The Good Place, farklı konusu, absürt komedisi ve ilginç karakterleri ile çok sevilen sitcomlardan biri. Dizi geçtiğimiz yıllarda final yaptı ve diziyi sevenler olarak boşluğa düşmüş durumdayız. Ben bu süreçte, diziyi tekrar izlemek yerine The Good Place ile aynı tadı veren başka eserlere yöneldim.
Eğer siz de The Good Place tadında eserler arıyorsanız, doğru yere geldiniz. Bu yazıda The Good Place‘in farklı yönleriyle benzerlik kurduğum kitapları derledim. Dizinin hangi tarafını sevdiyseniz, o yönüne benzer bir kitap bulabilirsiniz. Gelin listemize geçelim. İyi okumalar dilerim.
Eğer Komedisini Sevdiyseniz
Mizah açısından The Good Place’e benzeyen ve okuması da bir o kadar eğlenceli olan kitaplar arasından aklıma ilk gelen Kıyamet Gösterisi oldu. Neil Gaiman ve Terry Pratchett’ın ortaklaşa yazdığı eser, yakın zamanda yeniden basıldı. İki yazarın da mizah anlayışları The Good Place’inkine oldukça benziyor. Kıyamet Gösterisi’nde melekler, şeytanlar, kehanetler, Deccal ve daha fazlası bulunuyor. Mizah açısından iki eseri en çok birbirine benzettiğim taraf, eğlenceli detaylar. İki eserde de konuyu çok etkilemeyen fakat okurun/izleyicinin keyifli vakit geçirmesinin asıl sebebi diyebileceğimiz detaylar var. The Good Place’i izlerken eğlenenlerin Kıyamet Gösterisi’ni okumaktan zevk alacaklarını düşünüyorum. Peki, Kıyamet Gösterisi’nin konusu ne?
En doğru kehanet kitabı olan Cadı Agnes Çatlak’ın Dakîk ve Kat’î Kehanetleri’ne göre haftaya cumartesi, dünyanın sonu gelecek. 6000 yılın sonunda dört atlı toplanacak, Deccal uyanacak ve cennet ile cehennemin orduları savaşacak. İblis Crowley ve melek Aziraphale kıyamet için pek heyecanlı değiller. İkisi de görev gereği Deccal’i kendi taraflarına çekmeye çalışıyorlar fakat küçük bir sorunları var, Deccal sandıkları kişi aslında normal biri. Gerçek Deccal yanlış yere gönderilmiş ve şimdi Crowley ve Aziraphale’in onu bulmaları gerekiyor.
Eğer Düşündürücü Yönünü Sevdiyseniz
Her ne kadar bir sitcom olsa da The Good Place, eğlencenin yanında düşündürücü ögelere de sahip. Kurgunun içindeki felsefeden hoşlandıysanız, Sofie’nin Dünyası’nı sevebilirsiniz. Kitap felsefe açısından The Good Place’den çok daha fazla bilgi içeriyor. Bir nevi felsefeye ve felsefe tarihine giriş kitabı. Kronolojik olarak filozoflar, düşünce akımları ve genel olarak felsefe tarihi hakkında bilgi veriyor. Diziyi izledikten sonra felsefe ilginizi çektiyse, başlangıç için okuyabilirsiniz.
Kitabın konusu şöyle: On dört yaşındaki Sofie, bir gün posta kutusunda “Kimsin sen?” yazan bir not buluyor. Posta kutusuna başka notlar ve kartpostallar gelmeye devam ediyor. Sofie notları yazan kişiyi ararken kendisini bir felsefe kursunda buluyor. Bu şekilde Albert Knox’dan felsefe dersi almaya başlıyor. Bir yandan felsefe tarihini öğrenen Sofie, ona gelen kartpostalların gizemini çözmeye çalışıyor.
Hem Komik Hem Düşündürücü Bir Eser Arıyorsanız
Terry Pratchett, “eğlenceli”nin zıddının “ciddi” değil, “eğlenceli olmayan” olduğunu söylerdi. Bence bu durumu en güzel örnekleyen eserler The Good Place ve Diskdünya serileri. Tabii The Good Place sevenler için bütün seriyi önermeyeceğim. Bugün sadece serinin tek bir kitabı hakkında konuşacağım: Küçük Tanrılar. Diskdünya’nın iki kitaplık Antik Uygarlıklar alt serisinden olsa da kitaptaki olaylar ve gördüğümüz karakterler serinin başka yerinde karşımıza çıkmıyor. Tek kitap olarak okuyabilirsiniz. Serinin diğer kitaplarında da hem düşündürücü hem eğlenceli kısımlar var, fakat Küçük Tanrılar’daki düşündürücü kısımlar diğer kitaplardakinden daha fazla. Bu nedenle özellikle onu önermek istedim.
Kitabın konusu kısaca şöyle: Diskdünya’nın birçok tanrısı olduğu halde kaplumbağa formundan çıkmaya çalışan tek bir tanrı bulunuyor. Büyük Tanrı Om, birkaç senedir kaplumbağa olarak yaşıyor ve artık bu durumdan kurtulmak istiyor. Bunun için de kendisine inanan birini bulması gerekiyor. Fakat ona gerçekten inanan tek kişi düşük kademedeki çırak Brutha. Okuma yazma bilmeyen, kilisenin bahçesinde kavun yetiştiren Brutha artık Seçilmiş Kişi olduğunu öğreniyor. Diskdünya’nın antik uygarlıkları, birbirinden ilginç karakterleri ve Pratchett’ın mizahı bu kitapta sizi bekliyor.
Eğer İlginç Karakterleri Sevdiyseniz
The Good Place’in en sevdiğim yanlarından biri, her karakterin kendine has oluşu. Dizi boyunca onların nasıl geliştiğini görüyoruz ve değişimleri o kadar doğal geliyor ki… Farklı karakterlerden oluşan ve gerçekçi hissettiren bir grup arıyorsanız, Daisy Jones ve The Six tam size göre. Kitap, içinde bulundurduğu farklı karakterler ve değişik yazım stili ile dikkat çekiyor. Kitabın tamamı karakterlerle yapılan röportajlardan oluşuyor. Alışılmadık tarzı, sizi kitaptan uzaklaştırmıyor, aksine içine çekiyor.
Konu olarak eser diziden çok farklı. Daisy Jones ve The Six’in konusu kısaca şöyle: Yetmişlere doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Daisy, o dönemde yaşayan bir genç kız. Çok güçlü bir sesi ve müzik dünyasında ünlü olmak için azmi var. The Six ise ünlü olma yolunda olan bir müzik grubu. Solistleri yüzünden turneyi yarıda bırakmak zorunda kaldıktan sonra yeni birilerini arıyorlar. Daisy ve The Six’in yolu kesişince durdurulamaz şekilde ilerliyorlar ve şöhret basamaklarını hızla çıkıyorlar. Asıl önemli olansa bu şöhret içinde grubun arka planında neler döndüğü.
Önemli uyarı (!): Son kitap önerisinde ilk sezon finali ile ilgili spoiler var. Eğer ilk sezonu daha bitirmediyseniz buradan sonrasını okumamanızı tavsiye ederim.
Eğer Cehenneme Karşı Farklı Bakış Açısını Beğendiyseniz
“Cehennem başkalarıdır.”
Gizli Oturum, Jean- Paul Sartre
Her kurgu başka bir eserden mutlaka ilham alır. The Good Place için ilham alınan eserlerden biri ise Gizli Oturum. Ünlü “Cehennem başkalarıdır.” sözünü içeren eserin konusu, bu alıntı ile özetlenebilir. Gizli Oturum, kısa bir tiyatro oyunu ve üç ana karakteri var. Ölümden sonra onları bir garson karşılıyor. Garson onları işledikleri günahların cezasını çekecekleri yere götürüyor fakat orada ateş yok, kazık yok, cehennemle bağdaştırılan hiçbir şey yok. Cezaları sonsuza kadar bir otel odasında beraber yaşamak. Tanıdık geldi mi? Eğer cehennemin başkaları olması fikri ilginizi çekiyorsa Jean Paul Sartre’nin Gizli Oturum’una bir şans verebilirsiniz.
Yazının sonuna ulaştık. Eğer The Good Place’e benzediğini düşünüp listeye eklemek istediğiniz kitaplar varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Başka yazılarda görüşmek üzere, kitaplarla kalın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Sanırım bu gördüğüm en güzel yazılardan biri olabilir.Gereksiz hiçbir cümle yoktu, kitapların hepsi çok hoşuma gitti ve özetleri harika. Bayıldım bu siteye