Bu sefer karşınıza geç tanıştığım ama tanıştığıma çok sevindiğim, Genç Timaş Distopya kitaplığı ile geldim. Distopya okumayı çok sevsem de bazen sindiremiyor, yarım bırakıyorum. Hem benim yaşadığımı yaşayan yetişkin okuyucularımızı hem de distopya ile yeni tanışan genç okuyucularımızı bu kitaplık ile tanıştırmak istedim. Şimdilik 5 kitap bulunuyor fakat distopya kitaplığı gün geçtikçe zenginleşmeye devam ediyor. Umarım sizler için de tatlı bir soluk olur. Keyifli okumalar!
Ortanca || Kirsty Applebaum
Sevgili okur, bana göre listenin en başarılı kitabı olsa da zevkler ve renkler değişebilir. Ortanca, okurken çok keyif aldığım ve karakterlere oldukça bağlandığım bir kitap oldu.
Yaşadığı hayatın düzmece olduğunu öğrenen bir ”ortancanın” gözünden, distopik bir evrende cesaret nedir sorusunun cevabını arıyoruz. Distopyanın ağır, iç karartan, insanı boğan anlatımı yerine; daha hafif, temel hatlarına değinilen ama etkili bir anlatım tercih edilmiş. Yazar ”sınır” ve ”yasak” kavramları üzerinden yola çıkıyor, distopyanın vazgeçilmenizi yalanlara ve ihanete değiniyor, dostluk ve aile gibi önemli noktaları da atlamadan akıcı sunuyor. İlk kitabı olmasına rağmen bütün bunları usta bir yazar gibi okuyucuya aktarıyor. Goodreads kullanıcıları tarafından 4.23 puan almış olması da bunu kanıtlar nitelikte. Ortanca çocuk kitabı gözükse de yetişkinlerin de kendilerinden birer parça bulabileceği oldukça başarılı bir distopya.
Distopya okumaya yeni başlayan okurlar için ideal kitaplardan bir tanesi olduğu kanaatindeyim.
Liste || Patricia Forde Genç Timaş Distopya
Beş yüz kelime ile sınırlı bir dil konuştuğunuzu düşünün. Diğer bütün kelimeler, kelime ustası ve çırağı Letta dışındaki herkes için yasak. Arka kapağında da bahsettiği gibi, adeta Fahrenheit 451 ve Seçilmiş Kişi bir araya gelmiş. Fahrenheit’in kitaplar ve yasaklar ile dolu dünyasını, Seçilmiş Kişi’nin ise ”aynılaşma” sürecini hissediyorsunuz. Yazar, Distopya’nın olmazsa olmaz bütün olgularını topluyor ve Letta ile önümüze sunuyor. ”Bazı kelimeler diğerlerinden daha tehlikelidir.” cümlesinin hafızalarımızda yer edinmesi ise kitabın başarısının yadsınamaz olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.
Felicidad Mutluluk Ülkesi || Jean Molla
Bahsettiğimiz ve bahsedeceğimiz kitaplar arasında en eskisi ama distopyaya en yakın olan kitap Mutluluk Ülkesi diyebilirim. ”İzlemek, korumak ve cezalandırmak!” kavramları üzerinden yola çıkan yazar, bunların dışında kalan distopik kavramları da kitapta oldukça iyi işlemiş. Genç ve yetişkin distopya arasındaki ince çizgide ustaca yürüyor. Aynı zamanda özgür iradeden ne kadar yoksun ve tutsak bir dünyada olduğumuzu da hissettiriyor.1984’deki gibi her sayfada gözetlendiğinizi ve iç karartan bu dünyadan kaçamayacakmışsınız hissine kapılıyorsunuz. “Mutluluk siyasidir! Her vatandaşı devlete bağlayan dinamiğin bir parçasıdır.” cümlesi ile de asıl ”darbeyi” yapıyor yazar. Distopya ile tanışmak isteyen genç okurlar için harika bir seçenek!
Oasis ve Genesis || Eilis Barrett
Editörümüz Ece Emre,’ ‘Dış Mıntıka, İç Mıntıka ve Seylan Şehri olarak 3 bölüme ayrılan bir ülke Oasis. X geninden kaynaklanan bir virüs insan ırkını yok olma eşiğine getiriyor ve bu çöküşten sonra tek ayakta kalanlar Oasis’te yaşayan insanlar. Bu durumun tedavisi bulunana kadar X geni taşıyanları, yani Durağanları Dış Mıntıka’ya atan; X geni taşımayanları da, yani Safkanları da İç Mıntıka ve Seylan şehrinde yaşayan bir ülke. Dış Mıntıka duvarından sonra yaşam olmadığı biliniyor, tek yaşam zor koşullarda da olsa Oasis’in içinde.” şeklinde anlatıyor bu iki kitabı.
Yazar yine iktidar ve özgürlük kavramları üzerinden yola çıkıyor. Gençlere distopyanın ne olduğunu oldukça iyi anlatıyor. Yetişkinlere ise bir nebze daha ”ılımlı” bir şekilde sunuyor bu türü. İlk kitap yavaş yavaş içine çekiyor sizi, ikinci kitapta ise elinizden bırakamıyor ve adeta bu dünya ile bütünleşiyorsunuz. Distopya okumak isteyen genç okuyucularımız için oldukça uygun bir seri. Hala distopya ile tanışmayan, ağır bir kitap istemeyen ama distopyayı kavrayabileceği bir kitap arayan yetişkin okurlarımız için de ideal serilerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
ve ile fakat ama lakin çünkü
Distopya serüvenine başlamak isteyen okurlarımız için umarım ki faydalı bir yazı olmuştur. Hep söylediğim gibi, bazı türlere doğru kitaplar ile başlamak çok önemlidir. Genç Timaş ekibi de distopya okumaya başlamak isteyen okurlar için en doğru ve birbirinden keyifli kitapları seçmiş. Aralarında okuduklarınız ya da okumayı düşündükleriniz varsa mutlaka bizimle de paylaşın. Bir sonraki yazıda görüşünceye dek kendinize iyi bakın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Ama fakat lakin. Yalnız veya ya da. Ancak ve ancak. genç timaş distopya
Çünkü de ki yalnız belki. Ama fakat lakin. Yalnız veya ya da. Ancak ve ancak. Çünkü de ki yalnız belki. Ama fakat lakin. Yalnız veya ya da. Ancak ve ancak. Çünkü de ki yalnız belki. Ama fakat lakin. Yalnız veya ya da. Ancak ve ancak. Çünkü de ki yalnız belki. Ama fakat lakin. Yalnız veya ya da. Ancak ve ancak. Çünkü de ki yalnız belki.
ve ile ki lakin fakat ama de ve çünkü lakin ancak fakat ve ile ki