Edebiyat sözlüğü yazı dizimizin yeni bölümünden herkese merhaba! Sözlüğümüzün bu bölümüne konuk olan tür, pek çoğumuzun küçüklüğünden bu yana favorisi olan fantastik türü. Fantastik edebiyatı A’dan Z’ye inceleyeceğimiz bu yazıya tüm fantastik severleri alalım lütfen. Keyifli okumalar!
Edebiyat Sözlüğü Kısım 4: Fantastik
Fantastik Edebiyat Nedir?
Fantastik kelimesi dilimize İngilizce’den girmiş olup, “gerçekte var olmayan, hayal gücüne dayalı” anlamına gelmektedir. Bu edebiyat türü içerisinde yazılmış tüm eserleri günlük hayatta karşılaşmadığımız, olağanüstü durumları içeren kurgular olarak tanımlayabiliriz. Fantastik edebiyatın en önemli unsurunun ise şüphesiz ki sınırsız bir hayal gücü olduğunu söyleyebiliriz.
Fantastik edebiyatın temelleri, aslında çok eskilere dayanıyor. Sözlü edebiyatın destan, mit ve halk hikayeleri bazı çevrelerce ilkel anlamda fantastiğin ortaya çıkışı olarak kabul ediliyor. Söz konusu edebi ürünlerde, doğaüstü kabul edilen ve mübalağa sanatı ile bezenmiş pek çok detaya rastlayabiliyoruz. Tabii modern anlamda fantastiğin ilk ürünleri 18. yüzyıl ile birlikte ortaya çıkmış ve klasik fantastik edebiyat olarak literatüre geçmiştir. Ülkemizde, Kırmızı Kedi Yayınevi’nin Babil Kitaplığı Dizisi, 30 fantastik eseri bünyesinde barındırarak klasik fantastiğin ilk örneklerini okurlara sunuyor.
20. yüzyıl ile birlikte fantastik edebiyat asıl yükselişine geçmiş ve modern anlamda en olgun eserlerini vermeye başlamıştır. Özellikle fantastiğin usta isimleri olarak bilinen J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis ve Ursula K. Le Guin gibi yazarlar bu edebiyat türüne öncülük etmiş ve arkasından gelen tüm yazarları da etkisi altında bırakabilmiştir.
Fantastik türü, dünya çapında tüm okurlar arasında en çok okunan ve sevilen türler arasında bulunuyor. Çok değerli yazarları ve serileri bünyesinde barındıran bu tür, zamanla kendi içerisinde alt dallara ayrılarak okurlara çok daha farklı evrenlerin kapısını aralamayı başarabildi. Günümüzde her alt türün kendine ait tutkulu bir okur kitlesinin bulunduğunu açık yüreklilikle söyleyebiliriz. Belki siz de bu türlerden en az bir tanesinin hayran kitlesi içerisinde bulunuyor olabilirsiniz. Hadi gelin bu alt türleri yakından inceleyelim.
Alternatif Tarih (Alternate History)
Alternatif tarih, esasen bilimkurgunun alt dalı olarak biliniyor. Fakat, bazı eserlerin içerisinde fantastik öğelerin de bulunması nedeniyle fantastik alt türlerinde de yer alıyor. Örnek olarak tarihte yaşanmış bir savaşta ejderhaların silah olarak kullanılması, büyücülerin savaş kamplarında danışman olarak görev yapması, hayaletlerin kraliyet saraylarında gezinmesi vb. gösterilebilir.
Bu türün en önemli temsilcilerinden biri Temeraire Serisi ile birlikte Naomi Novik’tir. Kurttan Kurda (Ryan Graudin), Görgü ve Casusluk (Gail Carriger), Jonathan Strange ve Bay Norrell (Suzanna Clarke) bu türün örneklerindendir. Ülkemizde ise İhsan Oktay Anar Puslu Kıtalar Atlası eseri ile alternatif tarihsel fantezi türüne katkı sağlamıştır.
Antropomorfik Fantezi (Anthropomorphic Fantasy)
Fantastik edebiyatının alt türlerinden bir diğeri olan antropomorfik fantezi, hayvanların insan hayatına sahip olduğu bir kurgu şeklinde karakterize edilebilir. Dünyanın hayvanlara ait olduğu, hayvanlardan oluşan toplum ve toplulukların bulunduğu kurgular şeklinde karşımıza çıkar. Bu türdeki eserlerin alt metinlerinde hayvanlar üzerinden insanlara yönelik bazı toplumsal eleştiri ve metaforlar bulunur. Bir nevi fabl türünün modernleştirilmiş hali olarak da tanımlanabilir.
Türün en önemli örneğini Watership Tepesi eseri ile Richard Adams vermiştir. Redwall (Brian Jacques) ve Bunnicula (Deborah Howe) antropomorfik fantezi türünün en bilinen eserleridir.
Bangs Fantezisi (Bangsian Fantasy)
Bangs fantezisi, ölümden sonraki yaşam kısmına odaklanan, oldukça köklü bir fantezi alt türüdür. Türün adı, oluşumunda büyük rol oynayan Amerikalı yazar John Kendrick Bangs’ten gelmektedir. Bu türde tasarlanan kurgular öbür dünya, cennet, cehennem ve araf gibi tamamen soyut mekanları ele alır. Konu akışı, karakterlerin öte dünyadaki maceralarına odaklanır. Bu eserlerde iyi ve kötü birbirinden keskin sınırlarla ayrılmaktadır.
Bangs fantezisine verilebilecek en iyi örneklerden biri, klasikler içerisinde de bulunan Dante’nin İlahi Komedya’sıdır. A House-Boat on the Styx (John Kendrick Bangs) ve Heroes in Hell (Janet Morris) bu türün örneklerindendir.
Bilimsel Fantezi (Science Fantasy)
Bilimsel fantezi, bilimkurgu türüne olan benzerliği sebebiyle tartışmalara en açık türlerden biridir. Bu türün bilimkurgu ile sınırları keskin bir şekilde çizilmemiştir. İki tür, içerisinde büyü unsurları barındırması ve uzayda kurulmuş fantastik dünyalara sahip olması vb. gibi etkenlerle iç içe geçmiş durumdadır.
Star Wars evreni, bilimsel fantezi alt türünün en tanıtıcı ve güzel örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Frank Herbert’ün Dune Serisi, N.K. Jemisin’ın Kırık Diyar Üçlemesi ve Brian K. Vaughan’ın çizgi roman serisi Saga, türün en sağlam temsilcilerindendir.
Bilimsel fantezi alt türü, kendi içinde de alt türlere ayrılır. Dilerseniz, bu alt türleri de tanımadan geçmeyelim.
*Kılıç ve Gezegen Fantezisi (Sword and Planet Fantasy)
Gelişmiş gezegenler, ilkel gezegenler, bol bol uzaylı ve savaşlar. Kılıç ve gezegen fantezisini en güzel bu şekilde tanımlayabiliriz sanırım. Bildiğiniz gibi, özellikle içerisinde bilimkurgu barındıran kitaplarda medeniyetlerin gelişmişliği ve teknolojileri önemli yer tutmaktadır. İşte bu tarifin içerisine bir miktar da doğaüstü olay ve savaş eklediğinizde kendinize ait kılıç ve gezegen fantezili kitabınızı oluşturdunuz demektir. Boyutlar arası yolculuk da cabası.
Edgar Rice Burroughs’un Barsoom Serisi türün tanıtıcı örneği olarak gösterilebilir. Biz bu seriyi filme uyarlanmış adıyla tanırız: John Carter.
*Yok Olan Dünya Fantezisi (Dying Earth Fiction)
Gelecek üzerine kurgulanmış bir alt-alt türdür. Gezegenlerin hammadde kaynaklarını tükettiği, teknolojik bir savaş halinde bulunduğu, halkların kaosa sürüklendiği ve yolsuzlukların bolca bulunduğu kurgular olarak tanımlanır.
Janet E. Morris’in Outpassage eseri ve Jack Vance’ın The Dying Earth kitabı türün en güzel örneklerindendir.
Çağdaş Fantezi (Contemporary Fantasy)
“Geçmiş ve gelecekten bahsettik, peki ya hiç günümüzde geçen bir alt tür yok mu?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Merak etmeyin, çağdaş fantezi alt türü imdadınıza yetişiyor. Bu tür, doğaüstü durumların genellikle toplumdan saklandığı/örtbas edildiği kurgular olarak karşımıza çıkıyor. Çağdaş fantezi kurgularında önemli olan kısım, bu tür insanüstü özelliğe sahip yaratıkların tıpkı günümüzde olduğu gibi inanılmayacak varlıklar olmalarıdır. Var olsalar da hayatın olağan akışı içerisinde kendi kimlikleri ile bulunamazlar.
Pek çoğumuzun özellikle ortaokul yahut lise yıllarında okuduğu, eğer okumamışsa bile en az bir kere uyarlamasını izlediği Stephenie Meyer’in Alacakaranlık Serisi bu türü özetlemek için yeterlidir. Gece Avcısı Serisi (Jeaniene Frost) ve Duman ve Kemiğin Kızı Serisi (Laini Taylor) de çağdaş fantezi alt türünün başarılı örneklerindendir.
Tıpkı bilimsel fantezide olduğu gibi, çağdaş fantezi alt türü de kendi içerisinde alt türlere ayrılmaktadır.
*Şehir Fantezisi (Urban Fantasy)
Küresel çapta etkili olan, kalabalık şehirlerde yaşayan doğaüstü yaratıkların hikayelerinin anlatıldığı bir alt-alt türdür. Kimi zaman içerisinde polisiye türüne dair izler de barındırabilmektedir. Örneğin, Jim Butcher’ın Dresden Serisinde doğaüstü yaratıkları avlayarak topluma katkıda bulunan bir dedektifin hikayesi anlatılmaktadır.
Neil Gaiman’ın Yokyer adlı eseri ve Cassandra Clare’in Ölümcül Oyuncaklar Serisi en bilindik örneklerdendir. Bu alt türün ülkemizdeki temsilcilerinden Doğu Yücel, Varolmayanlar kitabı ile türe katkı sağlayanlar arasındadır.
*Elfpunk
Günümüz dünyasında elflerin de yaşadığı bir tablo çizen hikayelerin anlatıldığı alt türdür. Bu tür, aklınızda canlanabilecek her iki tür elfi de kapsar. İlki, insan ırkına benzeyen, uzun boylu ve inanılmaz güzellikte varlıklar canlılar. İkincisi ise ufak tefek olan, Noel babanın hediyelerini paketleyen cüce elfler veya insanlardan izole bir ormanda yaşayan peri toplulukları.
Emma Bull’un War of Oaks kitabı türünün ilk örnekleri arasındadır. Peri Halkı Serisi (Holly Black) ve Demir Periler Serisi (Julie Kagawa) de elfpunk alt türüne gösterilebilecek en isabetli örneklerdendir.
Düşük Fantezi (Low Fantasy)
Bu alt türün isminde geçen ‘düşük’ terimi, olumsuz anlamından sıyrılarak düşünülmelidir. Türün “düşüklüğü”, barındırdığı fantastik öğelerin az oluşu, daha yumuşak bir şekilde bizlere servis edilmesi şeklinde açıklanabilmektedir. Bu yönüyle eserlerin oldukça gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. Okuduğumuz kitapta fantastiğin dozu bir tutamdır. Günlük hayatın akışı içerisinde normalize edilerek karşımıza çıkarılır. Karakterler iyi yahut kötü şeklinde keskin çizgilerle belirlenemez. Bu türe daha çok büyünün ara sıra kullanıldığı ve nadiren de olsa doğaüstü yaratıklara rastlanıldığı kurgular dahil edilir.
Neil Gaiman’ın Amerikan Tanrıları, Leigh Bardugo’nun Kargalar Meclisi Serisi ve Chloe Gong’un Şiddetli Hazlar Serisi düşük fantezi alt türüne ait olan eserler arasındadır.
Gençlik Fantezisi (Juvenile Fantasy)
Günümüzde en çok rağbet gören fantastik alt türlerinden biridir. Gençlere yönelik yazılmış kurgulara fantastik öğeler eklenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkışındaki asıl amaç, gelişme çağındaki gençlere bazı olumlu mesajlar verebilme kaygısıdır. Bu yüzden, içinde barındırdığı fantastik öğeler daha yumuşak tasvir edilmektedir. Gençlik fantezisinde, arkadaşlık, yardımlaşma, cesaret ve özgüven gibi unsurlar ön plana çıkar. Karakterler maceradan maceraya koşarken bir yandan da sürekli olarak gelişim gösterir.
Türün kuşkusuz en bilinen ve başarılı örneği olarak J. K. Rowling’in Harry Potter Serisi’ni gösterebiliriz. C.S. Lewis’in Narnia Günlükleri Serisi ve Rick Riordan’ın Percy Jackson Serisi bu alt türün önemli temsilcilerindendir.
Kahramanlık Fantezisi (Heroic Fantasy)
Bu alt tür, isminde de belirtildiği üzere, bir kahramanın başından geçen hikayeleri konu alır. Başkahraman, belli bir güce sahip olarak karakterize edilir. Genellikle bir görevi yerine getirmek üzere maceradan maceraya atılır. Görevler, kitap dizisi boyunca değişiklik gösterebilir ve her yeni kitapta karşımıza farklı karakterler çıkabilir. Bu fantezinin hiç yormayan, zevkle okunan bir alt tür olduğunu söyleyebiliriz.
Kahramanlık fantezisi alt türünün bizce en başarılı temsilcisi Patrick Rothfuss’tur. Kaleme aldığı Kralkatili Güncesi Serisi’nde baş karakter Kvothe’nin epik hikayesi bize aktarılır. Andrej Sapkowski’nin The Witcher Serisi ve Anthony Ryan’ın Kuzgunun Gölgesi Serisi bu türün başarılı örneklerindendir.
Karanlık Fantezi (Dark Fantasy)
Karanlık fantezi alt türü içerisinde çoğunlukla korku öğeleri barındırır. Bu yönüyle gotik fantezi formunda da sıklıkla karşılaştığımız bir alt tür olma özelliği taşımaktadır. Yaratılmış yeni bir dünyayı kendisine mekan edinebildiği gibi, kendi dünyamızda geçen örnekleri de oldukça fazladır. Özellikle karanlık güçlerin varlığı ile ön plana çıkar. Korkutucu mistik yaratıklar, mezarlıklar, cinler yahut bilinmez, gözle görülmeyen bazı doğaüstü unsurlar bu alt türün içerisinde bol bol bulunur.
En bilinen ve başarılı temsilcisi H.P. Lovecraft’ın Cthulhu’nun Çağrısı’nda karanlık fanteziyi tam anlamıyla deneyimlediğimizi hissederiz. Bilinmeyenin korkusu, H.P. Lovecraft’ın yanı sıra Edgar Allan Poe’nun da pek çok hikâyesinde kendine yer edinmiştir. Oldukça tanınan temsilcilerinden biri olan Anne Rice’ın vampir temalı kitaplarında da karanlık fantezi unsurlarına rastlayabiliriz.
Kılıç ve Büyü Fantezisi (Sword and Sorcery Fantasy)
Fantastiğin alt türleri arasında karşımıza oldukça sık olarak çıkan kılıç ve büyü fantezisi, kahramanların epik savaş hikayelerini konu edinen bir alt türdür. Çoğunlukla aksiyonun hiç eksik olmadığı, yüksek tempoda geçen kurgular bu alt tür altında kategorize edilir. Bu alt türün içerisinde bulunan kurgularda birbirleriyle savaşan bazı güçler var olduğu gibi, çoğunlukla başkahramanın kişisel intikam arayışı gibi içsel mevzular ön plana çıkarılmaktadır. İyi ve kötü keskin çizgilerle birbirinden ayrılmamakla birlikte, başkahraman geçmişinde kötü şeyler de yapmış olan iyi kişiler olarak tanımlanmaktadır.
Kılıç ve büyü fantezisinin önemli temsilcilerinden biri Robert. E. Howard’ın Conan’ıdır. Michael Moorcock’un Elric Destanı, Stephen King’in Karakule Serisi ve yine Andrej Sapkowski’nin The Witcher Serisi bu alt türün kıymetli temsilcilerindendir.
Mizahi Fantezi (Comic Fantasy)
Fantastik kurguların çoğunlukla komedi unsurları ile birlikte anlatıldığı eğlenceli hikayeler bu alt tür içerisinde barınmaktadır. Güldürü niteliği oldukça fazladır. Çoğunlukla esprili göndermeler ve dokundurmalar bu kurguların içerisine yedirilir. Bazen fantastik eserlerin parodi şeklinde tekrar kurgulanmasıyla da karşımıza çıkabilmektedir. (Örnek: Bored of the Rings)
Mizahi fantezi türünün oldukça başarılı bir temsilcisi olan Terry Pratchett, uzun soluklu Diskdünya Serisi’nde. komedi unsurlarını bol bol kullanmıştır. Aynı şekilde Neil Gaiman ile ortak kaleme aldığı Kıyamet Gösterisi de türün sevilen örneklerindendir. Douglas Adams’ın Otostopçunun Galaksi Rehberi de bu türe örnek verilebilir.
Mitolojik Fantezi (Mythic Fiction) Fantastik
Mitolojik fantezi, isminde barındırdığı üzere mitolojik unsurları içerisinde barındıran bir fantezi alt türüdür. Eski Yunan, Roma, İskandinav vb. mitolojilerde bahsi geçen tanrılar ve insan özellikleri taşıyan hayvanlar gibi doğaüstü yaratıklar bu alt türde bolca yer kaplar. Yaratılan fantastik dünyada tanrıların yer yüzüne inerek insanlarla karşılaşması, yani mitolojinin günümüze uyarlanması durumu söz konusudur. Karakterler kurtarıcı rolü ile karşımıza çıkabildiği gibi kötü karakter olarak da kendilerini gösterebilirler.
Bu alt tür altında en çok eser veren yazar Neil Gaiman’dır. Amerikan Tanrıları, Anansi Çocukları ve Sandman isimli çizgi roman serisi bu kategoride yer edinmiştir. Oldukça başarılı bir yönetmen olan Guillermo Del Toro’nun hem yazıp hem de beyaz perdeye uyarladığı Pan’ın Labirenti isimli kitap da alt türün önemli temsilcilerindendir.
*Peri Masalı Fantezisi (Fairytale Fantasy)
Peri masalı fantezisi ise daha çok mitolojik unsurların folklorik bir anlatım tarzı şeklinde işlenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu alt türün ayrı alınmasının sebebi eski mitolojik tanrılardan ziyade daha çok halk masallarında anlatılan periler, cinler ve devler gibi fantastik yaratıkları içermesinden kaynaklanır.
Grimm kardeşlerin kaleme almış olduğu Grimm Masalları, peri masalı fantezisi için oldukça yerinde bir örnek olarak gösterilebilir.
Romantik Fantezi (Romance Fantasy) Fantastik
Romantik fantezi alt türü, zaman içerisinde fantastik hikâyelerde aşk ve ilişkilerin daha çok ön plana çıkarılması ile gelişmiştir. Bu alt tür ışığında yazılmış eserlerde fantastik unsurların var olduğu bir konu akışı işlenir. Fakat genelde başkarakterler arasında yaşanan aşk daha vurucu bir konumdadır. Hikâyenin gelişimi, bu karakterlerin yaşadığı aşk üzerinden şekillenmektedir. Her iki karakterin de doğaüstü güçlere sahip olmasının yanı sıra çoğunlukla bir insan ve doğaüstü varlık arasında geçen aşk teması yaygın olarak görülmektedir.
Bu türün en bilinen ve sevilen temsilcisi Sarah J. Maas’tır. Yarattığı pek çok seri evreniyle birlikte romantik fantezi türünü bambaşka bir yere taşımıştır. Shelby Mahurin’in Yılan ve Güvercin Serisi ve Jennifer L. Armentrout’un Kan ve Külden Serisi son zamanlarda romantik fantezi alt türünde yazılmış popüler kitaplardandır.
Süper Kahraman Fantezisi (Superhero Fantasy) Fantastik
Amerika’da ortaya çıkan ve zaman içerisinde tüm dünyayı kasıp kavuran süper kahraman furyasının fantastik edebiyat içerisinde kendine yer edinmesiyle ortaya çıkmıştır. Süper kahraman çizgi romanlarından tek farkı, roman şeklinde işlenmiş olmasıdır. İyi ve kötünün keskin sınırlarla ayrıldığı, süper güçlere sahip başkahramanların dünyayı kötülüklerden kurtardığı bir alt türdür.
Marissa Meyer’ın Muhalifler adlı kitabı bu türü tam olarak yansıtmaktadır. Aynı şekilde Brandon Sanderson’ın kaleme almış olduğu Steelheart serisi de süper kahraman fantezisinin başarılı örneklerindendir.
Tarihsel Fantezi (Historical Fantasy) Fantastik
Tarihsel fantezi alt türü, tamamen günümüzden geride kalmış bir tarih üzerinden, yahut bu tarihin biraz değiştirilerek/esinlenilerek fantastik öğelerle harmanlanıp yeniden düzenlenmiş halidir. Yani bu alt türde yazılan kitaplar iki şekilde karşımıza çıkar. İlki, gerçek bir tarihi dönemin fantastik unsurlarla donatılması. İkincisi ise tarihi dönemde yaşanmış olaylardan esinlenerek fantastik öğelerle yeni bir kurgu yaratılması.
George R. R. Martin’in Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi, R.F. Kuang’in Haşhaş Savaşı ve Diana Gabaldon’un Yabancı serisi bu türün örnekleridir.
Tarihsel fantezi alt türü içerisinde bulunan birkaç alt türden daha bahsedeceğiz.
*Steampunk
Hem fantastik edebiyat hem de bilimkurgunun bir alt türü olarak kabul görmüş olan Steampunk, Sanayi Devrimi ve sonrasını kapsamaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ateşli silahların kullanımının yaygınlaşması sonucu başkahramanlar hem silah hem de büyü gücüyle savaşmaktadır. Fantastik unsurlar hayatın olağan akışının içerisinde var olur.
Türün önemli temsilcileri arasında Leviathan (Scott Westerfeld), Altın Pusula Serisi (Philip Pullman) ve Görgü Okulu Serisi (Gail Carriger) gösterilebilir.
*Tarih Öncesi Fantezisi (Prehistoric Fantasy)
Uygarlık öncesinin anlatıldığı, ilkel kabilelerin ve dinozorların yaşadığı çağa ışık tutan, içerisinde fantastik öğelerin de bolca bulunduğu bir tarihi fantezi alt türüdür. Eski çağlarda soyu tükenmiş olan bazı hayvan türleri de bu alt türde karşımıza çıkmaktadır.
Jean M. Auel’in Yeryüzü Çocukları Serisi tür için verilebilecek başarılı örnekler arasındadır.
Yüksek Fantezi (High Fantasy) Fantastik
Yüksek fantezi alt türünde fantastik unsurların dozu oldukça fazladır. Günümüzde popüler olan pek çok eser de bu alt tür altında yazılmıştır. Yüksek fantezi aynı zamanda epik fantezi ismi ile de bilinmektedir. Bu alt türde iyiler ve kötüler sürekli savaş halindedir. Karakterler çoğunlukla siyah ve beyaz olarak tasvir edilir. Fakat kimi zaman gri (iyi veya kötü nitelendirilemeyen) olarak da karşımıza çıkabilir. Bu tür kitapların içinde büyücüler, elfler, cüceler ve ejderhalar gibi fantastik yaratıklar bolca bulunur.
Kurgu, oldukça destansı bir hikâye üzerinden işlenir. Yüksek fantezi alt türünün çoğunlukla dili ağır, evreni geniştir. Karakterleri ve yaratılan dünyayı yavaş yavaş tanırız. Tüm dünyayı etkileyebilecek çaptaki kötücül güçlerle savaşmak üzere yola çıkan kahraman teması en popüler temalardandır.
Yüksek fantezi türünün şüphesiz en başarılı ve en önemli örneğini J. R. R. Tolkien vermiştir. Yüzüklerin Efendisi ile kendisinden sonra gelen tüm epik fantezi yazarlarını etkilediğini söylemek asla abartılı olmaz. Bunun dışında Fırtınaışığı Arşivi Serisi (Brandon Sanderson), Yerdeniz Büyücüsü (Ursula K. Le Guin) ve Zaman Çarkı Serisi (Robert Jordan) bu alt türün örnek eserlerindendir.
Beğenebileceğiniz diğer yazılar:
Başlık
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.
Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü.
Başlık
Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü.
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.
Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü. Ama fakat. Ancak ve ancak. Çünkü. Fakat ve ancak. Lakin ve çünkü. Fakat ancak. Çünkü ve çünkü.
Yazıyı burada paylaş: