Verimi Tavan Yaptıran Okuma Yöntemi: Çapraz Okuma

Verimi Tavan Yaptıran Okuma Yöntemi: Çapraz Okuma

Yoksa sizde okumak için vakit bulamamaktan mı şikayetçisiniz? Ya da istediğiniz kadar hızlı okuyamamaktan? İstediğiniz kadar çok okuyamamaktan? Tam da işinize yarayacak bir yöntem biliyorum: Çapraz Okuma. Bu yöntemi ilk defa İlber Ortaylı’nın bir röportajında okumuştum.

Bu kadar çok okumasını bu alışkanlığına borçlu olduğunu söylüyordu. Ben de elimdeki kitabı bitirir bitirmez bu teknik hakkında araştırma yapıp çapraz okuma yapmayı denemeye karar verdim. Düşündüğümden bile daha fazla işe yaradı! Bu yöntemi denediğimden beri okumalarımı hep bu şekilde yapar oldum. Bu yüzden de sizleri benim okuma maceramda devrim yaratmış olan bu yöntemle tanıştırmak istiyorum. Başlayalım.

Peki Nedir Bu Çapraz Okuma Yöntemi?

Çapraz okuma yöntemi, birden fazla kitabı aynı anda okuyabilmek için muazzam bir yöntem. Okuma hızınızı ve sıklığınızı hızlandırmakla kalmıyor, okuma kalitenizi de arttırıyor. Ayrıca alışık olduğumuz klasik okuma yönteminin dışında bir şey denemek de okuyucuya yepyeni bir serüven sunuyor. Bu durum belki okuma tembelliği yaşayanlarımıza da yardımcı olabilir.

Yöntem oldukça basit. En az iki en fazla altı kitap seçiyorsunuz. En fazla altı dedim diye de kendimizi hemen kaptırmayalım ama. Başlangıç için benim önerim üç kitapla başlamanız. Eğer iki kitapla başlarsanız yöntemin verimini tam anlamıyla hissedemeyebilirsiniz. Kitapların türleri ve içerikleri önemli değil. Seçtiğiniz kitaplar aynı türde de olabilir, birbiriyle alakasız kitaplar da olabilir. Yine de eğer belli konu üzerinde araştırma/okuma yapmıyorsanız -diyelim ki Yunan mitolojisine merak saldınız ve bu konuda araştırma yapıp çeşitli okumalarla bilgi birikiminizi geliştirmek istiyorsunuz.- şahsi fikrim seçtiğiniz kitaplarda çeşitlilik olması yönünde. Şimdi biraz da bu yöntemin uygulanış şeklinden bahsedelim.

Basitçe anlatmak gerekirse, çapraz okuma yönetimini kullanırken okumak istediğiniz kitapları mekanlara bölüştürüyorsunuz. Örneğin; bir kitap çantanızda duruyor, bir -tercihen iki- tanesi yatak odanızda, bir diğeri iş yerinizde/kütüphanenizde/çalışma masanızda. Yatak odanızda tercihen iki seçenek olması, o günün moduna uygun olarak seçim yapabilmenize yarıyor. Bulunduğunuz mekanda hangi kitabınız varsa onu okuyorsunuz. Diyelim ki çantanıza bir kitap attınız ve o kitabı otobüs beklerken okudunuz. İşleriniz hallettiniz eve döndünüz ve odanıza geçtiniz. Kütüphanenizin ya da çalışma masanızın üzerine koyup okumak için ayırdığınız kitap sizi bekliyor. Kitabınızı okudunuz, bütün işinizi bitirdiniz ve bu sefer de yatağa geçtiniz. Voila! Bu sefer de komodininizin üstüne koydunuz kitap okunmayı bekliyor.

Çapraz Okuma Yöntemi Okuyucuya Ne Gibi Bir Katkı Sağlar?

Bu yöntemin okuma tembelliğine düşmüş olan okuyucular için en büyük artısı her yerde okunmayı bekleyen bir kitap duruyor olması. Sizi “Nereye baksam okunacak bir kitap görüyorum.” durumuna sokacak çapraz okuma yöntemi, okumamak için bahane üretenlerimize ilaç gibi gelecek. Sonuçta nereye gitseniz elinizin altında bir kitap olacak. Tabii o kitapları da okumak istemeyene üretecek bahane çoktur ama bu yöntemin okuyamama durumdan kurtulmak isteyenlere iyi geleceğini düşünüyorum.

Çapraz okuma bir çok açıdan çok faydalı bir yöntem. Emin olun kitaplar birbirine karışmıyor. Muhteşem beynimiz mekanları birbirinden ayrı tuttuğu gibi, o mekanlara yerleştirdiğimiz kitapları da birbirinden ayrı tutuyor. Ayrıca bu yöntem okumakta zorlandığınız kitapları okuyup bitirmek için de mükemmel bir şekilde çalışıyor çünkü sürekli tek bir kitaba odaklı kalmıyorsunuz ve yavaş yavaş “o kitabın” üstesinden gelebiliyorsunuz. Ben Gülün Adı kitabını bu yöntem dahilinde bitirebildim mesela. Evet tüm detayları öğrendiğinize göre, bugün kitaplığınızın önüne dikilip yeni bir okuma macerası için birkaç kitap seçmeye ne dersiniz?

lalalala

editörün notu: An itibariyle 2021 yılı hedefimi bulmuş bulunmaktayım. İşe yaramaz ve bir de okuma düzenimi daha da beter ederse yazar hanım bundan sonra korkun benden.

Okumalarını bu yöntemi kullanarak yapanlar ya da daha önce denemiş olanlar yaşadıklarını bizimle paylaşırsa bu yöntemi denemek için tereddüt eden okuyucuların kafasındaki soruların bazılarına ışık tutabiliriz. Bana oldukça fayda sağlamış bu yöntemin sizi de sağlıklı bir okuma alışkanlığına yönlendirmesini umuyorum.

hello hello hello hello

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 26

Verimi Tavan Yaptıran Okuma Yöntemi: Çapraz Okuma” üzerine 2 görüş

  1. Tam olarak bu yöntemi kullanmasam da sürekli iki kitap okumaya çalışıyorum ve kafamda öyle bir düzen olmasa da sabah birine akşam birine öncelik verip veya bir gün birini ertesi gün diğerini okuyorum. Şimdi bu yazıdan sonra aynısını deneyeceğim ama bu yöntem evde tıkılıp kalanlar için fazla mekan seçeneği sunmuyor tabii. Bu günler geçsin de adım attığım her yere bir kitap koyarım 😅❤️❤️❤️❤️❤️

    1. Evde kaldığımız süreçte ben bir tane yatak başucuna, bir tane evde en çok vakit geçirdiğim odada, bir tane mutfakta (çünkü yemek yerken okumak :)), bir tane kitaplıkta gibi dağıtmıştım, işe yaradı 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.