Bu yılın ilk yarısında ülkemizde en çok konuşulan kitapları sizinle paylaşmıştık. Sırada yurt dışı listesini paylaşmak var. Gelin hep birlikte bu yılın ilk yarısında yurt dışında en çok konuşulan kitaplar nelermiş bakalım.
1. Gökyüzü ve Nefes Hanesi – Sarah J. Maas
Sarah J. Maas’ın son serisi Hilal Şehir’in ikinci kitabı 15 Şubat’ta raflardaki yerini almıştı. Kitap dünyanın dört bir yanındaki okurlar tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. Hatta kitap, yayımlanmasının üzerinden daha dört ay geçmesine rağmen Türkçe de dahil toplamda on beş dile çevrildi. Şimdi ise gözler gelecek yıl yayımlanması planlanan serinin son kitabında.
Serinin ilk kitabı Hilal Şehir, yarı insan yarı peri Bryce’ın yaşadığı talihsiz bir olay etrafında şekilleniyor. Bryce sıradan bir hayat sürerken; bir gün en yakın arkadaşı Danika bir cinayete kurban gidiyor. Arkadaşının katilini bulmak için kollarını sıvayan Bryce, düşmüş melek Hunter ile tanışıyor. Ardından ikilimiz güçlerini birleştirip sihirli bir serüvene atılıyorlar.
Yurt Dışında En Çok Konuşulan Kitaplar
2. Book Lovers – Emily Henry
Emily Henry’nin yedinci kitabı Books Lovers, mayıs ayında yayımlandı. Yazarın Kış Yaza Kavuşunca ve Tatilde Tanıştığımız İnsanlar gibi kitaplarının son dönemde popülerleşmesiyle bu kitabı da listelere zirveden giriş yaptı. Söylenenlere göre kitabın Goodreads Choice Ödülleri’nde ödül alması işten bile değilmiş. Ayrıca duyduğumuz başka bir habere göre, kitabı merak edenler çarşamba günü sitede bir sürprizle karşılaşabilirmiş.
Kitap, birbirinden pek haz etmeyen fakat sürekli karşılaşan iki kitap kurdunu konu alıyor. Kitabın ana karakteri Nora bir edebiyat ajanı. Kendi hayatının ana karakteri olduğuna inanmayan Nora, kız kardeşi ona bir seyahat fikri sunduğunda bu fikri çaresizce kabul ediyor. Çünkü macera sayesinde kitaplarda okuduğu büyüleyici ana karakterlerden birine dönüşebileceğini düşünüyor. Fakat Nora seyahat boyunca bir türlü anlaşamadığı kitap editörü Charlie Lastra’ya rastlayıp durunca, bu maceranın hiç de istediği gibi gitmeyeceğini anlıyor.
3. To Paradise – Hanya Yanagihara
Değersiz Bir Hayat’ın yazarı Hanya Yanagihara, yedi yıllık bir aradan sonra hayranlarıyla buluştu. 11 Ocak’ta yayımlanan kitap o günden beri çoksatanlar listesinin başında yer alıyor. Fakat bu kitap hiç olumsuz eleştiri almadı demek değil tabii ki. Mesela ünlü yazar Patrick Ness, bu kitabı eleştirenlerin başındaydı.
Kitap, üç bölüme ayrılıyor. Kitabın ilk kısmı 1893 yılında eşcinsellerin hayatlarını özgürce yaşayabildiği alternatif bir Amerika’da geçiyor. Biz de bu alternatif dünyada David adında bir gencin zorlu aşk hayatını okuyoruz. Kitabın ikinci kısmına geldiğimizde ise bir yüzyıl ileriye gidiyor ve David adında başka bir adamın hikâyesini okuyoruz. Üçüncü ve son kısımda ise 2093 yılına gidiyoruz. Bu alternatif gelecekte dünya tedavi edilemeyen hastalıkların ve totaliter rejimlerin etkisinde. Bu bölümde kitabın anlatıcısı bir kadın. Biz de bu karakterin kocasının gizli ilişkisini ifşa etmeye çalışmasını okuyoruz.
Yurt Dışında En Çok Konuşulan Kitaplar
4. Book of Night – Holly Black
Book of Night, Holly Black’in ilk yetişkin romanı. Bu yüzden de okurlar tarafından uzun süredir merak ediliyordu. Karmaşık ilişkiler, karamsar karakterler, güç arayışları ve şiddet, Holly’nin bu kitabında da yer alıyor. Fakat bu konular, kitabın bir yetişkin romanı olması nedeniyle daha farklı işleniyor.
Yazar Book of Night’ta kendi çıkarları doğrultusunda gölgeleri manipüle ederek insanlara çeşitli şekillerde zarar veren bir sihirbaz çetesi için çalışan Charlie Hall’un hikâyesini anlatıyor. Charlie kitapta, geçmişte yaptığı hataları düzeltmeye çalışıyor. Fakat geçmişinden bir figür Charlie’yi ziyaret ettiğinde karakterin hayatı alt üst oluyor. Fantastik ögelerin suç/gerilim türüyle birleştiği bu kitap, akıllara 2010 yılında yayımladığı genç-yetişkin temalı Lanet İşleyicileri serisini getiriyor.
5. The Paris Apartment – Lucy Foley
Yazarın altıncı kitabı olan The Paris Apartment 22 Şubat’ta okurlarıyla buluşmuştu. Adından da anlaşılacağı üzere Paris’te geçen bu gizem/gerilim kitabının listede olmasının en büyük sebebi ise yazarın bir önceki kitabı. 2020 yılında yayımlanan Davetli Listesi, bol bol ödül almış, yazarın popülerliğini arttırmıştı. Hal böyle olunca okurlar yazarın yeni kitabını havada kaptı.
Kitap problemlerinden kaçmak için Paris’e, abisinin yanına, giden Jess’i konu alıyor. Ancak abisi Ben telefonları açmıyor, Jess evine gittiğinde de onu bulamıyor. Endişelenen Jess, Ben’in komşularına bir şeyler bilip bilmediklerini sorular soruyor. Fakat onların şüpheli halleri yalnızca Jess’in sorularına yenilerini ekliyor. Jess Ben’i bulabilecek mi? Cevabı bize Foley veriyor.
Yurt Dışında En Çok Konuşulan Kitaplar
6. The Candy House – Jennifer Egan
Jennifer Egan’ın yeni kitabı beş yıllık bir aradan sonra yayımlandı. Son dönemlerin en iddialı kitabı olarak nitelendirilen The Candy House yazarın yedinci kitabı. Kitap aynı zamanda yazara Plutzer Ödülü kazandıran İt Kopuk Takımı’nın ikinci kitabı olarak geçiyor.
The Candy House, klasik bir romanın yapısından çok bir öykü derlemesinin yapısına benziyor. Kitabın her bölümü farklı bir hikâye anlatıyor fakat bu hikâyelerin hepsi birbiri ile bağlantılı. Kitabın temelinde Bix Bouton’un mucizevi buluşu yer alıyor. İnsanların sahip oldukları bütün anılara erişmelerini ve kendi anılarını başkalarının anılarıyla değiş tokuş yapmalarını sağlayan bu teknolojisi herkesin kullandığı bir sosyal medya uygulamasına dönüşüyor. Biz de bu teknolojinin yarattığı sorunları/olayları temele alan hikâyeleri okuyoruz.
7. Portrait Of A Thief – Grace D. Li
Potrait of a Thief kesinlikle son zamanların en popüler kitaplarından biri. Çıktığı günden beri gündemden düşmeyen bu kitap, yazarın ilk eseri.
Kitabın konusu ise işte şöyle: Bir müzede yarı zamanlı çalışan Will, birçok Çin eserinin çalınmasına şahit oluyor. Hırsızlardan biri kaçarken cebine bir kartvizit koyuyor ve Will, polis sorgusundan sonra hırsızlıkta suç ortaklığına sıcak bakmaya başlıyor. Uzun uğraşlar sonucu suç dünyasına kabul edilen Will’in kendi ekibini kurması gerekiyor. Bunun üzerine farklı alanlarda uzman olan Irene, Alex, Lily ve Daniel’ı işe alıyor. Her birinin de kendince bu işe girme sebebi var. Ekip, karşılaştıkları zorlukları beraber atlatırken her geçen gün aralarındaki bağ da güçleniyor. Fakat bu işi başarmak sandıkları kadar kolay olmuyor.
8. Fiona and Jane – Jean Chen Ho
Jean Chen Ho çıkış kitabıyla bu listede yer almayı başaran bir diğer yazar. Uzun süredir yaratıcı yazarlık konusunda eğitim gören ve çalışmalar yürüten Jean Chen Ho, şu an USC’de doktora öğrencisi. Ayrıca yazarın The New York Times, The Cut ve Marie Claire gibi önemli platformlarda yayımlanmış bir çok yazısı da bulunuyor.
Kitap, ikinci sınıftan beri yakın arkadaş olan Fiona ve Jane’in hikâyesini anlatıyor. Gençlik yıllarını birlikte geçirmiş ve türlü türlü maceralara yelken açmış olan bu ikili, lise bittikten sonra ayrılıyorlar. Fiona New York’a taşınıp kötü bir ayrılık yaşayan arkadaşına destek olmaya çalıyor. Jane ise Calfonia’da kalıyor ve babasının ani ölümün getirdikleriyle ilgileniyor. İki arkadaş sürekli birbirlerinin hayatlarına girip çıkıyorlar. Biz de bu iki genç kadının kaybettikleri arkadaşlıklarının ardında kalanları okuyoruz.
Yazının sonunda geldik. Bu listedeki kitaplardan hangilerinin çevrilmesini bekliyorsunuz? Ya da listeye sizce başka hangi kitaplar eklenmeli? Düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama ancak ve ancak. Lakin çünkü ve. İlde de lakin fakat ancak. Ama fakat ancak. Ya da veya. Ama ancak ve ancak. Lakin çünkü ve. İlde de lakin fakat ancak. Ama fakat ancak. Ya da veya. Ama ancak ve ancak. Lakin çünkü ve. İlde de lakin fakat ancak. Ama fakat ancak. Ya da veya. Ama ancak ve ancak. Lakin çünkü ve. İlde de lakin fakat ancak. Ama fakat ancak. Ya da veya.
Yazıyı burada paylaş: