Stephen King Okumaya Nereden Başlamalıyız?

Stephen King Okumaya Nereden Başlamalıyız?

Amerikalı yazar ve senarist Stephen King, 1960’tan beri altmış ikiden fazla roman ve beş kurgu dışı kitap yayımladı. Yazdığı iki yüze yakın öykü ise kitap derlemesi olarak okuyucularla buluşturdu. Stephen King, çoğunlukla ‘korku’ türü alanında bilindik bir isim olsa da aslında bilim kurgu, polisiye, distopya, tarihi kurgu ve dram türlerinde yazdığı eserleri de bulunuyor.

Peki, Stephen King’in onlarca farklı türde kitabının arasından okumak istediğimiz türde kitapları nasıl bulabiliriz? Stephen King okumaya nereden başlamalıyız? Bu yazıda sorulan soruların cevaplarını vermeye çalışacağım. Umarım yazarla tanışmanıza yardımcı olabilecek bir yazı olur. Keyifli okumalar!

Stephen King, horror, scifi, writer, HD mobile wallpaper | Peakpx

Hikâyelerinin çeşitliliği ve alanın çok geniş olması, Stephen King okumaya nereden başlayacağımız konusunda bizi kafa karışıklığına sürüklüyor. Hikâyeleri küçük kasabalar, büyük şehirler ve fantastik dünyalarda geçiyor. King, kitaptaki her dünyayı gerçekçi yapabilme özelliğine sahip bir yazar. Karakterler ve aralarındaki diyaloglar, hikâyenin geçtiği mekanlar oldukça canlı ve gerçekçi. Bence Stephen King’in bu kadar ünlü olmasının sebebi de bu.

Stephen King’in bir sayfada sanki o sahnede yaşıyormuşsunuz gibi sizi korkutup on sayfa sonra sizi ağlatabilecek bir yazım tarzı var. Dünyanın sizin etrafınızda döndüğünü hissettirdikten sonra aslında evrenin sizinle ilgilenmediğini, umursamadığını gösteren bir yazar. Liste bu kadar çeşitliyken aradığınızı bulmanıza yardımcı olabileceğini düşünerek yazının devamında soru cevap şeklinde ilerlemeyi tercih ettim.

Korku okumak istemiyorum, başka hangi seçenekler var?

Romanlarından değil de kısa hikayelerinden başlamak, Stephen King’i tanımanıza yardımcı olabilir. Eğer “Sadece bakıp çıkacaktım ben, öyle uzun şeylere şimdilik gerek yok,” diyorsanız kısa hikayeler tam da aradığınız şey.

  • Kuşku Mevsimi ve Esaretin Bedeli: Kitabın içinde Yetenekli Öğrenci, Esaretin Bedeli ve Solunum Metodu adlı üç öykü bulunuyor.
  • Hayaletin Garip Huyları: Kitap, yirmi hikâyeden oluşuyor.
  • Sis
  • Gece Yarısını Dört Geçe
  • Rüyalar ve Karabasanlar
  • Karanlık Öyküler
  • Karanlık Çökünce
  • Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece
  • Kâbuslar Pazarı

Peki Stephen King’in korku romanlarına hangi kitaplarla başlamalıyım?

Bu sorunun cevabı çok basit: Göz ve The Long Walk. İkisi de King’in kariyerinin başındayken yazdığı romanlar. Bunların yanına oldukça korkutucu olan Hayvan Mezarlığı’nı da ekleyebiliriz. Stephen King kitaplarına hakim birine “Sence bu yazara hangi kitapla başlamalıyım?” diye soracak olsanız size direkt bu üç kitabı söyler zaten. Bu yüzden korku okumak istiyorsanız bu üç kitaptan birini gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz.

Ben korku okumak istemiyorum başka hangi kitapları okuyabilirim?

Başta de dediğim gibi Stephen King korku değince aklımıza gelen ilk isim olsa da kendisi başka türlerde de sayısız eser yazdı. Bu kitapları sizin için tür tür ayırdım.

Fantastik okumak isteyenlere öneriler

1. Kara Kule I: Silahşör Stephen King

Silahşör - Kara Kule Serisi 1.Kitap | D&R - Kültür, Sanat ve Eğlence Dünyası

Sekiz kitaplık Kara Kule serisinin ilk kitabı Silahşor, Stephen King’in bugüne kadar yarattığı en güçlü kahraman olan Gilead’lı Son Silahşor Roland’ın hikâyesini anlatıyor. Kitabı, iyilikle kötülüğün kol gezdiği terk edilmiş bir dünyada, Roland’ın Kara Kule’yi bulabilmek için belirsiz bir yolculuğa çıkışını ve yolculuk boyunca neler yaşadığını anlatıyor diyebiliriz. Kara Kule’ye ulaşmak ve tepesine tırmanmak, Roland’ın hayatına yayılmış bir arayış. Ayrıca Roland’ın geldiği yerin hikâyesi belli mitlere dayandırılarak oluşturulmuş.

Seriye başlamadan önce, ilk cümlede belirttiğim gibi sekiz kitaplık seri olduğunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Eğer uzun seriler okumaktan hoşlanmıyorsanız, okurken sıkılabilir ve yazara olan ilginizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca serinin grafik romanlarının da olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

2. Ejderhanın Gözleri Stephen King

Stephen King

Masal tadı aldığımız bu roman, Roland adındaki bir kralın, oğulları Peter, Thomas ve eşi Sasha ile mutlu yaşantısıyla başlıyor. Sasha’nın ölümü, küçük çaplı bir aile dramını gözler önüne seriyor. Tahtın veliahtı Peter iken Kral Roland’ın hizmetinde olan saray büyücüsü Randall Flagg, ailenin kendi içinde yaşadığı sıkıntıları fırsat bilerek zayıflamış olan aile bağlarını kendi yararına kullanmaya karar veriyor. Bir anda masal, içine zehirler, entrikalar, kule zindanları gibi etkenleri de katarak fantastik bir kahramanlık hikayesini gözler önüne seriyor.

Randall Flagg, Stephen King’in Mahşer ve Kara Kule romanlarında da aynı kişi olarak karşımıza çıkıyor. Stephen King bu kitabı, kızının yarattığı yaratıklara ilgi duymaması sebebiyle yazdığını söylüyor.

Suç ve gerilim okumak isteyenlere öneriler

1. 22/11/63 Stephen King

Stephen King

22 Kasım 1963’te Dallas’ta Başkan Kennedy’nin ölümüyle tarih yeniden yazıldı. Her şey Maine’deki Lisbon Falls kasabasında yaşayan edebiyat öğretmeni Jake Epping’in, lokantacı dostu Al Templeton’dan duyduğu bir sırla başlıyor. Lokantasının kileri geçmişe, 1958’e açılan bir geçit ve Al, Jake’ten saplantı haline getirdiği görevi devralmasını, Kennedy suikastını engellemesini istiyor.  Böylece Jake Epping, George Amberson olarak olağan dışı bir Amerika’da yeni hayatına başlıyor.

22/11/63’ün başrolünde James Franco’nun oynadığı bir mini dizisi de var. Sanırım bu noktada çoğu Stephen King kitabının dizi ya da filme uyarlandığını söylemem gerekir. Stephen King okumaktan çekiniyorsanız belki işe Stephen King izleyerek başlayabilirsiniz.

2. Sadist Stephen King

Stephen King

Ünlü yazar Paul Sheldon, popüler serisinin ana karakteri Misery Sheldon’ı öldürdükten sonra bir araba kazası geçiriyor ve uyandığında bacaklarının kırıldığını görüyor. Onu kurtaran kişinin ise bir numaralı fanı Annie Wilkes olduğunu öğreniyor. Annie, Paul’un Misery’yi öldürdüğünü öğrenince kitabı yeniden yazmasını ve onu geri getirmesini istiyor ve Paul’u esir alıyor.

Kitap hakkında yazacağım diğer şeylerin spoiler olacağını düşünerek bu kitaba bir şans vermeniz gerektiğini söylüyor ve bir diğer kitaba geçiyorum.

3. Enstitü Stephen King

Stephen King

Luke Ellis, bir gece yarısı evine giren davetsiz misafirler tarafından kaçırılıyor. Luke, penceresi olmayan fakat tıpkı kendisininkine benzeyen bir odada gözlerini açıyor. Dışarı çıktığında ise onun gibi özel yetenekleri yüzünden getirilen birçok çocuğun odalarının sıralandığını görüyor. Enstitü… Özel yeteneklere sahip çocukların tutulduğu bir hapishane, onlardan adeta intikam almaya yemin etmiş bir müdür ve insafsız personelin acı dolu yuvası. Burası vicdan azabının olmadığı, girişi olan ama çıkışı olmayan bir cehennem.

Enstitü, Stephen King’in en yeni kitaplarından biri ve bence aynı zamanda en iyilerinden beri. Bu sebeple de yazara başlamak için iyi bir seçenek olacağını düşündüm.

4. Yeşil Yol Stephen King

Stephen King

Acımasız katillerin bulunduğu Could Mountain hapishanesindeki mahkumlar “Yaşlı Sparky” diye bilinen elektrikli sandalye için sıralarını beklerlerdi. Hapishane gardiyanlarından Paul Edgecombe için bütün katiller aynıydı. Ta ki John Coffey adındaki mahkumla tanışıncaya dek. Dev cüsseli, çocuk kalpli bu adam, Edgecombe’un hayatını değiştirecekti.

Sanırım Yeşil Yol için en ünlü Stephen King kitaplarından biri diyebiliriz. Film uyarlamasının yakaladığı başarı sayesinde kitap yalnızca Stephen King severler tarafından değil, filmden etkilenip kitabını da okumak isteyen okurlar tarafından da okundu.

Bu kitaplar haricinde yine suç-gerilim kategorisinde bulunan Maça Kızı, Yabancı, Bay Mersedes (Bill Hodges 1) ve Dolores Claiborne isimli kitaplara da bakabilirsiniz. Yazıyı sonlandırmadan önce bir de Stephen King okumaya başlarken hangi kitaplardan kaçınmanız gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Bu kitaplarda hikâye oldukça yavaş ilerliyor ve aynı zamanda okurken sizi yoruyorlar.

  • Cep
  • Kujo
  • Bir Aşk Hikayesi
  • Rüya Avcısı
  • Duma Adası
  • Şeffaf

Yazının sonuna geldik Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Stephen King çok sevdiğim bir yazar ama eğer yazara doğru kitaptan başlanmazsa insanın pek de okuyası gelmiyor. Bu yüzden de size olabildiğince sade bir liste hazırlamaya çalıştım. Umarım hoşunuza gitmiştir.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ama fakat lakin. Yalnız ancak ve. Ya da veya. Çünkü ancak ve ancak ki. İle ve lakin. Ama fakat lakin. Yalnız ancak ve. Ya da veya. Çünkü ancak ve ancak ki. İle ve lakin.

Kısa bir cümle. Bu cümle kısa. Ama cümle kısa. Bu cümle fakat.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.