Ekibin Aralık Favorilerinde Hangi Kitaplar Var?

Ekibin Aralık Favorilerinde Hangi Kitaplar Var?

Merhabalar, bu yazımızda ekibimizden Ekin Su Bağardı, Nazlı Sağlam ve Merve Nur Öğüt sizler için aralık favorilerini yazdı. Gelin ekibimizin bu üç üyesi bu ay hangi kitapları çok sevmiş, hep birlikte inceleyelim. İyi okumalar!

Editörümüz Ekin Su Bağardı’nın Aralık Favorileri

Ekin’e aralık ayıyla ilgili düşüncelerini sorduk:

Aralık, yılın en sevdiğim ayı. Yeni yıl telaşıyla herkes Goodreads hedefini tamamlamaya çalışır. Nedense ben de en çok bu zamanlarda okurum.

Ekin Su Bağırdı

Editörümüzün aralık ayı favorileri şu iki kitapmış:

  • Daisy Jones ve The Six // Taylor Jenkins Reid
  • Ölü Ozanlar Derneği // Nancy H. Kleinbaum

Ekin’e bu kitaplar hakkındaki düşüncelerini sorduk:

İzmir Kitap Fuarı’ndan tüm kitaplarını topladığım son yılların ünlenen yazarı Taylor Jenkins Reid ile, Daisy Jones ve The Six sayesinde tanıştım. Açıkçası kitap röportaj biçiminde kaleme alındığından dolayı seveceğimden şüpheliydim. Ancak okuduğum en akıcı kitaplardan biriydi. 70’ler, rock, yalnızlık, bağımlılık… Daisy Jones ve The Six’in işlediği konuların her biri birbirinden farklı ve özel. Hikâyesine âşık olduğum bu kitap, tüm zamanlarımın favorilerine girdi. Ayrıca Bibliyoraf Okuma Kulübü’nün mart ayı kitabının da Daisy Jones ve The Six olduğunu biliyor muydunuz? Hep birlikte kitap ve uyarlamadan konuşup keyifli vakit geçireceğiz! Daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Dark academia kültürünün mihenk taşı Ölü Ozanlar Derneği de aralık listemde olan kitaplardandı. Robin Williams’ın efsaneleştirdiği filmin senaryosundan yola çıkarak kaleme alınan eser, bizi Welton Akademisi’ne götürüyor. Edebiyat öğretmenleri Bay Keating sayesinde Ölü Ozanlar Derneği’nden haberdar olan bir grup genç erkek öğrenci, bu derneği yaşatmak için çabalıyorlar. Eser, şiir, sanat, aşk ve tüm dehşet verici güzellikleri göz önüne seriyor. Peki ya katı kurallar içinde ne kadar özgür olunabilir? Oldukça etkileyici bir eser olan Ölü Ozanlar Derneği, karakterleri ve hikâyesiyle çok severek okuduğum bir kitaptı. Ancak filmin etkileyiciliğinin kitaba çok iyi şekilde yansıdığını düşünmüyorum. Yine de vurucu alıntılarıyla favorilerime girmeyi başardı.

Yazarımız Nazlı Sağlam’ın Aralık Ayı Favorileri

Nazlı’ya aralık ayının nasıl geçtiğini sorduk:

Aralık ayı, ders yoğunluğundan ve dönem ödevlerinden dolayı yoğun bir ay olsa da verimli diyebileceğim bir aydı. On kitap okudum ve okuduklarımın çoğunu sevdim. Hepsi birbirinden güzel kitaplardı. Fakat favorilerime yalnızca iki kitap girdi.

Nazlı’nın favori iki kitabı işte şunlarmış:
Ne Yaptığını Biliyorum // Alice Feeny
Açlık // Knut Hamsun

Gerilim, bu yıldan önce okuduğum bir tür değildi. Bu yüzden Ne Yaptığını Biliyorum kitabından ne beklemem gerektiğinden pek emin değildim. Kitap bir seri katilin aranması üzerine kuruluydu. Cinayetlerin baş şüphelileri ise haber spikeri Anna ve eski eşi, aynı zamanda bu cinayeti araştıran baş dedektif olan Jack’ti. Başından sonuna kadar katil hakkında tahminlerde bulunduğum, kendimi oldukça zeki hissettiğim ancak sonunda şaşkınlıktan bakakaldığım bir kitap oldu. Beni şaşırtan kitapları sevdiğimden, Ne Yaptığını Biliyorum benim için okuduğuma değdiğini düşündüğüm bir eserdi.

Açlık, bu yıl okuduğum son kitabıydı. Knut Hamsun’un ilk romanı olan ve yazara Nobel Edebiyat Ödülü kazandıran bu kitap uzun zamandır okuma listemdeydi. Bir nevi yazarın otobiyografisi niteliğinde olan bu romanda, açlık sahiden de çok etkileyici bir biçimde anlatılıyor. Karakterin karmaşık iç dünyası çok başarılı yansıtılıyor. Bir süre sonra, acaba karnını doyurmak için yiyecek, para bulabilecek mi, diye karakter adına endişelenmeye başlıyorsunuz. Açlık, benim için hem ayın hem de yılın favorilerinden biriydi. Kitabı okumak size hissettirdikleri dolayısıyla biraz zorlayabilir. Fakat bu tarz okumalarla aranız iyiyse, Açlık kesinlikle bir şansı hak ediyor.

Podcast Sorumlumuz Merve Nur Öğüt’ün Aralık Ayı Favorileri

Merve aralık ayını şu şekilde özetliyor:

Aralık, yıllık kitap hedefimi tamamlayabilmek için okumaya daha çok zaman ayırdığım verimli bir aydı. Birçok farklı türden 9 kitap okudum ve aralarından sevmedim diyebileceğim hiçbir kitap olmadı.

Merve’nin bu dokuz kitap arasından seçtiği favoriler:

  • Gazap Üzümleri // John Steinbeck
  • Siyah Deri Beyaz Maskeler // Frantz Fanon
  • Şüphelerin Alaca Karanlığında (Çaylak İle Filozof) // Özkan Öze

Ve ekliyor:

Gazap Üzümleri, Amerika’daki Büyük Buhran döneminde tarımın kapitalleşmesiyle topraklarına el konulan bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Uzun zamandır listemde olan, bir türlü okumaya cesaret edemediğim bir kitaptı. Ancak okurken çok zevk aldım. Karakterlerin yaşadıkları o kadar gerçek ve okuması o kadar sürükleyiciydi ki kitap bittiğinde tadı damağımda kaldı. Haftalar sonra bile hala kitabı hatırlamak içimi hüzün ve özlemle dolduruyor. Eğer siz de benim gibi okumaya çekiniyorsanız, Steinbeck’in etkileyici kaleminden çıkan bu kitabı hemen okumaya başlamanızı öneririm. Pişman olmayacağınıza eminim.

başlık

Siyah Deri Beyaz Maskeler, bir psikiyatr olan Frantz Fanon’un siyahi gerçekliğinin hem siyahilerin hem de beyazların bilinçaltındaki yerini incelediği bir kitap. Yazarın psikiyatr olmasından ötürü birçok tıp ve psikoloji terimi kullandığını okumadan önce bilmenizde fayda var. Ben de yeterli bilgi birikimine sahip olmadığım için bol bol araştırma yaparak okudum. Okuması biraz meşakkatli ama bilinç kazandıran ve “öteki”ni daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Siyah Deri Beyaz Maskeler, siyahi gerçekliğine veya psikiyatri ve psikoloji alanlarına ilgi duyanlara önerebileceğim bir kitap.

Şüphelerin Alaca Karanlığında Özkan Öze’nin kaleminden çıkmış, okuması çok keyifli bir çocuk kitabıydı. Gerçi çocuk kitabı demek bu kitaba ve genel olarak Çaylak ile Filozof serisine haksızlık olur. Çünkü yaşam, iman ve sorgulama ile ilgili biz yetişkinlerin belki de çocuklardan daha çok üzerine düşünmemiz gereken konuları ele alıyor. Didaktik bir dili yok, tersine eğlenceli ve düşünmeye teşvik eden bir tarzı var. Filozof bir nine ile tatlı torununun -tabiri caizse- kafa açan sohbetlerini okumak günlük hayatta sormaya fırsat bulamadığım insan olmak, ırkçılık, güzellik algısı ve şüphe etmek gibi önemli konuları düşünmemi sağladığı için bu seriyi çok seviyorum. Ortaokuldan itibaren her yaş grubunun severek okuyacağını düşünüyorum.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.