Goodreads Choice Awards Nedir?: Yılın En Olaylı Yarışmasına Kısa Bir Giriş

Goodreads Choice Awards Nedir?: Yılın En Olaylı Yarışmasına Kısa Bir Giriş

Goodreads Choice Awards, her sene sonu açıkladığı adaylıklar ve kazananlarla okuyucuların ilgisini çekmeyi başarıyor. Ülkemizde de Goodreads platformunun yaygınlaşmasıyla birlikte Goodreads Choice Awards, Türk kullanıcılarının da her yıl heyecanla beklediği bir yarışmaya dönüştü. Biz de sizler için Goodreads ve Goodreads Choice Awards hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri bu yazıda topladık!

Bu yazımızda hep birlikte dünyanın en fazla kullanıcıya sahip olan okur platformu Goodreads ve Goodreads Choice Awards hakkında konuşacağız. Bizim de oy vermeyi çok sevdiğimiz ödüllerden biri olan Goodreads Choice Awards, 90 milyonun üzerinde kullanıcının oy verebileceği son derece dinamik bir yarışma.

Goodreads Nedir?

Amazon şirketinin bir parçası olan Goodreads, yayın hayatına 2007 yılında başladı. İlk kez 2006 yılında kurulan internet sitesi 2007’de kullanıcılara açıldı. Kurulduğu beri hızlıca büyüyen site, kısa süre içinde akıllı telefon uygulaması olarak da kullanılabiliyor. Goodreads, kullanıcılarına birçok farklı özellik sunarak diğer kitap veri tabanlarından ayrılıyor. Kullanıcıların birbirini ekleyebilmesi, okudukları kitapları işaretleyebilmeleri ve beğendikleri alıntıları sitede bulabilmeleri bu özelliklerin başında yer alıyor. Son derece dinamik ve pratik bir internet sitesi olan Goodreads, günümüzde kullanıcıların en çok tercih ettiği kitap sosyalleşme sitesi olarak gösteriliyor. Yayınlandığı 2007 yılında 650.000 üyeye ulaşan Goodreads, 2019 yılında doksan milyon kullanıcıya ulaşmış.

Goodreads Choice Awards’ın Başlangıcı

Yıllık bir ödül yarışması olan Goodreads Choice Awards ilk kez 2009 yılında başladı. Kullanıcıların aday olarak belirlenen kitaplar üstüne oy kullanabileceği yarışma, üç aşamadan oluşuyor. Kasım ayında başlayan açılış aşamasında Goodreads’in seçkilerinden yirmi kitapla karşılaşıyoruz. Kullanıcılar bu kitaplar üzerinden oylama yapabilirken 2021 yılına kadar sonraki raund için diledikleri kitapları yazabiliyorlardı. Bununla birlikte en çok oy almış on beş kitap ve sonradan eklenen kitaplardan oluşan bir seçki ikinci aşamaya geçiyor. İkinci aşamada kullanıcılar önlerine konan kitaplar üzerinden yeni bir oylamaya tutuluyorlar. Sonrasında üçüncü ve son aşamada, en çok oy alan on kitabı oyluyorlar. Üçüncü aşamada en fazla oyu kazanan kitap da böylece o kategorinin kazananı oluyor.

Goodreads Choice Awards oldukça geniş bir kategori yelpazesine sahip. “En İyi Roman“, “En İyi Korku” ve “En İyi Kurgu Dışı” gibi kategoriler Goodreads Choice Awards’ın kalıcı kategorileri arasında gösteriliyor. Bununla birlikte “En İyi Çıkış Kitabı” ve “En İyi Genç Yetişkin Kurgu” gibi kategorilerle de yarışmaya özgünlük katılıyor. Günümüzde bu ödüller yazarlar ve yayıncılar için büyük bir prestiji ifade ediyor. Gün geçtikçe popülaritesi artan yarışma, kullanıcılar içinde büyük bir önem arz ediyor.

Geçtiğimiz Yılların Kazananlarından Dilimize Çevrilenler

Yukarıda Goodreads Choice Awards’ın yayıncılar için ne kadar büyük bir prestij olduğundan bahsetmiştik. Bu durum Türkiye için de geçerli. Goodreads’in Türk kullanıcılarının her geçen gün artmasıyla ödüllerinin de prestiji artıyor. Biz de sizlere ödülün geçmiş kazananlarından Türkçemize çevrilmiş olanlarına dair bir seçki sunmak istedik:

1. Gece Yarısı Kütüphanesi // Matt Haig

Goodreads Choice Awards

Goodreads Choice Awards 2020 “En İyi Roman” Kazananı

Hikayemiz Nora ile başlıyor. Karakterimiz hayatı boyunca birçok hata yapmış ve bu hatalarının pişmanlığını hala yaşıyor. Tesadüfler silsilesi sonucunda Nora, kendisini hayallerinin dışında bir yerde buluyor: Gece Yarısı Kütüphanesi’nde. Zamanın daima 00.00’da kaldığı bu gizemli kütüphanenin kitapları, Nora’nın yaşanmamış hayatlarını taşıyor. Sonsuz sayıda kitabın arasından seçtikleriyle birlikte farklı yaşamlarına ışınlanan kızımız, keşkelerini tekrar yaşama şansı buluyor. Nora’nın bu büyülü kütüphanedeki yolculuğu derinleşirken, kendi hayatının ne kadar da kusursuz şekilde kusurlu olduğunu fark ediyor.

Matt Haig’in sihirli kaleminden çıkan Gece Yarısı Kütüphanesi, okuyucuyu heyecan dolu bir serüvene davet ediyor. Yazar ihtimallere ve kaçırılmış fırsatlara dair kitabında hepimizin aklındaki soruyu cevaplıyor: Geriye dönebilseydik neyi farklı yapardık? Goodreads Choice Awards 2020‘de kazandığı “En İyi Roman” ödülüyle okuyucuların gözündeki önemini gösteren Gece Yarısı Kütüphanesi herkesin tatması gereken bir kitap.

2. Kan ve Külden // Jennifer L. Armentrout

Goodreads Choice Awards

Goodreads Choice Awards 2020 “En İyi Romantik” Kazananı

Kan ve Külden geçtiğimiz yılın en popüler fantastiklerinden. Poppy’nin hayatı büyük bir kehanet ile kesişiyor: Kendisi, yeni çağı başlatacak ve krallığı kurtaracak yegâne kişi olarak gösteriliyor. Bundan dolayı bir bakire olarak yaşamına devam eden Poppy, son derece gizli bir hayat yaşıyor. Tanrılarla yükseliş gününü bekleyen Poppy, kötülük ile savaşan ve krallığı kurtarmaya çalışanlara gıptayla bakıyor. Tüm bunlar büyüleyici bir muhafızın hayatına girmesiyle değişiyor. Mavi gözlü, dayanılmaz Hawke; Poppy’nin ayaklarını yerden kesiyor. Tanrılara görevi ve aşkı arasında kalan Poppy, hayatının en zor kararını vermek zorunda kalıyor.

Kan ve Külden, klişe romantik kitap özelliklerine özgünlük katan oldukça ferahlatıcı bir kitap. Jennifer L. Armentrout’un usta üslubuyla birleşen kitap okuyucuya, muazzam bir aşk hikayesi sunuyor. Nefes kesici kurgusu ve aşık olunası karakterleriyle Kan ve Külden, kolay kolay etkisinden çıkmayacağınız bir okuma vadediyor. Goodreads Choice Awards 2020En İyi Romantik Kitap” galibi olan roman, son yılların en unutulmaz kurgularından biri.

Yayın yönetmeninin notu: Zeynep seni bu kitabı övmek zorunda bıraktığım için çok özür dilerim 🙁 Konuya açıklık getirmek gerekirse kitap bize üstteki paragrafı vadediyor ama verebiliyor mu o çok büyük bir tartışma konusu.

3. Daisy Jones ve the Six // Taylor Jenkins Reid

Goodreads Choice Awards

Goodreads Choice Awards 2019 “En İyi Tarihi Kurgu” Kazananı

Daisy Jones ve the Six ile yetmişlere ışınlanmaya hazır mısınız? 60’ların sonlarındayız, gece kulübü sahnelerini sallayan yeni bir ses var: Daisy Jones. Sahneye çıktıktan kısa süre sonra her partinin aranan yüzü olan Daisy, müzik camiasının altın kızı olarak anılıyor. The Six’inse yıldızları pasparlak parlıyor. Fakat meşhur solistleri Billy Dunne’ın turneden ayrılmasıyla grup, yeni bir güç arıyor. Yolları kesişen ikili yıllar boyunca müzik camiasına damga vuran albümlere ve konserlere imza atıyorlar. Gittikleri her turne yok atıyor, hayranlar onların adlarını ağızlarından bırakmıyorlar. Son konserleriyle birlikte ayrılma kararı alan ikili, arkalarında koca bir soru işareti bırakıyor: Grubun ayrılma sebebi neydi?

Goodreads Choice Awards 2019 “En İyi Tarihi Kurgu” kazananı Daisy Jones ve the Six sizi müzikal bir şölene çağırıyor. Karakterleri ve dinamik kurgusuyla kült kitaplar arasında gösterilen roman, vazgeçilmez bir okuma deneyimi sunuyor. Taylor Jenkins Reid’in usta kaleminden okuyacağınız karakter tahlilleri, konser sahneleri ve karmaşık ilişkileriyle Daisy Jones ve the Six; elinizden bırakamayacağınız bir kitap.

4. Yabancı // Stephen King

Goodreads Choice Awards

Goodreads Choice Awards 2018 “En İyi Gizem-Gerilim” Kazananı

Yabancı ile korku edebiyatının babalarından biri olan Stephen King’in dehşet verici aklında yolculuğa çıkıyoruz. Her şey bir cesetle başlıyor. Parkta vahşice katledilmiş, on bir yaşında masum bir erkek çocuğu yatıyor. Tüm kanıtlar tek bir kişiyi işaret ediyor: ingilizce öğretmeni ve Küçükler Beyzbol Ligi koçu Terry Maitland. Görgü tanığı ifadeleriyle de desteklenen bu sanık, kısa sürede tutuklanıyor. Lakin büyük bir sorun var: Cinayetin işlendiği gün ve saatte Terry’nin başka bir yerde olduğuna dair kanıtlar ve tanıklar bulunuyor. Dedektif Ralph Anderson ve bölge savıcısı bu karmakarışık cinayeti araştırırken daha önce yaşamadıkları derece bir dehşete düşüyorlar.

Goodreads Choice Awards’ın en fazla aday olan yazarlarından Stephen King, Yabancı ile bir şaheser yaratıyor. Yazarın külliyatından birçok kitaba gönderme yapan bu roman, sizi en büyük kabuslarınıza götürüyor. Elinizden bırakamayacağınız gizemi ve kan donduran korku ögeleriyle Yabancı, King’in en başarılı romanları arasında gösteriliyor. Goodreads Choice Awards 2018 “En İyi Gizem-Gerilim” ödülünün sahibi romani ışıkları açık uyumanıza sebep olacak…

5. Mexican Gothic // Silvia Moreno-Garcia

Goodreads Choice Awards

Goodreads Choice Awards 2020 “En İyi Korku” Kazananı

Sosyatenin göz bebeği Noemi Taboada’nın hayatı yeni evli kuzeninden aldığı bir mektup sonucu değişiyor. Kuzeninin gizemli mektubu sonrası onu kurtarmak için yola çıkan karakterimiz, High Place’e taşınıyor. Meksika kırsal kesimlerinde yer alan High Place, tam bir enigma. Noemi kısa sürede kuzeninin kocasının ve mekanın gizemine kapılıyor. Noemi korkusuz bir kişilik, ne evin kasvetli ve karanlık havasından ne de kuzeninin kocasının garip davranışlarından korkuyor. Lakin High Place’in rüyalarına soktuğu karanlık görüntüler arttıkça Noemi, kuzeninin başına gelen gerçeği bulmaya daha da kararlı oluyor. Evin korkutucu fakat büyüleyici havasına kapılan Noemi’yi dehşet dolu bir yolculuk bekliyor.

Son yılların en konuşulan romanlarında Mexican Gothic, son derece özgün bir korku yaratıyor. Kültür ve korku ögelerinin birleştiği bir roman olan Mexican Gothic, sizi kemiklerinize kadar üşütecek türden bir kurgu. Yazar Sİlvia Moreno-Garcia’nın muazzam diliyle hayat bulan kitap, uzun süre aklınızdan çıkmayacak. Yazarın en sevilen romanı Mexican Gothic, 2022’de İthaki Yayınları etiketiyle okuyucularla buluşacak!

Ne Yanlış Gitti?: Goodreads Choice Awards 2021

2021 Goodreads Choice Awards için mükemmel bir yıl olmadı. Geçtiğimiz senelerden “En İyi Resimli Kitap” gibi birçok kategorinin bu sene yarışmada bulunmaması birçok okuyucuyu soğutmayı başardı. Bununla birlikte platformun sahibinin Amazon olması da birçok kullanıcının başka platformları tercih etmelerine sebep oldu. Goodreads Choice Awards 2021 için en olumsuz durum ise popüler çoğu kitabın aday bile gösterilmemesi. Özellikle Jay Kristoff’un çok sevilen Empire of the Vampire kitabının aday bile gösterilmemesi çoğu kullanıcının dikkatini çekti. Geçtiğimiz senelerde bulunan “oy yazma” özelliğinin kaldırılması da yine kullanıcılar açısından büyük bir eksi oldu. Ödüllerin sonucu ne olursa olsun, şunu demek doğru olacaktır ki Goodreads Choice Awards 2021, ödüllerin tarihindeki en tartışmalı yıl oldu.

İyisiyle kötüsüyle Goodreads Choice Awards hakkında söylemek istediklerimiz bu kadardı. Sizin de ödüller üzerine görüşlerinizi merak ediyoruz. Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın! Kendinize çok iyi bakın ve bir sonraki yazılarda görüşmek üzere.

Fakat ama ancak. İle ve ya da. Veya ama mademkİ. ANCAK VE ANCAK. çÜNKÜ. Fakat ama ancak. İle ve ya da. Veya ama mademkİ. ANCAK VE ANCAK. çÜNKÜ. Fakat ama ancak. İle ve ya da. Veya ama mademkİ. ANCAK VE ANCAK. çÜNKÜ. Fakat ama ancak. İle ve ya da. Veya ama mademkİ. ANCAK VE ANCAK. çÜNKÜ. Fakat ama ancak. İle ve ya da. Veya ama mademkİ. ANCAK VE ANCAK. çÜNKÜ. Fakat ama ancak. İle ve ya da. Veya ama mademkİ. ANCAK VE ANCAK. çÜNKÜ.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.