Mitoloji Severlerin Kitaplığında Olması Gereken 9 Kitap!

Mitoloji Severlerin Kitaplığında Olması Gereken 10 Kitap!

Evet, mitolojiyi seviyoruz. Hakkında bulabildiğimiz her şeyi okumak ve izlemek istiyoruz. Ama bizi büyüleyen mitolojik hikayeleri ve karakterleri, usta bir elden çıkmış güzel bir romandan okumanın, zaman zaman hikayelerin orijinal halinden daha keyifli olabildiğini söylemek yanlış olmaz. Bu yüzden siz mitoloji tutkunlarına özel harika bir liste hazırladık. Kağıt kalemler ve çay kahveler hazırsa buyurun okuma listenizi kabartacak kitaplara!

1. Ben, Kirke – Madeline Miller Mitoloji

Mitoloji

Listeye geçtiğimiz yılın en sevilen mitolojik romanı ile başlıyoruz. Muhtemelen çoğunuz bu kitabı okudu ama Ben, Kirke’yi okumayı erteleyenler için kitabı bir kez daha hatırlatalım dedik. Destansı dili, bolca mitolojik karakteri ve su gibi akan hikayesi ile Ben, Kirke, her mitoloji severin kitaplığında olması gereken bir eser. Acımasız bir cadı olarak bildiğimiz Kirke’nin yüzyıllar süren dönüşümünü severek okuyacak ve kitabın sonuna nasıl geldiğinizi anlamayacaksınız. Çünkü tanrılar ve tanrıçalar katında yüzyıllar nedir ki, birkaç ölümlü saatine eş.

Bu kitapta karşılaşacağınız bazı mitolojik karakterler: Helios, Hermes, Prometheus, Odysseus, İkarus, Minotauros, Athena, Selene

2. Akhilleus’un Şarkısı – Madeline Miller

Mitoloji

Madeline Miller listemizi domine ediyor diyebiliriz. Ben, Kirke’den önce çıkan ancak ismi Ben, Kirke’den sonra duyulan bu roman, meşhur Truva Savaş’nı ve savaşın ana karakterlerini içeriyor. Yine aynı epik dille sizi adeta antik döneme götürüyor. Kitabın büyük bir araştırma ve emek sonucu ortaya çıktığını ve yazımının on yıl kadar sürdüğünü belirtelim. Akhilleus ile bu büyülü yolculuğa çıkmak belki biraz kalbinizi kıracak ama bu yolculuğa çıktığınıza asla pişman olmayacaksınız. Kitap hakkında daha fazla bilgi almak için Destansı Bir Aşk Hikayesi: Akhilleus’un Şarkısı isimli inceleme yazımıza bakmayı unutmayın!

Bu kitapta karşılaşacağınız bazı mitolojik karakterler: Apollon, Arfodit, Zeus, Hera, Artemis, Agamemnon, Hektor, Helene, Odysseus, Herakles

3. Parfümün Dansı – Tom Robbins Mitoloji

Tom Robbins’in bu kült romanı tam anlamıyla mitolojik evrende geçen bir hikaye vaat etmiyor. Ancak insanların antik tanrı ve tanrıçalara taptığı dönemden tek tanrılı dinlere geçişinde, gözden düşmüş antik tanrılardan biri olan Pan’ın ne hallere düştüğünü merak etmez miydiniz? Roman, Alobar ve Kudra’nın hayatlar boyu süren alışılmadık aşkını anlatıyor. Aynı zamanda insanın doğa ile ilişkisinin kopması ve her şeyin kurumsallaşmaya başlaması sürecini de irdeliyor. Bu dopdolu, mizahi, her sayfada yeni sorgulamalara gebe, sizi diyar diyar ve zaman zaman gezdiren romanı elinizden bırakmak istemeyeceksiniz.

Bu kitapta karşılaşacağınız bazı mitolojik karakterler: Pan ve Nymphalar

4. Yüce Tanrı Pan – Arthur Machen

Mitoloji

Hazır konu Pan’dan açılmışken bu kısa romanı da anmadan geçmeyelim. Gotik edebiyatın ustalarından Arthur Machen’in bu romanında mitolojiden tanıdığımız Pan’ın dehşetengiz bir tasvirini okuyoruz. Görünenin ötesindeki alemle bağlantı kurmak isteyen Dr. Raymond’ın deneyleri ile başlayan bir dizi korkunç olayın işlendiği bu roman sizi bir miktar ürkütebilir. Eh, mitolojinin görünen büyülü yüzünün ardında da az dehşet yatmıyor zaten, öyle değil mi?

5. Nefertiti – Nazan Apaydın Demir

Mitoloji

Şimdi Yunan mitolojisini bir kenara bırakıyor ve Mısır’a doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Nefertiti günümüzün Mardin’i, eskinin Mitanni’sinde doğan bir prenses. Asıl adının Taduhepa olduğunu bildiğimiz bu güzel prenses evlenerek Mısır’a gittiğinde Nefertiti adını alıyor. Nefertiti’nin mitolojik bir figür olduğunu söyleyemeyiz zira o bir kraliçe idi. Ancak efsanelerle, Mısır’ın gizemiyle ve günümüze dek gelen şöhreti ile mitolojik bir masalın büyüsünü taşıyan bir hayat hikayesi olduğu kesin. Hikayesini merak edenlere kitabı incelemesini öneriyoruz.

6. Gizli Tarih – Donna Tartt Mitoloji

Gizli Tarih bir mitolojik hikâyeyi ya da karakteri işleyen bir roman değil. Ancak Yunan mitolojisinden bolca bahsedilen ve olayların antik izler taşıdığı bir roman. Kitapta Antik Yunan mitolojisi, felsefesi ve kültüründen etkilenen bir grup gencin denedikleri bir ayin sonrası hayatlarının kökten değişmesini okuyoruz. Yer yer Yunan mitolojisi ve felsefesinden kesitler bulunan kitap, mitoloji meraklılarını cezbedecek birçok içerik taşıyor. Tasvirleri, karakterleri ve olayların sağlam adımlarla akışı da bu okumayı oldukça keyifli ve sarsıcı kılıyor. Öneri listemizin en ağır topu diyebilir miyiz, sanırım evet.

7. Loki’nin Müjdesi – Joanne M. Harris

Karanlık yanı ağır basan biri olsa da muzipliğine ve karizmasına kapıldığımız Loki ile nefes kesen bir yolculuğa hazır olun. İskandinav mitolojisinin vazgeçilmez karakteri Loki’nin, Thor ve diğer Asgard tanrılarının başına açtığı belaları bizzat Loki’den dinlerken eğleneceğinize emin olabilirsiniz. Serinin ikinci kitabı Loki’nin Sözü de yakın zamanda dilimize çevrildi. Bu muzip ve düzenbaz tanrının dünyanın sonundan nasıl kaçtığını okumak oldukça keyifli olacak.

Bu kitapta karşılaşacağınız bazı mitolojik karakterler: Thor, Odin, Freya, Vanir, Heimdall

8. Atlas’ın Yükü – Jeanette Winterson

Bir kez daha Yunan mitolojisinin engin sularındayız. Konumuz, dünyanın yükünü omuzlarında taşımakla cezalandırılan Atlas. Jeanette Winterson bu kitabında metaforları ustaca kullanarak Atlas’ın destansı öyküsünü yeni baştan yazıyor. Antik masallar, kahramanlar, tanrılar ve tanrıçalardan yola çıkılarak yazılmış roman oldukça farklı bir okuma serüveni sunuyor. Listemizin en çizgi dışı romanı diyebiliriz rahatlıkla. Bu arada Jeanette Winterson’ın Vişnenin Cinsiyeti isimli harika postmodern masalını da araya kaynatıp önermiş olalım.

Bu kitapta karşılaşacağınız bazı mitolojik karakterler: Posedion, Hades, Zeus, Hera, Artemis, Hermes, Hephaistos, Herakles

9. Kızların Suskunluğu – Pat Barker Mitoloji

İlyada Destanı’na yeni bir bakış açısıyla bakan bu roman mitolojinin erkek figürleri, onların kahramanlıkları ve maceraları arasında unutulan kadınların perspektifinden ilerliyor. Epik bir anlatımla, “erkeklerin” savaşının ardındaki bir kadının bakış açısı ile okuduğumuz bu romanı Ben, Kirke’yi sevenler de oldukça beğenecektir. Mitoloji kaynaklı romanlar dünyasına yeni adım atmakta olanlar da fazlasıyla keyif alacaktır. Listenize ekleyiniz.

Bu kitapta karşılaşacağınız bazı mitolojik karakterler: Akhilleus, Agamemnon, Patroklos, Odysseus, Nestor, Hektor

10. Tavuk Bacaklı Ev – Sophie Anderson

Sırada bir Baba Yaga kurgusu var. Bu kitapta korkunç cadıya minik torunu eşlik ediyor! Anderson’ın çıkış kitabı olan Tavuk Bacaklı Ev, Baba Yaga’nın torunu Marinka’yı merkezine alıyor. 12 yaşında olan Marinka, bir Yaga olan büyükannesi ile yaşıyor. Romana göre bir Yaga’nın görevi, ölü insanların bizim dünyamıza gelmesini engellemek. Marinka da Yaga olmak için büyükannesinden eğitim alıyor. Dolayısıyla sosyal hayata karışamıyor. Romanda Marinka’nın türlü maceralar ile büyükannesini bulma macerasını okuyoruz. Rus mitolojisinin daha gençlere yönelik harmanlandığı bir eser arıyorsanız, Tavuk Bacaklı Ev sizin için biçilmiş kaftan. Görseldeki link üzerinden Bibliyoraf10 kodunu kullanarak kitabı %10 indirimli satın alabilirsiniz.

Bizim önerilerimiz şimdilik bu kadar. Daha fazla mitoloji içerikli kitaplar için beklemede kalın. Eğer sizin de önermek istediğiniz kitaplar varsa yorumlara bırakmayı unutmayın, sevgiler!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ama fakat. Lakin ve veya. Ya da fakat. Ancak ve ancak.

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 26

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.