndermeler. Asagiri, yazarın özgüven konusundaki sorunlarını da karaktere yansıtmış. Mangada, Atsushi’nin özgüven eksikliğiyle yaşadığı sıkıntıları birçok yerde görüyoruz.
2. Osamu Dazai
Silahlı Dedektiflik Bürosu’nun en çok sevilen karakterlerinden biri de Osamu Dazai. Karaktere ismini veren yazar, 1909-1948 yılları arasında yaşadı. Dazai’ın hayatının savaş sonrası kısmı, savaş döneminin neden olduğu psikolojik sıkıntılar ile geçti. Dazai, birçok kez intihar girişiminde bulundu. Yazar, yaşadıklarını ve hissettiklerini eserlerinde ifade etti. Savaş sonrasında yazdığı eserler, öncesine kıyasla daha umutsuz ve karanlık bir hal aldı. Ayrıca yazım tarzında sıklıkla kendi deneyimlerine yer verdi ve yarı otobiyografik romanlar yazdı. Hayatı boyunca birçok roman ve hikâye yayımladı.
Günümüzde en çok okunan eseri ise İnsanlığımı Yitirirken. Mangadaki Dazai, gücünün ismi bu eserden alıyor. Bungou Stray Dogs’taki Dazai’ın intihar etme konusuna olan ilgisi de yazarın yaşadıklarından geliyor. Mangadaki başka bir karakter olan Chuuya Nakahara ile ilişkisi de yazarın gerçek hayattaki Nakahara’yla ilişkisi ile aynı. İkili hem gerçek hayatta hem mangada birbirlerinden nefret ediyor.
3. Doppo Kunikida
Şair ve yazar Doppo Kunikida, Japon edebiyatında natüralizm akımının öncülerinden biri. Kunikida, 1871 ve 1908 yılları arasında yaşadı. 1892’de Seinen Bungouku edebiyat dergisini kurdu. Bir yıl sonra ise, o öldükten sonra yayımlanacak olan günlüğünü yazmaya başladı. 1894’te savaş muhabiri olarak çalışmaya başladı ve ölümünden sonra makaleleri toplu halde basıldı. Kunikida, genelde kısa hikâye, şiir ve roman türlerinde de eserler verdi. Kunikida’nın ölümünden sonra basılan günlüğü Azamukazaru no ki için Kunikida’nın en önemli eseri denilebilir.
Bungou Stray Dogs’taki Kunikida’nın gücünün ismi Doppo Ginkaku. Diğer karakterlerden farklı olarak, gücünün ismini direkt olarak bir eserden almıyor. Karakterin yanında taşıdığı bir defterden gelen gücü, daha çok yazarın natüralizme ilgisi ve yazdığı detaylı betimlemelerden esinlenerek yaratıldı. Aynı zamanda Doppo Ginkaku, yazarın kullandığı takma isimlerden biri. Net bir bilgi olmasa da, Kafka, yazarın takma ismine bir gönderme yapmış olabilir. Doppo Kunikida’nin evlenip ayrıldığı eşi Nabuko Sasaki de Bungou Stray Dogs’ta yan karakter olarak karşımıza çıkıyor.
4. Chuuya Nakahara
Hayranların favorisi olan bir diğer karakter ise Chuuya Nakahara. Chuuya Nakahara, 1907 ile 1937 yılları arasında yaşamış bir şair. Nakahara’nın şiire ilgisi çocukluğunda başladı. Şairlik kariyerinde hem geleneksel Japon şiirleri tarzında, hem daha serbest ve modern şiir tarzlarında eserler verdi. Yazarlık hayatı boyunca 350’den fazla şiir yazdı.
Nakahara’nın kaleminin özelliklerinden biri şiirlerinin melodik ve kafiyeli olmasıdır. Bungou Stray Dogs’ta gönderme yapılan eseri ise This Soiled Sorrow adlı şiiridir. Ayrıca mangada Chuuya’nın gücünün artmasını sağlaması için söylediği şarkı da şairin bir başka şiiri. Yazar ve karakter arasındaki başka bir bağlantı ise (resimde de görebileceğiniz gibi) şapkalar. Listemizdeki karakterlerden bir diğeri olan Dazai ile Chuuya’nın arası mangada hiç iyi değil. Birbirlerinden nefret ediyorlar ve gerçek hayatta da ikili arasındaki durum aynıydı. Ayrıca mangadaki “sümüklü böcek” ve ” mavi uskumru” lafları da bir zamanlar yazarların birbirlerine söyledikleri laflardan geliyor.
5. Ryuunosuke Akutagawa
Ryuunosuke Akutagawa, romanlarından ziyade öyküleriyle tanınan nadir yazarlardan biri. Akutagawa, Japon edebiyatında, öykü yazarlığının babası olarak isimlendiriliyor. Ryuunosuke Akutagawa, 1892 yılında doğup 1927 yılında öldü. İlk kısa hikâyesi 1914’te yayımlandı. Fakat asıl dönüm noktası ikinci hikâyesi oldu. En önemli eserlerinden biri sayılan ikinci öyküsü Rashoumon, 1915’te yayımlandı. Akutagawa, Rashoumon sayesinde, idölü olan yazar Natsume Soseki ile tanışma fırsatı buldu. Yazarlık kariyeri süresince 150’den fazla öykü yazdı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde otobiyografik tarzda hikâyeler yazmayı denedi fakat kurgusal hikâyelerindeki başarıyı yakalayamadı. 1927’de, ölümünden hemen önce, en önemli eserlerinden biri olan Kappa yayınlandı.
Bungou Stray Dogs’taki Akutagawa’nın gücünün ismi Rashoumon. Gücünü kullanırken yaptığı hamlelerden birinin ismi de Kumo no İto isimli öyküden geliyor. Yazar ve karakterin ortak noktalarından biri, başka ünlü bir yazar olan Ogai Mori ile olan bağlantıları. Yazar olan Akutagawa, Ogai Mori’ye hayran. Mangada da Mori, Akutagawa’nın patronu.
6. Edogawa Ranpo Bungou Stray Dogs
Silahlı Dedektiflik Bürosu’da dedektif olan Edogawa Ranpo, ismini, Japonya’nın Poe’su olarak bilinen polisiye yazarından alıyor. Ranpo, 1894 ile 1965 yılları arasında yaşadı. Yazarlık yapmadan önce birçok farklı işte çalıştı ve 1923’te ilk öyküsü yayımlandı. Edgar Allan Poe ve Sir Arthur Canon Doyle, Ranpo’yu en çok etkileyen yazarlardı. Ayrıca, aslında yazarın mahlası olan Edogawa Ranpo ismi, Poe’nun isminin biraz değiştirilmiş versiyonu. Edogawa Ranpo, çoğunlukla yetişkinlere yönelik eserler yazdı ama Boy Detectives Club isimli, çocuklara yönelik gizem hikâyelerinden oluşan bir serisi de var. Günümüzde hâlâ Japonya’daki gençler tarafından severek okunuyor.
Bungou Stray Dogs’ta Ranpo’nun gücü, çok zeki olması. Karakterin dedektif olması ve büroya gelen cinayet vakaları çözmesi, yazarın polisiye yazmasından geliyor. Ayrıca Ranpo hakkında olan bir manga bölümünün ismi Murder on D Street. Ki bu da Edogawa’nın ünlü eserlerinden biri.
7. Akiko Yosano Bungou Stray Dogs
Listemizdeki tek kadın yazar Akiko Yosano. Akiko Yosano, 1878-1942 yıllarında yaşamış Japon şair ve yazar. Şiir yazmaya gençliğinde başladı ve 1900’de Shinshisha isimli, şairlerin toplandığı bir derneğe katıldı. Şiirlerindeki samimiyeti ve yazım tarzıyla insanların ilgisini çekti. Yazdığı bazı şiirler büyük tartışmalara yol açtı. Kimi Shinitamou koto nakare adlı savaş karşıtı şiiri, en çok bilinen eserlerinden biri. Bir diğer önemli eseri ise Midaregami. Yosano’nun yayımlanan ilk şiir kitabı olan Midaregami, çıktığı zaman birçok tartışmaya sebep oldu. Yosano, Seito isimli bir dergide kadınlık ve annelik gibi konularda yazılar da yazdı. Döneminin önemli feminist isimleri arasında yer aldı.
Bungou Stray Dogs’ta Yosano’nun gücünün ismi, Kimi Shinitamou koto nakare. Şiirin isminin Türkçesi “Sen ölemezsin”, mangadaki Yosano’nun gücü de iyileştirmek üzerine.
Bungou Stray Dogs’ta daha çok fazla karakter var. Fakat yazı burada bitiyor. Eğer mangayı okuduysanız en sevdiğiniz karakter hangisi? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Başka yazılarda görüşmek üzere! Kitaplarla kalın!
Ama fakat ancak. Çünkü ve ya da. Lakin fakat ama ve ya da.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Fakat saçımı yaptım. Ama ancak ve lakin
Yazıyı burada paylaş: