İlkbahar Aylarına Okuyabileceğiniz 7 Kitap

İlkbahar Aylarına Okuyabileceğiniz 7 Kitap

Merhaba sevgili Bibliyoraf okurları! Bugün sizlerle güneşin sıcak yüzünü gösterdiği ilkbahar günlerinde vakit geçirebileceğiniz bir okuma listesi paylaşacağız. Şiirden klasiğe, gençlikten fantastiğe birçok türde kitabın yer aldığı bu liste umarım keyifli bir okuma deneyimi sunar… ilkbahar kitap

1. Yeşilin Kızı Anne (Yeşilin Kızı Anne #1) – L. M. Montgomery

İlkbahar Aylarına Okuyabileceğiniz 7 Kitap , Bibliyoraf

Bahar ve çiçekler deyince akla ilk gelen kitaplardan biri olan Yeşilin Kızı Anne, bu listenin en başında yer alıyor. Küçük yaşta yetim kalan ve sıradışı bir kişiliğe sahip olan Anne, ufak bir yanlış anlaşılma sonucunda Prens Edward Adası’na geliyor. Green Gables’de yaşayan kardeşler onlara çiftlik işlerinde yardımcı olması için bir erkek çocuğu beklerken Anne ile karşılaşıyor. Yetimhaneye geri dönmek istemeyen Anne ise burada kalabilmek için onları ikna etmeye çalışıyor. Kızıl saçları, yemyeşil gözleri ve hayat dolu kişiliğiyle Anne, hem Green Gables’ta hem de Prens Edward Adası’nda büyük değişikliklere yol açıyor.

Serinin bütün kitapları Anne’in hayatının farklı bir dönemini ele aldığı için aslında hepsi bu listeye dahil olabilir. Anne’in sıcakkanlı kişiliği kitabın ruhunu ele geçiyor ve ne zaman okursanız okuyun o bahar havasını hissedebiliyorsunuz. Çünkü Anne doğaya ve çiçeklere özel bir ilgi duyuyor. Ufacık şeylerle bile mutlu olabiliyor. En önemlisi de hayata pozitif bakmayı biliyor. Aile ve dostluk ilişkilerine dair seveceğiniz bir kitap.

ilkbahar kitap

2. Şeker Portakalı (Şeker Portakalı #1)– José Mauro de Vasconcelos

İlkbahar Aylarına Okuyabileceğiniz 7 Kitap , Bibliyoraf

Sıradaki kitap isminden dolayı baharı çağrıştırsa da aslında yürekleri yakan bir hikâyeyi anlatıyor. 5 yaşındaki Zeze yaramazlıklarıyla herkesi yıldırmış bir çocuk. Fakat aynı zamanda hayata bakışı da diğer çocuklardan çok farklı. Tam da büyümüş de küçülmüş diyeceğimiz tiplerden. Yoksul bir ailesi olan Zeze sadece fakirlikle mücadele etmiyor, aynı zamanda ailesinden sürekli dayak yiyor. Yeni evlerindeki bahçelerinde keşfettiği şeker portakalı fidanı ile arkadaş olup yaşadıklarını ona anlatıyor. Hatta ona bir isim bile veriyor. Zeze’nin en sevdiği yaramazlıklardan bir tanesi ise kasabadaki arabaların arkasına asılmak. Yine bir gün kasabanın en havalı arabasının arkasına asılıyor ve sahibinden dayak yiyor. Portuga isimli bu adamla ilerleyen zamanlarda arkadaş oluyorlar ve Zeze onu babasının yerine koyuyor.

Listeye farklılık katmak adına yer verdiğimiz bu kitap, herkesin okuması gereken klasiklerden. Büyükten küçüğe her yaştan insanın bu kitaptan öğreneceği çok şey var. O yüzden bu kitabı hala okumadıysanız elinizi çabuk tutun.

3. Göğe Bakma Durağı – Turgut Uyar

Görmeye alışık olduğunuzun aksine bu sefer bir şiir kitabını konuşalım. İsmini Turgut Uyar’ın meşhur şiirinden alan Göğe Bakma Durağı, şiir derlemelerinden oluşuyor. İkinci Yeni akımına mensup olan Turgut Uyar şiirlerini hece ölçüsüne göre yazmayı tercih ediyor. Bu zaman zaman anlam karmaşasına yol açsa da şairin anlatmak istedikleri açık. Yine de kendine has tarzıyla bir şiirinin içinde bile daldan dala atlayıp, konuları sündürmeyi seviyor.

Çoğu şiirinde olduğu gibi bu kitabında da bireyin toplumsal sorunlarını ele alıyor. “İkimiz birden sevinebiliriz, göğe bakalım” mısrasıyla başlayan şiir ise aslında tüm zamanları kapsıyor. Fakat nedendir bilinmez satır aralarında bahar esintileri de yok değil. İşte bu sebeple bahar günlerinde bir değişiklik yapmak isterseniz elinizin gideceği şiir kitabı bu olabilir.

4. Gizli Kokular Bahçesi – Stacey Lee

İlkbahar Aylarına Okuyabileceğiniz 7 Kitap , Bibliyoraf

Fantastik dünyasına girmeden geçip gitmek olmaz tabii. Gizli Kokular Bahçesi’nde aksiyondan uzak, masal tadında fantastik bir hikâyeye ortak oluyoruz. 16 yaşındaki Mimosa ve annesi dünyada kalan son iki kokubaz. Yani Mim aldığı kokularla insanların duygularını ve kim olduklarını anlayabiliyor. Annesinin okuldaki matematik öğretmeni için yaptığı aşk iksirini başka birisi içince ortalık karışıyor. Tek dileği sıradan bir genç olmak isteyen Mim, okulun en popüler çocuğundan yardım istiyor. Âşık olursa lanetleneceğine inanmasına rağmen yine de bundan kaçamıyor.

Kapağı ve tatlı konusu itibariyle tam baharda okunacak bir gençlik kitabı. Mim’in telaşını ve koşuşturmacasını yüzünüzde bir gülümsemeyle okuyabilirsiniz. Bilinen aksiyon ve macera dolu fantastiklerin aksine masalsı bir havası var kitabın. Okurken saf, temiz ve pembemsi atmosferini hissetmek oldukça kolay. Kısacası pamuk şeker tadında bir kitap 🙂

ilkbahar kitap

5. Ayçiçeği Karnavalı (Gençlik Serüveni #3) – N. G. Kabal

Kitap, Gençlik Serüveni serisinin üçüncü kitabı ama kitaplar birbirinden bağımsız da okunabiliyor. Dolunay ve Çiçek yıllar sonra birbirlerini bulmuş ikiz kardeşler. Küçük yaşta ayrılmak zorunda kalan bu iki kardeşten biri zengin birisi fakir olarak büyüyor. Dolunay, kardeşi Çiçeği bulduğunda her şeyin yoluna gireceğini sanıyor. Fakat Çiçeğin sırlarla ve zorluklarla dolu yaşamı onu da bozguna uğratıyor. Onu ahşap bir binadaki yetim çocuklarla kalırken buluyor. Kendi hayatından uzaklaşmak isteyen Dolunay, Çiçeğin yerine geçiyor. Bir yandan Çiçeğin hayatındaki karnavalla mücadele etmeye çalışırken bir yandan da ilk kez yüreğinde bir aşk kıvılcımı beliriyor. Bakalım bu oyun ne kadar sürecek?

Ayçiçeği Karnavalı, zaman zaman ağlayacağınız, zaman zaman kahkahalara boğulacağınız bir kitap. Ayrıca birçok toplumsal sorunu da ele alıyor. Adı üstünde gençlik türünde olduğu için serinin bütün kitapları bu listeye dahil olabilir.

6. Bunca Zamandır – R. Lippincott & M. Daughtry

Sıradaki kitabımız Üç Adım Uzakta ile gözyaşı seli yaratan Rachael Lippincott’tan. Yazdığı karakterler ve aralarındaki ilişki okuyucuya büyük bir başarı ile geçiyor. Mikki Daughtry ile birlikte yazdığı Bunca Zamandır’da da bu başarısını sürdürüyor. Çocukluktan beri sevgili olan Kimberly ve Kyle üniversiteye hazırlanıyorlar. Kyle her şeyin yolunda gittiğini düşünürken mezuniyet gecesinde bazı olaylar patlak veriyor. Kim’in ilişkilerini bitirmek istediğini ve başka bir üniversiteye gitmeyi düşündüğünü öğreniyor. Bunu öğrenmesi de geri dönülemez olaylara sebebiyet veriyor.

Karakterlerin yanı sıra bu kitabın bu kadar ilgi görmesinin sebebi yapılan ters köşeler. Kitabın gidişatını oldukça etkileyen bazı olaylar gerçekleşiyor. Hüzünlü ve çarpıcı bir hikâye okumaya ihtiyaç duyduğumuz zamanlara ilaç gibi gelecek bir kitap.

ilkbahar kitap

7. Jane Eyre – Charlotte Bronte

İlkbahar Aylarına Okuyabileceğiniz 7 Kitap , Bibliyoraf

Bana bahardaki pembe kiraz çiçeklerini anımsatan bu kitap, listenin olmazsa olmazlarından. Jane Eyre, bir kadının verdiği hayat mücadelesini anlatan, tarihi aşk temalı bir romantizm kitabı. Jane, ailesi öldükten sonra vasisi olarak kendisini hiç istemeyen yengesinin yanında kalıyor. Ayrıca küçük yaşta kuzenlerinden zorbalık görüyor. Daha sonra yengesinin gönderdiği yatılı okulun katı disiplinine de ayak uydurmak zorunda kalarak eğitimini tamamlıyor. Mürebbiye olarak gittiği malikânenin efendisiyle aralarında bir şeyler yaşanıyor. Bu yaşadıkları da artık onun hayatına yön verecek olaylara bağlanıyor.

Jane Eyre dünya edebiyatının en sevilen karakterlerinden biri. Güçlü bir kadın karakteri temsil etmesinin yanı sıra olgun düşünceleri ile de kendini sevdiriyor. Olaylara herkesten farklı bir bakış açısıyla bakması ve empati yeteneği kendine hayran bırakıyor.

2023 yılının ilkbahar mevsimini doya doya geçirebileceğiniz bir okuma listesini sizler için derledik. Umarım keyifli vakit geçirirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.