Manga okumayı sever misiniz? O zaman size kesinlikle okumanız gereken bir manga ile geliyorum: Akira. 80’lerde çıkan ve ardından gelen birçok yapımı etkileyen Akira, hem filmi hem mangası ile kült eserler arasında yerini almış.
Akira’nın toplamda altı cildi olsa da, bugünkü yazımda sadece ilk cildini inceleyeceğim. Çünkü şu an için sadece ilk cildi dilimize çevrildi. Devamının ne zaman çıkacağı ise henüz belli değil. Şimdi gelin hep beraber Akira‘nın ilk cildine bakalım. İyi okumalar dilerim.
Akira‘nın Konusu akira
1982’de yayınlanmaya başlayan Akira, o zamana göre gelecekte yer alan 2019’da geçiyor. Tokyo’daki büyük patlama ve sekiz yıl ardından gelen Üçüncü Dünya Savaşı ile dünya çok farklı bir yer haline gelir. Ana karakterimiz, Neo-Tokyo’da yaşayan ve bir motor çetesinin lideri olan Kaneda. Bir gün bütün çete beraber motor sürerken en önde giden Tetsuo tuhaf bir kaza yapar. Yoldaki bir kişiye çarpmamak için aniden fren yapar ve o sırada kendisi zarar görür. Bu kısma kadar bir anormallik yok; fakat yolun ortasında duran kişi yüzü yaşlı biri gibi kırışmış bir çocuktur ve kazadan sonra aniden yok olur. Ardından Tetsuo askerler tarafından götürülür. Yüzü kırışmış çocuk kimdir? Neden askerler Tetsuo’yu götürdü? İşte Akira‘da Kaneda ile birlikte bu soruların cevaplarını arıyoruz.
Bir siberpunk klasiği olan Akira, aynı zamanda Japon siberpunkı isimli alt türün de öncüsüdür. Ghost in the Shell, Serial Experiments Lain, Cowboy Bebop ve Battle Angel Alita gibi ünlü yapımlar, Akira’nın ilham olduğu ya da yolunu açtığı eserlerden sadece birkaçı. Günümüzde de yeni eserlere ilham olmaya devam ediyor. Kısacası, çizgi roman ve manga dünyasında Akira‘nın çok büyük etkisi var. Ben de kendi türünü nasıl bu kadar etkilediğini merak ettim. Fakat başta mangasının olduğundan haberim yoktu. Film uyarlamasını izledikten sonra mangası olduğunu öğrendim.
Mangası mı Animesi mi?
Sevilen birçok eser gibi Akira da filme uyarlandı ve film, mangasından daha da popüler oldu. Akira’nın mangası toplam altı uzun ciltten oluşuyor, ama filmde hikayenin hepsini aktaracak yeterli zaman yok. Bu nedenle filme uyarlanırken birçok olay çıkarılmış. Daha ilk ciltten bile bunu görebiliyoruz. Film uyarlamasında zaman kısıtlaması yüzünden çoğu yeri hızlıca anlatıp geçmek zorunda kalmışlar. Filmi izlerken yaşadığım olayları anlama zorluğunu mangayı okurken hissetmedim. Bu yüzden eğer Akira’yı izleyip sevdiyseniz mangasına da mutlaka bir şans verin derim.
Bu arada, 2019’da manganın yazarı Katsuhiro Otomo’nun da içinde bulunduğu bir ekibin Akira’yı diziye uyarlayacaklarının haberini aldık. Fakat ne yazık ki Akira’nın yeni anime uyarlamasıyla ilgili bildiklerimiz bu kadar. 2019’da yapılan açıklamanın ardından projeyle ilgili başka bir bilgi verilmedi.
Farklı Bir Geleceğe Giriş
Yazıldığı zamana göre 2019 daha yaşanmamış bir yıl olsa da bizim için üzerinden iki yıl geçti bile. Bu nedenle manga için belki de farklı bir geçmişe gidiş hikâyesi demeliyim. Ama sonuçta eser gelecek üzerine yazılmış. İlk ciltte biz de bu farklı 2019’a giriş yapıyoruz. Akira‘nın dünyası bizimkine pek de yabancı bir dünya değil. Hikâyede her ne kadar teknolojinin farklı bir yönden gelişimini görüyor olsak da bilimkurgu okumak istiyorsanız size önereceğim kitap Akira olmaz. Kitap, bilimkurgu açısından oldukça hafif kalıyor. En azından ilk ciltte böyleydi.
Yazar her ne kadar günümüzden farklı bir zaman yaratmış olsa da iki dünyanın ortak bir noktası var: 2020 Tokyo Olimpiyatları. Açıkçası eserde küçük bir detay olsa da yazarın tesadüfen geleceği tahmin etmesi çok hoşuma gitti. Bilimkurgu olarak güçlü olmasa da, aksiyon dolu bir eser okumak isteyenlerin seveceğini düşünüyorum. Normalde içinde fazla hareket olan mangalarda çizimlerden aksiyonu tam olarak hissedemediğim için animelerini tercih ederim. Fakat Akira benim için bir istisna. Yazar, aksiyon sahnelerini başarıyla çizimlere aktarabilmiş.
Çizimlerin Güzelliği akira
Çizgi roman, manga veya görsellerle aktarılan her kurguda doğal olarak görüntünün kalitesi önemli bir faktör. Akira’yı okurken çizimlerine bakmaktan çok zevk aldım. Akira’nın boyutunun normal mangalardan büyük olması ve resimlerin detaylarını daha net görebilmek beni mutlu etti. Özellikle de mekanların gözüktüğü sahnelerdeki detaylar o kadar hoşuma gitti ki… Zaten aksiyon sahnelerinin iyi oluşundan önceden bahsetmiştim. Genele bakınca çizimleri kaliteli. Her ne kadar orijinal baskısında ve Türkçe halinde sadece ilk birkaç sayfa renkli basılsa da yurtdışında tamamen renkli Akira baskıları da bulunmakta. Siyah beyaz hali bence gayet güzel, yine de renkli hali basılsa hayır demem. Tabii ilk önce orijinal baskısı ile hikâyenin devamını okumak istiyorum.
Kalan Beş Cilt Nerede?
Gerekli Şeyler, Akira’nın ilk cildini 2020 yılında bastı ve o günden beri de devam ciltleri ile ilgili bir gelişme olmadı. Telif hakkı sürecinin daha uzun sürmesi sebebiyle Akira’nın ilk cildini basma planları da ertelenmişti. Sürecin zorluğu konusunda buradan onlara kolaylıklar diliyorum. Okuyucular olarak bize de beklemek kalıyor. Akira’nın sonraki ciltlerinin bekleyeceğimiz süreye değeceğini düşünüyorum.
Akira hakkında söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Umarım yakın zamanda devamı gelir ve diğer ciltler de aynı heyecanla devam eder. Benden şimdilik bu kadar, başka bir yazıda görüşmek üzere!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: