Afrika’dan Esinlenen Bir Kurgu: Kandan Ve Kemikten Çocuklar

Afrika’dan Esinlenen Bir Kurgu: Kandan Ve Kemikten Çocuklar

Yurt dışında yayımlandığı ilk günden itibaren adından bolca söz ettiren Orişa’nın Mirası üçlemesinin ilk halkası olan Kandan ve Kemikten Çocuklar, kimlik arayışı ve sınıflar arası mücadeleye dayanan kurgusu ile öne çıkan bir fantastik roman. Çoksatanlar listesini hızla tırmanan ve yirmiden fazla dile çevrilen bu roman, ülkemizde Hep Kitap tarafından Mayıs 2018’de yayınlandı. Haydi gelin hep birlikte bu romanı inceleyelim!

Tomi Adeyemi Kimdir?

Tomi Adeyemi (Author of Children of Blood and Bone)

Nijerya kökenli Amerikalı yazar Adeyemi, Harvard Üniversitesi İngiliz Edebiyatı mezunu. Çıkış romanı olan Kandan ve Kemikten Çocuklar‘ı Batı Afrika mitolojisi ve kültürü üzerine yaptığı çalışmalardan ilham alarak yazmış. Bu yüzden Batı Afrika toprakları, mitolojileri, efsaneleri ve dinleri bu romanın iskeleti diyebiliriz.

Ayrıca yazarımızın izlediği animeler, filmler ve okuduğu kitaplar da kendisine epey bir esin kaynağı olmuş. Avatar: Son Hava Bükücü, NarutoDeath NoteBlack PantherSessiz Kalma! ve Harry Potter Tomi Adeyemi’nin başlıca ilham kaynakları arasında yer alıyor.

Kandan ve Kemikten Çocuklar, yazarımızın ilk kurgusu değil. Yazdığı ilk roman olumlu bir geri dönüş almayınca, Adeyemi yeni kurgusuyla yazar adaylarının editör ve yazar takımları ile çalışarak yarıştığı Pitch Wars isimli bir yarışma programına katılıyor. Bu yarışma için kurguladığı Kandan ve Kemikten Çocuklar ile Adeyemi yirmi üç yaşında dünya çapında bir başarıya imza attı.

Eserini Amerikadaki siyahilerin maruz kaldığı ırkçılığa ve adaletsizliğe karşı bir başkaldırı olarak nitelendiren Adeyemi, günümüzde yazarlığın yanında yazar koçluğu da yapıyor.

Orişa Mirası‘nın devamı Children of Virtue and Vengeance, yurt dışında Aralık 2019’da raflardaki yerini aldı fakat ne yazık ki henüz dilimize çevrilmedi. Serinin son kitabının yayınlanma tarihine dair ise henüz bir bilgi yok.

Kandan ve Kemikten Çocuklar

Çizim: Jay Morby

Ana kahramanımız Zelie’nin yaşadığı yer olan Orişa, eskiden majilerin (büyücülerin) ve kosidanları (büyü yapamayanların) birlikte yaşadığı bir ülkeydi. Her şey on bir yıl önce Kral Saran’ın büyüyü Orişa’dan silip, çocuklar hariç bütün majileri öldürmesi ile başlıyor. Annesi de öldürülen majiler arasında olan Zelie, hayatta kalan diğer büyücü çocuklarla birlikte halk arasında hor görülerek, eziyet ve adaletsizlik içinde büyüyor.

Yıllar geçtikçe Zelie’nin içindeki intikam ateşi büyüyor. En sonunda Kral’a dur demeye, ülkesi Orişa’yı eski, huzurlu günlerine geri döndürmeye karar veriyor. Bu amaç uğrunda abisi Tzain ile birlikte tehlikeli bir yolculuğa çıkıyorlar. Zelie ve Tzain’in yolları, kralın sihirli yazmasıyla saraydan kaçan Prenses Amari ile kesişiyor. Bu zorlu yolculukta beraber hareket etmeye karar veren üçlümüz sihirli bir serüvene atılıyor. Amari’nin ağabeyi olan Veliaht Prens Inan ise bu üçlünün peşine düşüyor. Olaylar geliştikçe Orişa’ya dair açığa çıkan sırlarla kader herkes için ağlarını örüyor.

Kitabı üç karakterin bakış açısı ile okuyoruz. İlk karakterimiz annesinin intikamı ile yanıp tutuşan ana karakterimiz Zelie. İkinci karakterimiz, en yakın arkadaşı ve hizmetçisi babası tarafından öldürülen Prenses Amari. Son olarak da hikâyeyi Amari’nin abisi Veliaht Prens Inan’ın ağzından dinliyoruz.

başlık

Orişa’ya adaleti ve barışı geri getirmek uğruna bin bir türlü tehlikeye göğüs geren bu karakterlerin hepsine bayıldım. Yine de bir favori karakter seçecek olsam bu Amari olurdu. İnandığı değerler için büyüyü geri getirmek uğruna her şeyi geride bırakan oldukça cesur bir karakter kendisi. Kitapta Amari’nin bölümlerini okurken ekstra keyif aldım. Ayrıca ekibimizin sürekli birbirlerini desteklemeleri ve birbirlerinin arkalarını kollamaları kitaba dair en sevdiğim detaylardan biri oldu.

Değinmek istediğim diğer bir karakter ise Inan. Inan’ın karakter gelişimi çok iyi yazılmış. Kurguya ilk geldiğinde pek hoşlanmamama rağmen sonlara doğru arka planda kalan bir karakter olduğu için üzüldüm bile diyebilirim. Böyle başarılı bir karakter gelişimi yazmak her yazarın yapabileceği bir iş değil bence, Adeyemi’nin kalemine sağlık.

Adeyemi’nin Diğer Yazarlardan Farkı

Kandan ve Kemikten Çocuklar kitabında beni en çok etkileyen şey yazarın ırkçılığa karşı savaşı ve edebiyattaki kalıplaşmış “siyah-beyaz”, “iyi-kötü” gibi olguları yıkma mücadelesi oldu. Adeyemi’nin muhteşem bir beceri ile yazdığı metaforlar, parmak bastığı kritik noktalar ve günümüzde ırkçılığa maruz kalan insanların yaşadığı olayları yansıtan alt metinler bir araya gelince kitap tadından yenmiyor diyebilirim.

Kandan ve Kemikten Çocuklar Özel Edisyon Posteri “Lighter”, Jo Painter

Birçok fantastik yazardan farklı olarak, Adeyemi kitabını siyahilerin maruz kaldığı adaletsizlik ve şiddete karşı toplumsal bir mesaj verme amacı ile yazıyor. Kitap boyunca siyahi karakterlerin karşısına çıkan engeller, gerçek hayatta siyahi bireylerin karşılaştıkları zorlukları temsil ediyor. Mesela, büyücü çocuklara halk arasında “böcek” dendiğine şahit oluyoruz. Bu kelime büyücü olmayanların büyücüler için kullandığı bir nefret söylemi. Adeyemi burada günlük hayatta özellikle siyahilerin maruz kaldığı sözel şiddete dikkat çekiyor.

Gazete Duvar sitesi ile yaptığı röportajda yazarımız, “Kandan ve Kemikten Çocuklar’ı yazarken arzum, bu romanla küçük kızlara ve küçük oğlanlara, kendilerini daha önce hiçbir hikâyede görmemiş insanlara, bu destansı maceralarda bulunmaya değer olduklarını göstermekti. Renkli çocukların, özellikle de siyah çocukların, kitap sayesinde kendilerini kahraman olarak görmeleri için bu heyecan verici değişikliğe sahip olmalarını istedim.” diyor. Bu harika açıklamayla yazar, ben dahil pek çok fantastik edebiyat geekinin gönlüne taht kurdu diyebilirim. Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Afrika Rüzgarları

Romanı öne çıkartan bir diğer özellik ise Afrika mitolojisi, kültürü ve coğrafyasından izler taşıyor olması. Serinin isminde de geçen “Orişa”, Batı Afrika’nın Yoruba dininde tanrılarının alametlerini yansıtan ruhlara verilen isim. Kitaptaki büyü sisteminin temelleri de bu ruhani sisteme dayanıyor. Olayların yer aldığı Orişa ülkesi de Batı Afrika’dan, özellikle yazarımızın kökenlerinin dayandığı Nijerya’dan esinlenerek kurgulanmış.

Yani romanımız bol bol Afrika kültürü içeriyor. Afrika kökenli karakterler, Afrika mitleri, oraların havası, suyu kitaba oldukça değişik bir tat katmış. Batı Afrika mitolojisi, fantastik edebiyatta görmeye alışık olmadığımız, bilmediğimiz bir konsept (en azından benim için). Yazarın doğaüstü olayları sağlam bir zemine oturtmak ve hikâyenin atmosferini daha canlı tutmak adına mekan olarak Afrika’yı seçmesi kanımca on numara bir seçim olmuş.  

Orişa’nın Mirası‘nın film hakları, ilk kitabın yayınlanmasından 2 ay sonra 20th Century Fox tarafından satın alındı. Henüz filme dair herhangi bir gelişme bildirilmedi. Fakat umuyoruz ki film uyarlaması da en az kitabı kadar güzel olur.

Çizer: Freiheit

Kandan ve Kemikten Çocuklar, özünde taşıdığı mesajlar ve olağanüstü serüveniyle kolaylıkla favorilerim arasına girdi. Kitapla ilgili daha çok konuşarak kitabı okuma şevkinizi kırmak istemiyorum. Bu yüzden yazarın bir sözüyle yazımı noktalıyorum. “Kendi kendime dedim ki eğer bir kişi bile bu kitabı okuyup fikrini değiştirirse, o zaman karşısında kifayetsiz kaldığım çok büyük bir sorunla ilgili anlamlı bir iş yapmışım demektir. Zelia’nın da dediği gibi hepimiz kandan ve kemikten çocuklarız!”

Kitabı okurken dinlemeniz için hazırladığım çalma listesini de buraya bırakıyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Kandan ve Kemikten Çocuklar

Yazıyı burada paylaş:

Kısa cümle. Bu bir kısa cümle. Oldukça kısa bir cümle. Cümle baya kısa. Neresi uzun kısa. Bu cümle oldukça kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Bu bir kısa cümle. Oldukça kısa bir cümle. Cümle baya kısa. Neresi uzun kısa. Bu cümle oldukça kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Bu bir kısa cümle. Oldukça kısa bir cümle. Cümle baya kısa. Neresi uzun kısa. Bu cümle oldukça kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Bu bir kısa cümle. Oldukça kısa bir cümle. Cümle baya kısa. Neresi uzun kısa. Bu cümle oldukça kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa.

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.