Türk Fantastik Kitaplığından 7 Öneri

Türk Fantastik Kitaplığından 7 Öneri

Merhaba. Nedendir bilinmez, edebiyatımızdaki fantastik kitaplar fazla ilgi görmüyor. Ancak okunmaya değer pek çok Türk fantastik kitap var. Ben de bu yazımda size o eserlerden bazılarını tanıtacağım. Siz de fantastikleri çeviri olarak okumaktan ara ara sıkılıyorsanız, bu türde bir kitabı ana dilinizde okumak eminim ilginizi çekecektir!

1. Perg Efsaneleri Serisi – Barış Müstecaplıoğlu

türk fantastik

Listemize Perg Efsaneleri serisi ile başlamak istedim. Çünkü bu seri Türk bir yazarın yazdığı ilk fantastik seri. Büyük ölçüde adalardan oluşan Perg diyarında korsanlar, deniz hayvanları ve fırtınalar, denizcilere korkulu anlar yaşatıyorlar. Kitap şeytanî bir yaratık tarafından canavara dönüştürülen savaşçı Leofold ile korkaklığı yüzünden köyünden dışlanmış Guorin’in hikâyesini anlatıyor. Bu iki kahramana yolculukları sırasında diyarda aşağılanan bir ırktan olan Nume ve geçmişi gizemlerle dolu büyücü Geryan da katılıyor. Seri boyunca kahramanlarımız, Perg’deki binbir türlü tehlikeden ve kendileri hakkındaki önyargılardan kaçıp saklanmak zorunda kalıyorlar.

Perg, oldukça zengin bir fantastik evren. Evrendeki ırklar, büyüler, eşyalar, yaratıklar, mimari eserler ve kıyafetler oldukça özgün. Dört kitaptan oluşan Perg Efsaneleri serisinde ortada bir savaş olmasının, iki taraftan birinin tamamen suçlu olmasını gerektirmediği, her iki tarafta da iyi ve kötü kişilerin olabileceği olaylar anlatılıyor. Aynı zamanda farklı olana önyargılı davranmamak gerektiği, serideki en belirgin mesajlardan. 

Perg Efsaneleri Dörtlemesi:

  1. Korkak ve Canavar
  2. Merderan’ın Sırrı
  • Bataklık Ülke
  • Tanrıların Alfabesi

2. Arzu Sapağında İnecek Var – Nazlı Eray

Nazlı Eray, ülkemizde fantastik edebiyatın kraliçesi olarak anılıyor. Arzu Sapağında İnecek Var da yazaarın en sevilen romanlarından biri. İlk kez 1989’da yayımlanan eserin temelinde, bilimkurgu fantastik ve peri masalları yer alıyor. Kitapta, dünyada iz bırakmış birçok tarihî kişiliğin değişik mekanlarda karşılaşmasına tanık oluyoruz. Georges Danton, Semra Özal, Marie Antoniette ve daha pek çoğu bu kitabın karakterlerini oluşturuyor. Bir sayfada on yıl öncesindeyken, bir başka sayfada yirmi yıl sonrasına gidiyoruz. Mekan olarak bir Ankara’da, bir New York’tayız. Bazı bölümlerde Ay’a bile çıkıyoruz.

Nazlı Eray’ın bu romanı kaleme almasındaki amacı, en olmadık insanları en olmadık yerlerde karşılaştırarak okuru eğlendirmek. Aşk, mizah, erotizm ve elbette bolca doğaüstü olayı barındıran bu roman, bence Türk edebiyatındaki en eğlenceli fantastiklerden biri.

3. Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar

türk fantastik

Osmanlı’da fantastik bir serüvene atılmak ister misiniz? Cevabınız evet ise doğru yerdesiniz. Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar’ın yayımlanmış ilk eseri. Yazar bu eseri ile oldukça büyük bir sükse yapmış. Roman yayımlandığı andan itibaren hem içerik hem biçim olarak epey ilgi görmüştür.

Fantastik ve tarihî roman özelliklerini bir arada taşıyan romanın ilk sayfalarında Uzun İhsan, okuduğu bir kitabın etkisinde kalarak sürekli varlığın gerçek mi yoksa düş mü olduğuyla ilgili kafa yormaya başlıyor. Bunun sonucunda uyku şurubu içerek düşler âlemini dolaşmaya karar veriyor. Burada gördüğü rüyaları bir kitaba aktararak oğlu Bünyamin’e veriyor. Uzun İhsan’ın gördüğü düşler ve oğluna bıraktığı kitap, romanın temelini oluşturuyor.

Kitapta, bu düşlerdeki doğaüstü olayların tarihî bir gerçeklikle anlatıldığı altı tane öykü var. Bu öyküler yer yer felsefik bir anlam bile kazanıyor. Anlayacağınız oldukça dolu ve çok yönlü bir roman Puslu Kıtalar Atlası.

4. Yedi Kuleli Mansur – Mehmet Berk Yaltırık

türk fantastik

Yedi Kuleli Mansur, 1550’li yıllarda İstanbul’da yaşanan paranormal olayları ve entrikaları anlatıyor. Kitapta şehrin yeraltı dünyasının renkliliğini, tekinsizliğini ve ayrıca gulyabanileri, cadıları, hortlakları, vampirleri, kurt adamları görüyoruz. İstanbul’a hükmeden sekiz kabadayının taht oyunları ve şehre dadanan korkunç yaratıklar romanı benzersiz kılıyor.

Tarihimizde bu tarz kurgulara malzeme olabilecek pek çok fantastik öge var. Bunların romanlarda kullanılıyor olması beni çok heyecanlandırıyor doğrusu. Yedi Kuleli Mansur da çeşitlii fantastik ögelerin kullanıldığı romanlardan birisi.

5. Paradokya Serisi – Cem Gülbent

türk fantastik

Kitap, arka kapağında da yazdığı gibi bir nevi yeni bir evrene açılan bir geçit aslında. Kitabı okuyan kişiler uykuya daldıkları anda kendilerini Paradokya’da buluyorlar. Orada onlara belli görevler veriliyor. Eğer oyuncular görevi başarıyla tamamlayamazlarsa gerçek hayatta da ölüyorlar. Ancak başarılı olurlarsa uyanıp hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ediyorlar. Seride dünyanın çeşitli ülkelerinden değişik mekanlar var. Burj Khalifa, Çin Terracotta Ordusu, Topkapı Sarayı, İzmir saat kulesi gibi… Kahramanlar dünyanın dört bir yanından buldukları parçaları birleştirerek yapbozu tamamlamaya çalışıyorlar.

Orijinal bir konusu olmasına karşın, kitabın yaşça biraz daha küçük okurlara hitap ettiğini eklemekte de fayda var. 

Paradokya Üçlemesi:

  1. Adalet Yıldızı ve Kayıp Pusula
  2. Sırlar Geçidi
  3. Düşler Ülkesi

6. Osmanlı Cadısı – Barış Müstecaplıoğlu

türk fantastik

Döndük dolaştık, yine geldik Barış Müstecaplıoğlu’na. Asıl ününü Perg Efsaneleri serisiyle kazanmış olan yazar, 2019’da fantastik ve distopik harmanı olan Osmanlı Cadısı’nı yazdı. Kitapta hikâye iki ayrı zamanda ilerliyor. Bazı bölümler Osmanlı döneminde bazı bölümler ise iPhone’ların antika olarak müzelerde sergilendiği bir gelecekte geçiyor. Bir şekilde bu iki ayrı dönemdeki iki ayrı öykü kesişiyor ve zaman algısının herkes için altüst olduğu asıl kurgu başlıyor. Barış Müstecaplıoğlu, Osmanlı Cadısı’nda uçan arabalarla sancak beylerini, robotlarla semazenleri sıradışı bir ustalıkla buluşturuyor. 

Osmanlı Cadısı aslında büyük ölçüde distopik bir roman. Fakat bazı büyülü ögeleri ve doğaüstü olayları barındırması nedeniyle fantastik kontenjanına da girebiliyor.

7. Siyah Hatıralar Denizi – Mehmet Açar

türk fantastik

Genç bir müfettiş, iki bilim insanının intiharını araştırmak üzere karlarla kaplı, karanlık bir kentteki iki yüz yıllık, gizemli bir otele yerleşir. Amacı araştırmalarını yaptıktan sonra evine dönmektir. Ancak burada konakladığı süre boyunca bazı doğaüstü olaylara şahit olur. Esrarengiz konukları olan bu otelde, zaman başka türlü akmaktadır.

Bu kitap, Kafka’dan Le Guin’e uzanan edebî göndermeler zinciri içinde bir okuma deneyimi vaat ediyor. Paranormal olaylar barındıran fantastikler okumaktan keyif alıyorsanız, Siyah Hatıralar Denizi harikulade bir alternatif olacaktır.

Yazımın sonuna geldim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur ve kitaplardan en az biri ilginizi çekmiştir. Siz bu kitapları okudunuz mu, okuduysanız neler düşünüyorsunuz? Eklemek istediğiniz başka kitaplar var mı? Bizimle paylaşmayı unutmayın.

Bu yazı Okan Övez tarafından yazılmıştır.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.