Paralel Evrende Nova Norda Okuma Rehberi

Paralel Evrende Nova Norda Okuma Rehberi

Nova Norda’nın ilk albümü Paralel Evrende Dünya Tarihi 22 Nisan’da dinleyicileriyle buluştu. Bu albümde Nova Norda bizi farklı zaman ve coğrafyalara götürüp tarihi yeni baştan yazıyor. Paralel Evrende Dünya Tarihi yalnızca Nova Norda’nın ilk albümü olmakla da kalmıyor. Albüm aynı zamanda görsel bir albüm niteliği de taşıyor. Anlayacağınız her şarkı kendisine ait bir görsel materyalle geliyor ve Nova Norda bize yedi şarkılık bir albüm değil, yedi bölümlük bir hikâye sunuyor.

Hal böyle olunca ben de “Paralel evrende Nova Norda bir müzisyen değil de yazar olsa nasıl olurdu?” diye düşündüm ve size yazar Nova Norda için bir okuma rehberi hazırladım. Bu rehberi hazırlarken tabii ki de şarkılardan yola çıktım. Hazırsanız başlayalım!

1. Boynunun Etrafındaki Şey – Chimamanda Ngozi Adichie

Nova Norda

Nova Norda Beteri Yok Uslanmaktan şarkısını yayınlarken şu sözleri söylemişti: “…Değişimi başkaları bizim için yapmayacak. Biz yapacağız. Yavaş yavaş, anlata anlata, alıştıra alıştıra ve hep birlikte. Bu bitmek zorunda. İsyan başlasın!” Bazıları tarafından feminist bir manifesto olarak da görülen bu şarkı, aslında özgürlük ve insan hakları üzerine yazıldı.

Nova Norda

Boynunun Etrafındaki Şey de Nijeryalı yazar Adichie’nın özgürlük, aidiyet ve bağlılık temalarını işleyen öykülerinden oluşuyor. Kitaptaki hikâyeler Nijerya ve Amerika’da geçiyor. Kitap, mozaik bir ülke olarak lanse edilen ve farklı kültürlerin birbirine karıştığı Amerika’da “yabancılaşan” göçmenlerin hikâyesini konu alıyor. Kitabın arka kapak yazısında da yazdığı gibi: “Boynunun Etrafındaki Şey, yersiz yurtsuz olma deneyimiyle gelen derin hüsran duygusuna, “sıradan” insanların kültür farkını aşma ve sevgiyi yeniden kazanma çabasına ışık tutuyor.”

“Beteri Yok Uslanmaktan!” diyebileceğiniz diğer kitaplar: Feminist Manifesto – Chimamanda Ngozi Adichie, Atlas Vageçti – Ayn Rand, Ben, Malala – Malala Yousafzai, Anne Frank’in Hatıra Defteri – Anne Frank, Maus, Art Spiegelman

2. Sissoylu: Son İmparatorluk – Brandon Sanderson

Nova Norda

Paralel Evrende Dünya Tarihi’nin ilk teklisi Zorba; düşünmeyen, sorgulamayan ve kendisiyle aynı düşünceye sahip olmayanları ezmeye çalışan insanlarla dalga geçen bir şarkı. Bu özellikler aynı zamanda insanları avucunun içinde tutmaya çalışan baskıcı rejimin de göstergesi. Hal böyle olunca bu şarkıyı, hükümdarı tahtan indirmek için plan yapan birinin olduğu bir kitapla eşleştirmem işten bile olmadı.

Sissoylu, epik fantastiğin en önemli isimlerinden Brandon Sanderson’ın en popüler kitaplarından biri. Seri, bin yıldır Lord Hükümdar adındaki ölümsüz bir tiranın hüküm sürdüğü fantastik bir dünyada geçiyor. Bu dünyadaki insanların bazıları metalleri kullanarak çeşitli yeteneklere sahip olabiliyor. Bu yetenekli insanlardan ise çok azı bütün metallere hükmedebiliyor. Bu insanlara Siskan deniyor. Bir Siskan olan Kelsier ise yalnızca tek bir şey istiyor: Lord Hükümdar’ı tahtından etmek. Bu yüzden de Kelsier ülkenin görüp görüp görebileceği en büyük soygunu ve isyanı planlıyor. O, Vin ve diğerleri canları pahasına Lord Hükümdar’ı alt etmeye çalışıyor.

İçinde bir avuç Zorba’nın olduğu diğer kitaplar: Açlık Oyunları – Suzanne Collins, Ay Günlükleri – Marissa Meyer, Persepolis – Marjane Satrapi, Saga – Brian K. Vaughan, Kandan ve Kemikten Çocuklar – Tomi Adeyemi

3. Canavarın Çağrısı – Patrick Ness Nova Norda

Nova Norda

Albümde herkesin açık ara favorisi olan Pelin, Nova Norda’nın halası hakkında. Tarihçi – yazar Pelin Böke maalesef kansere yenik düştü ve geçtiğimiz yılın haziran ayında aramızdan ayrıldı. Pelin de Nova Norda’nın hayatının ve kişiliğinin oluşmasında önemli bir yere sahip olan bu harika kadın için yazıldı. Bu sebeple de Pelin için bir eşleşme yapmak çok zor oldu. Ölüm, acı ve keder söz konusu olduğunda kıyaslama pek mümkün olmuyor çünkü.

Bu yüzden ben de şarkının dinleyicide uyandırdığı hislerden yola çıktım. Bu yolun sonunda da Canavarın Çağrısı ile karşılaştım. Kitap hasta annesine bakan 13 yaşındaki Conor’ın hikâyesini anlatıyor. Conor, annesi hastalandığından beri geceleri kabus görüyor ve kendisini etrafındaki insanlardan soyutlamaya çalışıyor. Yine kabus gördüğü bir gece ise kimsenin aklına gelmeyecek bir şey yaşanıyor: Conor bir canavar tarafından ziyaret ediliyor. Canavar Connor’a ona üç hikâye anlatacağını söylüyor. Bu 3 hikâyenin sonunda ise Conor’dan gerçeği anlatmasını istiyor. Patrick Ness’in Siobhan Dowd’ın fikrinden ilham alarak yazdığı bu roman, okura oldukça çarpıcı bir iyileşme serüveni sunuyor.

Hayatlarındaki Pelin’i kaybetmiş diğer kahramanları anlatan kitaplar: Sessiz Kalma – Angie Thomas, Hayalet Kalp – Ali Benjamin, Alaska’nın Peşinde – John Green, Saka Kuşu – Donna Tartt, A Grief Observed – C. S. Lewis

4. The Invisible Life of Addie LaRue – Victoria Schwab

Npva Norda

Bu kitap için şarkı eşleştirmesi yaparken şarkının anlamına değil de daha çok sözlerine odaklandım. 2018 yılında yayınlanan Varım şu sözlerle başlıyor: “Sen kimsin, dedi. Bilmem dedim. Her gün değişiyorum” Bu yüzden de Varım için her gün değişmek zorunda kalan ve hatırlanmak için 300 yıl boyunca dünyada bir iz bırakmaya çalışan bir kadının hikâyesini seçtim.

Victoria Schwab’ın rekorlar kıran kitabı The Invisible Life of Addie LaRue, çaresiz genç bir kadının “karanlıkla” yaptığı anlaşma sonucunda sonsuza kadar yaşamasını fakat tanıştığı bütün insanlar tarafından unutulmasını anlatıyor. Biz de, Addie LaRue’nun yüzyıllar ve kıtalar boyunca süren, tarih ve sanat dolu baş döndürücü serüveni okuyoruz.

Hayata “Ben de Varım!” diye haykıran diğer kitaplar: Çavdar Tarlasında Çocuklar – J.D. Salinger, Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig, Küçük Kadınlar – Louisa May Alcott, Kirke – Madeline Miller, Simyacı – Paulo Coelho

Bu listeyi hazırlarken çok zorlandım. Gerçekten Nova Norda’nın çizgisine ve şarkılarına uyan kitaplar seçmeye çalıştım. Bu arada, her ne kadar listeye ekleyememiş olsam da, bence Nova Norda bir yazar olsaydı Ursula K. Le Guin tarzında kitaplar yazardı. 🙂 Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Ama fakat ama. Çünkü ve ile. De ya da veya. Ama ancak ve ancak. Lakin fakat çünkü. Mademki ya da. İle de ama. Ki ve çünkü. Ama fakat ama. Çünkü ve ile. De ya da veya. Ama ancak ve ancak. Lakin fakat çünkü. Mademki ya da. İle de ama. Ki ve çünkü.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.