Geçtiğimiz günlerde Çıtır Çıtır Felsefe serisinin iki kitabı için Twitter’da bir linç kampanyası başlatıldı. Şimdi ise bu serinin yedi kitabı Bakanlık tarafından muzır ilan edildi. Peki size kitapların muzır ilan edilmesi için ortada bir sebep olmadığını söylesek? günışığı kitaplığı’nın 7 kitabı muzır ilan edildi!
Öncelikle şuna açılık getirelim, muzır kitap nedir? Bu kavram bir çoğumuzun hayatına; Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler ve Kalp Çarpıntısı gibi kitaplarla girdi. Muzır, kelime anlamı olarak sağlığa zararlı demek. Muzır kitap ise literatürümüze Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu ile girdi. Kısaca, Bakanlık “geçerli sebeplerle” çocuklara zararlı olarak gördüğü kitapların satılmasının önüne engel koyabilir ve yayınevlerine “zorluk” çıkarabilir.
Yayınevi İlk Olarak Twitter’da Linçlendi
Olay 19 Haziran’da başladı. Elif Ege isimli bir kullanıcı, Çıtır Çıtır Felsefe dizisinin Küçükler ve Büyükler ile Aşk ve Dostluk isimli kitaplarından birer sayfalık fotoğraf içeren bir tweeti “İBB kitapçılarında satılan ahlak dışı içerikli çocuk kitapları…” notuyla paylaştı. Daha sonrasında ise kullanıcılar Günışığı Kitaplığı için bir linç kampanyası başlattı. Fakat olay, Tamer Karadağlı’nın paylaştığı tweet ile iyice rayından çıktı.
Oyuncunun bu tweetinden sonra boykot tehditleri, dilekçe istemleri havada uçuştu. Hatta bazı kitap ve e-ticaret siteleri sorgusuz sualsiz kitapların satışını durdurdu. Günışığı Kitaplığı ve hemen arkasından Türkiye Yayıncılar Birliği olayın önüne geçebilmek için açıklamalarda bulundu. Günışığı Kitaplığı yaptığı kamuoyu açıklamasında “belli bir grubun başlattığı bu linç kampanyasının kitabı okumayan insanların duygularıyla oynadığını ve onları yanlış yönlendirdiğini.” söyledi. Yayınevi paylaşılan kitap sayfaları için şöyle bir açıklamada bulundu:
“Küçükler ve Büyükler (2013) kitabı, “küçük” ve “büyük” olmak ne anlama gelir, yetişkinlerin ve çocukların karşılıklı hakları nelerdir, yetişkin olmak küçükler üzerinde güç kullanmayı haklı kılar mı gibi temaları işliyor. Kitapta şikâyete konu olan kısa öykü, çocukların yetişkin tacizlerine karşı bilinçlenmesini amaçlıyor. Çocukların asla yaşamaması gereken yetişkin tacizine karşı neler yapabileceğini ve haklarını açıklıyor. Zaten sayfa 10 ve 11’de anlatılan olumsuz örnek öykünün devamında da bu amaç açıklıkla belirtiliyor.
Aşk ve Dostluk (2012) adlı kitap ise sevginin bu iki farklı biçimini işliyor. Şiddetin ve kıskançlığın, hiçbir şekilde sevginin uzantıları olamayacağı, eşler arasında sevgi ve şefkatin var olması gereği vurgulanıyor. Sevgi üzerinden, hem başkalarını hem de kendimizi nasıl daha iyi tanıyabildiğimizi düşündürüyor, kendine saygının öneminin altını çiziyor. Çocukların kişisel gelişimi açısından son derece yararlı kazanımlar sunuyor.”
O Sayfanın Devamı Da Var
Tamer Karadağlı da, olayı gündeme ve Bakanlık’a taşıyan diğer hesaplar da hep aynı sayfayı paylaştı. Fakat ilk bakışta oldukça rahatsız edici duran ve pedofili iddialarını destekleyen bu sayfanın bir de devamı var. günışığı kitaplığı’nın 7 kitabı muzır ilan edildi!
Yazar Brigitte Labbé Çıtır Çıtır Felsefe serisi ile Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından ülkenin en üst düzey şeref nişanını almaya layık görüldü. Yazarın bu seriyi yazarken ki asıl ve tek amacı çocukların anlaması zor olan kavram ve olayları onların anlayabileceği dilde kaleme almaktı. Yukarıda gördüğünüz iki sayfada da yazar, verdiği örnekten sonra bu örnekte yaşananların neden yanlış olduğunu açıklıyor. Evet, olaylar oldukça açık bir dille anlatılmış ve evet, bir yetişkin olan ben bu sayfaları okurken rahatsız oldum. Fakat “taciz”, kimseyi rahatsız etmeden anlatabileceğiniz bir olay değil. Çiçekler, böcekler ve kelebeklerle çocuklara taciz kavramını öğretemezsiniz.
Peki sözüm ona İBB kitapçısını gezerken bu kitaba rastlayan Elif Ege ve yayınevini linçleyen diğer kişi ve gruplar bu sayfaları görememiş mi? Görmüştür elbet fakat bu sayfalar yaratmaya çalıştıkları algıya hizmet etmediği için görmezden gelmiş olmalılar. Tacizin ne olduğunu anlatmaya çalışan bir kitabı yasaklayarak “taciz” kavramını ortadan kaldırılabileceğine inanılması çok üzücü.
Serinin Yedi Kitabı Poşete Sokuldu!
Yazının bu köşesinde size çok faydalı olacağını düşündüğüm bir bilgi vereceğim. Basılan her kitabın bir nüshası bakanlığa gönderilir ve bakanlık tarafından onaylandıktan sonra basılır. Yani söz konusu seri ve bu serinin kitapları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış ve gözden geçirilmişti. Fakat birkaç Twitter kullanıcısı kitabı kendi “yaşam tarzlarına” uygun bulmadığı için serinin yedi kitabı muzır ilan edildi. Günışığı Kitaplığı ise bu karardan sonra bir basın açıklaması daha yayınladı.
Üzücü olan ise bu kararın yayınevi ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin açıklamalarından sonra alınmış olması. Ne yani, koskoca Bakanlık Türkiye Yayıncılar Birliği’nin yaptığı açıklamayı da mı görmemiş? Yasaklanan kitaplar sırasıyla: Aşk ve Dostluk, Beden ve Akıl, Cesaret ve Korku, Diktatörlük ve Demokrasi, İyi ve Kötü, Küçükler ve Büyükler, Oğlanlar ve Kızlar. Serideki bu kitaplar aksi belirtilmedikçe kese kağıdına sarılı bir şekilde “Çocuklara zararlıdır.” ibaresiyle satılacak.
Pedagoglarla Çalışan Bir Yayınevi
Günışığı Kitaplığı çocuk edebiyatı üzerine titizlikle çalışan bir yayınevi. Hatta ilk günden beri bu yoldaki en büyük destekçileri ve ortakları pedagoglar. Çıtır Çıtır Felsefe serisi gündem olduğundan beri ülkenin önde gelen pedagogları yapılan yanlışı açıklamaya çalışıyor. Klinik psikolog ve pedagog İnci Vural “Küçükler ve Büyükler” kitabıyla ilgili düşüncelerini şu cümlelerle anlatıyor: günışığı kitaplığı’nın 7 kitabı muzır ilan edildi!
“Kitap, evrensel cinsel taciz yasağını bu yaş düzeyindeki çocukların anlayabilmesi için somut bir örnekle net bir şekilde anlatıyor. 10-12 yaşında soyut düşünme becerileri henüz tam gelişmemiş olan çocukların bu konuya bir anlam kazandırabilmesi ve kendilerini koruyabilmesi için bunun çok somut ve basit bir şekilde anlatılması gerekir. Bu yaşlardaki çocukların taciz olayını ve kendilerini bundan nasıl koruyabileceklerini imalarla ya da bir takım soyut benzetmelerle, ifadelerle anlaması zaten mümkün değildir.
Dolayısıyla pedagojik açıdan, soyut düşünme dönemini henüz tamamlamamış bir çocuğa ‘burnunu karıştırma’ demek gibi ‘cinsel organına da dokundurma’ kuralının, en basit ve en anlaşılır şekliyle yazılması gerekir.
30 yıldır klinik psikoloji ve pedagoji alanında çalışan bir uzman olarak, her türlü konunun çocuklarla konuşulmasının, konuşulmadan bırakılmasından çok daha faydalı olduğunu gördüm. Tüm bilimsel çalışmalar da söze dökülen durumların davranışa dönüşme riskini azalttığını destekliyor.”
Günışığı Kitaplığı’nın 7 Kitabı Muzır İlan Edildi!
Günışığı Kitaplığı’nın Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal Medyascope ile yaptığı röportajda şunları söyledi: “Sansür ve otosansürün yükselişi, nefret söylemlerinin kanıksanması, kültürel çeşitliliğin korunmasının umursanmaması gibi önemli konular sürekli önümüzde. Aile kültürümüzün ‘çocukla her şeyi konuşmamak’ alışkanlığı bir yandan dini-ahlaki tabular öte yandan, felsefi kavramların çocukla özgürce tartışılmasının bazı çevrelerde yadırganacağını hatta hoş karşılanmayacağını öngörmüştük. Elbette bu örneklerin en acıtıcılarından biri de son derece travmatik ve üzücü sonuçlar doğuran ‘çocuk tacizi’ konusu. Bu çok hassas konuda öncelikle çocukların da haklarını bilmesi, ne yapmaları gerektiğini öğrenmeleri çok önemli.“
Mine Soysal kitapların e-ticaret sitelerinde satışının durdurulmasıyla ilgili ise şu açıklamada bulunuyor: “İşin aslını araştırmadan gerçek dışı yalan haberlere dayanarak kitapların satışının durdurulması çok yanlış, çok üzücü. Kitapları engelleyen kitapçılar ve çevrimiçi satış siteleri yayınevimize hiçbir gerekçe göstermedi, herhangi bir bilgi sorup öğrenmedi.”
Anlayacağınız, çocuklar neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlatan bu kitapları alıp okuyamaz. Fakat bu konu ile ilgili haberleri ve dizileri televizyondan rahatça izleyebilir.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Günışığı Kitaplığı’nın 7 Kitabı Muzır İlan Edildi!
Kısa cümle. Cümle kısa. Uzun değil kısa. Cümle kısa. Kısa cümle. Uzun değil kısa. Oldukça kısa. Kısa cümle. Cümle kısa. Uzun değil kısa. Cümle kısa. Kısa cümle. Uzun değil kısa. Oldukça kısa. Kısa cümle. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı ve yaptım. Güneş parlak ve harika. Dışarı çıktım çünkü arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım. Fakat derdim tasam yok. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı ve yaptım. Güneş parlak ve harika. Dışarı çıktım çünkü arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım. Fakat derdim tasam yok. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı ve yaptım. Güneş parlak ve harika. Dışarı çıktım çünkü arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım.
Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Ben pasif bir cümle değilim. Lütfen artık düzel. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım. Fakat derdim tasam yok. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı ve yaptım. Güneş parlak ve harika. Dışarı çıktım çünkü arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım. Fakat derdim tasam yok. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı ve yaptım. Güneş parlak ve harika. Dışarı çıktım çünkü arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım.
Günışığı Kitaplığı’nın 7 Kitabı Muzır İlan Edildi!
Cümle değilim. Lütfen artık düzel. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım. Fakat derdim tasam yok. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı ve yaptım. Güneş parlak ve harika. Dışarı çıktım çünkü arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok ama bir şeyler bulmam lazım. Fakat derdim tasam yok. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım.
Yazıyı burada paylaş: