Sabit Fiyat Yasası Yürürlüğe Mi Giriyor?

Sabit Fiyat Yasası Yürürlüğe Mi Giriyor?

sabit fiyat yasası

Duyulduğu andan itibaren edebiyat dünyasının konuştuğu tek şey Sabit Fiyat Yasası’nın aslında ne olduğu.
sabit fiyat yasası

Hem günümüz teknolojisinin getirdiği kolaylık sayesinde hem de Türkiye’nin alım gücü yüzünden internet satıcılığı her geçen gün gelişiyor ve daha çok rağbet görüyor. Kitaplardan tutun kıyafetlere, beyaz eşyalara hatta artık gıda alışverişlerinde bile kullandığımız internet satıcılığı getirdiği kolaylığın yanında tüketicilere cep kolaylığı da sağlıyor. İnternet satıcılığının getirdiği bu olumlu geri dönüşlere rağmen Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB)’nin yıllardır gündeminde olan Sabit Fiyat Yasası öyle görünüyor ki yürülüğe girmek üzere. Türk okurlar olarak artık indirim süreçlerine veda mı edeceğiz, gelin derinlemesine öğrenelim.

Sabit Fiyat Yasası Aslında Nedir?

Bir kitabın etiket fiyatı piyasaya sürüleceği yayınevi tarafından belirlenir ve okurlara ulaştırılmak üzere dağıtıcı zincir mağaza ve kuruluşlara gönderilir. Mağazalara gönderilen kitap, yayınevi tarafından belirlenen fiyat indirimi ve paketleriyle satışa sunulabilir. Sonuç olarak kitabın fiyatı düştükçe alıcının ilgisi o mağazaya çekilir, böylelikle diğer mağazalara karşı bir rekabet başlar. Özellikle son yıllarda Türk okurların alışverişleri yapmayı tercih ettiği Kitapyurdu, Amazon, İlknokta gibi siteler satışa sunulan kitaplara çeşitli indirim kampanyaları uygulayarak, okuru sabit fiyatlı satış yapan D&R, Nezih ve Mephisto gibi kitap satıcılarından uzaklaştırıyordu. Sabit Fiyat Yasası ise genel olarak hem kitapevleri arasındaki hem de internet satıcıları arasındaki bu etiket fiyatı rekabetine son vermek için yürürlüğe girecek olan kanunun adı.

Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunda yürürlükte olan bu yasa özellikle Almanya’da keskin çizgilerle uygulanıyor. Kitaplar her ne olursa olsun, küçük kitap satıcıları, büyük zincir mağazalar ya da internet sitelerinde aynı fiyatla satışa sunuluyor. Hedeflenen amaç, kitapçılar arasındaki rekabeti bitirmek ve okuyucunun kitaplara kolay erişmesini sağlamak. Her şeyden öte yayınevleri daha profesyonel bir kitap stoklama politikasıyla ilerlemek zorunda kalacakları için yayıncılık kariyerlerine ekstra ilgi göstermeleri gerekecek.

Arka planda kalmış kitapların satışlarının artmasına da olanak sağlayacak olan bu yasa, Avrupa ülkelerinde olumlu sonuçlar yarattı. Türkiye Yayıncılar Birliği de Avrupa ülkeleriyle paralel bir politikaya sahip olmak adına böyle bir karar aldı. Sonbahar aylarında yürürlüğe girilmesi beklenen bu uygulama Türk okurların aklında daha şimdiden sorular oluşturmaya başladı. Peki neden?

Türkiye’de Sabit Fiyat Yasası

sabit fiyat yasası

Yazının başlarında dile getirdiğim gibi bu uygulama özellikle Avrupa ülkelerinde tercih ediliyor. Fakat altı çizilmesi gerekir ki, ekonomik durumu ve istihdamı yüksek olan bu ülkelerde kitap satış fiyatları 15 Euro’yu bile geçmiyorken güncel kitaplar bizim ülkemizde 70 küsur Türk Lirası’ndan satışa çıkıyor. Örneğin geçen haftalarda satışa sunulan Ateşin Peşinde’nin etiket fiyatı 76,00 lira iken İlknokta’da %35 indirimle 49,40 lira. Doğal olarak bilen ve farkında olan bir okuyucunun tercihi o internet sitesinden kitabı temin etmek olacaktır. Fakat şu an bakıldığında Sabit Fiyat Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle okur artık bu kitabı her nereden olursa olsun 76,00 Türk Lirasını vererek satın almak zorunda kalacak gibi duruyor.

Bu durum öğrencilerin durumunu iyice dara sokacak ve maalesef ki kitap satışlarını yükseltmekten ziyade epey düşürecek gibi duruyor. Kitap fiyatlarını her geçen gün daha da arttıran yayınevleri ise bu uygulamayla daha düzgün bir stok politikasına girer mi emin değilim ama okurların -ve hatta yayınevlerinin- e-kitaplara yöneleceği aşikâr.

E-Kitap Artışı

Türk okurlar özellikle artan kitap fiyatlarından sonra e-kitap okumayı daha çok tercih etmeye başladı. Eskiden yüksek etiketli kitapları sahaflardan ikinci el alarak temin ederken, okurlar artık kitaplarını telefondan, tabletten ya da bilgisayardan okuyor. Kitaplara verecek parası olmayan ya da okumak istedikleri kitabın çevrilmesini beklemek istemeyen okurlar e-kitaba yönelmiş durumda. Bu sebeple de, Sabit Fiyat Yasası okurları e-kitaba yönlendirecek başka bir sebep olmaktan öteye gidemeyecek gibi duruyor.

Ayrıca unutmamak gerekir ki e-kitap okurlarının çoğu kitabın dijital kopyasını legal yollarla değil korsan bir şekilde indiriyor. Yüksek Dolar ve Euro fiyatları yüzünden e-kitapları bile en az 50 liradan satışa çıkaran yayınevleri ise böylelikle bir kere daha kayba uğrayacak gibi. Elbette ki dileğimiz bu yasanın iyi şeylere sebebiyet vermesi, lakin günümüz şartlarında bu düşünce hepimize uzak geliyor. Sabit Fiyat Yasası hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Sabit Fiyat Yasası.

Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.

Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ama fakat. Lakin ve. Ancak ve ancak. Çünkü. Veya ya da lakin. Ama fakat. Lakin ve. Ancak ve ancak. Çünkü. Veya ya da lakin. Ama fakat. Lakin ve. Ancak ve ancak. Çünkü. Veya ya da lakin.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Sabit Fiyat Yasası Yürürlüğe Mi Giriyor?” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.