Genç Yetişkin Kitaplarındaki En Kötü 10 Erkek Karakter Klişesi

Genç Yetişkin Kitaplarındaki En Kötü 10 Erkek Karakter Klişesi

Yazarların vazgeçemediği detaylardan biri de gerçek hayatta görmeye bile tahammül edemeyeceğimiz insanları kitaplara eklemeleri. Okurken mutlu olmamız gereken kitaplarda bizi sinir hastası eden karakterler ve bu karakterleri oluşturan yazarlar… Bu yüzden de bugünkü yazımızda sizlere okumaktan hiç haz etmediğimiz en kötü erkek karakter klişelerini listelemek istedik. klişesi

Shahzoda’nın yazdığı yazı dilimize Betina Belek1 tarafından dilimize çevrildi.

1: Bu metin Betina Belek tarafından Bibliyoraf.com için çevrilmiştir. Çevirmenin ve Bibliyoraf’ın izni olmadan başka bir sitede kullanılamaz.

Yazıya geçmeden önce şunu bir aradan çıkaralım: bu klişeleri hepsi, ustaca kurgulandığında kalbinizi çalabilir. Sorun şu ki çoğu zaman doğru şekilde kurgulanmıyorlar. Kısa süre önce, beni listenin 4 numarasında yer alan sıkıcı rezalete maruz bırakan bir kitap okuduğum için bütün suçluları toplayıp (sakince) kusurları hakkında içimi dökmeye karar verdim. Tabii bununla kalmayıp tam onlara layık, mükemmel cezalar da buldum.

1. Ayrıcalıklı Mükemmel Çocuk (Beyaz Atlı Prens)

Bakın, bu anlaşılması zor bir tip. Bu karaktere Külkedisi masalı dışında rastlamadığınızı sanabilirsiniz ama yanılıyorsunuz. Genellikle gerçek bir prens, bir çeşit soylu, gardiyan ya da korsan olarak karşımıza çıkar. Ve her zaman, her zaman ama her zaman yardıma muhtaç genç kızı kurtaran kahraman odur. Mükemmel ve etkileyicidir (ve muhtemelen beyazdır). Hikâye boyunca karakterinde önemli bir gelişme olmaz çünkü zaten baştan beri KUSURSUZDUR. Ailesiyle bazı sorunlar yaşıyor olabilir, ama dürüst olalım, bu sorunlar asla derinlemesine incelenmez. Bu karakterin var olma nedeni, inanılmaz derecede mükemmel olmak, farkında olmadan insanları aşağılamak ve baştan aşağı sahtelik kokmaktır.

Suç: Gerçekçilikten uzak hareketler.

Ceza: Gerçek dünyaya bir gezi.

2. Kaba ve Şımarık Erkek (Serseri)

Genç Yetişkin Kitaplarındaki En Kötü 10 Erkek Karakter Klişesi | Bibliyoraf

Onu hepimiz tanıyoruz. Hepimiz onunla bir yerlerde karşılaştık ve dürüst olalım, hiçbirimiz onu sevmiyoruz. Kendisi fazla sahiplenici, kolay sinirleniyor (genelde ‘maço’ olma bahanesiyle), herkesi aşağılıyor (ana karakter de dahil) ve genel olarak okula-gitmek-için-fazla-havalıyım diyen bir tavrı var. Çoğunlukla çağdaş kurgu kitaplarında kötü çocuk ya da playboy, fantezi kitaplarında da hırsız ya da prens olarak karşımıza çıkıyor. Okulu asmak ya isyan çıkarmak istiyor olabilir, ama en önemli isteği ana karaktere belirsiz bir nedenden dolayı kaba davranmak. Ve bilin bakalım ana karakter nasıl davranıyor? Ya ona aşık olup onu değiştirmeye çalışır ya da kitap boyunca onunla atışıp durur. Bu karakterin yaşadığı kurgusal diyarda bu tür saygısızca şımarıklıklar romantik görülüyor olabilir, ama bunların hepsi, gerçek dünyada yanına yaklaşılmaması gereken birinin özellikleri. Böyle bir adamla muhatap olmanız gerektiğini bir hayal edin. KALSIN TEŞEKKÜRLER!

Suç: Çocukça ve çoğu zaman tacize varan davranışlar.

Ceza: Kendini beğenmiş suratına bir yumruk.

3. Kendini Toparlaması Gereken Erkek (Zavallı Yakın Arkadaş)

Ahh, bu karakter gerçekten çok sinir bozucu. Okuduğum kitaplarda karşıma çok fazla çıkmadı ama gerçekten gereksiz bir karakter. Genelde tek görevi ana karakterin diğer kızlardan farklı olduğunu göstermektir. Tipik olarak inektir, hiçbir hedefi yoktur ve çocukluklarından beri ana karaktere aşıktır. Başlarda iyi biri gibi görünebilir ama sakın bu tavırlara kanmayın. Hikâye ilerledikçe, ana karaktere olan aşkından yanarken kendisine aşık olan kızı görememek gibi, aptalca ve agresif şeyler yapmaya başlar. Bunların hepsi kendisini bir zavallı gibi gösterir ve ana karakterle neden arkadaştan öteye gidemediğinin ana nedenleridir.

Suç: Sinir bozucu ve gereksiz olmak.

Ceza: Sonsuza kadar arkadaş kalmaya mahkum bırakılmak.

4. Bir Dakika, Senin de Bu Kitapta Olduğunu Fark Etmemiştim (Klasik Sevgili)

İşte okuma zevkimi bozmaya cüret eden en son adam. Bu karakter çoğunlukla klasikleşmiş, Frankenstein’ımsı şekilde, tüm olaylarını popüler kitaplardan çalan ve DAHA ÖNCE İŞLENMİŞ KONULARI kullanarak bir canavara hayat veren genç yetişkin kitapların baş tacıdır. Akılda kalıcı bir yanı yoktur ve kelimenin tam anlamıyla sıkıcıdır. “Hayat veren” dedim ama bu yanlış bir kullanım olmuş olabilir çünkü bu kitaplar ya da genel olarak klasik sevgili karakteri hakkında hiçbir şey canlı hissettirmiyor. Bu karakter burada listelediğim tüm tiplemelerin bir kopyası gibi ama onlardan bile daha sığ ve gelişmemiş halde. Bazen kendini iyi bir kitapta bulmayı başarıyor, ki bu işlerin gerçekten çirkinleşmesine neden oluyor. Çünkü böyle olunca insanlar belki de çok beğenecekleri bir kitabı yarıda bırakmak zorunda kalıyor.

Suç: İnsanları sıkıntıdan patlatmak.

Ceza: Kişilik geliştirme dersleri.

5. Kesinlikle Domine Etmek Zorunda Olan Erkek (Alfa Erkek)

Genç Yetişkin Kitaplarındaki En Kötü 10 Erkek Karakter Klişesi | Bibliyoraf

Bu adam hakkında ağzımı açtırmayın. Serseri karakterine kuzen olan alfa erkek en az kuzeni kadar -hatta ondan da fazla- sinir bozucudur. Onun problemi en erkeksi erkekleyen erkek olmak için yanıp tutuşmasıdır. Bu da cinsiyetçi ve aşırı agresif görünmesine neden olur. Daha çok yetişkin romanlarında karşımıza çıkar ama genç yetişkin romanlarında da bulunabilir. Fiziksel özellikleri karakterinin büyük bir kısmını oluşturur ve karın kasları, pazılar, geniş omuzlar, savaş baltası vs. bu özelliklere dahildir. Bu karakter ayrıca aşırı korumacı ve sahiplenici olabilir ki bu ASLA çekici bir özellik değildir.

Suç: Aşırı cinsiyetçi bir mağara adamı olmak.

Ceza: Derhal beta erkek cehennemine yollanılmak.

6. En Kahramanca Davranan, Özel mi Özel Kar Tanesi (Seçilmiş Kişi)

Tamam, Harry Potter bunu doğru bir şekilde yapmış olabilir ama seçilmiş kişiyi konu alan bir ton kitap kesinlikle doğru yolu bulamadı. Nedeni de şu: Lanet kitapta gerçek bir kişiliğe sahip olan tek karakter seçilmiş kişi (o da çok ilginç bir kişiliğe sahip değil). Fakat endişelenmeyin, onun, karakter eksikliğini kapatacak özel güçleri ve yazarın sevgisi sayesinde, başına gelen her şeyi kolayca atlatabilme şansı var. Yani başına kötü bir şey gelmeyecek. ASLA. Ama belki de seçilmiş kişinin en büyük suçu, her açıdan vasat ve sıkıcı olduğu halde, kitaptaki tüm karakterlerin önüne geçmesidir. Zamanını, güzellikleri dışında herhangi bir özelliği olmayan boş karakterlerin etrafından geçirmek gibi bir huyu da vardır. Böylece arkadaşları saçmalayan aptallara, sevgilisi bomboş bir lapaya, olay örgüsü ise sinir bozucu bir şans eseri çözülen olaylar dizisine döner. Cidden.

Suç: Hikâyede detaylandırılmış (ama o kadar da detaylandırılmamış) tek insan evladı olmak.

Ceza: Yazar tarafından sevilmeyen karakterlerin yaşadığı vahşi diyarlara atılmak.

Editörün notu: Sitemizin kapanmasını istemediğim için buraya kitap görseli koymak istemedim AMA “kar tanesi” size Aelin Galathynius’u çağrıştırmıyor mu? (Karakter erkek değilse ne olmuş yani?)

7. Biraz Somurtkan, Biraz Mükemmel, Biraz Zengin  (Mr. Darcy Özentisi)

Tamam, dürüst olacağım, neredeyse ben de kendi yazdığım hikâyede bu karaktere yer verecektim *şok*. Bu korkunç bir hata olurdu ama içeriye sızıp 2-boyutlu Mr. Darcy’liğiyle hikâyeyi lanetleyemeden bu özentiyi yakaladım. Onu şu özelliklerinden tanıyabilirsiniz: Somurtkandır, genellikle sebepsiz olarak -ya da sebebi varsa bile o kadar basittir ki klasik sevgili düzeyindedir; mükemmel bir adamdır ve mükemmellik sıkıcıdır: ayrıca zengindir, milyonlardan bahsediyoruz. Fakat, Mr. Darcy’nin aksine bu adamda eşsiz karakter özellikleri ya da hikâyeye yön veren önemli kusurlar yoktur. Bu yüzden bu karakter asla Mr. Darcy seviyesinde bir muhteşemliğe erişemez. (Ayrıca, kimse kopyacıları sevmez, benden söylemesi.)

Suç: Mükemmel olmak için fazla mükemmel.

Ceza: Yaşadığı sahte Derbyshire kentinde sonsuza kadar sebepsizce somurtmak.

8. Sadece Sığ Bir Temsil Olmak İçin Yazılmış Erkek (Gey Yakın Arkadaş)

Of of of… Bu klişe beni gerim gerim geriyor ama iyi tarafından bakmak gerekirse genç yetişkin kitaplarının kalitesi arttıkça bu karakter tiplemesi daha az görülmeye başlandı. Yine de okuma serüveniniz sırasında denk gelebilirsiniz. Bu yüzden kendisinden bahsetmek zorundayım. Bu tiplemenin, ana karakterin en yakın arkadaşı olmak, dedikodular karşısında şok olmak ve erkek ana karakterle buluşmaya giden arkadaşına makyaj yapmaktan başka bir rolü yoktur. Resmen yürüyen bir stereotipten başka bir şey değil. Zaten çok fazla sahnesi de olmaz. Genelde hikâyeyi ilerletmek için kullanılır sonra da bir kenara atılır. Gerçekten hepsi bu kadar.

Suç: Dürüst olmak gerekirse, çok iyi bir temsil değil.

Ceza: Hikayesi olan gerçek bir karakter kurgusu ile ve daha büyük bir rol almak.

9. 100 Yaşındayım ve Hâlâ Hayattayım (Antik Yakışıklı)

Genç Yetişkin Kitaplarındaki En Kötü 10 Erkek Karakter Klişesi | Bibliyoraf

Yaşlı adamlar hakkında insanların çekici bulduğu bir şeyler olmak ZORUNDA, çünkü onları SÜREKLİ görüyorum. Serseri ve alfa kadar sinir bozucu olmasa da baya rahatsız edici bir karakter. Sonuçta bir bebeğe aşık oluyor (100 yaşın üstünde olsanız 17 yaşındaki birini bebek gibi görmeyeceğinizi söylemeyin sakın)! Ama tabi ki sorun yok çünkü oldukça genç ve yakışıklı GÖRÜNÜYOR. Bu iki gerçek onu sapık olarak görülmekten kurtarıyor. Bana inanmıyorsanız şu deneyi yapın: Okuduğunuz kitaplarda karşılaştığınız bir antik yakışıklıyı düşünün ve yaşını gösterdiğini hayal edin. Şimdi ana karakterle olan ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Pek de romantik değil, değil mi? Ayrıca, kişilik özelliklerini de unutmayalım. Ya çok suratsız, somurtkan ve önemli her şeye karşı kayıtsızdır (vay be, sağ ol) ya da aptal bir ergen gibi davranır (yüzlerce yıllık varlığı ona yeni hiçbir şey öğretmemiş gibi). Baya sinir bozucu ama en azından yakışıklı, değil mi?

Suç: Havalı olmak için fazla yaşlı.

Ceza: Kendini yaşında birine aşık olmak.

10. Çok Acayip Zevkleri Olan Süper Acayip Erkek (Ezoterik)

Bu tür karakterler, çağdaş kurguda çok yaygındır. Genelde otların arasında, Yeats ile orta çağ keşişlerinin şiirleri ve taşınabilir satranç takımıyla doldurduğu bavuluyla, bolca zekice cümle söyleyerek yürürken bulunur. Tamam, belki hep böyle gezmiyordur ama demek istediğimi anladınız. O kadar havalı ve acayip biridir ki gerçekliğini yitirir. Yani, hayatım, ben de hepimizin bu kadar havalı olmasını isterdim ama değiliz, o yüzden abartma lütfen, sağ ol. Ama tabi ki abartmaya devam devam eder ve sadece görünüşte insan olan bir şey olarak yaşamaya devam eder.

Suç: Derinlikli bir insan olmanın ayrıntılarını havalı karakter özellikleriyle değiştirmek.

Ceza: Bavulu elinden alınsın.

Bu metnin redaktörlüğü Aylin Efe tarafından yapılmıştır.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Erkek karakter klişesi. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin ve yine de. Fakat ancak. Erkek karakter klişesi. Çünkü. Erkek karakter klişesi. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin ve yine de. Fakat ancak. Erkek karakter klişesi. Çünkü. Erkek karakter klişesi. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin ve yine de. Fakat ancak. Erkek karakter klişesi. Çünkü.

Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika.

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.