Yeni Başlayanlar İçin: Sanat Kitapları

Yeni Başlayanlar İçin: Sanat Kitapları

Sanat ve sanat tarihi de tıpkı mitoloji gibi, istikrarlı her okurun er ya da geç hakkında bilgi sahibi olmak isteyeceği alanlar. Zira okuduğumuz çoğu eserde en azından bir resme, bir sanatçıya ya da herhangi bir sanat eserine atıfta bulunuluyor. Hal böyle olunca başlangıçta ilgi alanınıza girmese bile, bir süre sonra konu merakınızı cezbetmeye başlıyor.

Biz de sizler için sanat tarihi, ünlü sanatçılar ve eserleri, akımlar ve dönemler gibi konularda bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak bir okuma listesi hazırladık. Nereden başlasam diyenler için küçük ama faydalı bir rehber diyebiliriz. Kâğıtlar kalemler hazırsa buyurun başlayalım!

1. Sanat 101, Eric Gryzmkowski

Sanat 101 - Eric Grzymkowski | kitapyurdu.com

Sanat 101: Leonardo Da Vinci’den Andy Warhol’a Sanat Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey, Say Yayınları’nın başucu kitapları niteliğindeki “101” serisi kapsamında çıkan kitaplardan biri. Başlığı kadar iddialı bir içeriği de var. İçeriğinde sanatçılar, akımlar, başyapıtların yanı sıra sanat tarihine ilişkin sizi epeyce şaşırtacak bilgiler mevcut. Ayrıca ünlü sanat eserlerinin belki şimdiye kadar gözünüze çarpmayan detayları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu kitap, sanat alanında okuma yapmak isteyen herkesin giriş kitabı olarak düşünebileceği bir kılavuz. Elbette ilginizi çeken alanlarda daha detaylı bilgi sahibi olmak için de size yeni kapılar aralayacaktır. Konudan bağımsız olarak bu serinin çoğu kitabını incelediğimi ve faydalı bulduğumu da belirtmek isterim.

2. Sanatın Kısa Öyküsü, Susie Hodge

Sanatın Kısa Öyküsü, harika bir sanata giriş kitabı. Yine sanatçılar, sanat akımları, eserlerin yanı sıra farklı tekniklere ve temalara da yer veriyor. Üstelik görsellerle desteklenen kitap, bu açıdan da oldukça keyif verici bir okuma vadediyor. Elli önemli sanat eserinde kullanılan teknik ve temaları içeren analizleri kitapta bulabilirsiniz. Çok fazla teknik terim kullanılmadığı için rahatça anlaşılan bir giriş kitabı. Susie Hodge bu alanda araştırmaya yeni başlayanların keyifle ve kolaylıkla okuyabileceği bir kitap yazmış diyebiliriz.

3. Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri, Susie Hodge

Susie Hodge listemizi bir miktar domine ediyor sanırım. Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri, karşımıza çıkan eserleri “gerçekten” görmek, ilk bakışta gördüğümüz şeyin ötesine geçen, eseri daha iyi anlamak üzerine temellenmiş bir kitap. Bu sebeple sadece kavramları açıklamakla kalmıyor. Barok, Rönesans, klasik Yunan ve eski Mısır gibi ana sanat dönemlerinin yanı sıra, romantizm, minimalizm, sürrealizm ve pop art gibi önde gelen sanat akımlarını da kapsıyor. Sanattan ve tüm o hayran olduğumuz sanat eserlerinden daha fazla keyif almak için bilmeniz gereken her şeyi buradan öğrenebilirsiniz.

4. Rönesanstan Günümüze Resim Sanatının Öyküsü, Anna Carola Krausse

Listedeki favorilerimden biri de bu. Kitap A4 boyutunda olduğu için görsel açıdan oldukça tatmin edici. İsminden de anlaşılacağı üzere kitap, rönesanstan günümüze resim sanatının geçirdiği evreleri belirli tarih aralıklarıyla ve dönemi sosyal, kültürel ve ideolojik bağlamıyla birlikte ele alarak derli toplu ve kusursuz bir bilgi kaynağı olarak hazırlanmış. Rönesanstan Günümüze Resim Sanatının Öyküsü okuyuculara resim sanatı tarihinin en önemli kültürel ve tarihi olayları hakkında bir genel bakış sunuyor. Bu önemli dönemlerde öne çıkan sanatçılar ve eserler hakkında doyurucu bilgiler veriyor. Bunların yanı sıra zaman zaman biyografik alana da kayabiliyor. Elbette ilginizi çeken eser, sanatçı ya da akımları belirleyerek daha derin araştırmalar yapmak ise size kalmış.

5. Uygarlığın Ayak İzleri: Rönesans’tan Barok Dönem’e Sanat Dehaları, Celil Sadık

Sanat tarihçisi Celil Sadık bir seri olarak planlanan kitapların bu ilk ayağında dört büyük sanatçıya odaklanıyor: Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Caravaggio ve Bernini. Kitap, sanat tarihinin bu meşhur dehaları üzerinden ilerliyor. Hem sanatçılar hem eserleri hakkında neredeyse romansı bir dille harika detaylar ve ayrıntılar da veriyor. Özellikle bu sanatçılardan bir ya da birkaçına -benim gibiyseniz hepsine- ilgi duyuyorsunuz. Eserlerini farklı bir bakış açısı ile incelemek istiyorsanız bu kitabı da listenize ekleyin derim. Kitabın devamı değil ama yazarın seriyi tamamlayan Uygarlığın Ayak İzleri – Krallar ve Tanrılar ismi bir diğer eseri de aynı yayınevinden çıktı. Onun da harika bir konusu var ama kitap bu listeye ait değil. Belki başka bir öneri listesinde onu da görürsünüz 🙂

6. Sanatın Büyük Ustaları Serisi

Sanatın Büyük Ustaları 17 - Munch (Kolektif) - Fiyat & Satın Al | D&R

Sanatın Büyük Ustaları kolektif yazılmış bir seri. Hem ayrı ayrı hem de set halinde bulabilmek mümkün. Her bir sanatçıyı ayrı ayrı ele aldığından diğerlerinden daha detaylı bir bilgi akışı sunuyor. Özellikle ilginizi çeken sanatçılara odaklanmak istiyorsanız oldukça uygun kitaplar olduğunu söyleyebilirim. Serinin tek sıkıntısı bazı kitapları bulmakta zorlanıyor olmamız. Konu ettiği sanatçının hem biyografisini hem eserlerini hem de kullandığı temaları ve teknikleri içeren gerçekten harika bir kaynak. Bu arada ufak bir tüyo, listedeki diğerleri gibi bu kitapları da çoğu kütüphaneden ödünç alabilirsiniz.

7. 500 Görsel Eşliğinde Yaşamı ve Eserleri Serisi, Kolektif

İş Bankası Kültür Yayınları’nın bu harika serisi gerçekten tam koleksiyonluk. Her biri ciltli ve kaliteli ansiklopedik kitaplardan oluşan seri her bir sanatçıya detaylıca yer veriyor. Yaşamı, eserleri, eserlerin incelemeleri gibi birçok alanda bilgi içeriyor. İçerik ve basım kalitesi bakımından herhangi bir kusur bulamadığım serinin tek sıkıntısı… Evet bildiniz, fiyatları. Gerçekten koleksiyonunuza katmak istediğiniz sanatçıları içeren kitaplar için önerim indirimleri takip etmeniz. Eğer sadece göz atmak istiyorsanız yine kütüphanelerden faydalanabilirsiniz. Sanatçılar hakkında fazlaca detay içeren kitaplar olduğundan bir oturuşta okunan bir kitap değil. Daha çok başucu kitapları diyebiliriz.

Son olarak sanat tarihi, sanatçılar ve sanatçıların eserlerine dair bilgi pekiştirmek ya da kitaplar dışında doğrudan bilgi edinmek isterseniz sizler için mutlaka göz atmak isteyeceğiniz birkaç harika belgesel listeledik:

  • Leonardo : The Works (2019)
  • Loving Vincent: The Impossible Dream (2019)
  • I, Claude Monet (2017)
  • Michelangelo: Love and Death (2017)
  • Inside The Mind of Leonardo (2013)

Evet sanat ve sanat tarihi okumalarınız için faydalı olacağını umduğum listenin sonuna geldik. Elbette ki listeye eklenebilecek onlarca, hatta daha fazla kitap ve kaynak var. Eğer siz de kendi favori kaynaklarınızı bizimle paylaşmak isterseniz lütfen yorum bırakın.

Ama ancak. Ve çünkü lakin. Fakat ve yine. Niçin ancak fakat ya da

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 26

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.