Ekibin Favorileri

2020 Yılı Favorilerine Ekibimizin Gözünden Bir Bakış

2020, birçoğumuz için oldukça zorlu bir yıl oldu. Geriye dönüp baktığımızda bu zorlu süreç boyunca bize eşlik eden en iyi yoldaşların kitaplar olduğunu söyleyebilmek mümkün. Ekibimiz de sizler için 2020 yılında okudukları kitaplardan favorilerini seçtiler ve kendi deneyimlerine ışık tutabilecek harika listeler derlediler. Haydi gelin, bu listelere birlikte göz atalım!

2020 Yılı Favorilerine Ekibimizin Gözünden Bir Bakış

Yazarımız Aycan Güven’den 2020 Favorileri

Yazarımızın bu sene içinde okuyup en çok beğendiği 5 kitap şöyleymiş:

  1. Serpent & Dove // Shelby Mahurin
  2. The Seventh Sun // Lani Forbes
  3. Bir Adam Yaratmak // Necip Fazıl Kısakürek
  4. A Five-Minute Life // Emma Scott
  5. Şah ve Sultan // İskender Pala 
Aycan Güven diyor ki:

“Bu yıl okuduğum kitaplara verdiğim puanların ortalaması (2.5), ne kadar kötü kitap varsa onu seçtiğimin ve berbat bir okuma yılı geçirdiğimin kanıtı. Buna rağmen birkaç tane güzel kitaba denk geldiğimi de belirtmem lazım. Bu yıl zamanımı harcadığım için pişman olmadığım o güzel kitaplardan biraz bahsedeyim size:

  • Serpent & Dove, bu yıl okuduğum en harika kitaptı… Yakında, Yabancı Yayınları tarafından dilimize çevrilecek bu kitabı okumanız için sabırsızlanıyorum.
  • The Seventh Sun, hakkında kısaca bahsetmek gerekirse, bir gece aniden vefat eden kralın yerine geçen oğlu Ahkin ve imparatorluğun başına geçişinin tamamlanabilmesi için gerçekleşmesi gereken bir evliliği konu alıyor. Başta klişe bir konusu varmış gibi görünse de ana konu bambaşka ve yazar bu klişe denebilecek konuyu abartmadan, normal bir şekilde yazdığı için göze batmıyor. Eş olarak seçilmeyen diğer beş prensesin tanrılara kurban edileceği bu kitaba kesinlikle bir şans vermenizi isterim.
  • Bir Adam Yaratmak, bu yıl beni en fazla etkileyen kitaptı. Yaşattığı tesiri herkesin tatmasını isterim. Stefan Zweig hayranları bu kitabı da kesinlikle okumalı. Necip Fazıl bir şaheser yazmış, değeri bilinmeli.
  • A Five-Minute Life, konusuyla okuduklarım arasında en ilgi çekici olan kitaptı. Size de konuyu bırakıyorum, kitaba bakmanızı da tavsiye ederim: Thea, bir araba kazası geçiriyor ve kaza sonucunda en kötü alzheimer vakalarından biriyle iki yıl boyunca yaşamak zorunda kalıyor. Her beş dakikada bir hafızası siliniyor ve yaşadığı hiçbir şeyi hatırlamadan, beş dakika içinde kendisine verilen bilgilerle özel bir klinikte yaşıyor. Ablasının düzene koyduğu hayat, Jim’in klinikte işe başlamasıyla garip bir hal almaya başlıyor.
  • Şah ve SultanYavuz Sultan Selim ve Şah İsmail’i konu alarak mayınlı bir bölgeye giren yazar, her iki tarafı da karalamadan, tarafsız ve gayet başarılı bir şekilde harika bir eser yaratmış. İskender Pala’nın bu romanda gözler önüne serdiği dünya sayesinde okurken kitabı elimden bırakmayı hiç istemedim.”
2020 Yılı Favorilerine Ekibimizin Gözünden Bir Bakış

Yazarımız Murat Çepni’den 2020 Favorileri

Yazarımızın bu sene içinde okuduğu kitaplardan ilk 5 favorisi şu şekilde:

  1. İvan Denisoviç’in Bir Günü // Aleksandr Soljenitsin
  2. Candide ve Micromegas // Voltaire
  3. Savaş Günlükleri (1939-1943) // Kont Galeazzo Ciano
  4. Dune // Frank Herbert
  5. Tolkien // Humphrey Carpenter
Murat Çepni ekliyor:

“2020 yılı benim için de pek verimli geçmedi. Şu an dönüp baktığımda elli kitap okumuşum ve bu sayı bana göre en az doksan olmalıydı. Korona günleri pek yaramadı sanırım. İlk beş kitabı sıralasam da bu sene okuduğum Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Günah Keçisi, Yalanın Siyaseti, Türkiye’de Faşist Alman Propagandası isimli kitaplar da hem bilgi bakımından hem de içerikleri bakımından çok iyi kitaplardı.

  • İvan Denisoviç’in Bir Günü, Stalin dönemindeki toplama kamplarındaki bir günü konu ediyor ve okurken resmen Sibirya soğuğu içinize işliyor.
  • Candide, Voltaire’nin okuduğum ilk kitap oldu. Kitap bittikten sonra yazarın Türkçeye çevrilmiş bütün kitaplarını aldım. Bunun nedeni hem dilini hem de dönem eleştirisi yapışını çok sevmem oldu. Voltaire önerisi yapanları dikkate alın, mutlaka okuyun.
  • Savaş Günlükleri, Faşist İtalya’nın Duce’si Mussolini’nin damadı Ciano’nun yazdığı günlüklerden oluşuyor. Ülkemizde İtalya tarafında İkinci Dünya Savaşı tarafında fazla çeviri kitap yok, bu kitap ise dönemin meraklıları için önemli bir belge niteliğinde. İtalya’nın savaşa katılma süreci gün gün okuyabiliyorsunuz, merakınız varsa kitaplığınızda kesinlikle olmalı.
  • Dune… Bir Tolkien hayranı olarak Yüzüklerin Efendisi en sevdiğim fantastik seri olarak her zaman birinci sıradaydı, fakat artık Dune serisi ile birlikte birinci sırayı paylaşıyorlar. Dune ile tanışmayan okurlar ne kaçırdıklarından haberi olmayan okurlardır bence.
  • Humphrey Carpenter’ın Tolkien biyografisi, yazar hakkında yazılmış onaylı tek biyografidir. Tolkien’in hayatını daha iyi deneyimleyeceğiniz, yazdığı kitapların nasıl yazıldığına tanık olabileceğiniz nadide bir eser, baskısı yok ama bulunabilir. Azim ve kararlılık nedir, Tolkien’in hayatı işte buna en güzel örneklerden biri. 

2020 yılında okuduğum kitapların çoğunu sevdim aslında, önermeyeceğim kitap azdır. Kısa bir özet yaptığım bu listeye dikkatinizi çekebilmişimdir umarım, keyifli okumalar.”

2020 Yılı Favorilerine Ekibimizin Gözünden Bir Bakış

Editörümüz Aydan Yalçın’dan 2020 Favorileri

Editörümüzün bu sene okuduklarından seçtiği favorileri şunlarmış:

  1. Günler, Aylar, Yıllar // Yan Lianke
  2. Kabuk // Zeynep Kaçar
  3. We Were The Lucky Ones // Georgia Hunter
  4. Schindler’in Listesi // Thomas Keneally
  5. Killing November // Adriana Mather
Aydan Yalçın’dan ufak bir not:

“2020 yılı okuma açısından çok dolu dolu bir yıl olmadı benim için. Başladığım çoğu kitap bitmediği gibi, hiçbir hedefimi tutturamayıp challengelarda da nal topladım. Ama bu demek değil ki hiç harika kitap okumadım. Mesela yukarıda sıraladığım kitaplar bu yıl asla aklımdan çıkmayan kitaplar oldu. Bazılarını yılın başında okuduğum halde hâlâ her detayını hatırlıyor, ara ara anımsayıp üzerine düşünüyorum.

Şöyle bir top 5 listeme bakarken 2020 favorilerimin bir ortak noktası olduğunu gördüm: Karakterlerin hepsi savaşıyor. Bazıları belki topla tüfekle değil ama hayatla savaşıyor, hep bir mücadele, yaşama savaşı veriyor. Günler, Aylar, Yıllar’da yaşlı bir adamın kuraklıkla, doğayla, hayatla olan inanılmaz mücadelesini, Kabuk’ta var olma ve kimlik mücadelesini, We Were the Lucky Ones ve Schindler’in Listesi’nde ırk mücadelesini ve Killing November’da ise strateji yaparak hayatta kalma mücadelesini okudum.

Tüm yıl boyunca bizim de bir salgınla mücadele ettiğimiz düşünülürse, yılın anlam ve önemine uygun kitaplar okumuşum. Pes etmeyi reddeden karakterler iyi ki varlar!”

Editörümüz Ece Emre’den 2020 Favorileri

Editörümüzü bu yıl zevkten dört köşe yapan kitaplar bunlarmış:

  1. The Raven Cycle (The Raven Boys – The Dream Thieves – Blue Lily, Lily Blue – The Raven King) // Maggie Stiefvater
  2. The Invisible Life of Addie LaRue // V. E. Schwab
  3. Locke Lamora’nın Yalanları // Scott Lynch
  4. Watchmen (12 Cilt) // Alan Moore & Dave Gibbons
  5. Purple Hyacinth // Sophism & Ephemerys
Ece Emre’nin bu kitaplar hakkındaki notları ise şu şekilde:

“2019 yılının son günlerinde okuduğum rezil bir kitaptan dolayı 2020 yılı benim için okuyamama durumunun diplerinde iken başladı. Hatta bu durumun en azından ekim ayına kadar peşimi bıraktığını söyleyemeyeceğim. Fakat buna rağmen bu sene gerçekten harika kitaplarla tanışabilmişim. Sizlere gösterebilmek amacıyla içlerinden seçip “ilk 5” listesini hazırlamaksa epey zorlayıcı oldu.

  • İlk sırada görmüş olduğunuz The Raven Cycle serisinin Pegasus Yayınları tarafından Türkçeye çevrilmesini en azından 5-6 senedir beklemekteyiz ve bu durum artık canımıza tak ettiği için yayın yönetmenimiz Selin ile dayanamayıp bu yaz seriyi okuduk. İngilizcesine belki bir tık ağır denebilir, herkesin okuyabileceği bir dili yok kesinlikle. Fakat kurgu ve karakterler… Ömrüm boyunca bu seriyi aşabileceğimi düşünmüyorum. Defalarca okuyacağım değerli bir seri oldu benim için.
  • The Invisible Life of Addie LaRue ise ekim ayında çıktı ve maalesef daha Türkçeye çevrilmedi. Fakat dili oldukça basit, İngilizce olarak bakmak isteyen olursa tavsiye ederim. Kitap biraz yavaş ilerliyor, fakat yine de hiç sıkmıyor ve kurgusu ile okuyucuyu sarıp sarmalıyor.
  • Locke Lamora’nın Yalanları için söyleyebileceğim tek şey: beni yıkıp geçirmiş olduğu… Fakat serinin devamı için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Hatta okuması çok rahat bir dili de yok serinin. Fakat her şeye rağmen ilk kitap muhteşemdi ve bu listede yer almasaydı gerçekten esere haksızlık olacaktı.
  • Watchmen ise, güncel olarak, İthaki Yayınları tarafından dilimize çevrilmiş olan harika bir çizgi roman serisi. Bitirdikten sonra bunca sene neden okumadığımı sorguladığım bir seri oldu. Beni bu şaheser ile tanıştırdığı için yayın yönetmenimiz Selin’e de tekrardan teşekkür etmek isterim.
  • Son sırada gördüğünüz Purple Hyacinth ise bir webtoon (veya webcomic de diyebiliriz) ve kesinlikle okuduğum en iyi işlerden. Gerek müzikleri gerekse çizimleri ile sanki bir şeyler okumuyorsunuz da dizi izliyormuşsunuz tadı veriyor. Dili İngilizce, fakat webtoon formatında olduğu için kompleks bir dili olması yok elbette. Şiddetle tavsiye ederim.

İlk 5’e girmeyi ucundan kaçıran fakat bahsedilmeyi hak eden birkaç eser: Solo Leveling (Chu Gong), Saga (9 Cilt – Brian K. Vaughan & Fiona Staples) ve Antigone (Sophokles). Bunlara ek olarak, bu sene çevirisini yaptığım The Incredibly Dead Pets of Rex Dexter kitabı da kalbimde çok farklı bir yere sahip bir kitap oldu; ilk 5’e giremedi ama değeri çok yüksek.

Son olarak da yazarımız Nisa Sümertekin’den ufak bir öneri:

Yazarımız Nisa da bu güzel listelere ufak bir ekleme yapmak istedi. Bakalım yazarımız ne demiş:

Üç Başlı Cerberus:
“Distopyanın atalarından olan ve sadece distopya olmakla kalmayan, çağının ötesinde bir hayal gücüne sahip Bennett’ın Üç Başlı Cerberus’u bu yıl kesinlikle favorim oldu. Adı yıllar içinde unutulmuş ve birçok okuyucu tarafından atlanmış olsa da bu türün temellerini kavramak için kesinlikle okunması gereken bir kitap. Hem türünün sınırlarını zorlayan hem de oldukça eğlenceli ve akıcı bu kitabı okurken zaman su gibi akıp gitti. Tadı hala damağımda desem yalan söylemiş olmam.”

Ekibimizden 2020 favorileri ve geçtiğimiz yılki deneyimlerimiz bu şekildeydi. Ekip üyelerimiz listelerindeki her bir kitabı gönülden tavsiye ediyor. Bizler de kendi içimizde, okumadıklarımızdan kendi okunacaklar listelerimize eklemeler yaptık. Sizlerin de arkada bıraktığımız sene okuduğu ve çok sevdiği kitaplar varsa önerilerinize her zaman açığız!

Umuyoruz ki önümüzdeki sene de hep birlikte yeni dünyalara ve güzel kitaplara birlikte yelken açarız!

Bu yazı editörümüz Ece Emre tarafından oluşturulmuştur.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

LALALAL

LALALAL

LALALAL

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.