Mayıs ayında yurtdışında birbirinden popüler yazarların birbirinden ilgi çekici kitapları yayımlandı. Listede Taylor Jenkins Reid’den John Green’e, Maggie Stiefvater’dan Andy Weir’a, Stacey Lee’den Christina Lauren’a kadar, ülkemizde başarı kazanmış pek çok yazar yer alıyor. Bilimkurgudan epik fantastiğe, tarihi aşktan gerilime kadar birçok türe yer veren bu kitapları sizler için derledik. Keyifli okumalar!
Tokyo Ever After – Emiko Jean mayıs
Kitap, Japon asıllı Amerikalı Izumi ‘Izzy’ Tanaka’nın, babasının Japonya’nın veliaht prensi olduğunu öğrenişini ve kalkıp Japonya’ya gidişini konu ediyor. Izzy prenses olmanın zorluklarının arasında bir de korumasına âşık olunca kitap bize türü dolayısıyla beklenen romantizmi de sağlamış oluyor. Princess Diaries uyarlamalarından azıcık yıldık sanki? Gerçi yılmayan, hala deli gibi okuyan bir kitle olduğu açık ve yazarlar da onları beslemek için sıraya girmiş durumda. Tokyo Ever After farklı bir kültürü ele aldığından fark yaratıp benzerlerinden sıyrılıyordur diye umuyorum.
Luck of the Titanic – Stacey Lee
Sahne gösterileri sergilemek üzere New York’taki bir sirke katılma hayaliyle dünyanın en lüks Atlantik gemisine bir bilet alan Valora Luck’ın hikâyesini konu eden Luck of the Titanic’te, ana karakterimiz Çinlilerin Amerika’ya kabul edilmediğini öğrenmesiyle o gemiye binmenin ve ülkeye girmenin başka yollarını arar. Ancak yolda onu trajik bir sürpriz beklemektedir. Anladığınız üzere bir Titanic uyarlaması var karşımızda. Stacey Lee’nin dilimize çevrilen üç kitabı var, hepsi de okurlardan oldukça iyi tepkiler aldı. Bu kitabın da yıldızı parlak bence, ne dersiniz?
Malibu Rising – Taylor Jenkins Reid
Taylor Jenkins Reid yazdığı efsanevi kadın karakterler ile son yıllara damgasını vuran yazarlardan biri. Ülkemizde Evelyn Hugo’nun Yedi Kocası ve Daisy Jones ve The Six kitaplarıyla büyük bir çıkış yakaladı. Kitaplarında zamanda yolculuk yapmayı seven yazar yine bizi alıp geçmişe, 80’lerin spor dünyasına götürüyor. Ünlü bir süper-model olan Nina Riva ve ailesindeki ünlü isimlerin görkemli hayatına konuk oluyoruz. Yazar genelde böyle ihtişamlı konuları başarıyla aktarıyor. Mayıs ayında okurlarla buluşan Malibu Rising bakalım bize ne gibi ilginç karakterler sunacak.
Mister Impossible (Dreamer Trilogy #2) – Maggie Stiefvater
Bu haber The Raven Cycle serisini okumamış Türk okurlar için bir anlam ifade etmiyor olabilir. Çünkü 88 yıldır Pegasus’un en azından ilk kitabı salmasını bekliyoruz. Ama TRC serisinin devamında geçen Dreamer Üçlemesi‘nin ikinci kitabı çıktı (sevinmiş gibi yapalım belki Pegasus sesimizi duyar: Yaşasın! *konfetiler*). The Raven Cycle serisini, ya da en azından ilk kitabını, okumuş şanslı azınlığın rahatlıkla aşina olacağı karakterlerden Ronan, bu serinin ana karakterlerinden biriydi. Ronan; gizemli, ilginç ve bir o kadar da agresif bir karakter. Düşünmeden okunası bir seri daha.
One by One – Ruth Ware mayıs
Ülkemizde oldukça sevilen gizem-gerilim yazarlarından olan Ruth Ware yeni bir roman ile karşımızda. Yazar, One by One’da bizi Fransız Alpleri’ndeki lüks bir kayak merkezine konuk ediyor. Merkezde kar fırtınası nedeniyle mahsur kalan bir grup insanın gizemli ve aksiyon dolu hikâyesini okuyoruz. Ruth Ware psikolojik-gerilim türünde epeyce bir okur kitlesine sahip. Ancak ilk yorumlara bakacak olursak bu kitabı pek sevilmemiş.
The Anthropocene Reviewed – John Green
John Green, biliyorsunuz Kaplumbağa Kabuğunda Dünya kitabından bu yana kendini kızağa çekmişti. Kurgudışı türündeki The Anthropocene Reviewed ile yazmaya geri döndü. Yeni kitabında dünyayı ve insanlığı ilgilendiren birçok konuyu kendi bakış açısıyla aktarıyor. Bir dönem genç okurların gözdesi olan yazar bakalım bu kurgudışı kitabıyla nasıl tepkiler alacak.
The Ones We’re Meant to Find – Joan He
Çin efsanelerinden ilham alarak yazdığı 2019 çıkışlı ilk romanı Descendant of the Crane’le ses getiren Asya-Amerikalı yazar Joan He ikinci romanı The Ones We’re Meant to Find’da adından da anlaşılacağı üzere bir arayışı konu ediyor. Kitap ıssız bir adada üç yıl boyunca kısılıp kalan, geçmişine dair hiçbir hatırası olmayan Cee’nin hayatını konu ediyor. Cee geçmişine dair hiçbir şey hatırlamıyor olsa bile hatırladığı tek bir şey vardır: Kız kardeşi Kay. Kardeşini bulmak için okyanusu aşmak zorundadır. Ama nasıl? Öte yandan Cee’nin uzak kaldığı dünyada işlenen iklim değişikliği sorunları fazlasıyla cezbedici. İlk gelen yorumların arasında Black Mirror benzetmeleri gördüm ki bu da merakımı daha fazla artırdı. Yazar her romanında çok farklı bir konuyu ele almasıyla dikkatleri fazlasıyla üzerine çekiyor.
Realm Breaker – Victoria Aveyard
Kızıl Kraliçe serisiyle tanıdığımız Victoria Aveyard mayıs ayında yepyeni bir seriye başladı. Serinin ilk kitabı Realm Breaker’ı geçtiğimiz ay okurlarıyla buluşturan yazar, bizi sihirli bir dünyaya konuk ediyor. Ana karakterimiz Corayne bir korsanın kızı fakat kitapta korsanlık konusuna pek girilmemiş gibi görünüyor. Sihrin hüküm sürdüğü bir dünyada bir grup kahraman dünyayı kurtarmak için otoritelerle savaşa giriyor. Kızıl Kraliçe kitabını okumuş ve beğenmeyerek yarım bırakmış biri olarak yazar bu konuyu da bana satamadı. Alıcısı olur mu bilmem ama okurlardan gelen ilk yorumlar pek iç açıcı görünmüyor.
Project Hail Mary – Andy Weir mayıs
Marslı ve Artemis‘le tanıdığımız bilimkurgu yazarı Andy Weir, mayıs ayında yeni kitabıyla geri döndü. Eğlenceli karakterlerini galaksideki farklı mekânlarda ağırlayan yazar, bu türdeki en esprili anlatıma sahip yazarlardan biri. Eğlenceli kalemiyle birçok hayran kazanmış olan Weir bizi yine uzayda geçen bir maceraya konuk ediyor. Bir astronotun dünyayı yaşanacak felaketten bir başına kurtarmaya çalışma hikayesini anlatıyor. Yine aşırı eğlenceli bir kitap okuyacağımız garanti. Heyecanlandım, bakalım bizi bu kitapta neler bekliyor.
The Soulmate Equation – Christina Lauren
Christina Lauren ikilisi dur durak bilmeden romantik türde romanlar yazmaya devam ediyor. İkilinin dilimizi çevrilen birkaç kitabı mevcut. Data analisti olan Jess Davis bekâr bir annedir ve hayatına erkekleri sokmamaya kararlıdır. Jess, DNA bazlı eşleşme sunarak insanlara ruh eşlerini bulma şansı tanıyan GeneticAlly isimli şirketin methini duyar. Analizlere ilgi duyan Jess sisteme kaydolup bir teste girer ve şirketin kurucusu olan Dr. River Pena ile %98 gibi bir oranla eşleşir. Daha önce bu kadar yüksek bir yüzde oranını kimse tutturamamıştır. The Soulmate Equation mayıs ayının gözde kitaplarından biri oldu. Yazarların kaleminden çıkmış herhangi bir kitaptan çok farklı gibi görünüyor. Merak ettim.
Hour of the Witch – Chris Bohjalian
Mayıs ayında yayımlanan onca kitap arasından The Handmaid’s Tale’i anımsatan kapağıyla ilgi çeken Hour of the Witch, onlarca kitap kaleme almış olan Chris Bohjalian’ın en son çıkan romanı oldu. Yazarın dilimize kazandırılan tek kitabı 2020 yılında yayınlanan Kumdan Kale Kızları oldu. Romanlarındaki ana kadın karakterleri ile dikkat çeken yazar, Hour of the Witch’de bizi 1662 yılının Boston’una götürüyor ve zengin olduğu kadar da acımasız bir adam olan Thomas Deerfield’ın ikinci eşi Mary’nin hikâyesini aktarıyor. Etrafında gelişen şüpheli olaylardan sonra herkesin hedefi haline gelen Mary, dönemin cadı avından ve kocasının zulmünden kaçıp kurtulmaya çalışıyor. Karşımızda ilgi çekici ve gerilim dolu bir hikaye var. Umarız bu da en kısa sürede dilimize çevrilir.
Heartstopper #4 – Alice Oseman mayıs
LGBTQ kategorisinde yazılmış belki de en tatlı ve en sevgi dolu grafik roman Heartstopper olabilir. Aşka, arkadaşlığa ve aileye dair çok güzel mesajlar veren ve nefretin insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini en güzel şekilde aktaran gençlik kitaplarından biri. Mayıs ayında serinin dördüncü cildi yayınlandı. Diğer üçüne oranla bunun biraz daha kasvetli, hatta bir tık depresif olduğunu belirtmekte yarar var. Ancak o kadar harika mesajlar veriyor ki yine, elinizden bırakamayacağınız kadar güzel bir devam kitabı. Burada müjdeyi de verelim; Yabancı Yayınları serinin ilk üç kitabını yaz aylarında bizlerle buluşturacak. Hatta ilk kitabı Kalp Çarpıntısı #1 bu ay içerisinde çıkıyor. Herkese şimdiden keyifli okumalar ^^
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. erdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. Annemlerden uzak kaldım. Beni dinle. Bu sensiin.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama fakat lakin. Ancak ve ancak. Ve veya ya da. Çünkü ama lakin. İle ve de ki. Mademki. Ama lakin. Çünkü. Ama fakat lakin. Ancak ve ancak. Ve veya ya da. Çünkü ama lakin. İle ve de ki. Mademki. Ama lakin. Çünkü. Ama fakat lakin. Ancak ve ancak. Ve veya ya da. Çünkü ama lakin. İle ve de ki. Mademki. Ama lakin. Çünkü.
Yazıyı burada paylaş: